Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge A500 - NAD C350 - Rotel RA-971

Noru

Rekomendowane odpowiedzi

.....trzy integry w podobnej cenie i z podobna mocą.

I oczywiscie pytanie .... który z nich :)

Ja je troche sprecyzuje....

Lubie jasne i ciepłe brzmienie, muzykalne i detaliczne z niskim basem.

Lubie też numery:

Carlos Santana - Spanish Guitar

Alicia Keys - If I Ain't Got You

Candy Dulfer - Lilly Was Here

Europe - Halfway to heaven

Fat Joe feat Nelly - Get It Poppin

Celine Dion

Whitney Houston

Mariah Carey

Varius Manx

Architechs - Body groove

Andrea Bocelli & Celine Dion - Time to say goodbye

....i wiele wiele innych.

Różne ale w większości spokojne i muzykalne...lubie słyszec instrumenty.

Obecnie mam monitory Tannoy PBM 8 II i za jakis czas będę do nich dobieral kable...najprawdopodobniej będą to REAL CABLE BM250 T bo sa tanie, jasne i podobno w miare dobre :)

Prosiłbym o pomoc w wyborze któregoś z tych trzech wzmacniaczy i o nie docinanie...tym którym przyjdzie ochota napisac cos zlosliwego zamiast pomocnego proponuje ugrysc sie w palec ;)

A wszystkim ktorzy mi pomogą z góry serdecznie dziękuje :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2990-100001587 1170292824_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26367-cambridge-a500-nad-c350-rotel-ra-971/

....a oto ów trójca :)

Ukryta Zawartość

post-2990-100001573 1170292842_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A mógłbyś wyjaśnić, co rozumiesz -pod pojęciem- lepszy?

Jak wyglądają to raczej każdy wie, ma ci ktoś odpisać, " że mu się bardziej podoba " , to wtedy będziesz bardziej zainteresowany?

Wszystkie trzy to zwykła angielska budżetówa, za która trzeba słono przepłacić z racji " właściwego pochodzenia", ( trochę inaczej jest z Rotelem), żaden nie jest rewelacją , a który najlepiej zagra w twoim systemie to juz ty sam musisz osądzić , odsłuchaj , będziesz wiedział.

Pytania typu : " ktokolwiek widział, ktokolwiek wie są trochę idiotyczne z racji tego, że to Ty budujesz swój system a nie kto inny.

Owocnych poszukiwań.

No i tak myslałem że wielkich i złośliwych psełdoaudiofilów tu nie braknie :)

Słuchałeś któregos z tych modeli ?? NIE ?? Po co sie wypowiadasz pisząc takie bzdury ze sa słabe i takie tam...

Ja nie pytam ktory jest lepszy pod katem wygladu tylko np. wydajnosci prądowej, kultury i jakosc brzmienia bo to da sie stwierdzic jezeli kiedys sie je porównywalo i własnie na opinie takich ludzi czekam a nie takie na takie bzdury jak ty piszesz ze to niby jakies podrzedne wzmacniacze bo tak nie jest...fakt nie jest to Hi-End ale są to bardzo dobre wzmacniacze stojące na szczycie klasy Hi-Fi.

Zamiast docinac i pouczac to napisz cos pozytecznego o właściwościach ktoregos z nich jezeli któregos słuchałes a będzie super i będę Ci bardzo wdzięczny bo ja potrzebuje rady a nie nauki :)

A nie kupie czegoś tylko pod kątem opinii z forum...one są tylko uzupełnieniem i ewentualnie potwierdzeniem moich przypuszczeń i doznań odsłuchawych.

Słucham, czytam opinie, przemyślam sprawe, kupuje, znowu slucham i sprzedaje albo zostawiam - PROSTE :)

Pozdrawiam.

Do tych kolumn i do wlasnie takiej preferowanej muzyki - Rotel. Dobrze takze wypadnie NAD ale nieco gorzej od Rotela. Cambridge - w mojej opinii to jest 'tanie' brzmienie. Nie warto. Chcialbym skromnie dodac, ze sluchalem tych wzmacniaczy osobiscie :-)

pzdrw

soso

Z tej trójki - Rotel. Ale cenowo to raczej jest trochę wyższa półka niż pozostałe.

Również Rotel RA-02 jest przyzwoitym wzmacniaczem budżetowym, ale mój typ przy wskazanej muzyce to byłaby używana integra Exposure 2010.

soso & Jarzabek ---------> dzięki wielkie.

Własnie o to mi chodziło.

Kurcze jakos wszyscy odradzają tego CA i zastanawiam się dlaczego bo w sumie to jest nieźle zbudowany, ma dobre komponęty, mocne trafo.....widząc go nago ;) ...można by przypuszczac ze to dobry wzmak a kurcze jakoś ludzie nie przepadaja za CA , nawet 640-tka nie cieszy się uznaniem.

