Skocz do zawartości
IGNORED

Stare końc. mocy (np.Yamaha M-50)-warto?

Rhobaak

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest sens pakować się w stary sprzęt w stylu Yamaha M-45, Yamaha M-50, Hitachi HMA-7500? Nie słyszałem nigdy jak to gra, ale parametry tego sprzętu są w porównaniu do ceny bardzo dobre, konstrukcje wyglądają wyjątkowo solidnie (transformatory, kondensatory, radiatory). Jaką sensowną końcówkę o mocy ok. 80-100W/8Ohm da się kupić w cenie 500-700 PLN (tak, tak, wiem - żadnej;) )?

moim zdaniem warto,jesli kupowany sprzet jest w dobrym stanie pomimo uplywu czasu.

osobiscie gram kilkunastoletnimi monoblokami Denon'a POA 6600a (CD i preamp to wiekowi "bracia" tez Denona).

sprzet leciwy ale zachowany bardzo dobrze lacznie z kondensatorami - do tej pory nie zdecydowalem sie na zadna renowacje,zero napraw jak do tej pory.

a dzwiek....no coz kazdy inaczej slyszy - dla mnie gra znakomicie na pewno na bardzo wysokim poziomie,a wydana kasa nie byla wielka

No tak ... faktycznie wiekowy sprzęt gra rewelacyjnie hehehehehehehe... dobrze że zaznaczyłeś że każdy słyszy inaczej.

A jeśli moge spytać ... po czym poznałeś że kondensatory jak piszesz że kondensatory są bardzo dobrze zachowane ?? :> interesuje mnie to :D

Ciężko jest znaleźć w necie informacje o starym sprzęcie. Test HMA-7500 (w ciekawym towarzystwie) znalazłem tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale niestety za słabo znam niemiecki, a automatyczne translatory nie dają, niestety, dobrych wyników.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 lata później...

polecam wszystkie HMA - w zakupilem wlsnie HMA 8500 mk II - poza tym ze gra jak najbardziej poprawnie we wszystkich zakresach to takiego czadu i miesa juz dawno nie slyszalem - mos fety na prawde robia wrazenie. mimo ze ma okolo 20 - 30 lat deklasuje wiekszosc pozniejszych sprzetow. o nowoczesnym plastkiu nie wspomne.

Witam , miałem w ręku przez kilka miesięcy taki zestaw jak poniżej na foto: HMA-7500 i HCA-8300. Krótko mówiąc - rewalacja do muzyki dynamicznej: min. rocka, bluesa. Może mniej powietrza jak w nowszych konstrukcjach - za to spójne, konkretne brzmienie. Ciepło , ale z wygarem (ZZ Top to poezja czysta była :-) mniammm...). Bez śladu "zamulenia". Nie wiem na ile to zasługa pre a co może jeszcze sama końcówka, nie próbowałem przetasowań. Jedynie w pre( bardziej dla "spokojności sumienia" , zostały wymnienione wszystkie elektrolity. Efekt końcowy - kolega , który kupił - zachwycony, opinia drugiego kolegi (osłuchanego dość dobrze), również bardzo, bardzo pozytywna. Cena za komplet to bodaj wynegocjowane 950 PLN. Polecam gorąco ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

zakupilem takie cacko i jestem coraz bardziej z niego zadowolony

sama koncowka - ponoc przedwzmak sie nie cieszyl jakas specjalna jakoscia

jak zrobie fotki bebechow to wcisne

Ukryta Zawartość

post-983-100007494 1239744820_thumb.jpg

post-983-100007495 1239744820_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mateuszek, 14 Kwi 2009, 23:33

>zakupilem takie cacko

To już teraz wiem, kto mi ostatnio popsuł aukcję na allegro i się połasił na tego hitachi buląc 1100 zł w opcji "kup teraz"...

wovo, 28 Maj 2006, 19:55

>No tak ... faktycznie wiekowy sprzęt gra rewelacyjnie hehehehehehehe... dobrze że zaznaczyłeś że

>każdy słyszy inaczej.

>

>A jeśli moge spytać ... po czym poznałeś że kondensatory jak piszesz że kondensatory są bardzo

>dobrze zachowane ?? :> interesuje mnie to :D

Po tym poznaję, że 18. letnia końcowka gra jeszcze przez ok. 10 sekund po wyłączeniu...:)

A brzmienie? Może jakiś sparing?

Sony? Już lepsza Yamaha (starsze koncówki).

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

nie allegro - niemiecki e-bay - choc cena 1100pln wydaje sie niewielka- licytacje na ebayu dochodza do 500 eurakow pomijajac fakt ze sa tam dostepne stosunkowo czesto

w kwestii kondensatorow - hmm... - teraz sa produkowane jeszcze lepsze niz te 20 - 30 lat temu wiec na upartego mozna jez wymienic a co do porownan to mozna by cos takiego wykonac - nie widze a w zasadzie nie slysze przeciwskazan

Teraz produkowane jest WSZYSTKO lepsze:) Tylko coś szybko się rozpada...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Jeżeli chodzi o kwestię wzmacniaczy audio to dzisiejsze konstrukcje aplikacyjnie nie różnią się niczym od tych sprzed 40 lat. Jedyna mocna różnica to jakość samych elementów i ich wiek. HMA-7500 to banalnie prosta maszyna (koniec mocy na kanał to dosłownie garstka elementów).. ale z duszą.

