Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć potencjometr?

lenam

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o intrukcję instalacji potencjometru (niebieski Alps) w słuchawkowym wzmacniaczu lampowym DIY. "Oryginalny" potek ma jakieś inne wyprowadzenia, więc nie mogę skopiować połączeń. Z tego, co widzę, to mam dwa razy po trzy kableki: kanał lewy, kanał prawy i masa, tylko co przylutować do czego. Moja wiedza w tej materii ogranicza się do umiejętności trzymania lutownicy z właściwej strony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9137-100001483 1170292969_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

Ty decydujesz jaki rząd jakim będzie kanałem, potencjometrowi to wszystko jedno... Ważne by w jednym rzędzie był jeden kanał - nie można pomieszać...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

>Bardini

Ty weź nawet nbie żartuj! Co ja bym począł bez forum!

Serio: szukałem, ale nie znalazłem, a Ty jak pamiętałeś taki wątek, to mogłeś mi podpowiedzieć, a nie teraz mnie flekować :-)))

zwolennik łagodności

Widok od strony nóżek - ja mam tak łączone:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>ahaja

A u mnie konieczne było również połączenie ze sobą nóżek "masowych", bo bez tego działa się masakra. Po złączeniu mas gra pięknie. Ale dzieki za pomoc!

zwolennik łagodności

Ja mam u siebie coś jak na rys. poniżej. W ten sposób sygnał nie przechodzi przez suwak potka. Wartości to 10k potencjometr i około 3k3 rezystor [nie pamiętam :)]. Wadą jest tłumienie sygnału nawet w maksymalnym położeniu, ale chyba nie wadzi spróbować - tylko kilka machnięć lutownicą. U mnie brzmi lepiej.

pozdrawiam

L.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>josef

Wiem, pamiętam, Ty to miałeś robić! Nie to, żebym już nikomu nie ufał (po masakrze z adamemhiendem), ale doszedłem do wniosku, że muszę podejmować nowe wyzwania :-) I słusznie, jak się okazuje: GRA LEPIEJ. W czterech aspektach: po pierwsze (i najbardziej oczywiste) kanały grają równo od najniższych poziomów głośności; po drugie, można słuchać nawet bardzo cichutko, co przedtem było niemożliwe, bo skokowo robiło się dość głośno; po trzecie - zupełna cisza, kiedy nie odtwarza się muzyki, brak jakichkowiek szumów czy przydźwięków; no i wreszcie po czwarte - brzmienie nabrało większej kultury, pasmo się bardziej wyrównało, nie ma już takiej momentami dokuczliwej krzykliwości wysokich ani pojawiającego się wczesniej niekiedy dudnienia niskich. Warto było za 50 zł.

zwolennik łagodności

ahaja->

a nie odwrotnie to znaczy 1 masa 2 out 3 in ( oczywiście bazując na twojej numeracji )

zauważ , że obróciłeś potka o 180st. normalnie nóżki są skierowane na dół

bazuję tu na pdf alpsa RK27 gdzie z nogami do dołu

1. in

2 out

3 masa

-> Lenny

taki uproszczony shunt regulator ;) , tylko dlaczego R 3k3 a nie 10k ?

>Dodo

Rysunek analogicznie zrobiony w stosunku do zdjęcia, które wkleił Lenam :-) ... czyli nóżki widoczne od góry

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>taki uproszczony shunt regulator ;) , tylko dlaczego R 3k3 a nie 10k ?

Dlaczego nie ? :) Płynność regulacji jest zadowalająca, a tłumienie przy maks. głośności mniejsze... :)

L.

Zaglądałem kiedyś do mojego wzmacniacza i trochę zdziwił mnie sposób podłączenia potencjometru. Obie nóżki 2 i 3 są zwarte razem, sygnał wejściowy podłączony jest do nóżek 1 i do tych samych nóżek dolutowane są kabelki wyjściowe. O dziwo potencjometr działa. Czy możecie mi to wyjaśnić.

a moze mi ktoś tutaj poradzić gdzie mase wpiąć i gdzie potem ona wychodzi? i najlepej zaznaczyc gdzie wpiąć lewy i prawy kanał bo w sumie to chyba widzę 2 takie miejsca (jedno gdzie jest napis "we" i drugie gdzie jest miejsce na potecjometr.

btw. przy gnieździe RCA gdzie mamy masę?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Odświeżam wątek, bo mój problem jest ściśle związany z powyższym.

Otóż robię ampa na TA2024 (któraś w wersji t-ampa). Zrezygnowałem z pre - zastosowałem jedynie niebieskiego alspa 50k na wejściu. Najpierw pojawił się taki problem, że nie dało się całkiem ściszyć i normalny, pełny dźwięk był tylko przy potencjometrze odkręconym na maksa (zerowym oporze). Przy ściszaniu momentalnie obcinał wysokie. Doczytałem się w tym wątku, że źle go podłączyłem - wejście na środku, wyjście z brzegu i brak podpiętej masy. Podłączyłem więc jak zalecono w postach powyżej. IMO czy nóżka 1 jest z prawej czy z lewej to nie ma znaczenia (co najwyżej gałką trzeba będzie kręcić odwrotnie), ważne, żeby wyjście było na środku (choć i tak nie jestem przekonany).

Problem teraz jest taki, że na początku skali, przy cichym słuchaniu dźwięk jest normalny, później obcina wysokie (zaczyna dudnić), a przy maksie, jak poprzednim razem, znów jest ok. Co ciekawe, łączenie mas ze sobą wcale nic nie zmienia. Normalnie masy połączone mam na wejściu ampa, ale nawet zwieranie na samym alpsie nie robi różnicy.

Ma ktoś pomysł co jest nie tak?

Nie wiem czy to ma znaczenie, ale przed potem jest jeszcze selektor wejść (też alps, 3 pozycje, 4 sekcje). Są 3 wejścia stereo na RCA (razem 6 gniazd). Każdy styk gniazda prowadzony jest do przełącznika osobnym przewodem.

• 5 miesięcy później...

a jak podłączyć takiego alpsa ma 8 nóżek w jednej linni

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tym się kierowałem podłączając u mnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.