Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć potencjometr?

lenam

Rekomendowane odpowiedzi

Jak podłączyć taki dosyć nie audiofilski potencjometr? Czy piny zgadzają się względem zdjęcia? Czy trzeba opis pinów obrócić o 180 stopni? Dziś podłączyłem tak licząc od lewej:

- (2) wyjscie L

- (1) wyjście R

- 1 wejście R

- 2 wejście L

- 3 wejscie masa

- (3) wyjście masa

I jedyne co uzyskałem to przy odkręceniu potencjometru na maksa i po przyłożeniu ucha do samego głośnika slychać było że cos gra..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

- obie 1 do masy

- z wyprowadzeń oznaczonych 2 wyjście (do wzmaka)

- 3 to wejście (ze źródła)

Wyprowadzenia w oznaczone cyfrą w kółku to jeden kanał, a drugi to te bez kółka ;)

A ja sugerowałem się tym, że inner to wejście a outer to wyjście.. ok, dzięki Muzg, przed chwilą polutowałem i działa, dodam jeszcze że dwie 1 czyli masy trzeba połączyć bo inaczej będzie brumieć

• 1 rok później...
  • 1 miesiąc później...

Mam potencjometr do regulacji glośnosci we wzmacniaczu o oznaczeniach A10K, 9A2. Potek juz zaczyna wariować i chcialem go wymienic. Jak poznać czy jest to potek liniowy czy logarytmiczny?

btw. gdzie kupic tanio Alpsa Rk09 stereo?

Witam, dosyć tanie Alpsy RK09 można kupić w www.cyfronika.com.pl (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pozdrawiam, Bartek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 11 miesięcy później...

Witam. Zrobilem T-amp na T2020. Po pomiarach mial dosyc duze znieksztalcenia wyjsciowe ok 1,5%. Po dolaczeniu audio bylo slychac dudnienie, lecz to nie przeszkadzalo zbytnio. Podlaczylem potencjometr na wejscie tylko popelnilem błąd i wejście dałem na środkowe piny, po podlaczenu wzmacniacza slychac bylo tylko trzaski w glosnikach i po 2 sec sie spalil(spalenie na wyjsciu 1 kanalu) lacznie z rozwaleniem obudowy scalaka? Czy wina leży po stronie złego podłączenia potencjometru czy układ był wadliwy? Wzmacniacz nie osiagał swoich parametrów podanych przez producenta: duze znieksztalcenia 1,5-6%, moc mniejsza o 40% srawność także mniejsza o 10%. Dodam ze kupilem 2 kosci z allegro obie nowe, pierwsza byla uszkodzona i miała zwarcie masy z zasilaniem. Możliwe ze trafilem na wadliwą partie? Bardzo miz zalezy na rozwiązaniu tego problemu ponieważ to moja praca inzynierska.

A10K, 9A2 Jak poznać czy jest to potek liniowy czy logarytmiczny?

"A" w opisie oznacza logarytm

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Podlaczylem potencjometr na wejscie tylko popelnilem błąd i wejście dałem na środkowe piny,

wejście dać na środkowy pin to OK! tylko szeregowo z kondensatorem np. 2,2uF do 4,7uF a nie bezpośrednio!

Najlepiej wrzuć jakieś zdjecie i schemat jak podłączyłeś, bez tego to tylko wróżba.

• 1 rok później...

no nie wiem bo za bardzo to się nie znam ale... więc ten z czwartym to do głośnika podłącze mam takie różne dwa i nie wiem w jaki sposób one działają i chciałem się dowiedzieć. A zdobyłem je ze starego radia. gdybym wiedział jak załączyć obraz do komentarza to... a napiszesz mi jak go dodać bo zdjęcia jóż mam.

• 1 rok później...

Podczepię się pod temat.

W jaki sposób rozwiązać podświetlenie potencjometrów? Wolałbym żeby nie było to robione punktowo. Lepiej jakieś cztery diody SMD, ale też nie chciałbym robić płytki pod to.

Gdzie można kupić gotową płytkę z otworem na ośkę potencjometra? Widziałem takie rozwiązanie u Chińczyków.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.