Skocz do zawartości
IGNORED

monitory do większych powierzchni

Mr1974

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nedługo zmieniam miejsce zamieszkania i w związku z tym zastanawiam się nad zmianą niektórych elementów sprzętu.

Na pierwszy ogień pójdą kolumny i wzmacniacz.

Pytanie do forumowiczów mam następujące:

czy warto i zasadnie jest zakupić monitory do pomieszczenia ok 45m2. Chciałbym na ten cel przeznaczyć ok 4 - 5 tys. Spodziewam się, że za taką kwotę będę mógł kupić lepsze monitory niż kolumny podłogowe. Tylko czy monitory na takiej powierzchni dadzą sobie rade?

Dziękuję z góry za rady.

Pozdrowienia

https://www.audiostereo.pl/topic/26434-monitory-do-wi%C4%99kszych-powierzchni/

Czemu uwazasz, ze za ta cene nie kupisz dobrych podlogowek???Nie napisales czy maja to byc nowe czy uzywki, ale z drugiej reki w tej cenie na pewno bedziesz w stanie cos znalezc, powierzchnia bardzo duza wiec chyba monitory odpadaja, sluchalem Audio Academy Heleny, graly w duzym pomieszczeniu cos ok 30m2 moze ciut mniej...bez problemu sobie z tym pomieszczeniem poradzily i bylo czuc ze jeszcze moga...ale czy w tak duzym by zagraly to bys musial udezyc do Łodzi z zapytaniem

Mag

Mag, dzięki.

Szczerze mówiąc, wolałbym aby kolumny były nowe. Trochę boję się używanych.

Co do podłogówek - nie dyskwalifikuję bynajmniej tego typu kolumn - chodzi mi tylko o to, że za podobne pieniądze spodziewam się lepszej jakości.

Slyszalem monitory ktore rzeczywiscie potrafia zagrac, np Harpia (cena wrecz zanizona;) 1650pln) ale nie na taki metraz...Wiekszosc raczej bedzie Ci doradzala podlogowki, a z tymi uzywkami nie jest tak zle, naprawde mozna okazje drapnac, byle sie nie spieszyc

Mag

Mr1974 -->

w założonym budżecie będzie problem z dobrymi monitorami :(

do tego powinieneś doliczyć jeszcze cenę standów ...

no cóż ... jeśli już kochasz się w monitorach :)

proponuję .... Harbeth 7 lub TOTEM Model 1

... troszkę ponad budżet ale są to najlepsze monitory do delektowania się muzyką jakie znam :)

tylko ten Twój metraż !!!! chyba jednak spojrzyj w stronę wolnostojących konstrukcji :)

pozdrawiam

zdezintegrowany_3PO

do 45m2 to tylko te :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

mahler, 24 Maj 2006, 13:04

>do 45m2 to tylko te :-)

>

Ukryta Zawartość

tylko troche budzet przekroczy...ale niewiele w zasadzie, a do CD i wzmaka ten kabelek;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moze wyda sie to dziwne ale ja ma dobre doswiadczenia z monitorami w duzych pomieszczeniach. Tak sie sklada, ze oba moje pokoje osluchowe maja okolo 50 m2 i w obu monitory sie sprawdzaja znakomicie. Jeden ma ksztalt litery L a drugi to prostokat z kolumnami na krotszej scianie. Przez kilka lat zylem w jednym z tych duzych pomieszczen z kolumnami Ruark Prelude II. To kolumny wprawdzie podlogowe ale male i jak twierdzi sam producent mozna je traktowac jako monitory, ktore zamiast standow maja komore do wypelniania piaskiem - regulacja czytelnosci basu. Te kolumny o wys. 88 cm na norweskich Seasach (tweeter + srednio-niskotonowiec w ukladzie jak w Proac 125) graja fantastycznie, przestrzennie, maja bardzo szybki bas o doskonalej definicji i wyrozniaja sie fantastyczna scena 3D. Nigdy nie mialem wrazenia, ze sa za male lub, ze nie potrafia wypelnic pokoju dzwiekiem. Wrecz przeciwnie. Od pierwszego taktu kazdej plyty dzwiek doslownie wypelnia cala przestrzen i na dodatek ma swietne podparcie w basie. Nie jest to jakies ogromne ooompa-ooompa jak z subwoofera ale bas zdecydowanie jest i to duzy.

Mysle, ze dobre i dosc duze monitory bez problemu nadaja sie do pokoju nawet tak duzego jak Twoj.

pzdrw

soso

Mr1974, 24 Maj 2006, 12:27

> czy warto i zasadnie jest zakupić monitory do pomieszczenia ok 45m2.

