Skocz do zawartości
IGNORED

zwotnica Altus 300

czubekst-ce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

pare osob mi pisalo ze altusy 300 maja zle zaprojektowana zwrotnice.

moze bylibyscie w stanie powiedziec mi dkladneij co tam jest "skaszanione".

co by tam trzeba bylo zrobic zeby bylo tak jak powinno byc..

moze ktos juz z was probowal takiej sztuki??

chce sprobowac swoich sil w dziedzinie diy:)

a, i nie piszcie zeby je sprzedal, bo moja polowica mi nie pozwloli:P

pozdrawiam Grzesiek

https://www.audiostereo.pl/topic/26297-zwotnica-altus-300/

czubekst-ce, 16 Maj 2006, 22:31

Masz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nie grzesz więcej przeciwko dobremu dźwiękowi ;)

Daruj sobie tylko wymianę na Vifę bo to bez sensu raczej pomysł. Reszta do zrobienia chyba za niedrogo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/26297-zwotnica-altus-300/#findComment-537807

Zaraz tu się "audiofilska brać" zacznie wyżywać, ale co tam....

Przerabiałem ostatnio altusy 300 koledze, który jest z nimi emocjonalnie związany i nie chce na nic innego wymienić.

Kupiliśmy zwrotnice janbo, nowe głośniki basowe (tonsil, takie jak w oryginale) i średniotonowe, gwizdki tubowe zostały. Całą obudowę wyprułem z zetlałej gąbki. Łączenia obudowy zalałem wikolem, dodatkowo wkleiłem na wszystkich listewkę kwadratową (2x2 cm z castoramy). Między przodem i tyłem wkleiłem na wcisk coś w rodzaju wręg (2 rzędy - na wysokości linii między wysokotonowym i średniotonowym, między średniotonowym a niskotonowym). Tylna ściana dostała matę bitumiczną na całej wolnej powierzchni, zwrotnica pryzkręcona na podkładkach gumowych do dna, wymieniłem też gniazdo na takie "zakręcane").

Do środka dałem najpierw warstwę filcu/wojłoku (miałem schowane z demontażu jakichś starych głośników), na to warstwę białego wypełnienia kupionego w sklepie z głośnikami (watolina gruba jakby).

Głośniki wkręcone na silikon. Okablowanie w środku beztlenowcem Alphard (wysokotonówka 0.75, reszta 1.2 o ile pamiętam).

Kolega jest starym i nieugiętym fanem technicsa, ale i z moim Harmanem to zgoła jak nie altus zagrało. Polecam, koszt niewielki, a efekt ciekawy. Miłej zabawy.

Co do wysokotonówki, testowaliśmy w tych altusach kopułki Tonsil premium - mnie się bardziej podobało od gwizdków tubowych, ale kolega woli wysokie "dźwięczące."

https://www.audiostereo.pl/topic/26297-zwotnica-altus-300/#findComment-538107

dzieki za odzew:)

z tego co pisales wywnioskowalem ze to chyba jakies inne altusy niz 300.bo gabki u siebie nie widzialem..i gniazda mam zakrecane od nowosci.

szczeliny mam zalane silikonem, obudowa usztywniona, komora sredniotonowca wytlumiona mata bitumiczna.hmm..co tam jeszcze zrobilem

stlumione sredniotonowy o 2,2 db i wysokotonowy o 5,5 db.

https://www.audiostereo.pl/topic/26297-zwotnica-altus-300/#findComment-538166

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.