Skocz do zawartości
IGNORED

monitory do Roteli 02

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

w całym szeregu wątków odnalazłem wskazania i wskazówki dotyczące kolumn pod zestaw Rotela serii 02. nigdy jednak nie dotyczyło to monitorów i to tzw. - według nie tylko mojej - "ciepłych".

do tej pory grałem na Kefach Coda 8 i orzyznam było bardzo dobrze. jakieś licho mnie podkusiło i sprzedałem (zreszta na szczęście w dobrej cenie).

poszukuje teraz następcy.

póki co jeden faworyt - KEF IQ3.

czy szanowni Koledzy i Koleżanki mogli by jeszcze coś podpowiedzieć?

pokój mały, wszystkiego z 15 metrów ze skosami.

jak chcę dac ognia to gram na Heybrookach HB4. ale czasami chciałbym posłuchać miłych kobiecych głosów i bardziej nastrojowej muzyki.

jedyny warunek - basu nie może braknąć...

pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedzi.

ps. a jakby jeszcze jakieś propozycje to wogóle miodzio:)

ps.2 więcej niż 1500zł nie mogę dać...

https://www.audiostereo.pl/topic/26617-monitory-do-roteli-02/

jbl raczej mi sie z ociepleniem brzmienia nie kojarzą, choc serii xti nie słuchałem (mam za to z monitorów e20).

tak sie zacząłem zastanawiać nad usherami s-520, tylko za diabła nie wiem gdzie dostać w sprzedaży wysyłkowej.

Biorąc pod uwagę Twoje wymagania, wybór kolumn KEF iQ3 jest chyba najlepszym rozwiązaniem, chociaż sugeruję odsłuch. Zestaw o takiej konfiguracji oferuje naprawdę dobre brzmienie. Proponuję jednak do kolumn KEF iQ3 zastosowanie solidnych ciężkich standów oraz postawienie całości na granitowych podstawach. Bas będzie potężniejszy i znacznie lepiej kontrolowany. Przy odpowiednim doborze kabli głośnikowych trudno będzie znaleźć zestaw grający podobnie (nowy) w tej cenie. Pewną alternatywą może być seria 600 AVANCE, chociaż nie wiem, czy będzie Ci się podobał bas, jest lekko zaokrąglony, ogólny charakter kolumny jest ocieplony.

znalazłem na allegro cos takiego Chario Syntar 300. trójdrozna konstrukcja. wyglądają ciekawie i solidnie. opis bardzo zachecający. niestety straszliwie ubogo z informacja na temat tych kolumn. może ktoś słuchał? ja doczytałem się, że seria 100 była bardzo muzykalna.

ja Kefy osobiście doceniam mimo, iż kontakt miałem w zasadzie tylko z jednym modelem, o jakim mowa na początku, dodatkowo dosyc leciwym..

zastanawiam się tylko nad ewentualna alternatywą.

wybieram sie dzis na odsluch tych Chario Syntar 300. zobaczymy jak zagrają.

może komus nasuwają sie jeszcze inne propozycje?

a Quad 11l? jak one grają? widzialem kilka ogloszeń (cena przyzwoita calkiem).

Skoro szukasz ciepłych kolumn to zaoszczędź torszkę siana i porozglądaj się za Q1 ,a nie iQ3. Jest to poprzednia seria KEFa i Q1=iQ3. Fakt - obecenie do kupienia wyłącznie z drugiej ręki, co wg mnie daje im ogromną przewagę.

Nie dość że taniej kupisz to jeszcze wg mnie seria Q gra zdecydowanie lepiej (cieplej) niż iQ. W kategorii 1000zł to Q1 są wg mnie Best Buy.

Słuchając rozumu....

no i żeby wątek nie pozostał bez zakończenia...

zakupiłem trochę w ciemno, po kilkugodzinnym odsłuchu Chario Syntar 300.

powiem krótko grają bardzo dobrze, mocnym i dobrze zbalansowanym dźwiękiem (uprzedzam że nie uważam się za osłuchanego i wrażenia są nad wyraz subiektywne).

bałem sie o bas - zupełnie niepotrzebnie, jest mocny i ... pasuje mi tu słowo "punktowy".

wykonanie miodzio!

wielkie i cięzkie jak diabli (13 kg sztuka).

stać muszą na nózkach (są w komplecie) bo bas reflex z dołu i bez przestrzeni z dołu to już marnie.

natomiast stereofonia i detale, w tym różne efekty jak dla mnie kapitalne.

teraz tylko porządne standy i jakies lepsze kable (bo jakos tak głupio zwykłe miedziaki do nich wpychać).

pozdrawiam i dziękuję za rady.

Zdecydowanie powinieneś odsłuchać kolumny Monitor Audio RS1. Oferują dźwięk na bardzo dobrym poziomie w tym przedziale cenowym.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.