Skocz do zawartości
IGNORED

EAC a problemy z TAGAMI (ID3 V2)

matdb

Rekomendowane odpowiedzi

Dla niewtajemniczonych: tagi w wersji ID3 V2, obsługują dłuuuugie nazwy tytułów piosenek.

Chodzi o to, że nie mogę (po naprawde licznych próbach) tak przegrać płytki CD na HDD przy pomocy programu EAC, aby powstał plik *.wav z dołączonym na konciu tekstem ID3 w wersji V2. Niby do tego służy opcja "Microsoft PCM Converter" ale niestety ona generuje jedynie plik *.wav z tagami w wersji V1 (zatem długie nazwy piosenek są obcinane i rzeczywiscie są!).

Oczywiście jest w EAC w zakładce kompresji, opcja "taki w wersji ID3 V2" wielkosc np 4kb itd. ale niestety to nie działa.... (w koncu to cały czas od kilku lat wersja beta), próbowałem na różne sposoby zaznaczać w tej zakładce opcje i nic to nie pomogło....

W końcu odkryłem że przy zastosowaniu bezstratnej kompresji APE plik wynikowy ma wszystkie tagi w wersji V2 - niby super, problem polega jedynie na tym że jak dokonam dekompresji na *.WAV (najlepszy format pliku do obróbki) niestety tagów w ogóle nie ma:///

A może jest jakiś sposób dekompresji plikow APE tak aby powstały wav'y z dołączonymi znacznikami ID3 w wersji V2???

Drugie pytanie: jak przegrać za pomocą EAC piosenke z CD na HDD aby w wyniku powstał *.WAV z tagami ID3 V2? Być może jest jeszcze jakiś inny format kompresji bezstratnej rozny od FLAC i APE w którym ten problem został rozwiazany...

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdr. all

https://www.audiostereo.pl/topic/26635-eac-a-problemy-z-tagami-id3-v2/

matdb, 4 Cze 2006, 19:44

> aby powstał plik *.wav z dołączonym na konciu tekstem ID3 w wersji V2.

A wave'y w ogóle obsługują tagi...? AFAIK nie...

BTW - co złego jest w APE/FLAC, że nie możesz/nie chcesz ich używać?

>>>A wave'y w ogóle obsługują tagi...?

Heh no wlasnie chodzi o to, ze nie obsluguja ;)

Trzeba wiec sobie dac spokoj :-)

>>>BTW - co złego jest w APE/FLAC, że nie możesz/nie chcesz ich używać?

Pewnie wiekszosc programow do obrobki dzwieku nie obsluguje tego formatu (tego akurat nie jestem pewny, tak sie domyslam)

Snajper, 4 Cze 2006, 19:51

>> aby powstał plik *.wav z dołączonym na konciu tekstem ID3 w wersji V2.

nie obsługują, po prostu jest możliwość dopisania do *.wav na końcu pliku znacznik ID3, a ten znacznik natomiast dużo programów potrafi czytać... efekt jest taki że np. odtwarzając foobara - mamy tytuł utworu wykonawce itd.

>BTW - co złego jest w APE/FLAC, że nie możesz/nie chcesz ich używać?

bo po dekompresji na *.wav nie ma znacznika ID3 na końcu pliku.....:/

ILLIDAN, 4 Cze 2006, 20:50

>Pewnie wiekszosc programow do obrobki dzwieku nie obsluguje tego formatu (tego akurat nie jestem

>pewny, tak sie domyslam)

nie tylko dlatego, nie spotkałem się też z przednośnym odtwarzaczem (z dyskiem tw.) który odtwarzałby ten format... - przeważnie z bezstratnych formatów odtwarzany jest po prostu tylko *.wav.

matdb, 4 Cze 2006, 20:53

> nie obsługują, po prostu jest możliwość dopisania do *.wav na końcu pliku znacznik ID3, a ten

> znacznik natomiast dużo programów potrafi czytać... efekt jest taki że np. odtwarzając foobara -

> mamy tytuł utworu wykonawce itd.

Już qmam.

> bo po dekompresji na *.wav nie ma znacznika ID3 na końcu pliku.....:/

No bo wave nie ma tagów. Kółko się zamyka. Plik wave z dopisanymi tagami już nie jest plikiem wave. Taki plik się w ogóle poprawnie odtwarza w CD, czy w programie, który nie obsługuje "dopisywanych" tagów?

ILLIDAN, 4 Cze 2006, 20:54

> Co to znaczy AFAIK ???

As Far As I Know. :)

matdb, 4 Cze 2006, 20:59

> nie tylko dlatego, nie spotkałem się też z przednośnym odtwarzaczem (z dyskiem tw.) który

> odtwarzałby ten format...

Hardware'owego odtwarzania APE faktycznie się nie znajdzie, ale FLAC już zaczyna się pojawiać.

Snajper dzieki za wyjasnienie ;)

matdb to nie lepiej (prosciej) bedzie po prostu nazwac sam plik np. 01 - Wykonawca - Tytul ? Co prawda jest z tym troche zabawy ale przy samym zgrywaniu z CD tylko tytuly trzeba bedzie wpisywac bo wykonawce mozna na wszystkie Tracki skopiowac.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.