Nie odpowiedziałem jeszcze czy się opłaca. OCZYWIŚCIE, ŻE SIĘ OPŁACA - Stara szkoła konstrukcyjna to właśnie lata 70 i 80. Niestety kupując sprzęty z tzw półki "vintage" trzeba od razu liczyć się z koniecznością konserwacji takiej maszyny - wymiana past pod tranzystorami, wszelkie regulacje, wymiana kondensatorów (tych które tego wymagają). poprawa wszystkich lutów, czyszczenie itd itd itd.. Po takim zabiegu będzie służyć następne 30 lat :)

>marekzawa

nie dla brzmienia się to robi... ;)

sam kocham stare dobre klocki i ich renowacja/naprawa jest wynagradzana brzmieniem/funkcjonalnością, a i wyglądem też oczywiście ;]

pozdrawiam pozytywnie zakręconych!

• 3 tygodnie później...

Na tego Hitachi to ja się połasiłem i nie żałuję ani złotówki. To był eksperyment. Kiedy już wzmak przyjechał, to podłączyłem go pod wyjście pre Caspiana i tak został. Nie odłączałem go dopóki nie kupiłem lampowego Vellemana 8020 (bardzo fajny przedwzmacniacz). W ten sposób przekonałem się, że warto szperać w dawnych klockach i wykopywać diamenty :)

Teraz Caspian sobie grzecznie leży i czeka na drugi system, a ja rozglądam się za czymś (jeszcze) lepszym na pre. I niewykluczone, że to też będzie sprzęt wiekowy.

To powyżej to była odpowiedź na wpis:

lete, 14 Kwi 2009, 23:41

>To już teraz wiem, kto mi ostatnio popsuł aukcję na allegro i się połasił na tego hitachi buląc 1100

(pierwszy raz wpisywałem coś na forum i myślałem, że wklei automatycznie)

Dynki znane są z tego że im lepszy piec się im podłączy, tym lepsze efekty soniczne można z nich wycisnąć. Może nie są jakoś specjalnie trudne do napędzenia ale po prostu lubią mocne wzmaki/końcówki i grają z nimi wyraźnie lepiej niż ze słabszym sprzętem.

I love the sound of crashing guitars

Lete, a co polecasz zamiast Marantz'a? (to już poza wątkiem więc wysłałem mail na PW)

Z ciekawostek w temacie "kłopoty ze starym sprzętem" - po zakupie tego Hitachi musiałem:

1. wymienić dwie żarówki prawego wskaźnika - koszt ok. 5zł + 5 min lutowania,

2. wyregulować czułość samych wskaźników (prawy i lewy wskazywały nieznacznie inny poziom przy takim samym wysterowaniu) - koszt 0 + ok. 1,5 min ustawiania potencjometrów płaskim wkrętakiem przy włączonym stałym sygnale z płyty testowej XLO.

Do tego doszedł jeszcze czas na zdjęcie i założenie obudowy.

Napisałem to aby wszystkich ostrzec przed kupowaniem starego sprzętu - jak widać taka zabawa to niejebajka i czasem trzeba się mocno natrudzić w pocie czoła i znoju ;)

Czy ktoś z szanownych wie gdzie można znaleźć instrukcję, albo choćby wiarygodne parametry tego Hitachi?

• 1 miesiąc później...

Witam.

Prośba do lete:

Właśnie jestem w trakcie finalizacji zakupu Grundiga A 9000. Ty w jednym we wpisów na forum napisałeś: "Grundig A-9000 gra obecnie jako końcówka mocy:

- wyprowadzenie dźwięku (z pominięciem preampa i Alpsa) bezpośrednio na dodatkowe złocone gniazda, zainstalowane na tylnej ściance;". Chciałbym zrobić to samo. Czy mógłbyś mnie poinstruować jak to zrobić?

Polecam estradową końcówkę mocy ADS LX 500 lub mocniejsza LX800 rodem z Łodzi.

500 można na allegro kupić za +/- 800zł jedyny problem to ,to że wyjście głośnikowe jest na spikonach.

Ale jeśli ktoś nie zmienia często kabli to jest to nawet zaletą .Sam grałem przez 5 lat na tych końcówkach mocy tylko i wyłącznie w domowym stereo.

I w między czasie testowałem kilka wzmacniaczy włącznie z monoblokami Denona i nic nie zagrało lepiej za takie pieniądze.

Choć słyszałem u kolegi studyjną końcówkę mocy (?) Yamahy ,która wypadła lepiej (ale też była droższa ).

Z drugiej strony bardzo łatwo odsprzedać ADSa na rynku wtórnym!

oto link na stronę producenta

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.