Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny na ścianę

Olo78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

czy ktoś z Was ma doświadczenie z kolumnami montowanymi do ściany? Urządzam małe kino domowe w sypialni, będzie w nim projektorek BenQ W100 i myślę nad jakimś rozsądnym nagłośnieniem, a w pomieszczeniu nie ma możliwości ustawienia kolumn wolnostojących/podstawkowych.

Ze względu na ograniczony budżet (~2500 zł) myślę albo o niedrogim 5.1 albo nieco lepszym stereo. Możecie coś sensownego poradzić, pamiętając koniecznie o montażu na ścianie.

Pozdrawiam,

Olo

https://www.audiostereo.pl/topic/26442-kolumny-na-%C5%9Bcian%C4%99/

Moze te:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zajżyj na stronę Tannoya. Zestaw EFX 6.1 za 999 zł jest good. Sam używam w pomieszczeniu 18 m2 jest dobrze. Satelitki łatwe do zamontowania na ścianie. Możliwość skręcania w płaszczyźnie poziomej (ważne dla surrondów).

Rober, dzięki, właśnie czegoś takiego szukałem...

Trochę się tylko obawiam, czy zestaw nie jest....zbyt tani ;) Jak scharakeryzowałbyś jego brzmienie?

Zależy mi na brzmieniu bardziej naturalnym i neutralnym niż efekciarskim. Muzyki słucham na niezłym zestawie stereo z lampą i kolumnami podłogowymi dwudrożnymi, za to w kinie domowym jestem zupełnym laikiem, a nie chcę kupić jakiegoś badziewia. Będę wdzięczny za jeszcze jakieś sugestie.

Pozdrawiam,

Olo

O odsłuchu STEREO na EFX 6.1 można zapomnieć. Napewno ten zestaw nie jest do tego stworzony ale jeżeli chodzi o KD no to jak najbardziej polecam. Zestaw mile cię zaskoczy dźwiekiem (bo ceną to chyba już to zrobił). Nic się nie martw tym że jest za tani. Ten zestaw to przykład na to że dobre może właśnie być również tanie. U mnie zestaw zasilany jest przez Denona AVR-1705 w pokoju o wielkośći 5,2 X 4,0 m. Głośność w setupie na 0 czyli średnio , wielkość "kolumn" jako małe oczywiście a subwofer na jakieś 40-45%. Prz odsłuchach wielokanałowych (filmy) głosność na amplitunerze ustawiam na maksymalnie (-10) czasami na (0) jak naprawdę chce dać czadu (dla normalnego człowieka jest to aż za dużo - opinia osób, które oglądały ze mną filmy). A mósisz wiedzieć że AVR-1705 ma regulację głosności od (-70) do (+70). To tyle jeśli chodzi o możliwości nagłośnieniowe. Brzmienie - powiem tak pewnie jest wiele lepszych zestawów ale w tej cenie konkurencji jak narazie nie ma. Nie jestem specem od nagłośnienia i nie będę opowiadał Ci o średnicy, górze, dole, planie pierwszym, planie drugim... powiem Ci tylko tyle że jeżeli nie szukasz spektakularnych doznań typu "efekty jelitowe" to to jest zestaw dla Ciebie. Mnie najbardziej urzekła przestrzeń jaką te maleństwa stwarzają a na dowód tego powiem tylko tyle: Płyta J.M.J AERO w DTS - poprostu bajka - pewnie stereomaniacy mnie zlinczują ale taka jest prawda - przynajmniej w tym przypadku stereo musi odpuścić.

Tak na marginesie na EFX 6.1 posłuchasz przyjemnie muzyki w DLP IIx albo w NEO:6 z dobrego materiału CD i podkreślam przyjemnie , niezobowiazująco, relax. Nie wsłuchiwanie się w niuanse brzmienia chociaż tak jak mówię jeżeli zadasz np: takiego Jarrea albo Vangelisa w DTS lub DD to dostaniesz więcej niż byś się spodziewał. Ja stwierdziłem że ten zestaw właśnie taką muzykę lubi najbardziej. A czego nie lubi? (bo ja naprzykład bardzo) - muzyka typu METTALICA i wszystkie pochodne heavy metal. Muzykę typu PINK FLOYD czy ELO traktuje cierpliwie chociaż czasami potrafi się zbuntować i coś wrzuci niepotrzebnego w przestrzeń ale jak zadasz mu ścieżkę np z Władców pierścienia czy ze Star Warsów oczywiście w DD Ex no to zaraz go przeprosisz i powiesz: "Więcej nie będę cię dręczył - od muzy mam STEREO a od filmów ciebie"

Myślę że to powinno wystarczyć za rekomendację tego zestawu.

