Skocz do zawartości
IGNORED

Stacjonarny DIVX z dobrym audio

@ndrew

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym kupić stacjonarny odtwarzacz Divx , który będzie miał dobry, dynamiczny dzwięk (no i oczywiście bezproblemowe odtwarzanie filmów divx z polskimi czcionkami)

Wiem, że do " dobrego audio" powinienem kupić jakiś inny , markowy dvd, jednak skoro mam wydac kasę na dvd z divx to chciałbym dokonać możliwie najlepszego zakupu.

Co możecie mi polecić?

https://www.audiostereo.pl/topic/26374-stacjonarny-divx-z-dobrym-audio/

ja mam samsunga hd 950.b.dobrze gra super obsluga z pilota.a jak bedziesz mial dvd to na divixy nie bedziesz mial ochoty.ten samsung odtwarza divx ale bez polskich znakow mozna sie przyzwyczaic.albo do tego kup sobie jakis wiwe za 100zl na allegro. kupilem za 650 zl w sklepie netowym z 24 mc gwar.i faktura.

polecam

nie opowiadaj głupot, mam od ponad pół roku samsunga hd 950 i bez problemu odtwarza divx z polskimi znakami, dodatkowo rewelacyjnie brzmi w SACD iDVD-audio, stereo w tej cenie jest bardzo dobre i nie słyszałem dvd poza harmanem dvd które brzmiało by lepiej (oczywiście w pewnej grupie cenowej)

polacam samsunga

Nie polecam Samsunga jeśli chodzi o odtwarzanie divx. Nie dość, że ma kłopot z załadowaniem napisów jeśli wszystkie masz w jednym katalogu (właściwie nie kłopot, a po prostu wtedy nie ma napisów), to jeszcze ma problem z wyświetlaniem niestandardowych formatów (a generalnie każdy divx jest inaczej przycięty). Wtedy taki divx jest rozciągnięty w pionie na maxa, i nie da się z tym nic zrobić.

Ja samsunga miałem, oddałem i wziąłem pioneera 585, który z FW Gufiaka radzi sobie ze wszystkim bdb, a do tego nie odbiega jakością obrazu i dźwięku...

do radoo

co do problemów z wyswietlaniem divx to trudno mi się ustposunkowac bo to czasem kwestia współpracy dvd z tv a nie tylko samego dvd, zaś jesli chodzi o audio to choć bardzo lubię pioneera i sam miałem kilka odtwarzaczy to audio ma na poziomie nieporównywal nie innym niż samsung

zaś napisy ? fakt trzeba film podzielony na czesci zapisywac w osobnych katalogach i w takim katalogu tylko jedne napisy ale uważam że to nie jest jakis wielki problem, jakoś mi to od pół roku nie zaczęło specjalnie przeszkadzać

ale oczywiście to tylko moja opinia

natomiast polecanie tego pionka jako dobrego audio to nieporozumienie

Każde tanie (poniżej 3k) DVD to nieporozumienie jeśli chodzi o audio. Potem jest tylko znośnie. Tylko topowe DVD mogą coś zaoferować porównywalnego z budżetowym CD (2-3K). A CD za 5K to już nie ma żadnej konkurencji.

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

podłączyć cyfrowo można takie DVD do amplitunera i jakość masz bardzo zadowalającą :-), a to dlatego bo omijasz cały tor analogowy (DVD) i dźwięk jest rozpracowany bezpośrednio przez układ cyfrowo-analogowy amplitunera...

Porównywanie DVD za parę setek do CD za kilkadziesiąt setek jest bez sensu :-), bo i tak takie DVD więcej potrafi.

pzdr

123... test

do Kobow

opowiadasz głupoty, mój kupiłem w październiku 2005, kumpel kupił 2 miechy temu i oba odtwarzają, nie znam nikogo poz atobą kto ma z tym problem - więc jak masz komuś dawać rady na podstwaie swej niekompletnej wiedzy to może odpuść, poczytaj w necie co zrobić zeby odtwarzał a potem wróć ;-)

chyba że nalezysz do grupu malkontentów ignorantów którzy wola powiedizec że się nie da, niż poswiecić 10 minut na znalezienie rozwiązania - tyle mnie to zajęło pół roku temu :-)

do slayer

Wszystko zależy co rozumiemy przez "dobre audio". Dla mnie dobre audio (budżetowe) to CD za minimum 2K. Za 6K naprawdę już ładnie gra. Naprawdę dobre audio w wartościach bezwzględnych kosztuje 30K. I gdybym miał kasę to bym sobie kupił. Ale musłbym mieć 4 x tyle bo musiałbym kupić do tego wzmacniacz, kolumny i kable, kable sieciowe, kondycjoner.. A co do kabli to komplet naprawdę high-endowych kosztuje 40K. W sumie jakieś 120k za high-endowy zestawik do słuchania muzyki. I wtedy to będzie naprawdę dobre audio ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio>>>

zapomniałeś o pokoju odsłuchowym...

a tak swoją drogą ciekaw jestem ile "przepłaca" się na sprzęcie hi-end,

Dla mnie najważniejszą częścią zestawu zawsze będą kolumny (to one mają największy wpływ na to co słyszymy) i nawet z wieloformatowym odtwarzaczem potrafią "zadowalająco" zagrać.

