Skocz do zawartości
IGNORED

Philips CD380

mzawek

Rekomendowane odpowiedzi

istniej, istnieje

>lancaster

bede robił, po wakacjach najprawdopodobniej, dac na TDA1541 ze stopniem D1 Passa. Mam ten dac u siebie w CD wiec chyba warto spróbować. Dam stabilizacje, i takie tam. Oczywiście sprawdze wersje NOS i bezNOS :)

Zegra macie w tych wszysch cedekach Panowie?

>lancaster

Nie łaska przeprosić się ze starą 720-tką. Masz już tam wszystko na pokładzie i wystarczy trochę ją pogrzebać.

Swoją drogą nic nie mówiłeś o żadnej Monice - jakaś nowa audiofilka się pojawiła na ostatnich odsłuchach ;)

Bo wiesz ja lubię Moniki :)

Monica jest OK, tylko sobie nie pomyślcie, że szukajac w sieci fotek Monic trafiłem na tego DACa;) Było oczywiście odwrotnie:)))

rekin, tam już nie ma co poprawiać:) Najpierw padlo serwo, potem trafiak, a ścieżki byly lutowane nie pamiętam ile razy, tak że w sumie pająk.

Chyba rzeczywiście przyszła pora na tuningowanie CD tylko pod transport, a całego DACa wywalić na zewnątrz. Scalaki na podstawkach itp...

My tu śmichy chichy a człowiek pomocy potrzebuje.

>mzawek

- wymień przede wszystkie kondy wyjściowe, możesz dać jakieś polipropyleny, biedzie lepiej

- wymień sobie te kondy przy opa (albo zbocznikuj je od spody jakimiś Wimami - Wolumen)

- wywal opamp słuchawkowy (45600 JRC)

- wymień kondy z zasilacza, diody też, mogą być byv95:/

- kondensator przy TDA do wymiany

- przydałby sie solidny zegar (Kawk, Jocko -> DeTom, czy inny) wraz z osobnym trafo

- można by dać dodatkowe zasilanie stabilizowane do opampów i do dac (wydaje mi się, że jest tam sporo z boku miejsca)

To może trochę pomóc, ale nie zawsze to usłyszysz, bo system gra (banał, ale nie zawsze znamy jego moc)

Poza tym, ten CDek jest jak kilka innych Filipów opisywanych na tym forum. Lancaster coś pisał o jakiejś 478 (czy tam innej cholerze), Rekin spory wątek rozpętał o CD720, Zorro, Rambo, Jurek1, Bartek1. *

Jest tego do bólu.

*Jeśli kogoś pominąłem a tenże czuje się obrażony, zażalenia kierować proszę do osobnika znanego na forum jako Matthew. On takie sprawy załatwia jak Jogi Babu, czyli od ręki:D

mzawek, przydałaby Ci się serwisówka. Z tego co piszesz, to masz pojęcie o elektronice takie jak ja tydzień temu;)

Płyta głowna wyglada na identyczną jak u mnie z dwoma wyjątkami:

1. Brak stabilizatorów na zasilaniu-błąd(dobrze by było dolutować.

2. Inny DAC(może nawet lepszy?)

W każdym razie jak chcesz wycisnąć z tego CD więcej to pogadaj z Detomem o zegarze(pogadaj dobrze, bo zegar jest smd;))

U mnie zamiast dużego elektrolitu 6800uF Philips dla cyfrówki mam 3x2200uF Rubycon ZL. Reszta elektrolitów przed i za stabilizatorami to Panasonic FC, w torze analogówki bocznikowany 0,25uF MBGO.

Przy OPA mam 47uF Elna Silmic, a przy samej nóżce 0,1uF smd(ładnie tam wchodzą).

Wywal te kondy wyjściowe i wlutuj tam np. BG N 4,7...10uF(u mnie tam siedział 100uF Muse)-u mnie MBGO2+PIO0,047uF(ale na mnie nie patrz, bo jestem maniakiem tych kondów:))

Tranzystory mutujące-do wywalenia

Wszystkie kondy w cyfrówce mam oscon, z wyjątkiem +/-5V(Elna Starget), ale ty masz inny DAC, więc wszędzie oscon możesz dać.

Pozdrawiam

najlepsze :D

ale poważnie, mury są szybkie, duże prądy ale te tak nie sieją (bynajmniej wd noty katalogowej)

kiedyś MURy860 dałem do CDka ale jakoś nie usłyszałem róznicy ...

może słaby system był

lancaster

o mnie | ignoruj | PW

stat: 738 / 3365 / 2

13 Cze 2006, 22:20

mzawek, przydałaby Ci się serwisówka. Z tego co piszesz, to masz pojęcie o elektronice takie jak ja tydzień temu;)

Racja,wszystkie te terminy to dla mnie jakias chińszczyzna.Nie dociera to do mnie w żaden sposób.

