Skocz do zawartości
IGNORED

mocna końcówka mocy, używana do 1500 zł

Konrad_N

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zastanawiam sie nad zakupem mocnej końcówki mocy, która będzie docelowo napędzać kolumny DIY na Vifach XT25 + XT18WH + XT18WO. Poprzedni mój wzmacniacz - Rotel RA 971 mk2 bardzo odpowiadał mi brzmieniowo (takie koncertowe pogrywanie, szybkie, twarde, zdecydowane) jednak dość szybko "się kończył" mocowo.

Odtwarzaczem prawdopodobnie będzie jakiś Rotel (teraz mam starego Denona DCD-1400), przedwzmacniaczem napewno będzie Rotel (prawdopodobnie RC 970 lub 980 a może 990 - zależy co sie uda kupić)

Z racji moich upodobań szukałem końcówki Rotel RB-990BX niestety bezowocnie (jeśli ktos chce się pozbyc proszę o kontakt :-) ).

W tej chwili zastanawiam się nad:

- przemocarny NAD 218 THX (moge kupić za 1400zł - czytając recenzje jednak odnosze wrażenie że nie jest on zbyt wyrafinowany)

- NAD 2600 (jakiś stary ale mogę kupic za 700 zł)

- Rotel RB-981 (za ok 1000zł ale ma dośc słaby zasilacz chyba, nie ta klasa co 990BX)

- zintegrowanym NAD C370 (z tym że nie za bardzo mi brzmienie NADa odpowiada a tu oczywiście przedwzmacniacz Rotela odpada :) )

proszę o poradę co najlepiej kupić, a moze jakieś inne typy, propozycje ?

Witam.

Może zacznę od tego, że nie znam końcówki mocy w cenie 1500 zł, która łączy obie oczekiwane wartości...

Posiadam przejściowo Kenwooda Basic M2. Pobór mocy - 1350 W. Powinien dać radę kolumnom. Tylko nie wiem jak z wyrafinowaniem? Mogę wypożyczyć do odsłuchu. Warunki do ustalenia. Mój tel. 606 332 958 lub pisz na priva.

Jeśli chodzi o wyrafinowane brzmienie, połączone z mocą to mogę zaproponować, moim zdaniem, super mocną końcówkę lampową OMAK Jewel One (30 kg wagi ), 80 Wat przy 4 om, która wysteruje każde skrzynki do przynajmniej dwudziestu tys. zł. Potężne, ciepłe, miękkie brzmienie, moc pozwala na szybsze wygaszanie impulsów i zwinniejszy bas niż u innych lamp ( ale kosztuje większe pieniądze niż chcesz wydać).

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Poczekaj na tego Rotela, naprawde niezla konstrukcja i czasami trafia sie na Allegro. 980BX jest do upolowania, 990tka to juz raczej byały kruk - widziałem tylko w PL raz w komisie w Poznaniu.

Moge polecic rowniez starsze koncowki Denona serii POA.

Witam

Porozgladaj sie za koncowka ADCOM GFA-555 albo 555MKII. Mam GFA-535 i gra jak te klase cenowa b.dobrze. Jest duzo na temat 555 w sieci. Konstrukcja - pelne dual mono. 2x200W @8ohm i 2x325 @4ohm.

pzdr

Mundek

Dzięki wszystkim za sugestie, chyba jednak zostane przy tym NADzie 218. Zobacze czy mi pasuje a jak nie to chyba dużo na nim nie strace. Ogólnie jest jak widać pewien deficyt końcówek w tej cenie. Adcom 555II jest na allegro za 1850 zł - wygladem i konstrukcją budzi zaufanie ale to jednak 350 zł więcej co dla studenta ma znaczenie :)) Musze jeszcze kupić przedwzmacniacz Rotela :)

Pozdrawiam

Konrad_N, 24 Maj 2006, 14:23

>- przemocarny NAD 218 THX (moge kupić za 1400zł - czytając recenzje jednak odnosze wrażenie że nie

>jest on zbyt wyrafinowany)

Nie czytaj ,tylko posłuchaj, niekoniecznie z pre. Rotela, może z pre. lampowym. A mocy ma naprawdę sporo i za nieduże pieniądze.

• 2 lata później...

Witam

Poszukuję końcówki mocy do lampowego pre wg projektu audiotonu nr 3. Myślałem o Luxmanie z serii 300, ale jego cena jest stosunkowo wysoka w relacji do jego wieku.

Moi kandydaci:

Advance Acoustic MAA-405

Onkyo M-504

Rotel RB980BX

Marantz SM-80

LUXMAN M-02

Oczywiście żadnych z powyższych nie mam możliwości posłuchać, stąd proszę o Wasze opinie.

Z moim lampowym pre świetnie spisywał się Luxman M375 i Adcom GFA545.Najlepiej jednak na wzmocnieniu z pre Phasta "czuje się" klasa D na której gram aktualnie.

Polecam Adcoma,na ebayu była niedawno aukcja,chyba nie został sprzedany,cena to 100 funtów-po tyle chodzą,moim zdaniem to kwota symboliczna za tą końcówkę która z towarzystwem lamp na pre prezentuje się brzmieniowo wyśmienicie,choćby na tle zintegrowanych wzmaków z przedziału do 5k.

To jednak już wiekowe urządzenie,GFA545 będzie miał w tej chwili ok.15 lat.Można się pokusić o wyszukanie nowszej (i mocniejszej zarazem) końcówki GFA555-będzie na pewno jednak droższa.Na europejskich aukcjach Adcomy nieczęsto bywają,za oceanem jest ich zatrzęsienie.

Swojego Adcoma sprzedałem kilka tyg. temu znajomemu-bardzo sobie go chwali.

l'enfant sauvage

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.