Pozdrowienia! Rober.

Rober - wielkie dzięki za tak obszerną odpowiedź! Wygląda na to, że jest to zestawik dokładnie taki, jakiego potrzebuję - niewielki, niedrogi i przyzwoicie brzmiący w KD. Co do stereo, to tak jak pisałem - mam na czym go słuchać, więc nie biorę w ogóle pod uwagę słuchania muzyki na tym zestawie (chyba że koncerty/MultiChannel).

Jeśli można, to wykorzystam jeszcze trochę Twoją wiedzę nie zakładając nowego wątku. Otóż muszę z czegoś zasilić te kolumienki dźwiękiem. Konfiguracja będzie następująca:

- źródła obrazu i dźwięku to Samsung HD750 oraz tuner TV z komputera albo zewnętrzny

- obraz będzie wyświetlany przez projektor BenQ W100

Zastanawiam się co mi jest potrzebne żeby tę konfigurację spiąć i wychodzi mi na to, że amplituner KD. Pytanie co kupić i czy są ewentualnie urządzenia łączące w sobie funkcje amplitunera KD i tunera TV? Polecasz coś konkretnego?

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam,

Olo

Cześć Olo!

O takich hybrydach jak ampli+tuner TV w jednym nie słyszałem, chociaż być może ktoś coś takiego produkuje. Ja jednak jestem tradycjonalistą i raczej wszelkiego typu zestawy combo mnie nie interesują, zresztą w Twoim przypadku coś takiego nie jest potrzebne. Właściwie wszystko masz i potrzebujesz tylko amplitunera do KD a do obrazu kupisz pewnie jakiś ekran albo zrobisz go sam (co ja osobiście polecam -jest bardzo dużo dobrych porad na ten temat w tym forum). Pewnie pomyślisz że "każda sroka swój ogon chwali" ale ja namawiałbym Cię na amplituner Denona, któryś z modeli 1706 lub 1906 oba są 7.1 kanałowe, 6 Omowe końcówki mocy a więc idealne dla EFX 6.1, automatyczny setup z mikrofonem a w AVR-1906 dostępny jest komplet regulowanych wyjść PRE-OUT (7.1). To że są 7.1 kan. a EFX jest tylko 6.1 w niczym nie przeszkadza ponieważ amplituner można skonfigurawać w setupie z "ręki" do systemu 6.1 a następnie uruchomić automatyczną kalibrację. Wyjścia PRE-OUT w brew pozorom mogą się przydać w przyszłości choćby do podłączenia słuchawek 5.1 (opis znajdziesz na łamach tego forum w wątku ). Trudno jest mi przedstawiać zalety i wady amplitunerów innych marek w konfiguracji z zestawem EFX 6.1 bo po prostu nie prowadziłem takich odsłuchów. Ja wybierając amplituner kierowałem się wiedzą czerpaną głównie z literatury fachowej i internetu. Możesz również wziąść pod uwagę amplitunery ONKYO, które można kupić w zestawie z EFX 6.1 za rozsądne pieniądze, tu masz przykład:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

uważam że zestaw z HTE-503 to propozycja naprawdę godna zaintereoswania.

Wybór należy do Ciebie.

Pozdrowienia! Rober.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>wychodzi mi na to, że amplituner KD. Pytanie co kupić i czy są ewentualnie urządzenia łączące w sobie funkcje amplitunera KD i tunera TV?

all in one:

Tuner TV

DVD

HD Recorder (+ mp3 music box)

Amplituner KD

Ukryta Zawartość

albo

Ukryta Zawartość

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rober

Raz jeszcze serdeczne dzięki, niesiesz dla mnie kaganek wiedzy w temacie kina domowego przedzierając się przez mroki mojej niewiedzy ;)

Co do amplitunera, to raczej wybrałbym Denona niż Onkyo - znam kilku użytkowników którzy bardzo chwalą sobie sprzęt tego producenta.

xajas

Dzięki, pytanie czy kolumny z tych zestawów są przystosowane do montażu na ścianie (nie wyglądają) no i jak to gra. Nie chcę, żeby funkcja tunera TV była okupiona daleko idącymi kompromisami w jakości obrazu i dźwięku.