Ale tunning Preampu Kody zrobiłem do końca. Krok po kroczku , za raczkę to i zrobie tego CD sam !!! Bo to cała przyjemnośc własnie w dłubaniu samodzielnym.Lutownice mam i cyne...Nie wiem w sumie jak działa CD nawet.

Grundig High Fidelity

mzawek, nie przejmuj się, czytam to forum od 2 lat i wiem jak dziala CD "tyle o ile"

analogówki za bardzo nie kombinowałem. Wymienilem Lm833 na OPA604(poczatkowo AD797-też dobre, a może nawet i lepsze;), tyle, ze akurat w tym CD wolę 604-ki), bezpośrednio z wyjścia OPA sygnał idzie Cordialem na ruskie kondy, a z tamtąd dzielnik 200ohm/22K na RCA. Zasilane to wszystko Elna Silmic 47/25V+0,1uF smd przy samym OPA. W sumie nic więcej...może sie jeszcze wezmę za stabilizatory. Przy TDA1541 się sprawdziły, to może i przy OPA się sprawdzą? W zasilaczu analogówki tak jak pisałem Panasonic FC 470uF przed stabilizatorem i 47uF+0,25uFMBGO za stabilizatorem. Wszystko.

Pytanko małe tylko czy dobrze zrozumiałem ?

Zaznaczone na niebiesko to kondensatory wyjsciowe ?mam chwilowo jantzen 4,7uf to wlutuję.

Na czerwono to zasilanie Opa ?

Na filetowo zaznaczyłem te grubawe cos.To te rezystory mutujace ?

na zielono wzamacniacz do wyjscia słuchawkowego.czy on nie wpływa jakos niedobrze na dzwiek ?jesli wywalic to robic jakies zwory?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

na drugim foto

1.na czerono doiody prostownicze? Czyli zmienić wszystkie?

2.Zielony kolor to zasilanie cyfrówki?ten duzy kond 6800uf na co zmienic ?jak na 2 szt mniejszych to jak wlutowac?

3.Niebieski kolor to chyba częśc analogowa?

Cholera, ten grat stary z plastiku ,nedzny i trzeszczacy ma potencjał.Bardzo szczegółowy dzwiek i niemeczacy tylko spłaszczony troche i bez masy.

pozdrawiam i dziekuję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Te czerwone elementy które zaznaczyłes na fioletowo to kondensatory foliowe . Zostaw je. Dwa wzmacniacze operacyjne LM833 też. Możesz wymieić ten trzeci, zaznaczony na zielono, przy wyjściu, jeśli jest byle jaki. Wzmacniacz słuchawkowy nie ma wpływu na dźwięk na wyjściach liniowych!

W zasilaczu można wymienić małe pojemności na większe, ale duzych, >1000uF nie opłaca się, lepiej wymieniac coś blizej układów scalonych. Można je za to zbocznikować foliowymi MKT.

Molibden

o mnie | ignoruj | PW

stat: 529 / 1640 / 0

15 Cze 2006, 00:18

Te czerwone elementy które zaznaczyłes na fioletowo to kondensatory foliowe . Zostaw je. Dwa wzmacniacze operacyjne LM833 też. Możesz wymieić ten trzeci, zaznaczony na zielono, przy wyjściu, jeśli jest byle jaki. Wzmacniacz słuchawkowy nie ma wpływu na dźwięk na wyjściach liniowych!

W zasilaczu można wymienić małe pojemności na większe, ale duzych, >1000uF nie opłaca się, lepiej wymieniac coś blizej układów scalonych. Można je za to zbocznikować foliowymi MKT.

Ten trzeci opa to jakie ma zadanie?

Grundig High Fidelity

jeśli chodzi o wzmacniacz słuchawkowy to w niektórych cedekach zachodzą zmiany na plus po jego odłączniu (złączka z kabelkami ekranowanymi najczęściej w tych modelach)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Lancaster to była odpowiedź na pytanie jak uzyskać sygnal cyfrowy SPDIF. Chciałem odpowiedzieć na post ale coś nie wyszło...

PS. I2S tak jak pisal magazynier byloby lepszym rozwiązaniem z "Monicą" trzebaby zastosować uklad konwersji formatów.

Lancaster może obędzie się bez bufora.... tylko trzeba zastosować trafo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Malutki tunning juz rozpoczęty.W zwiazku z tym ma pytatnie ,czym dokleic te kondensatory do płytki ? Sa duze i boję sie ze odpadna mimo lutowania .

I pytanie podstawowe .Gdzie sa i jak wygladaja te tranzystory mutujace?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Ja nie wiem czy ten trzeci wzmacnicz operacyjny jest od słuchawek, jesli nie ma innego w pobliżu to pewnie tak. W końcu LM833 to podwójny wzmacniacz operacyjny i wystarczy za filtr i bufor w każdym kanale.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.