Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil TLC 120=Maestro 130???

Aragorn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów bo to mój pierwszy post.

Wiem że często takie posty są denerwujące ale szczerze mówiąc nie za bardzo mam do kogo się zwrócić a to forum po to chyba też jest.

Otóż na nieszczęsnym Allegro znalazłem takie oto kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprzedawca opisuje że nie różnią się one niczym od Tonsil Maetsro 130-czy to prawda???

I czy wogóle ktoś z forumowiczów spotkał się z tymi głośnikami???

Od razu mówię że mam świadomość że Tosnil i sprzęt audiofilski to 2 wykluczające się kategorie ale ktoś kto ma 18 lat nie może sobie na zbyt wiele pozwolić, a poza tym ja również nie mam jakichś bardzo wygórowanych oczekiwań. Swego czasu mój kolega kupił sobie głośniki Tonsil Rapsodia 200, współpracują one u niego ze wzmakiem Kenwood KA-660 i musze powiedzieć że jak na moje niewprawne ucho to całkiem nieźle to gra. Ja kupiłem sobie taki sam wzmak i jestem zdecydowany kupić podobne kolumny ale tak właśnie się zastanawiam (po przeczytaniu recenzji Maestro 130 na www.hifi.pl), że może lepiej byłoby się zdecydować na te Maestro dlatego pytam się czy rzeczywiście te TLC są podobne do Maestro 130??? Kolumny mają stać w pokoju ok 14 m2 i być napędzane jak już wspomnaiłem przez Kenwooda KA-600. Co do muzyki której słucham to ze starszych np: Queen, Dire Straits, z nowszych SEAL, Linkin Park, bardzo lubie również sobie czasami posłuchać Możdżera i muzyki filmowej. Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź...

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26275-tonsil-tlc-120maestro-130/

TL-120 to praktycznie to samo, co Maestro 130, chociaż eksportowe konstrukcje Tonsilu są z reguły o klasę lepsze - trzeba by rozkręcić i porównać (a może wystarczyłoby posłuchać?). Do muzyki rozrywkowej seria Maestro jest całkiem OK, z Możdżerem będzie gorzej, bo fortepian nie brzmi najlepiej (podobnie jak smyczki - reszta insrumentów nieźle, ale też bez zachwytu). Zdecydowanie lepsze są znienawidzone na tym forum Excellence - grają może momentami ciut za ostro, ale za to barwa instrumentów to już inna bajka.

Co do recenzji z hifi.pl - jak już pisałem, zgadzam się - środek nieco fałszuje.

A ja bym nie polecał tych głośników! Jakieś 3 lata temu stałem przed podobnym wyborem - słuchałem też tych maestro i fortepian brzmiał naprawdę kiepsko. W efekcie kupiłem Tannoye M3 w komisie za 700zł i w tej cenie chyba, żadnych lepszych podłogówek się nie dostanie. Mają różne ograniczenia, ale w żadnym aspekcie nie brzmią źle, dźwięk nie męczy, nawet fortepianu solo można słuchać z przyjemnością. Jest jakaś stereofonia i bas się czasem znajdzie. A Tonsile są męczące nawet po krótkim słuchaniu - ja przynajmniej miałem dość po 10 minutach.

Polecam też przed zakupem przejść do paru sklepów i posłuchać różnych głośników. Także bardzo drogich (żeby mieć jakiś punkt odniesienia).

Powodzenia!

Dzięki za opinie!!!

Sczerze mówiąc zastanawiam się nad pewnym porównaniem Rapsodii 200 i tych TL-120.

Te pierwsze słyszałem i mam jako takie małe bo małe ale zawsze pojęcie o ich brzmieniu. TL-120 natomiast nie słyszałem. Na wspomnianym www.hifi.pl są recenzje obydwu zestawów ale szczerze mówiąc ciężko mi z nich wyłowić jakieś konkretne wady i zalety poszczególnych wyrobów Tonsila.

