Skocz do zawartości
IGNORED

CZECHOSLOWACJA WEGRY RUMUNIA JUGOSLAWIA

vyv

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętacie scenę z "Jak rozpętałem II Wojnę Światową " w której Janek Dolas po wyskoczeniu z pociągu i slizgu na d... z góry trafia do Jugosławii ?

Przesladujący go gestapowiec Władysław Jagiełło (spod Grunwaldu) przyjeżdzą z żądaniem wydania go w jego łapy a Franek tańczy w kole z jugosłowiańskimi

żołnierzami do b. fajnej muzyki.

W napisach figuruje zespół "Mladost-Subotica".

Szukam podobnej muzyki. Jakieś sugestie ?

• 4 tygodnie później...

Witam,

Pamiętacie Instytuty Kultury poszczególnych KS w Warszawie? Ja tam jeździłem przynajmniej raz w roku po płyty. A moje ulubione to:

Węgry - Omega, East

NRD - Puhdys, Karat, Karusell,

CSRS - Progres 2, Olympic

Jugosławia - Bijelo Dugme

ZSRR- Zodiak

Było jeszcze tego trochę, wielu płyt się pozbyłem, czego dziś żałuję.

>Pablo1964

Jasne że pamiętam.Pudysów przywiozłem z wycieczki do zaprzyjażnionego fdj? A progres 2 jest kapitalnyczeka na gramofon.No u mła był jeszcze Leksikon der akwaristik , cóż to za książka.pozrawia rówieśnik

Węgry- Ghymes

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Folk z niebanalnymi aranżacjami. Jak ktoś lubi takie klimaty-warto

Ukryta Zawartość

No jak wreszcie zrobiło się miło to koledzy zaniemówili. Czyżby rozpoczęli urlopy.

Żeby podtrzymać wątek dodam coś i ja.

NRD (Karat i Puhds już był) więc może Pankiller i Stern Meissen.

Węgry - Karthago i Piramis.

ex-Jugosławia - oprócz wymienionego Bijelo Dugme to jeszcze Teska Industria i Szarlot Akrobat (nie pamiętam czy tak pisownia, ale ich słuchałem we wtorkowej trójce kiedy to była puszczana muzyka rokowa państw zaprzyjaźnionych).

podróżując w sobotę południowymi rubieżami kraju napotkałem przygodnie w eterze czeską stację prezentującą akurat audycję przeglądową poświęconą nieznanej mi wcześniej skupinie Traband (lider - Jarda Svoboda). Sympatyczna i niebanalna muzyka, słabo przywiązana gatunkowo, z dającymi się wysłyszeć echami bardzo rozległych inspiracji - od rytmów bałkańskich i klezmerskich, poprzez muzykę cyrkową i poezję śpiewaną, po klimaty dżezujące i czadowo-pankowe. Chętnie posłuchałbym więcej i w lepszych warunkach niż w samochodzie - zaczynam szukać płyt i przy okazji polecam również Waszej uwadze.

->Pablo1964

Widzę że mieliśmy podobne schematy. Przynajmniej raz w roku Ośrodek Kultury. Ja zaliczałem tylko NRD i Węgier i przywoziłem Puhdys, Karat, Stern Meissen, Omegę, Piramis i Locomotiv GT. Mam je wszystkie do dzisiaj a i uzupełniłem kolekcję o brakujące egzemplarze z lat wcześniejszych. Ale "kasy" człowiek wyłożył. Ale warto było. Niektóre z nich grają do dzisiaj. Niedawno kompletowałem dyskografie Karat i okazało się że ciągle coś jest wydawane. Podobnie Stern Meissen.

->lanuser

Ja niestety pozbyłem się winyli i przeszedłem na CD. W ubiegłym tygodniu zdobyłem ostatnią brakującą płytę Omegi do dyskografii. Choć nie, brakuje mi jeszcze niezapomnianego Kisstadionu, nie wiem, czy wyszedł na CD.

Właśnie przez przypadek odkryłem:

Ukryta Zawartość

Wiele ciekawych płyt i utworów przypomniało mi się podczas przeglądania tej strony. Z łezką w oku polecam :D

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

-> Pablo1964

Wróciłem z urlopu a tu taka niespodzianka. Dzięki serdeczne. Zajrzałem i też uroniłem łezkę, a mastępnie wyciągnąłem placki ze Skorpio i Karatem i "puściłem" sobie. Jak szaleć to szaleć a igła niech piszczy. A swoją drogą to koncert z Kisstadion chyba nie ukazał się na CD. Ja mam go na LP. A ostatnio ponownie zachorowałem na vinyle. Po Allegro i znajomych szukam starych płyt z muzyką naszych czasów i zespołów z bratnich państw. Kilka sztuk już udało mi się pozyskać. Teraz liczę na udany zakup grupy Zodiac (ZSRR) i Modry Efekt (CSSR).

• 3 miesiące później...

Dodam nastepny zespol jugoslowianski : Borghesia. Wlasnie kupilem za 50 centow ich winyla "Resistance". Kolejny przyklad na dobry poziom muzyki industrial / electronic w latach 80-tych w bylej Jugoslawi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Właśnie "odświeżyłem" sobie płytę:

PLASTIC PEOPLE OF THE UNIVERSE "Bez Ohnu Je Underground"

Zapis koncertu z 1992 roku (Prosinec) zaczyna się od przydługiego wprowadzenia w ICH języku (he, he, he)... potem zespół zaczyna swoją zadymioną, transową, niepokojącą, jakże wciągającą opowieść muzyczną:

- Light My Fire, Doorsów

- Waiting For The Man, Velvetów

- Garden Is Open, Fugsów

najlepiej "wypadają" jednak w swoim repertuarze

- Modry Autobus

- Podivuhoony Mandarin

- Magicke Noci

Niezwykle wciągający, energetyczny występ - super!

