Skocz do zawartości
IGNORED

Bass-reflex - wymiary i zastosowanie

Mati87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam zamiar robić kolumny głośnikowe. I w związku z tym mam takie pytanie:

Jak mi wiadomo długość rury bass-reflex oblicza się ze wzoru:

Lv = 30000 * Sv / Vb * (h * fs)2 – 0,82 * √Sv , gdzie:

– objętość obudowy Vb [l],

– przekrój tunelu Sv [cm2],

– długość tunelu Lv [cm],

– częstotliwość rezonansowa fs [Hz}

oraz parametr h otrzymywany z poniższej tabeli nr 3. dla obudów o objętości > 100 l w zależności od parametru Qts głośnika.

Ta tabela nr 4. mówi o przekroju tunelu w zależności od średnicy głośnika:

Moje pytanie jest takie: jeśli dla jakiegoś zestawu parametrów danego głośnika wyjdzie mi, że średnica rury powinna wynosić ok. 8 – 9 cm, i ze wzoru wyjdzie mi, że powinna mieć długość np. 20 cm, to czy jeśli chcę do obudowy zastosować dwie rury bass-reflex, a nie jedną, to czy ich długość powinna wynosić wg. tego przykładu 10 cm, czyli dwa razy mniej niż jedna?

Wiadomo, przecież, że jeśli rurę o średnicy np. 8cm i długości x przetnę na dwie równe o długościach x/2, to ich objętość w sumie będzie taka sama jak tej o długości x. Dwie wtedy przepompują taką samą ilość powietrza jak ta jedna (dłuższa). Czy moje rozumowanie w związku z zastosowaniem dwóch otworów bass-reflex jest dobre?

Bardzo proszę o udzielenie mi wskazówek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8563-100001750 1170292578_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26327-bass-reflex-wymiary-i-zastosowanie/

burczybas najlepiej od razu sobie na wstępie odpuścić

nie jest łatwo zaprojektowac burczybas w warunkach amatorskich żeby jako-tako zabrzmiał

złotą drogą amatorskiego audio jest obudowa zamknięta - w porównaniu do burczybasu dopuszcza znaczny margines błędu i daje dużo lepsze szanse na uzyskanie dobrego dźwięku

pozdrawiam!

graaf

>Mati87, 18 Maj 2006, 10:54

>Moje pytanie jest takie: jeśli dla jakiegoś zestawu parametrów danego głośnika wyjdzie mi, że

>średnica rury powinna wynosić ok. 8 - 9 cm, i ze wzoru wyjdzie mi, że powinna mieć długość np.

>20 cm, to czy jeśli chcę do obudowy zastosować dwie rury bass-reflex, a nie jedną, to czy ich

>długość powinna wynosić wg. tego przykładu 10 cm, czyli dwa razy mniej niż jedna?

>Wiadomo, przecież, że jeśli rurę o średnicy np. 8cm i długości x przetnę na dwie równe o długościach

>x/2, to ich objętość w sumie będzie taka sama jak tej o długości x. Dwie wtedy przepompują taką samą

>ilość powietrza jak ta jedna (dłuższa). Czy moje rozumowanie w związku z zastosowaniem dwóch otworów

>bass-reflex jest dobre?

> Bardzo proszę o udzielenie mi wskazówek.

twoje rozumowanie jest błędne. co prawda nie zmieni się ilość powierzta w rurze ale zmieni się przekrój czyli powierzchnia otworu. czyli wzór na Lv da inny wynik niż 10 cm.. zmienia się przecież Sv.

Dzięki!!!!!!!!!!!!

Czyli tok mojego rozumowania jest dobry??

I chodzi w tym o to, że objętość 2 krótszych rur musi być taka sama jak jednej długiej o tej samej średnicy co krótkie? Aby w jednakowym czasie przepompowały tyle sdamo powietrza co jedna?

Jeszcze raz ci dziękuję!!!

Mati87:

Jeżeli masz dwie rury o konkretnej średnicy, to każda "widzi" połowę obudowy. I dlatego jeżeli masz jedną rurę o średnicy 8cm a długość wychodzi np. 20cm, to jak chcesz dodać drugą i zachować dostrojenie, to każda z tych dwóch musi BYĆ DŁUŻSZA (jakieś 46cm).

Niestety - im większa łączna powierzchnia BR tym większa musi być długość. No pain no gain - jak zwykle.

PS. W dzisiejszch czasach BR stroi się nie z takich tabelek z epoki kalkulatora łupanego, tylko na podstawie symulacji - i bierze się pod uwagę nie tylko zejście, ale też wytrzymałość mocową i impuls.

misiomor

>W dzisiejszch czasach BR stroi się nie z takich tabelek z epoki kalkulatora łupanego, tylko na

>podstawie symulacji - i bierze się pod uwagę nie tylko zejście, ale też wytrzymałość mocową i

>impuls.

Dzis stroi sie na genialne ucho...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

misiomor, 18 Maj 2006, 16:12

>Tak w ogóle to jaki głośnik chcesz zastosować? Przydałyby się też informacje o rozmiarach

>pomieszczenia i rodzaju muzy do jakiej toto ma służyć.

misiomor>

zgaje się ze kolega chce "estradówki" stoić...

Ukryta Zawartość

może Ty dasz radę mu jakoś pomóc - znaczy się wytłumacz najpierw.

może zaczniesz od podstaw.

pozdrawiam

k.

Ukryta Zawartość

A ja robię klona Ostinato 2000. W oryginale M18Wh pracuje w 30 litrach pojemności z takim br:

Ukryta Zawartość

Tak zrobiłem, ale z efektu nie jestem za bardzo zadowolony.

Chcę zmniejszyć pojemność do 22 litrów i dać taką rurkę:

Ukryta Zawartość

Czy to jest dobre rozwiązanie. A może ktoś ma sprawdzone inne. Na formum pisano o aplikacji M18Wh wielokrotnie, ale bez konkretów ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opcja "szukaj" twoim przyjacielem. Przeczytaj ten wątek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A moze taka ?

Ukryta Zawartość

Sam sie nad tym problemem zastanawiam:)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.