Skocz do zawartości
IGNORED

bezkompromisowa kolumna DIY pod g-clona

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie ten F1 może okazac sie lepszy, a i trochę tańszy.

....tylko jak te głośniki brzmią?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

lancaster, 26 Maj 2006, 20:46

>Z spl głośnika widać(o ile pomiar ma cokolwiek wspólnego z rzeczywistością), że podział można

>zrealizowac nawet 4KHz

>AC130F1 może nawet będzie lepszy-filtry 1 rzędu

zapomnij:)

przy 130MK2 3k max, ale co z tego jak wstege spoko 2-2.5k damy:)

a jesli chodzi o TS to nawet sobie nie zadawajcie trudu zeby je gdzies wklepywac :)

130F1 gorzej gra, F35 tez. jakos to polaczenie kewlaru i plastiku im nie wyszło. 130MK2 smiga w topowej podlogowce za 15k$ na srednich tonach. Podwojnie wentylowana cewka, potezny magnes, cewka nawijana kwadratowym drutem, aluminiowy kosz.

A wstęga... dlaczego ma sie nie udać, kopółka przy ribbonie to szczyt zaawansowanej technologii. Ribbona słuchał już sam Shottky, tylko nie miał dostępu do allegro z neodymami:)

opis podlogowki na nim

Ukryta Zawartość

Paskudne sa w okraglym koszu :( w kwadraciku prawie identuko do audaxa

Price Paid: $15000.00 from Kellsie AV Design

Summary:

I have owned and listened to lots and lots of other speaker manufacture such as Martin Logan Prodigy, Magnepan MG20, Piega C10 limited, B&W 801 Nautilus but non of these can compare to the Aurum Cantus Supreme in term of detail and coherence. There is a measure of air, openness and detail I have not quite experienced with any other speaker under $20000 that is not a fatiguing "hi-fi" kind of sound but relaxed with refinement and control and altogether true to the music

z pogrubieniem:

There is a measure of air, openness and detail I have not quite experienced with any other speaker under $20000

post-7698-100001175 1170293405_thumb.jpg

post-7698-100001176 1170293403_thumb.jpg

post-7698-100001177 1170293402_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

uwe, bardzo dobrze to wygląda. Pozostaje wstęga, ktora nie powinna mieć zbyt niskiej impedancji(trafo w programie obowiązkowym raczej) i serce - zwrotnica.

Ale to już może być głośnikowa referencja do 10Kzł, podobnie jak GC.

Pozdrawiam

aurum w najnizszym miejscu ma kolo 7R, a oto wykres impedancji mojej wstegi...

zły?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wszystko opisalem w watku senicza: wstegi do wstegowca, aktualnie nic u mnie nie gra, robie modułową konstrukcję na AC130MKII i DIY ribbonie. Do tego pozniej dojdzie 3droga ale to jak zmienie pokoj na wiekszy

Jest go duzo, przynajmniej jak go na poczatku zaaplikowalem w 11l strojenie kolo 50Hz, to nic nie ruszałem, bas był rozlazły i dudniący, naśladujący duże podłogówki, po zatkaniu BR bylo o wiele lepiej, mniej ale bardzo konturowo. Systex słuchał moich monitorków z Vifą DX, też uwazal ze bas jest rozlazły. Ostatecznie zanim zabrałem sie za zestrojenie monitorkow pod moj pokoj to juz je rozebrałem. Niestety to wrazenie jest subiektywne i w moim pomieszczeniu tak moze byc, w innym juz nie. Monitorki stały 60cm od tylniej i 30-40 od bocznej sciany (BR na przedniej sciance), stad ten dudniacy bas, pomieszczenie 3x4.

Re: Lancaster

(part 1)

>Całkiem niezly jak na takiego mikrusa, ale te 84dB efektywności zajadą GC.