Co do NAD i Rotela to Rotela mam i podoba mi się jego brzmienie natomiast słuchałe 02-ki i ona gra o wiele gorzej od mojego modelu - czyli albo na Rotela siedli księgowi albo sprawdza się powiedzenie ze dobre wzmacniacze produkowalo się tylko do końca lat 90-tych co znowu nie sprawdza się w przypadku NAD-a bo jest stosunkowo nowy a brzmienie C370 powaliło mnie na kolana i dlatego poważnie zastanawiałem się nad C350.

Jarzabek ------> co to jest to Exposure 2010 ?? Bo w życiu o czymś takim nie słyszałem :)

Noru

No to jeśli spodobał się Tobie C370, to można go kupić:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Exposure to grająco żywo niewielki wzmacniaczyk. Podaje dźwięk trochę wypchnięty do przodu, energiczny i jasny. Nie jest mistrzem analityczności, ale za to przy łatwiejszym obciążeniu gra muzyka - dźwięki są ze sobą spojone, muzyka jest przedstawiana płynnie i barwnie.

NAD 370 za wspomnianą cenę jest zdecydowanie warty zastanowienia - choć bardziej polecałbym go komuś z dużymi kolumnami i dużym pokojem.

CA to dobry budżetowy wzmacniacz, a zwłaszcza jego wersja 640A. To doskonałe wejście w świat audiofilskiego brzmienia. Weim co mówię, bo troszkę doświadczenia mam a od roku ten sprzęt stoi u mnie w domu i cieszy mnie pieknym analitycznym przekazem muzyki. Nie jest to oczywiscie mistrzostwo świata ale twierdzenie, ze to nędza jest po prostu nieuczciwe...

noru ->

Cambridge nie jest zły ale do niego pasuje jak ulał opis skrócony z Audio "...skrajne pasma w roli akompanującej.."

teraz popatrz na wykres SPL swoich kolumn i co skrajne pasma 3-4dB poniżej średnicy

jeżeli połączysz CA z swoimi kolumnami wzmocnisz efekt nasycena średnicy

NAD i Rotel lepiej tu się zaprezentują bowiem mają szansę zlikwidować chociaż po części słabości twoich kolumn w zakresie basu , niższej średnicy i wysokich tonów.

Cambridge doskonale sprawdza się w sypialni ;) jako " kluchy do poduchy" badź gdy chcemy utemperować metalową "wrzeszczącą kopółkę"

pozdrawiam

Jako byly posiadacz CA A500 podpisuje sie pod opinia dodo z malym zastrzezeniem - moim zdaniem jesli chodzi o gore pasma to CA wlasnie jest po tej "jasniejszej stronie" brzmienia i z tym temperowaniem metalowej kopolki to mialbym raczej odmienne zdanie. Do spokojnej muzy z dobrze dobranymi kolumnami nie jest to (CA) zupelnie zly wybor, ale w przypadku kolumn Noru, dodo ma calkowita racje - CA moze nie zagrac w takim ukladzie - zbyt "podciagnie srednice", a bas ma on raczej szczuply.

do Noru - nie przejmuj sie wypowiedzia kol. Belial - kolega nie chcial zle, chcial podkreslic, ze bez odsluchu z danym modelem kolumn i w swoich warunkach akustycznych i z indywidualnymi preferencjami brzmieniowymi trudno o jednoznaczne oceny, chociaz zawsze mozna cos z wlasnych obserwacji szepnac ku wskazaniu pewnych cech danego urzadzenia. Ja od dosc dawna sledze to forum, ale glos zabieram rzadko, jesli cos konstruktywnego moge wniesc do dyskusji to napisze, jesli nie to milcze.

pozdrawiam

Noru albo mi się wydaje albo tak zachwalany "nie japończyk" Rotel 840 ma iść w kąt... Czy chcesz znów dokonać zakupu w ciemno bez odsłuchania wzmacniacza? Masz naprawdę małe szanse, że trafisz w system. Ale to przecież Twoja sprawa...

Powodzenia więc

Noru czy jak ci tam....

Ja pseudoaudiofil słuchałem wszystkich 3 sprzętów.

CA, radziłbym sobie odpuścić, jest hmm... sam znajdż sobie określenie skoro wg.ciebie stoi on na szczycie hifi.

Zostaje Rotel lub Nad, jak już koniecznie chcesz " angola ", to kup tego NAD, do twoich upodobań powinien być adekwatny. Brzmienie Rotela ( w wymienionej przez ciebie konfiguracji raczej nie bedzie ci odpowiadać), takie jest moje pseudoaudiofilskie zdanie.

I jeszcze jedno : skoro uważasz, że wymienione przez ciebie wzmaki stoja na szczycie hifi, to ja twierdzę, że któryś z nas jest kosmitą, pewnie żyjemy w różnych galaktykach.

Pozdrawiam

Belial=>

"I jeszcze jedno : skoro uważasz, że wymienione przez ciebie wzmaki stoja na szczycie hifi, to ja twierdzę, że któryś z nas jest kosmitą, pewnie żyjemy w różnych galaktykach."

