Skocz do zawartości
IGNORED

philips CD723/marantz cd4000 upgrade

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

tia...to logiczne. Zauważyłem, że jak "psuję" sprzęt jestem w stanie euforii, która nie pozwala mi myśleć logicznie. Tak samo było jak po 20 min. wiercenia zauważyłem, że przymocowałem dodatkowe trafo tył-naprzód lub nie sprawdziłem wyprowadzeń chinchów montażowych i zwarłem ścieżki...brawo jasiu.

Udało mi się kupić diody uf4006. Przerobię dziś zasilanie i dodam stabilizację dla DACa na lm317.

Wczorajsza euforia kosztowała mnie 2 godziny szukania błędu - pęknięta ścieżka do jednej diody.

Przy włączeniu CDka napięcie na DAC spada z 5V do 4,3V. Takie skoki występują praktycznie cały czas, dlatego do obecnego stabilizatora l7805ct (obsługuje DAC i płytkę napędu) dołożyłem drugi tylko na DAC.

Stabilizator lm317 podłączyłem razem z 7805 (wejście, masa) tylko wyjście lm317 podłączyłem zamiast rezystora 3505 (wyrzucony, szedł przez niego prąd na DAC). Nowa płytka stabilizatora z powodzeniem zmieściła się na płytce AF.

Co się zmieniło? Ano dźwięk precyzyjniejszy, wysokie rewelacja (jak dla mnie), średnie nadal z tyłu ale wyraźne, bas się nie zmienił zauważalnie. Zmiana brzmienia na plus, jest lekkie i dobrze wybrzmiewa- rano nie mogłem się oderwać od "piano" Możdżera.

Wróciłem do 10uF panFC z wimą i ne5532. Na innych jeszcze nie testowałem, ale przymierzam się pobawić w weekend jeszcze razem z kumplem - ma lepszy słuch.

Teraz pozostaje zdobyć os-con 220uF/10v do dosprzęgania DAC i opampu i chyba clock (8.4672MHz, niełatwo taki dostać..)

Czy ktoś z Was mieszka w Wawie lub bliskiej okolicy i ma cd4000/cd723 nie przerabiany? Porównalibyśmy, czy dzień pracy + 70zł za elementa się na prawdę opłacał.

Proszę o propozycje odnośnie ścieżki wyjściowej za opampem, tzn kondy, rezystory, tranzyst. mutujące (jeszcze siedzą, wiem, że to naganne). Czy na wolumenie dostanę i u kogo mgbo ruskie?

ten kwarc co niełatwo zdobyć to wstawia się standardowego 16 i dzieli się na jedną cyfrówką na 2 :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

to jakie kondy? elna?

co do zegara to pytałem sprzedawcę na allegro (nie mam dostępu do oscylatora, dlatego potrzebuję gotowy clock) - nie był w stanie mi takiego wykonać.

Czyli jeśli kupię 16.xx to będę mógł (czy łatwo?) podzielić częstotliwość przez 2?

Możesz spróbować Panasoniców FC druga opcja niestety nie zawsze się sprawdza to Elna Cerafine/Silmic(u mnie w tej chwili gra)- więcej typów nie mam jeżeli chodzi o możliwy do strawienia przedzial cenowy.

morris, 6 Lip 2006, 16:12

>Możesz spróbować Panasoniców FC druga opcja niestety nie zawsze się sprawdza to Elna

>Cerafine/Silmic(u mnie w tej chwili gra)- więcej typów nie mam jeżeli chodzi o możliwy do strawienia

>przedzial cenowy.

Nichicon Muse BIPOLAR. Arczi35 nimi handluje (pod takim samym nickiem na allegro).

• 1 miesiąc później...

W związku z zainteresowaniem, dołączam miejsca w których podłączyłem zasilanie dla opampu. Zasilacz zrobiłem na trafie 2x12v/0,5A wedłuch schematu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (strona Veterana - www.unisonus.com Serdeczne dzięki, bardzo mi pomógł) ale na LM317/337.

O wiele prostszy zasilacz można zrobić na 7812 i 7912, ale nie jest on regulowany i prąd jest gorszej jakości.

Rezystory 3537 i 3538 wylutowałem, zasilanie podłączyłem w miejscach zaznaczonych zielonymi kropkami a masę w jednych z punktów "A".

post-3444-100006999 1170299117_thumb.jpg

post-3444-100007000 1170299116_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.