Zastanawiam się nad sprzętem Kissa - model zdaje się DP588 wygląda na ciekawe rozwiązanie mojego problemu, oczywiście do tego jakaś wielokanałowa końcówka mocy / amplituner musiałbym chyba dokupić? Będę wdzięczny za dalsze sugestie w temacie.

Pozdrawiam,

Olo

>Nie chcę, żeby funkcja tunera TV była okupiona daleko idącymi kompromisami w jakości obrazu i dźwięku.

cudow nie ma, zawsze masz cos za cos, ale na zestaw "sypialniany" niewatpliwie zupelnie wystarczajace. Najwieksza zaleta tego zestawu to tuner TV, DVD i nagrywarka HD polaczona z amplitunerem sterowana JEDNYM pilotem i z DODATKOWYM przenosnym wyswietlaczem. Jak patrze na moja "kolekcje pudelek" i szukam wlasciwego pilota to dostaje szalu. kiedys osiagniesz stadium w ktorym wygoda jest wazniejsza niz ostatnie bezkompromisowe 5% jakosci...

xajas

www.jaschiks.com

xajas

Dobrze że zwróciłeś na to uwagę, będę uważał przy zakupie...

Zastanawiam się cały czas czy nie lepiej nabyć amplitunera np. Denon 1906 i tego zestawu Tannoy EFX 6.1, a później dokupić do tego porządny recorder uzyskując funkcjonalność tunera TV. Jaka jest Wasza opinia - zagra to dużo lepiej niż taki zestaw "zintegrowany" np. Pioneera?

- zagra to dużo lepiej niż taki zestaw "zintegrowany" np. Pioneera?

Oj widzę, że zaczynasz kombinować! Hm........... skąd ja to znam?

No pewnie, że zagra dużo lepjej. A wracając do twojego pierwszego postu to podobno limituje cię kwota 2,5 kzł. Dokładnie za tę kasę kupisz AVR-1906, EFX 6.1 i jeszcze ci zostanie na porządne okablowanie.

Rober, 29 Maj 2006, 09:24

>Oj widzę, że zaczynasz kombinować! Hm...... skąd ja to znam?

To chyba lepiej niż pod wpływem impulsu kupić coś, z czego nie będę zadowolony ;)

Dziś wybieram się w kilka miejsc żeby posłuchać niedrogich zestawów. Muszę się z tym jakoś oswoić - dotychczas miałem do czynienia wyłącznie ze stereo, gdzie jakość dźwięku była dla mnie parametrem bezwzględnie priorytetowym. Tutaj w grę wchodzą jeszcze wygoda, funkcjonalność i design - trzeba znaleźć złoty środek, dlatego raz jeszcze proszę Was o opinie i sugestie.

Pozdrawiam,

Olo

Ooooooooo! to ja widzę że kolega wysoko się wybiera. No, no pogratulować wyboru, a być może te 2500 zł to ledwo na porządny amplituner starczy. Jak tak to mam coś naprawdę fajnego. W satelitkach nie do pobicia.

www.maxaudio.pl/sklep/artykul/id/10029

To jest obecnie full power w zestawach satelitek a jaki design!

Gdybym miał tyle kasy, to nawet bym się nie zastanawiał, widziałem je i są piękne!

Niestety, absolutnie nieprzekraczalną górną granicą jest koszt KEFów i to tylko w przypadku kiedy zagrają dużo lepiej niż Tannoye / Elaki.

Słuchałem dzisiaj Elaków Cinema 5 oraz KEF KHT 1005.2. Dziękuję Panom z AudioColor za miłe podejście i pozdrawiam ich szefa, który w chamski sposób władował się podczas odsłuchu do pomieszczenia ze swoim VIP klientem i nie bacząc w ogóle na mnie (nawet dzień dobry nie powiedział), zaczął wykrzykiwać do nich polecenia - chodziło o pokazanie VIP klientowi projektora za 200k plnów. Żenada...