To ja żyje w tej samej co Ty. Cambodża czy niskie NAD-y to nie hi-end choćby redaktorzy wszystkich czasopism audio nam to wciskali. Wiele wzmacniaczy firm uznanych za "audiofilskie" często chce grać tylko z łatwymi do napędzenia monitorami. A prawda jest taka, że płaci się w przypadku tych tanich modeli w 50% za znaczek firmowy i renomę dawnych lendarnych modeli z lat 70 i 80-tych lub za ułudę posiadania czegoś wyjątkowego (tak jak posiadacz klasy A Mercedesa chciałby mieć S-Klassę).

Norbertowi radzę mniej wierzyć w znaczki firmowe i recenzje a więcej słuchać we własnym systemie...

dodo i marius ----> jakoś zlapali o co mi chodzi a wy Belial i jaro4444 jakos do tej pory nie kumacie :)

Niechce mi się tego tłumaczyc jeszcze raz...w kazdym razie dziękuje za kazde słowo o sprzęcie a te docinki o moich poszukiwaniach i odsłuchach zatrzymajcie dla siebie :)

dodo i marius ---> powiedzcie mi jeszcze jak jest z wydajnością prodową tych wzmaków ??

NAD deklaruje 55amper wiec przy cichym słuchaniu powinien grac nieżle i wieksza częścią szerokości pasma a jak to jest w praktyce ??

aha aha ____ jaro4444 ----->

o tym Hi-Fi i Hi-End'zie to doczytaj dokładnie bo ja napisałem ze stoją na szycie HiFi a nie że sa Hi-End'em a jest duza różnica. Poprostu chodziło mi o to ze biją na glowe japońską masówke typu Yamahy,Denony,Technicsy,Marantze,Pioneery ----- miałem bardzo dużo takich klocków do 1000zł i w "mojej" muzyce mój Rotel bije je na glowe. MA prawdziwe 50W i dobrą wydajnosc prądową i to w praktyce a nie na papierze :) ....a chcem go zmienic tylko dlatego że moje monitorki potrzebuja mocy i dlatego szukam czegos odrobine mocniejszego i czegoś co ma wyjście na końcówke mocy bo za jakiś czas zamierzam sobie dokupic jakąś i zrobic Bi-Amp .....dlatego zmieniam swojego Rotela. Bo takto w zestawieniu z JMlab'ami grał przeslicznie i był według mnie stworzony do tych własnie monitorów :)

Rotel RA-840BX3 + JMlab Focal Chorus 706S to jak ryba w wodzie... idealne połączenie.

A wracając do CA A500 to właśnie zobaczyłem że i niemczy i angole jakos slabo go cenia na eBay'ach wiec chyba coś w tym jest skoro ceny sa takie niskie w porownaniu do C350 i RA-971.

Widzisz Noru jesteś chyba przeczulony na swoim punkcie i w dodatku arogancki. Nikt Ci nie doradzi tak jak sam możesz ocenić wzmacniacz i to w swoim systemie. Kiedy życzliwie Ci jednak ktoś radzi abyś to uczynił to odbierasz to jako docinki. Ostanio już podobnie zachowywałeś się przy zakupie Pioneera i miałeś go bardzo długo...

Nie odbieraj więc tego jako docinki a koleżeńska i dobra rada. Cambodże sobie od razu odpuść.

Pozdrawiam

jaro 444

Oczywiscie, że tak, w końcu jakiś normalny facet!!!!

Masz rację w 100 %!!!

Życzę przyjemnego słuchania muzy, ( nie przejmuj się durnym pieprzeniem w bambus), przecież o to chodzi!

Pozdrawiam

CA A500 odpada....posłuchałem i stwierdzam fakt: deska może i wyszlifowana ale nadal deska :)

Płasko, bez anergii...może i jasno oraz szczegółowo ale wogóle bez duszy - ten dźwiek nie ma głebi i werwy - do muzyki klasycznej super ale do Jazzu albo Solu zupełnie sie nie nadaje i to zarówno na Tannoy PBM 8 II jak i na JMlab Chorus 706S.

Jeszcze musze dorwac RA-971 i C350 :)

• 6 miesięcy później...

No prosze jak to człowiek moze sie pomylić :)

Cofam to co złego napisałem o A500 ....wystarczy do niego jasne CD i w miare jasne kabelki a odrazu robi się o wiele przyjemniej...no może poza lekka szorstkoscią góry ale jak ktos nie slucha rocka czy metalu to nie powinno to razić bo nawet gitara Santany nie jest przesadzona w takim zestawie :)

Tak wiec A500 to dosc przyzwoity wzmacniacz zwlaszcza jak za tak smieszne pieniądze za jaki mozna go dostac...powiedcie sami czy za 650zł można kupic cos lepszego ? Pewnie i można ale to juz igranie ze szczesciem bo albo mozna trafic złoma albo cos dlubanego albo poprostu zabytek w którym juz wysychaja kondensatory.

A500 własnie sprzedałem i zaczynam polowanko na Rotela 971 bo 980 sa narazie w mocno nienormalnych cenach :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.