>Będziemy słuchać bez potencjometru?;)

ale sześć takich to już >91 dB/W i przyjazna impedancja np. 12 Ohm

>Panowie, to ma być referencja, czy najtańszy sposób, żeby nie cierpieć przy słuchaniu

>muzyki?

referencja "na każdą kieszeń" ;-) ma się rozumieć :-)

>Dla mnie głośnik szerokopasmowy to 15-17cm(chodzi o jakotakie przetwarznie najniższych

>rejestrów)

duży 8 calowy fullrange to Sd 200-220 cm2

ale sześć maluchów więcej - bo prawie 300 cm2

>i dobrze rozwiązany stożek fazowy/tubka/kopułka w centrum membrany, tak by górny

>zakres nie byl zbyt mocno upośledzony(bo i tak będzie, podobnie jak bas).

no te różne tubki, wheezery itp. na dużej 8 calowej membranie jak w Lowtherach itp. to faktycznie poważne ryzyko upośledzenia tego zakresu (jak to wdzięcznie określa kolega Koteczek – tzw. "klakson")

maluch o średnicy membrany Za to liczę na super realistyczne barwy średnicy i przestrzeń.

i ja na to liczę w tym projekcie i w zasadzie to jest właśnie to co chciałbym uzyskać - bo to też jest esencja "magii" Quadów ESL (mojego punktu odniesienia w tym projekcie) - basem ani górą raczej one audiofilowi nie zaimponują ;-)

part 2

>graafie, co uważasz?

no to jest niewątpliwie ciekawy pomysł i można powiedzieć, że mamy jakąś opcję

z wpisów uwe300 aż tchnie inicjatywą :-)

ale mam wątpliwości - wstęga DIY może w praktyce znacznie ograniczyć "dostępność" projektu, poza tym dość trudno jest "skleić" wstęgę z midwooferem, tu obawiam się problemów nie do przejścia bez pomiarów, no i czy uwe300 nie kalkuluje zbyt optymistycznie kosztów – zwłaszcza zwrotka za 150 zł i skrzynki za 100 zł?

ale ogólnie jestem pod wrażeniem :-)

może uwe300 pomyślałby nad komercjalizacją swojego pomysłu na wstęgę niczym Howard Dawson:

Ukryta Zawartość

byłoby to definitywnie COŚ i powód do uznania i gratulacji a także wsparcia :-)

pozdrawiam!

graaf

Ukryta Zawartość

ale mam wątpliwości - wstęga DIY może w praktyce znacznie ograniczyć "dostępność" projektu,

Oczywiscie, bedzie ograniczenie, ale za to jaka cena? Ramki stalowe moznaby zamowic gdzies, trafo jak juz pisalem jedna reka wystarczy, problemem bedzie zalatwienie folii 6um, mnie tam wystarcza 9 czy 12um z marketu ale jak ma byc bezkompromisowo to wiecie...

dość trudno jest "skleić" wstęgę z midwooferem, tu obawiam się problemów nie do przejścia bez

>pomiarów

Prawda! samą trudnością jest pomiar! wstęga jest długa przez co trudniej jest ją zgrać fazowo poprzez pomiar, trzeba by to robic z wiekszej odleglosci. Mistrzem pomairow nie jestem ani za takiego sie nie uwazam ale tutj mozna chyba pomierzyc przetworniki osobno przyjac ze sa zgodne w fazie zaprojektowac filtry a pozniej juz z miejsca odsluchowego poprzesuwamy sobie o te kilka mm aby je zgrać. Moze bzdury pisze ale to zawsze jakis pomysł.

no i czy uwe300 nie kalkuluje zbyt optymistycznie kosztów - zwłaszcza zwrotka za 150

>zł

moje monitorki kosztowaly same obudowy kolo 80-90zł, plyty kupilem fornirowane w weglobudzie, kapka lakieru i done. Przy wiekszym zamowieniu schodzimy z ceną. Moze Zybel by sie tu wypowiedział nie wiem po ile bral za totemy,

