Skocz do zawartości
IGNORED

Dobrze nagrane plyty co polecacie?

kobow

Rekomendowane odpowiedzi

witam

od niedawna ciesze sie nowym sprzetem audio .jakie plyty mozecie polecic do sluchania z roznych gatunkow.(jazz,blues,muzyka klasyczna itp.)

generalnie chodzi mi o plyty w ktorych jest selektywnosc poszczegolnych instrumentow.szczegolnie kontrabas perkusja,gitara.......

ostatnio sluchalem takiej plyty w ktorej mozna bylo uslyszec dotyk strun kontrabasissty.zona powiedziala cyt.jak bym tam byla.

wiem ze takie plyty sa tylko jak je poszukac,dlatego licze na podpowiedz.do tej pory sluchalem czadow ale mi przechodzi na cos spokojniejszego. moga to byc nosniki cd,sacd.

aha a co polecacie na poczatek z Diany Krall?

pzdr.i licze na pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/26376-dobrze-nagrane-plyty-co-polecacie/

Witam!

Na szczęscie Diana Krall wydała swoje najlepsze płyty na nosnikach DVD-Audio, SACD, bądź DTS, wiec można rozkoszowac sie pełnią piekna jej muzyki. Ja posiadam "When I look in your eyes" oraz "The look of love" na DVD-Audio oraz "Love scenes" w DTS. Dwie pierwsze płyty nagrane sa z udziałem orkiestry symfonicznej. realizacja dzwieku jest na prawde świetna. Z kolei "Love scenes" to płyta akustyczna, w małym składzie: fortepian, bas, gitara oraz mnóstwo "przestrzeni"...

Istnieje także wersja SACD jej przedostaniej płyty "The girl in the other room". Nie wiem jak to brzmi w surround, ale mysle ze dzwiek 5.1. działa jedynie na korzyść tej i tak doskonałej płyty!!

:-)

:-) W sumie, to zależy co nazwać "dobrze nagraną płytą". IMO takimi wzorcowymi realizacjami CD są nagrania zrealizowane przez amerykańską wytwórnię CIMP. Niestety obawiam się, że skoro słuchasz Krall, to większość płyt z tej wytwórni będzie dla Ciebie nieznośna w słuchaniu. Próbek możesz posłuchać na cadencebuilding.com. Selektywność poszczególnych instrumentów, akustyka, dynamika wzorcowa, choć.... płyt tych należy słuchać na bardziej wysterowanym wzmacniaczu, bo są po prostu ciszej nagrane. Nie tylko, że usłyszysz dotyk strun przez kontrabasistę, ale nawet w którą stronę saksofonista odwrócił się od mikrofonu.

Równie miłe nagrania to AUM Fidelity, ale i tu również mam podobne wrażenie - nie wiem, czy to jazz dla Ciebie. Podobnie Riti z tym samym zastrzeżeniem.

Namacalną muzykę, niemal trójwymiarową dostaniesz z Clarity (tu nie tylko jazz), o ile nagrania te można w ogóle dostać (w zasadzie, to chyba wyłącznie AUM Fidelity jest regularnie dystrybuowany w Polsce).

Dużą dbałość o swe produkcje widać u Stefana Wintera (Winter&Winter), choć użyteczność ich okładek woła o pomstę do nieba.

Nieco łatwiejszy w odbiorze jazz (ale także klasykę) znajdziesz na Arabesque, która niejednokrotnie była nagradzana za jakość nagrań.

Mam jedynie dwie płyty z DENONa, ale jeśli jakość jest dochowywana, to jest wzorcowa.

Jeśli blues, to chyba Fedora. Klasyka - tu niestety oprócz nagrań dla Wintera, Clarity czy Arabesque niewiele jestem w stanie Ci podpowiedzieć.

Za dobrze nagrane uchodzą też płyty Tzadika czy Label Bleu.

Oczywiście są jeszcze remastery wykonywane przez specjalistyczne firmy, są one jednak dużo droższe od oryginałów.

Polecam też przeglądnięcie forum - znajdziesz wiele podpowiedzi.

kobow>

Przy okazji przypomniało mi się, że za bardzo dobrze nagrane płyty z klasyką uchodzą te z mode (tyle, że to raczej muzyka współczesna, ja mam 1 płytę i nie mam zarzutów). Jest też kilka bardzo dobrze nagranych polskich płyt, ale tu znam głównie jazz, z czego mógłbym polecić: Adam Pierończyk/Leszek Możdżer - Life in Sofia, Oleś/Jorgensmann/Oleś - Miniatures (Not Two), Andruchoid (Kilogram), Piotr Baron - Tango (Polonia, ale tu o ile pamiętam).