Moim zdaniem to chyba tylko jakieś "przerośnięte"... Może Paradigmy 40v3? Nie wiem co prawda, czy można je jeszcze nazwać monitorami... Anyway - moje 20v3 na 25mkw sprawują się bardzo porządnie, więc może takie 40-tki dałyby radę?

Na pewno powinieneś posłuchać klocków przed zakupem. I to najchętniej w pomieszczeniu docelowym.

W takim pokoju to może być Spendor 2/3 (uwalnia się od wrodzonej ociężałości) z monitorem Harbeth już będzie za jasno albo może być (zawsze trzeba spróbować). Obie opcje są bardzo wymagające, co do wzmacniaczy. Solidne standy to konieczność! Sumując wszystkie koszty może się okazać że np. taki ProAc Res. 2.5 to rozwiązanie właściwe.

Ja teraz używam monitorów Sundiala w pomieszczeniu ok. 35 m2 i jest całkiem dobrze. No ale moje docelowe pomieszczenie odsłuchowe (buduje się) będzie miało 16,5 m2 i dlatego też zdecydowałem się na monitory. Przyznam, że spodziewałem się z monitorami gorszych wrażeń przy takiej powierzchni pokoju i byłem dość mile zaskoczony. No ale 10 m2 więcej to jest jednak sporo, ja osobiście nie zdecydowałbym się na podłogówki do takiego pomieszczenia. Ciekawym rozwiązaniem mogłyby być na przykład Eposy M22

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - podobno w takiej kubaturze się jeszcze nieźle sprawdzają.

Ukryta Zawartość

Mag99,

co do czasu, to trochę go mam. Wprowadzam się za pół roku - zaczynam szukać już, właśnie po to, aby nie żałować później wyboru:)

A może troszkę inaczej:

Dysponuję CD SONY XA30ES - i tego zmieniać bym na razie nie chciał.

Potrzebuję natomiast jak pisałem na wstępie również wmacniacz (obeny to NAD 320).

Więc może jakieś propozycje kolumny + wzmacniacz?

Słucham sporo akustycznej muzyki (jazz, małe składy kameralne) i nie mniej starego rocka / psychodelii. Szukam ciepłego brzmienia - przy takim czuje błogie odprężenie:)

Dzięki wszystkim za dotychczasowe sugestie!

----> zdezintegrowany_3PO,

myślałem właściwie o Harbeth SHL5 (wiem, że nowe znacznie przekraczają zakładaną gotówkę - myślałem właśnie o poszukaniu takowych na rynku wtórnym).

Jak widzę posiadasz takie. Daj proszę znać, jak się sprawują i jaki wzmacniacz byłby godny polecenia.

Pozdrowienia!

Mr1974 -->

Harbethy SHL5 sprawują się rewelacyjnie :)

Przejrzyj proszę wątek Harbeth's Club tam znajdziesz trochę informacji pochodzących od entuzjastów tych głośników :)

Co do wzmacniacza ... no cóż ... z tego co sprawdziłem ciekawie brzmi z Sugdenem i NAIM :) a niestety nie są to tanie konstrukcje :)

Podobno Baltlab tworzy synergiczne zestawienie z SHL5 ... ale musiałbym to sprawdzić :)

Właśnie jestem na etapie zakupu wzmacniacza ... póki co nie zapeszam ... jak kupię na pewno informacja ta pojawi się na Forum :)

Na rynku wtórnym ciężko Ci będzie znaleść Harbethy .... zbyt mało osób je posiada ... a Ci co posiadają to raczej entuzjaści którzy nie bardzo chcą się ich pozbywać :)

Ostatnio Wojtek wymienił swoje na WLM :) ... zapytaj może jeszcze nie sprzedał SHL5 :) to była by okazja :)

...do wokali i małych składów nie znajdziesz lepszej konstrukcji :)

zdezintegrowany_3PO

ps. muszę o jeszcze jednej rzeczy wpsomnieć ... wymagają nietypowych standów ;)

Zgadzam sie. Bylo juz zapytanie o Thiel CS 1.6 do 50 m2 i zdecydowana wiekszosc podzielala poglad, ze to beddzie totalny niewypal.

W 45 m2, zakladajac normalna wysokosc pomieszczenia (czyli ok. 2.40-2.70 m), wlasciwe cisnienie basu mozna uzyskac uzywajac tylko sporych juz podlogowek. W kazdym innym wypadku jak sadze, bedzie problem z rozjasnionym i przesadnie szczuplym dzwiekiem.

