Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

>A oto przykład kupionej o ile pamiętam na początku 1990roku kasety. To najpodlejsza kaseta z jaką

>miałem kiedykolwiek do czynienia. Charakteryzowała tym, iz nagranie dokonane na tej kasecie

>pozbawione było basów. A ponadto nagranie zwykle było cichsze niż z innych kaset. Ciche nagranie to

>z kolei głośniejszy szum własny taśmy.

bo ma napis hi-fi zwykle tasmy sa marne jak juz pisalem w tym watku

I znów wykopalisko z głębokich lat 80tych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mialem taka AGFE! Pamietam, ze byla to moja pierwsza MARKOWA kaseta. Dostalem kase od mamy na imieniny i pojechalem do jedynego sklepu jaki znalem w Poznaniu, bo "ostatnio mieli". No i kupilem! Pamietam, ze nagralem na nia jakas plyte Anthrax'u. Nie pamietam przelicznika, ale cos mi swita, ze chyba 850 zl za nia dalem i bylem najszczesliwszym czlowiekiem (dzieckiem) na swiecie. Lepszy byl tylko jeszcze jeden kolo, ktorego ojciec kupowal kasety TDK A w Pewexie. Lza sie w oku kreci.

Mam ze dwie czy trzy kasety Olmark, reklamowane jako zawierające taśmę AGFA FeI-S. Każda kaseta była inna, a taśmy też były różne. Same kasety do prawdziwych kaset AGFY nie miały się nijak. Ten Olmark to była chyba jakaś tzw. firma polonijna, na jakich zakładanie pozwalano w latach 80-tych, żeby jakoś tam zapchały ostre niedostatki wszystkiego na rynku. Wtedy powstało też trochę firm zajmujących się produkcją kaset - najczęściej same robiły odlewy na podłych wtryskarkach, z podłego plastiku, i ładowały do nich różne taśmy - czasami lepsze, czasami gorsze. Nawet jeśli taśma była niezła, to marna kaseta niwelowała wszelkie jej zalety.

Pomijając inne aspekty, kasety te miały często fatalnie wykonany bolec blokujący na szpulce koniec robiegówki, co powodowało trwałe zniekszałcenie całej nawiniętej taśmy. Pamiętam, że gdy udawało mi się kupić jakąś taką kasetę, to pierwszą czynnością było jej rozebranie i za pomocą żyletki albo skalpela przycięcie wszystkich ostrych nadlewów, wyrównanie szpulek tak by nie niszczyły taśmy, itd.

W pewnym okresie producenci tych kaset mieli duże problemy ze zdobyciem części metalowych. Kasety takie miały wówczas zamiast metalowych - plastikowe "śrubki" - udające śrubki bolce z czarnego, elastycznego tworzywa, które zaciskało się w otworach na śrubki i trzymało (całkiem skutecznie) połówki kasety. Jednak szczytem wszystkiego były w takich kasetach wykonane z plastiku "ekrany" za resorem z filcem dociskowym! Własności "magnetycznych" takich ekranów chyba nie trzeba komentować...

MAG, 22 Paź 2008, 19:15

>Ta kaseta która mam jest bardzo niezwykła Farad bo ma w sobie tasmę zobacz zdjęcie wyżej i to nie

>jest kaseta która możesz rozkręcić jest klejona więc tak proste wyjaśnienie mnie nie zadawala ,

Ta taśma metalowa to rozbiegówka. Widocznie przewidziana do mechanizmów z elektrycznym auto stopem, tak jak w szpulowcach. Poza tym przy produkcji kaset nagranych nie rozbiera się ich, tylko wciąga taśmę na specjalnym stole do "wwijania".

Najprawdopodobniej chodzi o taką jak na zdjęciu tylko, że 90-tka. Gdyby byli chętni mogę sprowadzić większą ilość, cena - 5zł/szt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz to chyba będą bardziej prawdziwe zdjęcia.

Ukryta Zawartość

post-17429-100002878 1224888576_thumb.jpg

post-17429-100002879 1224888576_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich namęczyłem sie troszkę z tak prosta konstrukcją więc wkleję fotki półka niczego sobie ale zajęła mi prawie połowę dnia , myślę ze muszę sobie sprawić kilka takich są wygodne i naprawdę przemyślałem wszystko dość mam trzymania po pudełkach , projekt obejmuje kilka takich zestawów zespolonych ze sobą i to będzie osłonięte przesuwnymi skrzydłami z szyby jak Myślicie zapobiegnie to przedostawaniu się kurzu ?

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wyjaśnienie co do tej kasety C-0

MAG

Ukryta Zawartość

post-4738-100002792 1224965478_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Szyby powinny pomóc. Mam podobną półkę, również zmajstrowaną "rencami" ale moja jest bardziej fikuśna i trzymam na niej znacznie mniej szumiące nośniki w ilości lekko ponad 240.

