Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Analogue Maestro

gutten

Rekomendowane odpowiedzi

A ja dalej w poszukiwaniu mojego św. Graala.

Wytypowałem sobie do odsłuchu kilka wzmacniaczy z nieco niższej półki niż Mak - a nuż któryś okaże się niewiele gorszy?

Na razie moim faworytem w tym przedziale pozostaje NAD S300, niedługo Lolo pożyczy mi swojego Pliniusa 8200 do odsłuchu, a póki co przypomniałem sobie o istnieniu Audio Analogue Maestro: monstrualna moc, bardzo ładna topologia, waga superciężka, a cena dość umiarkowana jak na takie urządzenie.

Czy ktoś słyszał, jak to gra? Kiedys można było odsłuchać Maestro w Klubie Hi-Fi, ale chyba juz dawno wycofali się z AA. NIe wiem, czy dalej dystrybuuje to JPS, w każdym razie nigdzie go w Wawie nie widziałem. Była kiedyś dość entuzjastyczna recenzja w Hi-End.pl, ale oni tam wszystkim się zachwycali, więc warto by to zweryfikować.

Ciekawią mnie wasze opinie. Jeśli ktoś namierzył ostatnio AA Maestro w okolicach miasta stołecznego, to też będę wdzięczny za informacje.

https://www.audiostereo.pl/topic/2643-audio-analogue-maestro/

Kiedys sluchalem AA Maestro wlasnie na Kopernika. Z odsluchu z SF Cremona i Danish Physics pozostalo mi niezbyt przyjemne wrazenie rozlazlego basu. Z tym, co jest wewnatrz wzmacniacza troche mnie to zaskoczylo.

AA Maestro stoi (bynajmniej stał w zaszłą sobote) w Audiomedi 70 w Poznaniu. Grał z Mar.CD-14 i zdaje sie z tymi Cantonami :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słuchałem z 5 minut. System grał precyzyjnie, barwa dzwięku bardzo mi odpowiadała.

Nie słuchałem Mc wiec nie mam porównania ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Gutten

Nie trać nadziei :) Mac jest chyba Twoim głównym faworytem. W ostatnim teście w Audio jest kilka głupot wstawionych - ot chociażby, że pilot to plastikowa chińska masówka. A ja wczoraj oglądałem tego pilota - jak wół napisane na nim "Made in Japan" (chyba, że w międzyczasie Chiny podbiły Japonię, ostatnio rzadko słucham wiadomości).

Przez kilka dni słuchałem niższych AA Puccini (w wersji podstawowej i SE). Miałem podobne wrażenia jak KotFilemon - braku dobrej kontroli basu i osłodzonego dźwięku. Przyjemne w tle, nieco gorzej w dokładnych odsłuchach.

Co do Pliniusa - nie słuchałem, więc: keep searching!

Papamek>>

Ja też słuchałem obu Puccinich i wrażenia miałem podobne, co Ty. Myślałem, tylko, że Maestro nie powtarza błędów swoich młodszych braci.

A pilot od Maka jest całkiem fajny, niezależnie od miejsca produkcji. Nawet światyłka mu sie świeco!

• Redaktorzy

tomecz: z tego co wiem o Maestro, sluchales go w dosc korzystnej konfiguracji - oba klocki grajace dosc twardo i szczegolowo. Natomiast z serii Maestro zawsze bardzo polecany byl odtwarzacz.

Cena Maestro dochodzi teraz do 18000-19000 tys., więc niewiele mniej niż w wypadku Maca. O ile się nie mylę, gutten słucha dużo poważki, więc rozlazłość basu - jeśli to rzeczywiście prawda - nie musi być aż tak istotna jak reprodukcja barw. Mówiąc inaczej: dla fanów szybkości i wszelkiego typu jazgotów(bez urazy) każdy normalny bas będzie bułowaty.

Jedna uwaga co do Plinius 8200. Plinius właśnie zaprzestał produkcj 8200 i 8100 na rzecz nowych integr oznaczonych 9100 i 9200. Oparte są one podobno na rozwiązaniach zastosowanych w modelu Odeon (też nowa rzecz). tak więc nowego 8200 lub 8100 nikt nie kupi chyba że polski dystrybutor jeszcze coś ma na składzie.

Pzdr.

Widziałem te nowe Pliniusy na obrazku w Gramophone. Podejrzewam, że mają przede wszystkim zastosowanie militarne - takiego wyglądu nie powstydziłby się nawet czołg Abrahms ;-)

Co do dywagacji na temat basu to faktycznie nie przepadam za superkrótkim i superkontrolowanym. Mało mam w swojej kolekcji płyt, które wymagają takiego traktowania. Rocka nie słucham w ogóle, a symfoniki też mało - raczej składy kameralne, jazzowe comba i pianistyka. Szybkośc i precyzja, jaką prezentuje Mak w zupełności mi wystarcza, choć wiem, że nie należy on pod tym względem do czołówki. Natomiast to, co śni mi sie po nocach to przestrzeń, rozdzielczość, głębia i bogactwo barw.

No to może jednak lampa? (westchnął nieśmiało niezdecydowany Gutten...)

nie przesadzaj jozwa... stare wyglądają jak nieprzymierzając śrutownik... fakt że nowe mogą z powodzeniem funkcjonawać pod nazwą panzerkampfverstarker Mk 9200, no ale nic nie jest doskonałe...

Pzdr.

• Redaktorzy

Stare sa dla mnie wystarczajaco ladne. A nowe - ta dziwna krzywizna, i w ogole. Chcieli zrobic lekkie i eleganckie, a wyszlo jak zawsze (premierowi Czernomyrdinowi)...

O żesz... Lolo, spojrzałem na Twój wpis i przypomniałem sobie, że jestem Ci winny maila na temat Hindemitha. Juz biegnę pisać. Wybacz to opóźnienie, ale jakby nie patrzeć skończyłem 30 lat, a w tym wieku połączenia synaptyczne nie działają juz tak wartko jak za młodu. Ech, starość...

love it or hate it... moja żona się zachwyca akcentami i wymową różnych odmian niemieckiego (bo uczona w tym języku).. a dla mnie słuchanie tego to jakby ktoś kazał mi zjeść kanapkę z marmaite (próbowałeś kiedyś tego świnstwa?)

Pzdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.