Skocz do zawartości
IGNORED

AN Conquest - szanse powodzenia

pawcio

Rekomendowane odpowiedzi

Ano tak to jest, że przy dużych pojemnościach lampy mulą. Szczególnie jak jest lampowy prostownik.

Ja mam teraz (CLCLC do 300B) 2,2uF-33uF-100uF i jest git ;)

dhtrob na stronie pisał, że dla niego optimum to 2uF-47uF-47uF. Też trzeba będzie sprawdzić.

Myślałem o tych kondach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witak,

Pawcio,

dzięki za rady.

Obecnie w pierwszej katodzie mam AB. Gdybym pozostał przy samym rezystorze, to czy któryś z tych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mógłby zagrać porównywalnie z Caddock (btw czy można go gdzieś kupić bliżej niż w pcx?)

Ukryta Zawartość

@Andy

Jeśli masz ustabilizowany układ to potrzebujesz parę rezystorów na krzyż. Możesz kupić po komplecie z każdej zacnej z firm i popróbować osobiście..

Ja używam Holco 1W i jest ok. Zaleta jest taka że z 10szt 220R wszystkie 10 miało rezystancję 220R ;-).

Paczka z GB kosztuje 4 GBP i idzie 3-4 dni. Właściciel sklepu Nick jest bardzo sympatyczny, szczerze polecam ten sklep.

O rezystorach napisano tak dużo jak o kondensatorach sygnałowych. Nie spodziewaj się że wymiana rezystora w katodzie lampy spowoduje, że układ zagra całkowicie inaczej. Będą to subtelne różnice.

Osobiście w zlampizowanym CD-ku zważyłem, że na rezystorach Holco dźwięk stracił nieprzyjemną ostrość określił bym tą zmianę, że dźwięk "zyskał na kulturze" nie tracąc oczywiście szczegółów.

Oczywiście poprzednio używałem zwykłych rezystorów za 10 gr/szt ;-))

Wlutuj poczekaj 2-3 tygodnie pograj i zdecyduj co Tobie lepiej pasuje ;-))

Oczywiście to moja prywatna opinia i można się z nią nie zgodzć ;-))))

cypher,

dzięki.

Z tego sklepiku zamawiałem już kilka razy, i rzeczywiście, są szybcy i solidni, żeby jeszcze te ceny...

Na wielu schematach drajwera na 6SN7 Rk jest 470 Ohm, w ANtku 330, co wybrać, może kompromisowo 390? :)

I jeszcze pytko być może głupawe, ale co tam: czy mogę bez konsekwencji dla integralności monobloku wyjąć z każdego po jednej lampie 300B i posłuchać na pojedynczych?

-> Andy777

Lepiej nie wyjmuj tych lamp. Jak wyjmiesz jedną lampę to ta druga, która zostanie będzie widziała dwa razy większe obciążenie (bo Ty masz chyba PSE, czyli prallel SE?).

Wczoraj poeksperymentowałem trochę z tym co mam, czyli:

wyjście 4Ohm versus 8Ohm: 4 Ohm górą, moje kolumny mają niby 6, ale basowce dla DC to tylko 5, dla AC schodzą pewnie poniżej 4;

pierwsza katoda: lepiej z C||Rk niż sam Rk (C - BG 470/16);

6SN7: różnice kolosalne - od bezpłciowości (Jan), poprzez przyzwoitość (Electro), aż do naprawdę wciągającego grania (GE);

Czy ktoś z wawy dysponuje dwoma parami dobrych 300B i zgodziłby się na chwilę wetknąć w moje ANtki?

Andy777 24 Paź 2008, 11:26

Przy 4ohm'ach masz większą moc, co z trudniejszymi głośniami może mieć zasadnicze znaczenie.

Nie chce mi się wierzyć (ale muszę;-), że z kondem w pierwszej katodzie gra lepiej. Mam tylko pytanie, czy porównując obie opcje odkręciłeś nieco potnecjometr głośności po wylutowniu konda. Bez niego wzmacniacz będzie grał ciszej, co może mieć wpływ na odbiór brzmienia.

• 2 tygodnie później...

pawcio,

pierwszy sukces - grają.

Ale... tak jakoś tranzystorowo, wyraźnie mniej przestrzennie, powiem nawet że forward, płasko, nie wciągająco...

Czy te aku mają się wygrzać?

Może niech dostaną trochę prądu. Tak jak opisujesz zagrały u mnie zwykłe aku NiCd a ołowiowe dokładnie przeciwnie. Nieco tranzystorowy basik się tylko zrobił ;)

Posłuchałem trochę i porównując do RC: wyraźnie lepsza rozdzielczość góry, mocniejsza górna średnica, sucha średnica, krótki "tranzystorowy" ale zbyt płytki basik, brak mięsa, gorsza przestrzeń i powietrze. Grzeję i czekam...

marsel, 17 Paź 2008, 00:10

>Jak ktoś chce oryginalny schemat do AN to służę

Jesli moglibyśmy zobaczyc autentyczny schemat do Questa to byłoby miło :-)

...there is no spoon...

arturp, z doświadczenia wiem, że nie mając części (tych "grubych" jak trafa, dławiki) od AN cholernie ciężko będzie trafić w odpowiednie punkty pracy składając wg. schematu. bez drobnych nawet zmian się nie obejdzie.

No i pozostaje jeszcze kwestia preferencji brzmieniowych i, co za tym idzie, topologii układu. 6SN7 jest taka hmm.. milutka ale jednostopniowy driver brzmi lepiej ;)

ps.

>Andy

wywaliłem połowę kondów z katod :D

jak brakuje Ci trochę góry to spróbuj.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

We wzmacniaczach o nazwie balanced AN stosuje pojedyńcza VT-25 na kanał. W P4 balanced jest pentoda 6L6.

Jednakże wejście jest zbalansowane przez transformator 1:3.

Potem jeszcze interstage i dopiero 300b czy co kto woli.

A i jeszcze jedno.

Proszę się nie obrazić, bo na sąsiednim wątku mnie przegonili, ale dźwięk to transformatory, dobre transformatory.

Tak będzie brzmiał wzmacniacz, ile wydasz na transformator.

A na zasilanie proponuje mocno przewymiarowane dławiki, tzn, o znacznie większym prądzie i wydajniejszy transformator zasilający. To działa sprawdzone w M10.

pawcio, 5 Lis 2008, 19:48

>Może niech dostaną trochę prądu. Tak jak opisujesz zagrały u mnie zwykłe aku NiCd a ołowiowe

>dokładnie przeciwnie. Nieco tranzystorowy basik się tylko zrobił ;)

Zostawiłem je na parę dni luzem, pewnie w końcu się przegryzły, bo po ponownym podłączeniu nie poznałem bestii. Góra złagodniała, dolna średnica nabrała masy, jest basiorek ten najniższy - może ciut za tłusty, ogólnie dźwięk dobrze zrównoważony i wciągający, co stwierdzam z satysfakcją zwłaszcza po wczorajszej wizycie na AS :). Pawcio - dzięki!

Andy777 , czy twoje spostrzezenie dotyczace poprawy dzwieku jest w stosunku do wersji z rezystor+kondensator , czy baterii NIca ??...jak miedzy bateriami to prosze o konkretne roznice i typ aku ( ja mam w sterujacej e180f - NIca ) , pzdr Jacek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.