Plastic people- dla mnie Pasion play to genialna płyta, ale ta nagrana w latach 70. Było jeszcze drugie passion play nagrane chyba w latach 90, ale to już nie to. Ciekawe, czy można to dorswać gdzieś na winylu

"Passion Play" z 1978 r. to genialna płyta, genialny klimat; prócz duchowego, fizyczny przekaz.

Moim zdaniem równie udana jest "Leading Horses"... no i pokręcona, niesamowita "Francovka".

Jeśli chodzi o analogi, to pewnie można je kupić jedynie z drugiej ręki...?

Chociaż moim zdaniem spokojnie można wejść w cede, które zostały wydane bodajże w 2004 r.

Slavna Nemesis

Kolejnice Duni

Pulnocni Mys

Hovezi Porazka

Eliasuv Ohen

Egon Bondy's Happy Hearts Club Banned

Passion Play

Leading Horses

Francovka

Mam "Passion Play" i "Leading Horses" zgrane z analogu na kasetę (wiem, wiem, to nie to samo co analog).

W każdym razie brzmienie cede w porównaniu z "analogiem na kasecie" jest b. wiarygodne - oczywiście mówimy o brzmieniu PPOTU, niech nikt nie myśli o audiofilskiej podniecie - po prostu "brud", emocje, duszna atmosfera, granie na żywca - tak to po prostu ma brzmieć...

Ja też Passion play pierwotnie miałem na kasecie, nagrane z rozgłośni harcerskiej bodajże. Leading horses rzeczywiście jest niezła, buła jescze jakaś mutacja plastic, która nagrała płytę pod nazwą pólnoc

na ebay znalazłem coś :

Ukryta Zawartość

and

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z Czech znałem kapelę hardrockową Turbo (miałem dwa analogi m.in Heavy Waters. Z NRD to Die Puhdys. Rosjanie - elektronika - Zodiak i rock - Maszyna Wriemieni.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Mam w swoich zbiorach parę perełek z tych rejonów.

Słowacja - Dezo Ursiny & His Provisorium (1973)

Czechy - Michal Prokop & Framus Five - Mesto ER (1971)

(wiadomo Flamengo,The Matadors)

Węgry - Metro - Metro (1969) i Egy este a Metro klubban... (1970)

(wiadomo Locomotiv GT,Omega,Skorpio)

Bułgaria - Diana Express (1974)

Rumunia - PROGRESIV TM - Dreptul de a Visa (1973)

(wiadomo Phoenix)

Jugosławia - Drugi Nacin (1975)

(wiadomo Grupa 220,Yu Grupa,Korni Grupa,Time,Fire,Oko,Bijelo Dugme,itd,itd - no oni to mieli tego)

NRD - Uve SCHIKORA und SEINE GRUPPE - Das Gewitter (1972)

(wiadomo Electra-Combo,Prinzip.Puhdys)

Polska - KLAN - Mrowisko (1971)

• 3 tygodnie później...

ZABLOUDIL "Zabloudil" (Malarie Rec 1993 r.)

Gitara, bas, perkusja - pokręcone, powyginane, szorstkie, brudne, skomplikowane rytmicznie utwory.

Dyscyplina i improwizacja - super.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a ja polecam znakomita jazzową składankę ROMANIAN JAZZ. Na płycie zebrano archiwalne kawałki rumuńskich wykonawców...jak widać/słychać jazz miał się dobrze także za żelazną kuryną...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

JABLKON "XXV Symphonic Jablkon"

Wspaniały koncert z okazji dwudziestopięciolecia istnienia grupy JABLKON.

Koronkowe aranżacje i nietuzinkowe rytmy, które są charakterystyczną cechą zespołu, zostały wzmocnione przez Moravian Symphonists pod batutą Alesa PODARILa.

Muzycznie "wspomogli" również koncert goście: wirtuoz skrzypiec Jaroslav SVECENY (stary znajomy zespołu - "w dorobku" świetna płyta "Jablkon & Sveceny"), Michal GERA (trąbka), Filip SPALENY (tuba, gitara basowa).

Michal NEMEC (gitara akustyczna, śpiew); Petr CHLOUBA (perkusja, akordeon); Martin CARVAN (gitara akustyczna); Johnny JUDL (fagot, gitara elektryczna) - jedyna w swoim rodzaju, koncertowa muzyka wspaniałego zespołu JABLKON!

• 1 miesiąc później...

Cieszę się, że temat został "odgrzany". Muzyk zespołu Omega - Laszlo Beko (instr. klawiszowe) wydał kilka solowych płyt (mam 3 z nich). Ciekawe eksperymenty z muzyką elektroniczną. Jeszcze nikt nie wspomniał o węgierskiej grupie Edda - a sądzę, że także warto posłuchać.

A wcześniej dyskutowaliśmy o słynnym "Kisstadionie". Jednak został wydany na CD:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Wyruszam na poszukiwania :-)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.