Skocz do zawartości
IGNORED

CD Pioneer i pilot do niego - problem

yayacek

Rekomendowane odpowiedzi

Zmuszony zostalem do nabycia dosc niskiego modelu Pioneera - jest to Pioneer PD-104.

Nie mam zadnych wymagan co do dzwieku jaki ma oferowac ten model. To po prostu rezerwowy player - moze go postawie w lazience.

Pytanie brzmi czy ten model moze byc sterowany za pomoca pilota. Na piloty Pioneera jakie posiadam odtwarzacz wcale nie reaguje. Nie reaguje tez na pilota uniwersalnego z pioneerowskim kodem.

Moze ten model w ogole nie ma mozliwosci bycia sterowanym za pomoca pilota?

W kazdym razie znaczek swiadczacy o przyjmowaniu sygnalu zdalnego sterowania widnieje na plycie czolowej odtwarzacza. Czyzby wiec znaczek byl umieszczony od tak sobie dla zabawy, czy tez mam odtwarzacz z uszkodzonym modulem zdalnego sterowania?

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

https://www.audiostereo.pl/topic/26476-cd-pioneer-i-pilot-do-niego-problem/

czy to znaczy, ze moge uzywac tylko i wylacznie tego pilota?

Oczywiscie, ze na panelu znaczek jest.

Znaczek jest, ale pilot uniwersalny pomimo wpisania kodu nie steruje odtwarzaczem.

Ba, nawet oryginalny pilot Pioneera, jaki steruje odtwarzaczem PD-S601 nie potrafi obsluzyc tego playera

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Witam

Ja tez mam ten problem Z tym CD:) w sumie lezy nieuzywany ale chcialem go podlaczyc kiedys do mojego amplitunera (pioneer) i sterowac jednym pilotem z amplitunera i ... nic:/ tak samo uniwersalny pilot nie dziala. Wyslalem kiedys mail do Pioneer polska:) i odpisali- zeby cd dzialalo z pilotem np. od amplitunera,wzmacniacza potrzebny jest kabel ktory kosztuje ok 25zl... jak znajde model to podam:)

pozrawiam

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Do Pioneera są specjalne kabelki do podpięcia z tyłu , w niektórych przypadkach niezbędne przy niskich modelach.Gniazda SR ( System remote)o ile sie nie mylę , chyba nawet mam taki kabel , i pilota też mam na sprzedaż od PD-S 703.

Wyższe raczej nie potrzebują .

No tak, tylko ze w takim przypadku trzeba posiadac wzmacniacz Pioneera.

Na co komu kabelek kiedy wzmacniacz nie oferuje mozliwosci wpiecia takiego wynalazku.

Hmm, wlasnie sie przypatrzylem kilku zdjeciom wzmacniaczy Pioneera i nigdzie na tylnej sciance nie widzialem gniazd dla kabla zdalnego sterowania. Gdzie i do czego sie wiec podpina ten dziwaczny kabelek?

nie mam pojecia:) tak mi serwisant Pioneer'a napisal:) takze moj cd pioneer dalej lezy w szafie bo nawet go nie podlaczam bo bez pilota to jak bez reki:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

yayacek

To jakoś słabo patrzyłeś , gniazdko (out control) jest jak byk , pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

teraz widze wyraznie, widocznie mialem slabej jakosci fotki.

Dzieki za wyjasnienie

• 1 rok później...

Witam

Dziś bawię się w archeologa i odkopywanie starych tematów.

Wspominacie tu panowie o przewodzie Control In/Control Out, gdzie indziej zwanym łączem systemowym, dedykowanym do Pioneer'a. Wiecie może jak to się oficjalnie nazywa? Ewentualnie pod jaką nazwą można tego poszukiwać na rynku wtórnym/pierwotnym. Próbowałem wygooglać, ale niestety bez efektu.

Pozdrawiam

Koleś w sklepie elektronicznym dorobił mi taki kabelek mały dżek-mały dżek za 10 zł(2pozostałe mam oryginalne). To tak się szumnie nazywa "specjalny kabel Pioneera Control" a to najprostrzy kabel jaki może być. Uważam że własnie to jest super - ta prostota tego kabla i całego systemu control pionka - bo np sony ma duuużo mniej popularną końcówkę kabla do komunikacji mdz klockami. System pioneera jest wg mnie the best.

Mając najniższe CD: Pd-104 nie obsłużysz go bez wzmacniacza wyposażonego w pilot i właśnie ten kabelek mały dżek-mały dżek. Trzeba było kupić PD-204 ten ma pilota własnego i czujnik SR na panelu (pd-104 nie ma). 204ka jest bardzo wygodna w użyciu a też niedroga

Kabelek własnymi siłami zrobiony. Żaden problem ... a jednak coś mąci mój spokój. Z pilota mam dostęp tylko do zmiany zapamiętanych stacji i włącznika/wyłącznika samego tunera. No i zmiana stacji działa, bez kłopotu, ale samego tunera bez wyłączenia wzmacniacza wyłączyć nie mogę. Czy może to być spowodowane przewodem, czy po prostu uznać że Pioneer A-602R i F-447 tak ze sobą po prostu współpracują i niczego innego spodziewać się nie mogę?

Pozdrawiam Victus

Możliwe, że tuner nie posiada funkcji Standby - wtedy nie przejdzie z pilota w stan uśpienia. Rozumiem że masz podłączony tuner (jego kabel zasilający-prądowy) pod gniazdo z prądem z tyłu wzmaka i wyłączjąc wzmacniacz gasisz jednocześnie tuner który ma guzik power wciśnięty wciąż na ON czy tak?

To mam taką propozycję - może coś da: sprawdź połączenia mdz tunerem i wzmacniaczem - lewy kanał tunera do lewego we wzmaku i prawy do prawego, potem wypnij wtyczkę ze wzxmacniacza i daj na listwę (żeby tuner nie był zasilaniowo zależny od wzmaka). Podłącz kabel control bezpośrednio od wzmaka control out'a do control in'a w tunerze. (wszystkie te połączenia które wymieniłem są bardzo ważne). JEżeli będziesz pewien że podłączenia są ok to musi zadziałać ten standby. JEśli nie zadziała to nie wiem(mnie wszystko działa bez zająknięcia a mam 6 klocków pioneera połączonych kilometrami kabli).

Jeszcze nawiązując do wcześniejszego wpisu kolegi - te klocki muszą w pełni działać razem, nie ma znaczenia z jakich pochodzą serii - jeśli jest logo SR to jest to jeden system komunikacji (dla przykładu mam 2 klocki z designem kanciastym(jak ten tuner) oraz 4 z designem "obłym"(jak ten wzmak) i wszystko działa bez problemu razem jest obsługiwane z pilota wzmaczniacza (a-402R - obłego)

• 5 lat później...

Przepraszam za odkopanie tematu ale nie chciałem zakładać nowego, a ten wydawał mnie się najbardziej zbliżony do problemu, który posiadam.

Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza Pioneer A-20-k (nówka)

To tego dokupiłem sobie CD Player Pioneer PD-106 (SR) (używka)

Podłączyłem je przewodem jack-jack CD(in) ---> wzmacniacz(out) , ponieważ chciałbym sterować odtwarzać pilotem od wzmacniacza.

Działa funkcja STOP , NEXT , RANDOM ale PAUSE/PLAY niestety nie działa :( (jak wciskam to nic się nie dzieje)

Ps. Jak wcisnę random to załączy się losowy kawałek .

Czy ktoś mógłby doradzić czy da się coś z tym zrobić?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.