"dobre audio" a zadowalające... jest różnica, tzn. pojęcie względne

pzdr

123... test

szystko zależy co rozumiemy przez "dobre audio". Dla mnie dobre audio (budżetowe) to CD za minimum

>2K. Za 6K naprawdę już ładnie gra. Naprawdę dobre audio w wartościach bezwzględnych kosztuje 30K. I

>gdybym miał kasę to bym sobie kupił. Ale musłbym mieć 4 x tyle bo musiałbym kupić do tego

>wzmacniacz, kolumny i kable, kable sieciowe, kondycjoner.. A co do kabli to komplet naprawdę

>high-endowych kosztuje 40K. W sumie jakieś 120k za high-endowy zestawik do słuchania muzyki. I wtedy

>to będzie naprawdę dobre audio ;-)

Kolego widac ze za duzo gazet czytasz,sugerujesz sie jedynie cenami a nie wlasnym uchem. Watpie zebys wogole zauwazyl roznice miedzy CD za 2tys a za 6tys.

• 2 tygodnie później...

Witaj!

Może ja dorzucę swoje trzy grosze.. od niedawna mam DVD Samsunga HD850, jest on podpięty pod wzmacniacz Denon PMA680 i kolumienki Tonsil Excellence 1S. Dźwięk w tej konfiguracji ( i kategorii cenowej ) jest bardzo poprawny: dynamiczny i przestrzenny. Może charakterystyka przesunięta nieco w stronę górnego pasma ale nie na tyle żeby drażnić uszy ( cały czas odwołuję się do kategorii cenowej, bo klocki po kilka kzł. to dla mnie pułap nieosiągalny )... no i jest polska czcionka . Wadą jest to, że ta czcionka jest trochę mała ale idzie się przyzwyczaić . Miałem też nie tak dawno okazję posłuchać audio z DVD WIWA, nie pamiętam modelu i to co usłyszałem to kompletna porażka!! Dźwięk był po prostu zniekształcony, może przez TV tego nie byłoby słychać ale wzmacniacz i kolumny wszystko obnażyły. Ja swoje DVD dostałem, więc tylko wypada cieszyć się , że nie była to ta WIWA. Udanych zakupów... aha to moje dvd ma następcę HD860 i sugerowany detal na stronie producenta to 499zł., czyli kupiłbyś pewnie za ok. 400zł.... tutaj masz linka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Też mam Samsunga HD850 ale jego dźwięk to koszmar. Zresztą jak wszystkich tanich DVD. Jako odtwarzacz CD mam topowy JVC XLZ-1050 - z roku 1996. I jak się okazuje do dziś gra pięknie. Nie jest to żaden high-end. W porównaniu z nim Samsung wypada tragicznie - wszystko jakby przytłumione, scena dżwiękowa spłaszczona. Instrumenty zlewają się z sobą. Wysokie tony syczą. Różnica w brzmieniu jest słyszalna od pierwszych sekund.

Na allegro można dostać stare ale dobre CD Marantz CD63 w cenie 400-600. Naprawdę warto.

Piopio

masz wiele racji, tylko że ja podałem swój wariant i wciąż uważam , że jest niezły. Ty możesz mieć swój i ja go nie neguję ale o dźwieku nie wypowiadaj się w kategoriach tak bezwzględnych, bo czynników jest wiele.. konfiguracja, indywidualne preferencje, chęć zakupu nowego sprzętu a nie używanego i wreszcie cena. Za 400zł. nie kupisz żadnego nowego CD, nie mówiąc o jakimś audiofilskim, jakkolwiek by to nie zabrzmiało, klocku. Podaj swoją propozycję i pozwól, że @ndrew wybierze.. a dźwięk jest, jak na tak tani odtwarzacz z możliwością odtwarzania divx z napisami, całkiem dobry... zresztą, jak sam napisałeś, masz "topowy JVC XLZ-1050", więc takie porównanie jest nie na miejscu, to nie ta bajka... @ndrew nie podał ile PLN chciałby ulokować w tym sprzęcie, ani czy to ma być sprzęt nowy czy używany więc po prostu próbuję pomóc na ile mogę.. z moim Denonem to DVD całkiem nieźle się uzupełnia, ale przy jasno brzmiącym wzmacniaczu może być klops... i tyle

Pytanie,czy ktoś z was miał już do czynienia z tym kabelkiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak na razie mam DvD podłaczone przez zwykłe RCA.Czy dzwięk się zmiani gdy podłącze DvD przez kabel coaxial MRS.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.