Skocz do zawartości
IGNORED

philips CD723/marantz cd4000 upgrade

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

nabyłem właśnie za śmieszną kwotę philipsa cd 723. W porównaniu z moją lekko przerobioną diorą cd504 jest to kompletna porażka dźwiękowa. Jedyne, co słychać, to buum, buuum, bum i cyk cyk cyk. Nie ma średnicy, dźwięk nawet nie próbuje oderwać się od kolumn.

Otworzyłem obudowę (dziewica jeszcze była) - w środku tda 1545a i vam12.1. Poza tym jrc njm4560(do wymiany jako pierwszy). W sumie komponenty nie są złe, kondy Elna i Rubycon, znośne gniazda chinch, napęd nawet na porysowanym CDR nie przeskakuje....i 3/4 obudowy PUSTE, czyli miejsca na dodatkowe zasilanie i nowy przedwzmacniacz jest aż nadto.

Teraz moja prośba do Was o wsparcie - co poprawić, żeby miało to sens i nie pochłonęło kilkuset zł? Czy ktoś może użyczyć schemat?

Zaznaczam, że kompakt kupiłem w celach edukacyjnych, jestem otwarty na propozycje i opiszę efekty przeróbek oraz ich wykonanie dokładnie na forum.

https://www.audiostereo.pl/topic/26847-philips-cd723marantz-cd4000-upgrade/

O ile się nie mylę jest on identyczny z CD710/720 itp. więc sprawdź tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Schemat analogówki

njm do wymiany na starcie, później 47uF na jakieś MKP małej pojemności - dam 680nF bo takie akurat mam. Co jeszcze kłuje w oczy?

dzięki za link!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kondensatory filtra LPF 1nF i 220pF powinny być foliowe, np. KSE, MKP, rezystory w zasilaniu mogą być mniejsze, a więc nie 220 a np. 68-100 omów. Wyjściowy elektrolit można zbocznikować lub dać jakieś Panasonic RC, Rubycon ZL, ELNA 47-100uF na 25-35V.

zastosowałem kilka zaleconych przeróbek, otórz wymieniłem jrc na ne5532, dałem wyjściowe kondy panasonic 10uF plus kilka pomniejszych.

Werszcie pojawiły się średnie, jednak dźwięk nadal siedzi w kolumnach. Już moja diora cd504 potrafi dużo więcej niż ten philips. Choc przynajmniej napęd ma niezły.

Ten kond odsprzęgający (220uF) to rubycon - lepszego póki co nie mam

Dotychczas wprowadziłem następujące zmiany:

-odłączyłem sekcję słuchawkową

-wymieniłem kond w zasilaniu z 3300uF na 4700

-kondy 4700 w zasilaniu zbocznikowane 100nF wima mkp

-wymieniłem 100ohm rezystory przy DAC na 22ohm

-usunąłem kondy ceramiczne 1nF koło opampu

-wlutowałem podstawkę pod opamp, eksperymentuję z ne5532, opa2134 i opa2604

-wymieniłem kondy 220pF koło opampu na 470pF wima mkp

-zastąpiłem wyjściowe 47uF 10uF panFC i zbocznikowałem je 220nF wima mkp

-rezystory 3537 i 3538 miały różne warotści, zamieniłem je na 220 ohm 1%

Pozostała wymiana diód na uf4002, połączenie nóżek 2 i 3 7805 rezystorem 1k (hmm..co to da?), dołożenie filtru RLC (nie bardzo łapię, do gdzie przylutować..) oraz ewentualnie dorobienie oddzielnego zasilania dla DAC i opampu (jakieś 50w).

Jak dotąd wreszcie pojawiła się średnica. Niestety nie mogę siobie poradzić ze zbyt mocnym basem oraz dźwięk jeszcze nie wybrzmiewa tak, jakbym chciał. Nadal moja diora cd504 gra przyjemniej, ale oba cdki już są porównywalne.