Wypowie sie ktoś o tych Fuji DR II np. czy są lepsze od meksykańskich Sony UX-S ?

Tak jak napisałem to jest jakaś jedna dziesiąta bo wszystkiego jest około 2000 bardzo dobrej jakości jeszcze ich wszystkich nie zwiozłem ale z czasem

Te DR II nie sa gorsze ale nie sa też lepsze zależy na czym się nagrywa

John 1.5 V

Czy możesz wkleić te półkę ze znacznie mniej szumiącymi nosnikami:)

Pozdrawiam MAG

audiomagia.blogspot.com

Panowie.

Jesli mnie pamiec nie myli w polowie lat 80 mozna bylo kupic kasety Tokaido (a moze Tokkaido). Podla tasma i jescze podlejsza mechanika. C60 byly w kolorach czarno-zoltych, a C90 w kolorach czarno-niebieskich.

Jesli ktos posiada takowe prosilbym o wrzucenie zdjec. Niech odzyja wspomnienia.

MAG - wkleję tylko muszę trzasnąć fotkę.

Wczoraj bawiłem się trochę nagrywając na rozmaite taśmy sygnały (sinusoida) o różnych częstotliwościach,głównie bardzo niskie (25,28,30,35,40 Hz) i wysokie (8,10,12.5 kHz). 12.5 udało się tylko na Sony Metal XR, nieco gorzej wypadły meksykańskie Sony UX-S i niebieska Sony CDitII. Reszta czyli wynalazki Emtec ReCord, Emtec CE II, RAKS SD-X, Maxell UD II, i z żelaznych TDK FE I i stara TDK A60 miały problemy przy 10 kHz. Prawdę mówiąc już przy 5 i 8 kHz sygnał podstawowy ginie gdzieś na tle rozmaitych szumów.

A przy jakim poziomie zapisu je nagrywałeś? 0 dB? Bo pasmo przenoszenia podawane w danych technicznych jest standardowo podawane dla poziomu -20dB. Przy 0 dB mało która firma podaje pasmo, choć czasem to robią. Dla taśm typu I i II przeważnie sięga zaledwie do 8 kHz, dla taśm typu IV - do ok. 12 kHz.

Oto i Tokaido wedle życzenia...

:-)

Ukryta Zawartość

post-15808-100002762 1225020825_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem też foto Tokaido chromowej - C60, ale z zielonymi napisami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MaciejLK - różnie, po prostu kręciłem potencjometrem i raz było -20dB, raz -3dB a czasem poniżej -20dB. Bias ustawiony na zero. Zastanawia mnie czy głowica w moim Denonie (DR-M30HX) w ogóle przenosi coś powyżej 12.5 kHz. Muszę poszperać za jakimiś serwisówkami czy czymś takim.

Pamiętaj, że maksymalna wysterowalność przy 10 kHz (MOL lub SOL) przeciętnych taśm typu I (np. TDK D, Sonyt HF) wynosi ok. -7,5 dB, dobrych taśm typu I - ok. -5 dB, taśm typu II - ok. -5 dB, a taśm typu IV - ok. -1 do 0 dB. Dlatego na taśmach typu I i II przy poziomie zapisu 0 dB pasmo przenoszenia jest jako tako równe zaledwie do ok. 8 kHz, tylko na taśmach metalowych sięga ok. 12 kHz, a powyżej tych wartości spada dość gwałtownie - po prostu taśma nie jest w stanie zapisać tak głośnego sygnału tak wysokich częstotliwości, i na to żadne regulacje nie pomogą. Spróbuj zapisać sygnały testowe przy poziomie -20 dB - wtedy pasmo przenoszenia powinno być znacznie szersze. Na taśmie metalowej powinieneś zapisać przynajmniej do 16-18 kHz przy niewielkim spadku poziomu.

Tak wygląda moja półeczka ze znacznie mniej szumiącymi nośnikami, tylko nie mów, że spodziewałeś się kaset ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

John, półeczka bardzo ładna. A powiedz proszę, czy to był gotowy produkt, czy też jest to właśnie ten, który jak opisałeś powyżej - został zmajstrowany Twoimi "rencami"? Jeśli w całości jest to Twój wymysł, to muszę przyznać, że projekt bardzo ładny.

A do kaset można podobną w takim razie tez zrobić. :)

Oto kilka nowych nabytków.Szczególnie te Sony mnie bardzo cieszą.

Ukryta Zawartość

post-14246-100002690 1225127193_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu porównanie wersji Japońskiej z Europejscką.

Ukryta Zawartość

post-14246-100002688 1225127282_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu porównanie wersji Japońskiej z Europejscką.

Ukryta Zawartość

post-14246-100002686 1225127299_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.