Ale wróćmy do odsłuchów:

Elac - zaskakująco duże brzmienie, biorąc pod uwagę ich mikrą wielkość oraz rozmiar pomieszczenia (50m2) szczęka mi opadła w pierwszej chwili. Grały dynamicznie, efektownie, dość dobitnie, nie słuchałem długo, ale generalnie zaskoczenie in plus.

KEF - dużo więcej dźwięków. Pojawiły się efekty na drugim i nawet trzecim planie, których przy Elakach w ogóle nie było słychać. Do tego lepsze odwzorowanie efektów przestrzennych, na moje ucho łatwiej znikały z pomieszczenia. No ale trudno się dziwić, różnica w cenie ponad dwukrotna...

Testowane na DVD Helikopter w Ogniu i jakimś koncercie. Test bardzo powierzchowny, więc proszę się nim zbyt mozno nie sugerować. Ogólne wrażenie pozytywne w obu przypadkach, pamiętając oczywiście o cenie.

Ktoś mądry powiedział - testuj tylko sprzęt w swoim zakresie cenowym. Zachciało mi się porównań do KEFa i teraz mam :/

Pozdrawiam,

Olo

il Dottore, 29 Maj 2006, 22:08

>A ja proponuję Paradigm Cinema. Na raty! :)

Czytasz w myślach? ;)))

Właśnie zauważyłem, że zbliżam się cenowo do zestawu Paradigm Cinema 110CT (niecałe 3000 zł). Ciekawi mnie jak to brzmi oraz czy ten zestaw nie będzie za duży do 14m2...?

>Ktoś mądry powiedział - testuj tylko sprzęt w swoim zakresie cenowym. Zachciało mi się porównań do

>KEFa i teraz mam :/

Tannoy EFX 6.1 - 1000 zł

KEF KHT 1005.2 - 2500 zł

Paradigm cinema - 3000 zł

Niezła progresja

Ciekawe czy słuchałeś EFX 6.1 ?

Moim zdaniem KEF KHT 1005.2 w porównaniu do EFX 6.1 nie są warte 2500 zł. Znaczna różnica w brzmieniu zaczyna się dopiero od KEF KHT 2005.2 ale to już jest 5000 zł.

Elaki cinema daruj sobie, do EFX-ów trochę im brakuje (wiem bo porównywałem)

Paradigmy są ładne ale czy jakość brzmienia jest aż 3 razy lepsza od EFX-ów - no nie wiem.

Właściwie to jak dobrnąłeś do 3000 zł to rób jak ci "il dottore" radzi, kupuj Paradigmy na raty i spokój ale najpierw porównaj je z EFX 6.1 - dobrze ci radzę, w końcu 1000 zł a 3000 zł to nie jest w kij dmuchał.

Jeśli chodzi o KEFa, to biorę pod uwagę wyłącznie KHT 2005.2, będę miał na niego cenę < 3 500 zł, więc robi się naprawdę ciekawa konkurencja. Niestety nie widzę na mapie salonów miejsca, gdzie mógłbym odsłuchać KEFa i Paradigma w jednym miejscu :(

Tannoyów będę słuchał dzisiaj, właśnie w porównaniu z KEFami, na pewno dam znać jak to wypadło.

Pozdrawiam,

Olo

O, widzę że poprzeczka idzie w górę

KEFy 2005.2 za 3500 to jest gradka

Od razu powiem Ci że KEFy cię zauroczą, też ich słuchałem w porównaniu z EFX w wersji 5.1 (wersji 6.1 wtedy jeszcze nie było a osobno satelitek ta firma do tego modelu wtedy nie sprzedawała). Liczyłem na to że z biegiem czasu cena KEF 2005.2 mocno zmaleje (cena wyjściowa 5200 zł). Faktycznie KEFy dawały wyraźnie lepsze wrażenia dźwiękowe na tym samym materiale (VANGELIS -" Mythodea" i "5 element") tyle że wtedy cenowo to było 1:5 (szok!). Poczekałem i doczekałem się EFX 6.1. Cena KEF-ów nie spadła (sprzedawca oferował mi w upuście dodatkowego szóstego satelitkę - ja chciałem dwa (do 7.1) - niestety nie udało mi się wynegocjować 7.1 w cenie 5.1 , potem jeszcze raz odsłuchałem EFX ale już w układzie 6.1 ("Pan i władca") i znowu zapałałem do EFX 6.1. Rozsądek podpowiadał mi - wyluzuj - i nie odważyłem się na odsłuch KEF-ów w układzie 7.1. Ostatecznie poddałem się i kupiłem EFX 6.1.