Głową ręczę, że jeśli chodzi o Miniatures, to kilka razy już zdarzyło mi się, że osoby, które nawet nie słuchają jazzu, a szukają płyt do testów dopytywali się gdzie to można zdobyć.

z Diany Krall na początek polecam "Love Scenes" - nastrojowe, trochę jazzowej ballady, trochę bluesa - świetne do sluchania wieczorem z żoną (ale broń Boże nie usypiające). A dodatkowo płyta z Christianem McBride (bas, kontrabas) - tę płytę kupiłem głównie dla basisty - fenomenalny. Jak posłuchasz 11 utwór z tej płyty "My love is" to mnie zrozumiesz:) - utwór tylko na na głos i kontrabas - rzecz wyjątkowa.

A co do fantastycznego kontrabasu to polecam wyjątkową płytę: ORLANDO "CACHAITO" LOPEZ. Płyta do dostania w Empiku. Nie ma tytułu, to solowa płyta kontrabasisty Buena Vista. Fantastyczne utwory - taka kubańska muzyka z naleciałościami jazzowymi. Masa różnych fantastycznych instrumentów perkusyjnych, przeszkadzajek, jest gitara elektryczna, skrzypce, flet. Nawet jeden utwór "eksperymentalny":) - pt "Cachaito in Laboratory".

W każdym utworze występują inne instrumenty, ale spina je fantastyczny kontrabas. A przy jednym z utworów z Cachaito z basem schodzi tak nisko, że realnie boję się przy każdym odsłuchu o szyby - mimo, że mam Tannoye M1:). Dużo w tym akustycznych instrumentów i utwory niezwykle muzykalne a nie jakaś "techniawa" na zasadzie - wszyscy chcą pokazać tylko jakimi są fantastycznymi technicznie muzykami (to masz w standardzie a dodatkowo spora dawka fantastycznej muzyki) Gorąco polecam.

jesli juz mowa o Krall + poszukujesz dobrej realizacji to polecam plyte Rebecci Pidgeon- The Raven oraz Retrospective (taki the best of, takze w sacd). Tutaj troche info o tej plytce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Naprawde swietna realizacja z chesky records... no i Pani Rebecca tez niczego sobie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Polecam. Szukać na Allegro lub z prywatnego importu.

Ukryta Zawartość

post-7912-100000416 1170294472_thumb.jpg

post-7912-100000417 1170294471_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... i jeszcze kilka dobrze nagranych płyt.

Ukryta Zawartość

post-7912-100000413 1170294477_thumb.jpg

post-7912-100000414 1170294475_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z plyt latwo osiagalny i nowych zdecydowanie polecam ta plytke - bardzo dobrze nagrana.

Pozdrawiam kaszanka7

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Tak, Yamamoto ma każdą płyte nagrana revelacyjnie, zwlaszcza MISTY.

Na Pawnshop jest jeden moment który mi przeszkadza i az swidruje w uszach, - zbyt głosno zmiksowany tamburyn

Bardzo dobrze nagrane standardy jazzowe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak dotąd nie trafiłem na lepsze realizacje...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

witam ponownie

Dziekuje za propozycje,po przesluchaniu moich plyt ok 150szt. (przewaznie rock) oryginaly oczywiscie moge stwierdzic ze ponad polowa jest kiepsko nagrana,slychac to nawet na moim ze tak powiem budzetowym sprzecie.Szczegolnie poziom nagrania mocy dzwieku,bas.itp.i ogolnie niedopracowane.Ale ostatnio zakupilem Marillion plyty zremasterowane i dla

(po 19.90 zlw m.m)mnie jedne z lepszych jezeli chodzi o jakosc.J ak sobie siedze posrodku kolumn to az mnie ciarki przechodza b. dobra selektywnosc,bas rewelka,i wogole czad.Jezeli macie jakies propozycje to prosze pisac.Ostatnio zakupilem Diana krall ,fajnie sie tego slucha.

pzdr.

A tu najlepiej brzmiące płyty wydane w ostatnich dziesięciu latach (szufladka "indie - rock") wedle Stylusa:

Ukryta Zawartość

pzdr

Ukryta Zawartość

Fajnie nagrana jest płyta Karla Seglema - Rit

Ukryta Zawartość

post-8031-100002290 1170306014_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

...i dla równowagi najgorsze...

Ukryta Zawartość

pzdr

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.