Czy ktoś miał okazję słuchać obydwu zestawów lub czy ktoś ma jakiejkolwiek pojęcie o różnicy w ich brzmieniu???

Różnice w konstrukcji są od razu widoczne: Rapsodia 200 to choćby kolumna 3-drożna. Jeżeli ktoś by miał jakąś opinię na temat tych dwóch zestawów i mógł zaryzykować stwierdzenie który z nich jest lepszy to byłbym wdzięczny.

Co do Możdżera to cóż-owszem bardzo lubie go posłuchać ale w porównaniu do choćby Dire Straits czy Queen robie to dosyć rzadko dlatego bardziej dla mnie się liczy brzmienie ew. zestawów w przypadku właśnie tego typu muzyki.

Co do tych TL-120 to oczywiście dla mnie jako laika naturalną słabością w porównaniu do Rapsodii 200 jest to że są 2-drożne. Czy rzeczywiście ma to jakieś znaczenie???

Jeżeli chodzi o sprzęt to jak już napisałem-mam bardzo odgraniczone środki-max. 700-750 złotych. Dlatego też nie za bardzo chyba przy takich środkach jest jeździć po sklepach zważywszy na to że mieszkam na przysłowiowym "zadupiu" i koszty przejadów i takich podróży byłyby znaczne.

Będe bardzo wdzięczny za odpowiedź...

Jeśli nie masz jak jeżdzić i słuchać, to tym bardziej proponuję Tannoye M3 - na allegro powinny się trafić w takiej cenie. Moim zdaniem nadają się do każdego rodzaju muzyki, po prostu mają chyba najbardziej naturalne brzmienie w tej cenie. (żeby nie było wątpliwości - nie sprzedaję ich w tej chwili :-)

Cóż, w porównaniu z Tannoyami M3 Maestro to rzeczywiście marna kolumna, ale z drugiej strony nieco tańsza. Maestro 130 to własciwie kolumna 2,5-drożna (tzn jeden z wooferów przetwarza tylko bas). W porównaniu do rapsodii Maestro jest konstrukcją lepszą, zwłaszcza do muzyki rozrywkowej - nie dudni. Ponadto w Maestro jest lepszej klasy tweeter - gubi trochę detali, ale ma przyzwoitą barwę - nie gra sucho (był to swego rodzaju przełom w Tonsilu). Czy warto kupić? Zależy. Trzeba wziąć pod uwagę, że:

- kolumny są bardzo ładne, zwłaszcza w tej klasie cenowej.

- kolumny grają względnie poprawnie.

Pozostają dwie kwestie: Czy ta wersja eksportowa jest lepsza od nieeksportowej i czy tweetery są sprawne. Proponuję umówić się ze sprzedającym na odsłuch - wtedy wszystko będzie jasne. Jeśli się spodobają, to można kupić, a jeśli nie, to nie ma sensu.

Jeszcze o tweeterach: przed właściwym odsłuchem należy sprawdzić czy są w ogóle sprawne: należy w tym celu włączyć fortepian solo i posłuchać z bliska - tweetery często fabrycznie charczą (choć te montowane w kolumnach rzadziej). Jest to jedna z przyczyn bardzo negatywnych opinii o średnicy Maestro.

Jeszcze raz powtarzam, najważniejszą kwestią jest to, czy brzmienie kolumn podoba się właścicielowi, a nie czy podoba się recenzentowi - trzeba posłuchać.

P.S.

Jak duży jest pokój, może wystarczą kolumny półkowe? za 700zł łatwiej znaleźć przyzwoite półkowe niż podłogówki.

