Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z mechaniką w grafonie DUAL 701

Bartlomiej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, stałem się ostatnio szczęśliwym posiadaczem gramofonu DUAL 701, gra pięknie, mam jednak w nim problem z mechaniką: mianowicie po zakończeniu odtwarzania płyty, gdy wkładka zjeżdża już z ścieżki, ramię unosi się prawidłowo, jednak po kilku sekundach znów opada w tym samym miejscu. Nie wiem jak sobie z tym poradzić, bo to dość nieprzyjemne zarówno dla ucha - wtedy igła szoruję już po tej części na końcu, jak i dla wkładki. Jest jeszcze jeden problem (możliwe, że te dwie sprawy są ze sobą powiązane): w modelu tym jest pokrętło automatycznego startu i zatrzymania płyty, domyślam się, że wtedy ramię samo ustawia się w miejscu startu i opada na płytę lub powraca do pozycji początkowej zależnie od tego co wskażemy, u mnie po wybraniu START lub STOP ramię nie przesuwa się jedynie opada lub podnosi w miejscu i to wszystko. Bardzo zależy mi na tym, aby doprowadzić ten gramofon do pełni sprawności, bo brzmi wspaniale, dlatego bardzo proszę o pomoc lub wskazówki gdzie może tkwić problem i co może za to odpowiadać, na mechanizm patrzyłem, ale nie chce niczego przestawić, dlatego liczę, że ktoś pomoże mi, na co zwrócić w nim uwagę. Pozdrawiam.

Zdejmij talez i sprawdz, czy pod nim snajduje sie mechanizm powrotu ramienia na podstawke. Byc moze ktos go zdemontowal. Jest to specjalnie skonstuowany mechanizm przekladni s aluminiowym popychaczem w specjalnym lozu.

Opisze jak to dziala. Ramie gramofonu ma zamocowana pod spodem osi obrotu "plytke" z wygieciem(wycieciem). Popychacz, ktorego koncowka jest widoczna pod talezem, oparty jest na lozysku zbudowanym z jednej kulki od lozyska, ktora powinna byc zanuzona w kompieli olejowej(ma takie sprytne wyciecie w obudowie). Teraz gdy ramie zbliza sie do konca plyty, "plytka" popycha popychacz, ktory uruchamia mechanizm powrotu ramienia. Tryby zaczynaja wpychac popychacz do srodka obudowy, wygiecie na koncu popychacza zapiera sie o wygiecie na "plytce" i powoduje powrot ramienia na podstawke.

Przesledz calosc dzialania, a na pewno znajdziesz przyczyne.

Asterix-> Czy mógłbyś mi jeszcze wyjaśnić co nazywasz "płytką" pytam ponieważ u mnie nic nie popycha popychacza (trochę się głubie w tym nazewnictiwe :-) - i chciałbym się upewnic który element masz na myśli.

• 1 miesiąc później...

Napisz proszę co było nie tak!

Uruchomiłem niedawno DUALA ojca i na początku grał i działał automat i nagle..... ramie się przestało przesuwać (ojawy takie same jak u Ciebie). Nie wiem dlaczego. Fakt - w pokoju został na chwilkę 3 latek sam na sam z adapterem ale przepytany twierdzi że nie dotykał......

Słuchając rozumu....

• 2 lata później...

Odświeżam. Wiem, że wątek stary, ale jestem już kolejnym użytkownikiem, który ma taki problem z mechaniką plus problemy z pitchem (nie działający potencjometr pitch 45). Szkoda, ze Bartlomiej nie podzielil sie swoja wiedza na temat przyczyny usterki... Studiuje instrukcje serwisowa, obserwuje mechanizm przy rozkreconej obudowie i nie moge dojsc co jest nie tak..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.