Skocz do zawartości
IGNORED

uszkodzenie głośników? i co dalej?

raudio81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...

kwestia męczy mnie od dłuższego czasu...wszysto zaczęło się od posłuchania ac/dc na godzinie 11 (dosłownie przez chwilę,nie sądziłem,że coś się stanie),w trakcie tego manewru nie było żadnego charczenia...jakiś czas pźniej zapuściłem dwa razy płytę densena(tak sie chyba nazywa) z hifi (magazyn) - zaznaczam to bo pamiętam ,że kiedyś była dyskusja o tym na forum i różne były opinie o wpływie na sprzęt...ale maks. na godz.9 wzmaka..

teraz nawet jak słucham na 7-8 godz. są momenty,że zacharczy (szczególnie,gdy mamy jakieś takie "głębokie tło" tworzące klimat (np.często się to zdarza w crash soundtrack jeśli ktoś słuchał albo collateral)

sprzęt - Rotel ra02 (wzmak i cd)

kable - wirewizard dreamcaster(głośnikowy) i enchentress(interkonekt)

głośniki moje biedne - B&W 602.5 s (zwane "monitorami podłogowymi" ;) )

Sprzęt był zakupiony niecały rok temu więc jest jeszcze gwarancja ale mam mało wolnego czasu i zastanawiam się czy jest sens się bawić w wożenie sprzętu..wcześniej stał w sklepie więc może został nazbyt "przetestowany" a jako że słucham ostrej muzyki (roch,metal - iron maiden,judas,metallicaitd. ale także jazz , satriani - ogólnie - otwarty jestem ;) ) na godz. 8-9 to może mogłem je dobić...ale bowersy to chyba solidność - wątpliwe by to je uszkodziło (kwestia brzmienia to oczywiście sprawa indywidualna)

Co radzicie? Myśleć o nowych głośnikach czy wymieniać coś w tych? pozdr.

..jasne - jak tylko będę miał możliwość to sprawdzę....ale tak się zastanawiam - co takiego może się stać ze wzmakiem? zawsze myślałem,że wzmak to najtrwalsza część zestawu...jest jeszcze na gwarancji..

to różnie - słychać to głównie przy niskich tonach...ale także przy wysokich momentami - piszę jak słyszę i wcale mi się nie podoba to co piszę :/ aż mi wstyd;) ale fortepian to mam chyba tylko na płytce z norah jones...zaraz posłucham..

już dzwonię po znajomych ale poza jednym reszta zatrzymała się w rozwoju na wierzach...

tak się zastanawiam czy to nie wina kabelków - zestaw jest bardzo ostry(srebro) i szybki (rok temu kupiłem by wyrwać się z przymulenia i dudnienia jakim mnie obdarzał AQ Type 6+ (przy moich warunkach akustycznych)

teraz myślę nad zmianą na coś pomiędzy tymi dwiema - jak dla mnie - skraajnościami..ale to inny temat

..a gdyby myśleć o najgorszym - czyli wymianie kolumn? potraficie mi powiedzieć czego mogę się spodziewać po zmianie na paradigm studio (te najtańsze) lub phoebe AA ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - skontaktuj się z raczerem - on ma RA 02 + Studio 20 v.3.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A mozesz bardziej przyblizyc jak do tego doszlo. Mianowicie chodzi mi o to czy charczenie pojawilo sie nagle tj. wkladasz plyte i slyszysz, ze dzwiek jest jakis nie tego czy juz w czasie odsluchy plyty Densena pojawialy sie niepokojace dzwieki???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.