150zł za zwrotke... spokojnie:) powietrzne 1.2mm i jantzeny. ew olejaki z allegro taniej ;)

>może uwe300 pomyślałby nad komercjalizacją swojego pomysłu na wstęgę niczym Howard Dawson:

>

Ukryta Zawartość

:) nie w kraju nad wisłą:)

To tylko moja wizja i pomysł, roboty od groma... sie wydaje ale w cale az tak zle nie jest. Moze dlatego ze juz troche tych ribbonow pomęczyłem i inaczej na to patrze. Co do zyskania? referencja za 999 :) mozna latwiej, szybciej ale czy lepiej? caly czas miejmy na uwadze 999:)

Pozdrawiam

Uwe300:)

Ukryta Zawartość

Małe fullrange to jest podejście do tematu głośników dla chip-ampa, które reprezentuje sam twórca pierwszego audiofilskiego chip-ampa to jest pan Kimura z 47 Labs:

Ukryta Zawartość

nota bene widziałem materiały firmowe, w których za punkt odniesienia do charakterystyki tych maluchów Pan Kimura wybrał Quady ESL, co jasno pokazuje o co mu chodzi

To podejście do tematu "kolumna dopasowana do chip-ampa" reprezentują także inne firmy jak Omega Audio.

Tu jest przykładowa recenzja systemu w skład którego wchodzi oryginalny 47 Labs Gaincard i Omega Minuet:

Ukryta Zawartość

Fragmenty:

…the sound is truly realistic and emotionally involving. These little speakers (15” tall x 7.5” wide x 12” deep) put out amazing low-end. (…) These guys also give good weight on acoustic piano, and the timbre they project is very accurate… I mean the acoustic piano really sounds like it should.

- czyli nie odczuwa się przykrego braku basu w muzyce fortepianowej

…When I am in my living room and these albums are playing, I am transported to the recording space or the live venue… it is that realistic!…

- czyli odczuwany realizm jest wysoki

…This system can also dance! My wife might be jealous… she was also entranced by this system. The new Gorillaz album is in da haus and it’s sounding awesome. The combo that is this system, the Minimax, the Gaincard and the Minuets, can deliver terrific low end and fabulous rhythm…

- czyli nie odczuwa się przykrego braku basu w muzyce rozrywkowej

…I’ve read all the reviews on the Gaincard and I agree with them all: pure, direct, insightful, grain-free, solid, soulful, spiritual, rhythmic, tight, dynamic, emotional, meticulous, potent…

- czyli na tych kolumienkach można usłyszeć zalety przypisywane chip-ampom

... Get it set up right (mostly through speaker positioning) and you can get enveloped in the soundscape, but more importantly completely brought into the music, so much so that you can close your eyes and become completely removed from your actual surroundings and transported deep into the meaning and the venue of the music...

- czyli podobało się, wysoki poziom realizmu, referencja na każdą kieszeń?

Kolumienki Omega Minuet wykorzystują parę maluchów Tang Band W4-1052SA:

Ukryta Zawartość

cena tych Tang Band w Europie to ok. 30 Euro

W Omega Minuet ma w nich żadnej ukrytej magii, także ich cena 700 USD za parę to po prostu kwestia komercyjnego pozycjonowania produktu.

W DIY jak sądzę można to zrobić zdecydowanie

post-5623-100001117 1170293489_thumb.jpg

post-5623-100001118 1170293487_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

noooooo, graafie. Teraz to mi się spodobało. Może zatem równolegle robić 2 referencje?

Każdy sobie będzie mógł wybrać jaka koncepcja do niego trafia?

Pozdrawiam

>noooooo, graafie. Teraz to mi się spodobało. Może zatem równolegle robić 2 referencje?