Proponuje zaczac poszukiwania od sporych podlogowek i to nie z najnizszej polki cenowej, zaczalbym pewnie od KEF iQ7 - nie koniecznie z checia zakupu co sprawdzenia czy taki kaliber kolumn sobie poradzi.

Mam nieco mniejsze pomieszczenie (ok. 35 m2) i nie znalazlem monitorow, ktore bylyby w stanie zapewnic w nim odpowiednia rownowage tonalna.

Pozdr.

qb_1

"Mam nieco mniejsze pomieszczenie (ok. 35 m2) i nie znalazlem monitorow, ktore bylyby w stanie

zapewnic w nim odpowiednia rownowage tonalna."

a ja znam :) Harbeth Monitor 40 !!!

-> Zdezintegrowany_3PO

Rzeczywiscie, nie probowalem, zakladajac z gory zakup sporych podlogowek :-) Faktem jest, ze proba uzycia B&W CDM 1NT, Dynaudio Contour 1.3 mkII , Contour 1.1, Nautilusow 805 skonczyla sie calkowita klapa. Po prostu nizszych czestotliwosci prawie nie bylo a dzwiek byl azurowy i zupelnie pozbawiony ciala.

Z drugiej strony, Harbethy maja sporo wieksza efektywnosc niz wspomniane kolumny wiec na pewno nakladaja mniejsze ograniczenia na wzmacniacz, ktory ma je napedzac, a w duzym pomieszczeniu jest to b.wazne.

Padla propozycja Spendorow 2/3 czy nawet 1/2. Sadze, ze i te nie dadza rady. Poza tym poki co, chyba do napedzania kolumn uzyty ma byc NAD 320 ??

Pozdrawiam

Monitory do 45m ?!!! ;-) życzę powodzenia ;-)

A tak poważnie znam tylko jedne ,które by zagrały w tej kubaturze, to Spendor 100, ale znacznie przekraczają twój budżet.

Zainteresuj się Thielami 1.8 czy 1.6 (chodzi mi o te za 7-8tys) to małe stojące kolumny , które chcą grać w 50m2.

Słuchałem tych Thieli przez 2 tyg. u siebie w 18m i zaczynały grać jak odkręcałem gałkę wzmaka, chciały prądu ,mocy i dużo metrów kwadratowych. Nie jestem odosobniony w tej opinii ,swego czasu kolega Guten też wyraził podobne zdanie o tych kolumnach.

Po prostu sprawdź.

qb_1 => założyłbym się ,że mam rację ;-)

To jeszcze kwestia wzmaka, ja podłączalem MACa i naprawdę to się nie chciało wierzyć ,dopiero jak dodawałem dużo prądu ,zaczynało to jakoś grać.

Jakoś - to mam na myśli - wzmak nie pasował charakterem do kolumn.

- Mr1974 -

Jak masz możliwość to posłuchaj sobie JBL L 880 lub 890. Ja posiadam 880-tki i jestem z nich bardzo zadowolony. Grają pięknie, bardzo ciężko je przesterować. Tyle że to podłogówki. Pozdrawiam.

--> qb_1

Poza tym poki co, chyba

>do napedzania kolumn uzyty ma byc NAD 320 ?<

niekoniecznie. Planuję też zakup wzmacniacza. Słuchałem swego czasu u kumpla Cayin'a TA-35 + jakieś KEFy (niestety nie pamiętam modelu - chyba model 5 poprzedniej serii) ale podobało mi się. Podłączał również do tego wzmacniacza monitory Totema. Efekt był jeszcze lepszy (choć działo się to w pomieszczeniu of 20m2).

Tak więc chcę kupić również nowy wzmacniacz i jednym z branych pod uwagę miał być TA35.

Może wię jakieś sugestie co do kompletu (max 4 tys kolumny + max 4 na wzmacniacz) do nieszczęsnych 45 metrów?

gutekbull,

czy elektrownia posiada jąkś nazwę i symbol? Szczerze mówiąc nie bardzo nawet wiem jak czy od czego zacząć poszukiwania. Nie znam się zupełnie na parametrach, ciśnieniach dźwięku itd. Dlatego zwracam się z prośbą o poradę do fachowców...

Mr1974,

poszukaj uzywanych np takich:

Ukryta Zawartość

juz nie mowiac o tym:

Ukryta Zawartość

T.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.