Skocz do zawartości
IGNORED

Kawasaki GPZ- 305 Problem !

Kasjel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Pozostawiając mój motocykl na zimę w garażu, pamiętałem o wymontowaniu akumulatora a zapomniałem o zakręceniu kraniku paliwowego.Jakież było moje zdziwienie, gdy wiosną okazało się że w baku jest pusto a po dolaniu paliwa motocykl nie chciał zapalić. Oczywiście okazało się że jest kompletnie zalany.

Co powinienem w tej sytuacji zrobić ??? Czy jest to możliwe, aby paliwo dostało się do miski olejowej ???

https://www.audiostereo.pl/topic/26458-kawasaki-gpz-305-problem/

Pewnie to nowe motory, ale nieda sie tak klasycznie jak sie to zawsze robilo;) czyli wykrecic swiece i ja oczyscic przdmuchac wysuszyc itp? Tylko ciekawe co z paliwem, wyparowalo? zalezy tez ile go bylo w baku, tez zalezy jaki tam gaznik (albo cos tego teypu) ale chyba paliwo nie powinno swobofdnie przeplynac przez niego.

Gregin,

to nie jest najnowszy model, gdzie tak mi sie wydaje gaznik nie jest podcisnieniowy, a benzyna splywa grawitacyjnie.

I jezeli nie ma jej w baku to jest pewnie w oleju, dlatego lepiej dla swietego spokoju go wymienic a i przy okazji filtr.

Nie sa to wielkie koszty, a roboty na pol godziny.

T.

Dzięki Wam wszystkim za rady. Gaźnik w tym motocyklu był niedawno czyszczony oraz założony nowy filtr paliwa.

Jest to gaźnik podciśnieniowy chociaż motocykl jest z 89r. Paliwa było niewiele, jakieś 2 L. Czy olej mam wymienić w skrzyni biegów, czy w misce olejowej ???

>Kasjel, 26 Maj 2006, 18:01

Witam. To raczej typowa konstrukcja więc silnik i skrzynia biegów jest smarowana tym samym olejem więc jeżeli spuścisz go z miski to i jednocześnie spłynie ze skrzyni to jest jeden i ten sam obieg. Oczywiście zalewając nowy olej trzeba zamontować nowy filtr najlepiej orginalny kawasaki.

Jeżeli paliwo przedostało się do miski(zwiększony stan) to tez nie wiadomo czy nie wpłynie to na tarcze sprzęgła , które również są smarowane tym samy olejem.

Jak najbardziej jest to możliwe ,że przy gaźnikach podćiśnieniowych paliwo może spłynąć wystarczy nieszczelny zaworek w komorze pływaka. Gaźniki tego typu posiadają dwie przepustnice jedną sterujesz cięgnem gazu , a drugą podnosi pod ćiśnienie powstające po przekroczeniu pewnej liczby obrotów. Nauczka na przyszłość.

Tak właśnie myślałem, że miska olejowa i skrzynia biegów pracują na tym samym oleju ponieważ nie zauważyłem jakiegoś osobnego wlewu do miski olejowej.Wiem już że powinienem wymienić olej, ale co jeszcze mam zrobić ? Gaźnik był już rozbierany i czyszczony przez fachowca. Czy to, co się stało napewno jest przyczyną tego że motocykl nie chce zapalić ?

marko3T, 27 Maj 2006, 20:13

>Jeżeli paliwo przedostało się do miski(zwiększony stan) to tez nie wiadomo czy nie wpłynie to na

>tarcze sprzęgła , które również są smarowane tym samy olejem.

O tarcze sprzeglowe raczej niema sie co bac, spokojnie mozna je czyscic np. benzyna. A w tym przypadku i tak beznzyna byla rozcienczona z olejem (o ile napewno to paliwo tam przelecialo) to tym bardziej.

Nieznam sie zabardzo na gaznikach podcisnieniowych, ale moze ten gaznik jest zalany paliwem (jego komory itp) i przez to niechce zapalic? Czyli wymontowac gaznik i go przeczyscic...?

>Kasjel

Na pewno trzeba zająć się świecami często zalanie się świec kończy się tym że dostają przebicie. Nawet jak je pod picujesz i będą miały iskre między elektrodami to mogą odmówić posłuszeństwa w nie odpowiednim momencie (wiem to z autopsji) . Jeżeli paliwo uciekło przez gaźniki to raczej trzeba zająć się nimi ponownie. Teoretycznie zaworki komory pływaka powinny być szczelne , ale różnie może być może mają uszczelniacz w kształcie oringa który też się starzeje

Czyszczenie regulacje i synchronizacje lepiej robić z początkiem sezonu, bo zostawiając paliwo na zime w gaźnikach i zbiorniku można mieć niespodzianke typu woda i osady.

Moja rada new olej+filtr ,new świece i gaźniki też bym przejżał jeszcze raz .

Zyczę powodzenia i sukcesów.

• 4 tygodnie później...

Motocykl już na chodzie ! Okazało się, że wystarczyła wymiana świec ! Oczywiście olej też wymienię.

Najważniejsze że maszyna odpaliła, i już wiem że żadna poważna naprawa mnie nie czeka !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.