Moja rada: Odsłuchy rób tak: ampli 7.1 z KEF 2005.2 w układzie 5.1

ampli 7.1 z EFX 6.1 (a może już Tannoy sprzedaje luzem satelitki to wtedy 7.1)

i jeżeli już pogodziłeś się z tym że wydasz 3500 za KEFy 2005.2 to zrób tak:

ampli 7.1 i KEFy 2005.2 w układzie 7.1 KEF- sprzedaje luzem satelitki - to pewne.

Oczywiście DD Ex i Star Warsy (np: Zemsta Shitów) potem "Powrót króla" i również DD Ex chociaż wilm nie jest nagrany w 7.1 - nie szkodzi.

(coś sie popieprzyło z edycja)

Po tym wszystkim wyjmuj kasę, KEFy do domu i zamówienie na dwie satelitki chyba że kupisz je od razu (co jest bardzo prawdopodobne).

Jednak jeżeli będziesz miał skurcze żołądka na myśl o KEFach to jeszcze raz zrób odsłuch w układzie:

EFX 6.1 albo najlepiej - może uda ci się kupić luzem satelitke Tannoya do 7.1 i KEFy ale tylko w układzie 5.1 - skurcze żołądka ustaną a kasa zostanie w kieszeni na denona AVR-1906.

Pozdrowienia! Rober

Dzięki Rober, szkoda że niewielu takich życzliwych i chętnych do pomocy ludzi odwiedza to forum ;)

Z KEFami sytuacja się komplikuje, bo udało mi się załatwić cenę... poniżej 3000 zł! Oczywiście za komplet nowych. Co prawda to nadal 3x tyle co Tannoy, ale cena coraz bardziej kusząca. Mam nadzieję, że uda mi się dzisiaj posłuchać ich porównawczo, na spokojnie, wtedy wszystko stanie się jasne ;)

Dzieki za miłe słowa i myśle że właśnie oto chodzi na tym forum - aby sobie wzajemnie pomagać a nie chwalić tylko swój "ogonek".

Swoją drogą to KEF 2005.2 w 5.1 poniżej 3000 zł to naprawdę jest niezła gratka i prawdę mówiąc długo bym się nad tym nie zastanawiał gdyby to mnie dotyczyło w zeszłym roku (poprzedni wpis), ponieważ ja juz słyszałem różnice pomiędzy KEF 2005.2 w układzie 5.1 a EFX też w układzie 5.1, moje wrażenia mógłbym porównać do jazdy samochodem takim z średniej klasy np: VW Passat.

- KEF - tak jak byś jechał autostradą

- EFX - tak jak byś jechał autostradą ale w korku

Myśle że wiesz co mam na myśli - przebywanie w aucie w obu przypadkach nie męczy ale bez korka na autostradzie dopiero czuć co autko potrafi no i ta przestrzeń, wolność., a jak dokupisz dwie satelitki do 7.1 to tak jak byś zmienil samochód na cabrio i podrasował silnik.

Pozdrowienia i słusznego wyboru! Rober

może oprócz kefa coś z yamahy typu NS F 101 ?

Płaskie , z montażem na ścianie , głosniki 3 drozne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

malkontent

A nie wiesz gdzie można w Warszawie posłuchać tej Yamahy?

Słuchałem dzisiaj Tannoyów, jakiegoś zestawu HK, Infinity i czegoś jeszcze. Szczerze mówiąc wszystko brzmiało równie...kiepsko. Na tle 2 i 3 razy droższych zestawów, Tannoy EFX 6.1 radził sobie zaskakująco przyzwoicie za swoją cenę. Muszę znaleźć gdzieś możliwość posłuchania KEFów KHT 2005.2 (niestety nie było), żeby przekonać się czy warto wydać na nie 3x więcej niż za Tannoya.

Pozdrawiam,

Olo

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.