Koszt jak dotąd to 50zł za cd723 i około 20zł za części, do tego kilka godzin życia - za to jaka frajda!

Jakieś inne propozycje?

Połączenie nóżek 2 i 3 rezystorem 7805 jakiś dziwny mod...

Na pweno tanim upgradem byłoby danie chociaż odzielnego stabilizatora dla DACa

Ten Philips jest pusty w środku więc zamiast FC na wyjście dałbym jakieś ruskie MBGO 10uF same, będzie dużo lepiej niż FC.

Pytanie pozostaje ile chcesz kasy inwestować?

w sumie kasa liczy się mniej niż zabawa.

Nie mogę znaleźć diód uf4002 50ns - czy to nie są przypadkiem 1n4002? Jakie diody byście polecili?

Czy stabilizatory TI 780-0x są dobre czy lepiej zawalczyć z lm317? Zaznaczam, że nie mam z nimi żadnego doświadczenia niestety..

Chcesz zrobić porządnie - wstaw podstawki w miejsce wymienianych kondensatorów i dobieraj brzmienie do założonego przez Ciebie. Zobacz jak męczy się nad tym Peter ......... Wsadzenie "dobrego" kondensatora nie wszędzie podniesie jakość dźwięku. Ważne żeby po tych eksperymentach dźwięk nie był np. zbyt ostry, agresywny a szedł w stronę naturalności, wibracji instrumentów, namacalności wokalu itd. Eksperymenty jakie robiłem sprowadzały się czasami do testowania w jednym miejscu kilkunastu kondensatorów poptem jeszcze ewentualnie bocznikujących do nich (rzecz jasna nie wymieniam od razu wszystkiego ale np. jakiś jeden cały układ mcz wraz z zasilaniem). Jeszcze trzeba to wygrzać. Tak więc masz zabawy na wiele tygodni :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

przy słabym zasilaczu, gotującym się trafie, parujących z ciepła diodach wstawiłbym schottkey`ego (mniejsze straty).

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>BeerfaN

>połączenie nóżek 2 i 3 7805 rezystorem 1k (hmm..co to da?)

Z wyjścia stabilizatora pobierany jest dodatkowy prąd (+5mA) co prawdopodobnie polepsza charakterystykę stabilizacji, przy mniejszych prądach z tego układu napięcie wyjściowe nie mieści się w zakładanym zakresie stabilizacji (nie jest dobrze wystabilizowane i przekracza 5V).

>dorobienie oddzielnego zasilania dla DAC i opampu (jakieś 50w).

Troche to dużo i niepotrzebne, chociaż różnice w cenie toroidu 20W i 50 W nie są duże to taki zapas mocy nie jest potrzebny. Raczej chodzi o fizyczne rozdzielenie obwodów zasilania DACa od pozostałych układów odtwarzacza. I czy zmieści się taki duży transformator?

Układ i tak będzie wykorzystywał jakieś 5% mocy transformatora.

do tej obudowy zmieszczę nawet 100W. Nie wiem, czy nie włożę jednak zwyczajnego trafo 10w 2x15v, te 50w to faktycznie przestrzał..

Przy ne5532 w brzmieniu brakuje lekkości, dźwięk "przeciska" się do kolumn. Z kolei opa 2604 daje już tą lekkość, ale basu jest zdecydowanie za dużo. opa2134 nie ma dobrych wysokich, są za delikatne. Innych kości nie mam.

Wyczytałem, że separacja zasilania nadaje brzmieniu detaliczności, jest lepsza separacja dźwięków i generalnie wybrzmiewają lepiej. Może właśnie tędy droga, ponieważ 8w trafko, które jest obecnie w tym CD to jednak chyba za mało na cały ten sprzęcik.