>Każdy sobie będzie mógł wybrać jaka koncepcja do niego trafia?

no pewnie, referencja to referencja a gust to gust :-)

>..tylko mam nadzieję, że są również wersje 8 ohm tych głośnikow, bo jakoś nie widzę GC ciągnącego 2

>ohm.

je się łączy szeregowo żeby wypadkowa wyszła 8 ohm

i tak to jest zrobione w tych Omega Minuet

no problem :-)

pozdrawiam!

graaf

Re: uwe300, 27 Maj 2006, 17:50

>ładniusie ale jakoś zestaw grajacy do 15kHz do mnie nie przemawia

ale to tylko w wersji podstawowej za minimalną cenę, bo przypuszczam, że większości słuchaczy ani góry ani basu nie zabraknie

a jak zabraknie to jest duży wybór supertweeterów, które można w razie potrzeby i w miarę finansowych możliwości skleić takimi maluchami :-)

a także i duży wybór świetnych subwooferów jakby komuś jednak basu brakowało

projekt rozwojowy zgodnie z założeniami

pozdrawiam!

graaf

najbliżej to tu:

Ukryta Zawartość

ja nie, ale inni ludzie z forum tam już kupowali, zob. np. tu:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam!

graaf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jezu jak kusi:/

Ukryta Zawartość

szkoda ze nie jest napisane jaka masa glosnika.

to jak diapolito na tym.... to 500zł + jakas kopolka alu ciecie powyzej 10k. ale te 999 to nijak mi nie pasuje taka lewa kwota. 1200zł i duzo wieksze pole manewru.

a moze:

Ukryta Zawartość

bez tweetera sie obejdzie ale zostanie na jakiego basa fajnego

oj Graafie ale mi ochoty narobiles. Mialem wlasnie obudowy do aurumow robic ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

martwi mni etylko jakosc wykonania tych glosnikow...

jak juz sami daja takie fotki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

uwe, ale my nie będziemy kupować tych z krzywo wklejoną mambraną i wykruszonym zawieszeniem, tylko te ładne powyżej:)

graafie, jezeli średnica jest faktycznie referencyjna(nie zamierzam dewaluować tego słowa;)) to jak dla mnie przy tej cenie można im wybaczyć skraje pasma.

Ciekawe, czy ktoś z forumowiczów miał kontakt z tymi konstrukcjami?

no fajowe są, czuje potrzebe ich posiadania:) 8euro wysylka do 2kg, raczej duzo nie waza, neodym lekki, membrana tez, kosz z blachy. Chyba napisze do nich @

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewnie zostane wyklęty ,ale może mi ktoś napisze po co szarpać się na bezkompromisową kolumne która i tak będzie pracować z kompromisowym gainclonem.

Wiem wiem gainclon jest czczony na forum niczym jeden z cudów świata , ale sprawia wrażenie kitu dla początkujących elektroników. Zaznaczam ,że nie chce nikogo obraźić

Nie zostaniesz wyklęty;), ale GC tylko z pozoru niewinnie wygląda to naprawdę dobry wzmak chociaż to dźwięk nie dla każdego oraz a może przedewszystkim nie do wszystkich kolumn. Z GC jest prawie jak wzm ak lampowy z nielicznymi kolumnami gra bardzo dobrze.

Tutaj jest spl tego TB. Mówiąc delikatnie: nienajlepiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a co do szerokopasmowcow to prawda jest ze wiekszosc z nich gra "fajnie" i milo sie ich slucha ale to nie dlatego ze sa dobre tylko dlatego ze kolumny robione na nich nieposiadaja zwrotnic przez co sa przyjazniejsze dla wzmacniaczy i sygnal jest odtwarzany z jednego glosnika przez co unika sie przeklaman fazowych

imho jak ktos sie upiera na GC to moze sprobowac line array na malych szerokopasmowcach ktore maja "plaskie" spl na srodku pasma i w miara rowne spadki w "dole i gorze " a przed GC wsadzic equalizacje ala Linkvitz dzieki czemu bedzie mial i plaskie spl i szerokopasmowce lecz niestety niebedzie to tanie - takie zycie cudow niema

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.