Pozdrawiam, Paweł

Równo rok temu miałem podobny dylemat, z tym że dotyczył modelu Maestro 130. Do dzisiaj nie mogę zrozumieć jak można zaprojektować, a nastepnie uruchomić produkcję i wyprodukować tak piękne kolumny w znacznych ilościach i jednoczęsnie nie dopracować konstrukcji. To własnie potrafi Tonsil. Do dzisiaj żałuje tych kolumn, bo mi sie bardzo podobały. Jednak z dzwiękiem było już nieco gorzej. To co głownie mi przeszkadzało to bas zupełnie poza kontrolą. Wprawdzie bardzo nisko schodzący jednak bardzo poluzowany, w 15 m2 często miałem wrażenie ze sufit zaraz spadnie mi na głowę. Być może w większej kubaturze mogą te kolumny zagrać lepiej, jednak do niewielkich pomieszczeń raczej nie polecam.

Sądzę, że mogą sie doskonale nadawać na fronty do KD, z tak niskim basem sub wydaje sie być zbedny.

aby bas miał lepszą rozdzielczość i pozostawał pod kontrolą należy kolumnę dociążyć i postawić na cokole. Pozatym 15 m to trochę mało na tą kolumnę...

TL120 podobno według informacji jednego sklepikarza miała włożone lepsze, wyselekcjonowane bebechy i różniła się jednak od meastro130. Do muzyki można zastanowić się nad innym wyrobem - premium - podobno bardziej muzykalna od meastro - zbliżona bardzo konstrukcyjnie do exelence. W tej cenie podobno rewelacja. A co do tanoy - to w jeleniej górze w eurortvagd czy jak się zwie ten żółty market jest m4 już po chyba 300 pln na przecenie. Kolumna wystawowa więc zakurzona....

w zasadzie to nie mam osobiście powodów aby temu nie wierzyć, bo facet był pasjonatą tonsila:) nie jest to też nic nadzwyczajnego dobrać po prostu lepsze rzeczy do zwrotnicy itd tym bardziej, że TL były sprzedawane za dosyć solidne pieniążki w angli czy niemczech. Po prostu zrobienie czegoś lepiej nie jest chyba jakiś cudem?

No chyba, że macie jakieś informacje z pierwszej ręki... skoro tak autorytarnie się wypowiadacie.

A jak myslicie jak by te TL-120 pracowaly z tym Kenwoodem KA-660???? Ten wzmak kupilem glownie z mysla o zakupie Rapsodii i tak sie zastanawiam jak by chodzil razem z tymi TL-120. Czy ktos sie spotkal z tym modelem Kenwooda-co do mocy to ma 2*60W wiec chyba by nie bylo problemu jesli chodzi o napedzenie tych TL-120 ale jakby to wypadlo pod wzgledem brzmienia-wiem ze najlepiej trzeba po prostu podlaczyc wlasnego wzmaka ale jak bym mial jechac do tej Warszawy to juz bym sie raczej nastawil na zakup tych Tonsili-stolica jest jakies 160 km od mojego domu. Bylbym wdzieczny za pomoc i przepraszam za brak polskich znakow ale pisze posta w szkole na Macintoshu a tam ich nie ma. Z gory dziekuje za ew. pomoc i pzodrawiam.

O i jeszcze jedno-czy Tonsil produkuje jeszcze głośniki które fabrycznie są zamontowane w TL-120??? Pytam się bo gdyby np taki głośnik się spalił to czy jest możliwość kupna oryginalnego zamiennika???

Dzięki za porady i chciałbym forumowiczów jeszcze troche pomęczyć :).

Otóż na cudownym Allegro znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Jeżeli to jest cena za zestaw (para kolumn) to chyba nieźle to wygląda. Wogóle co myślicie o marce Koda?? Czytałem recenzje tych kolumn w Hi-Fi i jak na tanie produkty to wyszło nieźle. Co o nich sądzice-jest sens je kupywać zamiast tych TL-120???

O i jeszcze jedno-ktoś pisał że może do małego pokoju bardziej by sie przydały podstawkowe kolumny. Myślałem o Tannoy M2-podobno do 700 zł są bezkonkurencyjne jeśli chodzi o podstawkowe. Problem jest jednak taki że czasem lubię troche głośniej posłuchać i nie wiem jak by sie sprawdziły te Tannoye.

Będe bardzo wdzięczny za pomoc...

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.