Zrobiłem już schemat zasilania na lm317/337 tylko czekam na wypłatę - żona meble upatrzyła i zapowiada się kilka dni głodowania..

na pewno z całkowicie nowym zasilaczem do układu wyjściowego, będą zmiany i nie ma potrzeby teraz już odrzucać scalaczków. generalnie ne 5532 to bardzo dobry op amp ale musi mieć odpowiednie warunki do pracy. W moim cd 304 wygrał dla mnie np z opa 627, 2134 itd, nie upieram się jednak, że jest bezwzględnie lepszy :). Tak się wszystko zgrało, że z ne5532 jest niesamowity środek pasma ("gorsza" góra bo nie "syczy" ale w naturze to zjawisko też nie ma miejsca).

czym się kierowałeś żeby ze sprzężenia zwrotnego kond 220p wymienić na 470p ?

Rambo

Myślę , że kierował się opisem "tunningu";) , zamieszczonego tu

Ukryta Zawartość

autor napisał , że 1 n ( przed wejściem +) można wyrzucić , bo ma za zadanie wycinać tylko śmieci ( RF noise )

Pytanie brzmi czy 1n i 220pF nie tworzą może high-pass filter n-inv conf. i wtedy jedyne co warto zrobić to zamienić je na jakieś porządne silver mica

autor ww strony (znany pod nick Nuuk na Diyaudio ) nie jest moim zadaniem guru od elektorniki , i jego opis trzeba brać z dużą ostrożnością

Ukryta Zawartość

no też chciałem się zapytać dlaczego usunął 1 nf ale zapomniałem :). On rzeczywiście podczyszcza sygnał i nie degraduje dźwięku, co kiedyś nawet sam sprawdzałem. Jest ogólnie taka tendencja forumowa np. że jak na wyjściu jest 100 p do masy to trzeba usunąć bo może uciąć wysokie, ale i z tego się wyrasta.

istotnie działam według opisu

Te 1n mogę dać z powrotem. Jakoś po ich usunięciu nie zauważyłem różnicy, więc po co dodatkowy element ma mi siedzieć.

Czy jeśli dam oddzielne zasilanie na 7815, 7915 i 7805 to będzie dużo gorzej niż z lm?

no zgadza się nie ma różnicy z lub bez 1 nF, ale skoro ma podczyszczać śmieci z dac`a to ja pomyślałem że nie ma co usuwać, czyli na odwrót :). Tam w opisie jest ciekawa koncepcja dodania notch filtra na wyjście. I jeszcze jedno ne 5532 z Sygnetic jest wg. mnie i innych the best. ta koncepcja z osobnym zasilaczem do cz. analogowej na lm 317, 337 jest dobra.

Właśnie tego RLC nie bardzo wiem jak wstawić. Poza tym nie mogę dostać dławika na 470uH.

Polecacie wstawić z powrotem 220pF zamiast 470? Wszystkie mody wykonałem naraz (niecierpliwa istota jestem), więc nie wiem który tak na prawdę był najbardziej udany. Wyjątek to opamp i właśnie te 1n, które wykonałem najpierw.

ne5532 sygnetics - gdzie można zdobyć?

Jak już pisałem, zależy mi najbardziej na przestrzenności brzmienia, żeby dźwięk odkleił się od kolumn.

oj, nic nie zwalnia z własnego trudu :). Trzeba potestować, co Tobie bardziej odpowiada 220pF czy 470pF. Jak masz dobry słuch to będziesz wiedział czy ta zmiana jest ok. Gość narysował na zielono gdzie wstawić dławik i kondensator. Nie mam schematu do tego więc trudno mi dokładnie dyskutować.

masz możliwość podrzucenia schematu na skrzynkę ?

polecam oddzielne zasilanie, u javoreczka masz fajne trafka f-my block po cale 8 zl szt., kup jedno 2x15 i drugie 1x15 i 3x9, mozesz zasilic jednym dedykowanym trafem cz. analogowa, a drugie, cyfrowke - oddzielnie dac, oddzielnie dekoder i zostanie jeszcze na clocka :-))

polecam podwojna stabilizacje pre na lm317/337 i potem na doobrych, niskoszumnych stabilizatorach

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.