Skocz do zawartości
IGNORED

sony cdp-228ESD+ok 550zł na modyfikacje

marven

Rekomendowane odpowiedzi

no własnie,- co można zrobic w tym cd za ok 500-600zł. Od dawna szukałem jakiegos cd jako baza do modyfikacji i mysle ze ten sie nada. Zamierzam zlecic to komuś z forum za jakis miesiąc (nie wiem Rusha, McGyver, Piotrek608....). Oto aukcja z ktorej kupilem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdro

ps. cos sie dzieje niedobrego przy logowaniu na forum,- dziś mialem w swojej skrzynce cudze wiadomości (w wyslanych i otrzymanych). Przy kolejnym logowaniu bylo juz ok.

Ukryta Zawartość

cos link nie dziala ten chyba bedzie dobry

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam takiego, i już zacząłem w nim kopać. Na razie jest obiecująco.

Tyle że w aukcji napisano nieprawdę, ten CD nie ma przetworników TDA1541, tylko PCM58P. W którymś wątku zamieszczałem nawet zdjęcia jego wnętrza.

Do porównań mam gruntownie zmodyfikowanego CDP227ESD, który jest właśnie na TDA1541A.

Oto wątek ze zdjęciami:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver powiedz ile bylbys w stanie zrobic za tą kwotę (ew inne opcje za inne kwoty)? Myslę ze za ok miesiac bym to zlecił (musze najpierw sprzedac 2 inne cd bo żona mnie zje jak zaczne inwestować w trzeciego bez sprzedarzy sony cdp-791 i denona zakupionych wczesniej). pozdrawiam

Sam go chciałem kupić, ale się zagapiłem. Sam laser do niego kosztuje 250zł. Cena była dobra. Ech, to forum... Zanim kilkakrotnie napomknąłem tutaj o odtwarzaczach CDP227ESD czy CDP228ESD można je było wyhaczyć po 150zł, a Piotrek608 wspominał nawet o cenie 50zł. Niemniej to bardzo dobre odtwarzacze, znakomita baza do modyfikacji, Sony nigdy później nie wypuściło tak dobrego najniższego modelu w serii ES.

Kwota jaką przeznaczasz na modyfikację jest wystarczająca do zrobienia pełnego tuningu z użyciem markowych kondensatorów (kondensatory to warto raczej wszystkie wymienić, w końcu ten odtwarzacz ma już 18 latek), bardzo dobrych opampów i innych części, od zasilania aż po wyjście. Wystarcza również na zastosowanie bardzo stabilnego zegara wraz z autonomicznym zasilaniem z osobnego trafa i z podwójną stabilizacją napięcia.

Jaki masz model tego Denona?

ten denon jest jeszcze sprzedawany w sklepach - wiec nic specjalnego- kupilem go bo byl za grosze a wiedzialem ze w sklepach kosztuje cos kolo 1200zł (tyle ze ja mialem bez pilota) i od razu wiedzialem ze idzie na sprzedarz model to DCD 685...

sorki, że się dopiszę przy okazji:)

kupiłem niedawno CDP-X222ES, też na Allegro za 214 zł (35 zł wróciło do mnie bo okazało się ze laser się krzaczy a napisali że wszystko ok). Czyli kupiłem licząc zwrot i potem zakup lasera - ok 250 zł, nie przepłaciłem?

Ale konkretnie chodzi mi o możliwość modyfikacji tego cd- czy jest wogóle sens, czy ktoś by się podjął (bo ja "humanista":)), jaki ewentualnie zakres zmian i koszty oraz co właściwie dzięki tej modyfikacji można w nim osiągnąć (jeśli wogóle cokolwiek).

Przepraszm za dołączanie siędo wątku, ale nic konkretnego na ten temat nie znalazłem, a widzę że są tu forumowi tunerzy, dzięki za wszelkie sugestie.

W grę w zasadzie wchodzą tylko CDP227ESD, CDP337ESD, CDP228ESD, CDP338ESD i może jeszcze od biedy CDP-X339ES. Pierwsze cztery z nich po odpowiedniej modyfikacji rozjadą każdego w zasadzie Marantza, za wyjątkiem CD17KI i wyższych modeli. Jedynie takie starsze pancerniki jak Marantz CD80 po gruntownej modyfikacji mogą stanąć obok tych Soniaków, ale ze względu na to, że CD80 jest cenionym i poszukiwanym modelem, to i nie da się go raczej kupić w rozsądnym stanie poniżej 1500zł.

Potrafi ktoś podać praktyczny i sprawdzony sposób regulacji serva w CDP228?

Po włożeniu płyty w zasadzie jest odczytany TOC (podana liczba ścieżek i łączny czas) ale po naciśnięciu PLAY nie jest odtwarzana wybrana ścieżka i nie jest wyświetlany jej czas. Płyta się obraca i słychać charakterystyczne „chrobotanie”- chyba pracę cewek w głowicy lasera próbujących prawidłowo ustawić się nad ścieżką.

• 4 tygodnie później...
  • 10 miesięcy później...

Odświeżę wątek

Wpadł mi w ręce 228esd

Na pierwszy plan wejdą kondensatory. Mam pewien problem ze zlokalizowaniem wyjściowych a raczej ich boczników (jeśli takowe istnieją)

niebieska ramka - jeśli sie nie myle to są wyjściowe

żółta - wyglądają na boczniki (z tym że na płytce od spodu nie jest to takie oczywiste)

czerwona ramka - które za co są odpowiedzialne? gdzie warto wstawić os-cony a gdzie np elny (pytam tylko o czerwoną ramke)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Pytanie może z lekkim OT ale co byście polecili lepszego od CD-60 Marantza,a zachowującego jego styl brzmienia ale posiadającego lepszą scenę, detale, głębie...

Linki do konkretnego tematu mile widziane żeby nie przeciągać ewentualnego OT.

Pozdrawiam

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

• 2 miesiące później...

Jednak ten wątek może będzie odpowiedniejszy.

To bebechy 338ESD.

Zna ktoś stabilizatory NEC C2275 i A985 ? Znalazłem tylko tyle,że były stosowane w DAS-R1, więc chyba powinny być niezłe.

Ukryta Zawartość

post-3976-100002369 1192558772_thumb.jpg

post-3976-100002370 1192558772_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W lewym górnym rogu są właśnie te staby. Jeszcze nie rozkręcałem całości, a nie mam schematu. Czy tam na wyjściu stabilizacji nie jest przypadkiem tranzystor?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.