Skocz do zawartości
IGNORED

Nieśmiertelne stereo

bartsS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich:) W dobie kina domowego nalezaloby kupic raczej super zestaw 5 czy nawet 7 glosnikow plus rownie super nowoczesny amplituner ze wszystkimi dekoderami i certyfikatami...Ja natomiast zdecydowalem sie na skromne dwa glosniczki i dwukanalowy wzmacniacz:) Mysle ze porzadne stereo bedzie zawsze aktualne, gdyz nie ma tu takiego szalenczego postepu techniki jak w KD (ciagle nowe modele..). Szukam zestawu (wzmacniacz plus kolumny) w granicach 6 tys. (max 7..). Sluchalem juz min. Avance Dana 503 (porazka), Dana 670 (duuzo lepiej!!), Cabasse Tobago MT3( bardzo ladny, sprezysty bas, super stereofonia), Usher X-718 (wypadly zdecydowanie najlepiej!!). Wszystkie kolumny podlaczone byly do zestwu CA 640v2. Ostatnio kusza mnie kolumny Acoustic Energy Aelite 3!!!!Czy ktos moze sluchal??Czy w moim pokoju (18m2) nie bedzie za duzo basu??Ciekawi mnie porownane tych kolumn do malych Usherkow...Jeszcze kwestia wzmacniacza. Tu mam kilka typow np. Denon 1500AE (sluchalem ale zbyt krotko i z innymi kolumnami), Xindak (sluchalem z Cabasse Jersey MT4) lub Rotel 1062??Dodam tylko, ze slucham roznej muzyki od rnb, popu,rapu do pieknych wokali w sylu p.Krall. Prosze o pomoc i opinie doswiadczonych juz uzytkownikow. Dziekuje i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/26241-nie%C5%9Bmiertelne-stereo/

Witam,

biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia oraz repertuar, zwróciłbym uwagę na wzmacniacz ARCAM A65PLUS lub A80 oraz kolumny KEF iQ7. Jeśli możesz nieznacznie dołożyć to sugeruję posłuchać ARCAMA z Audio Physic Yara oraz Epos M15.2. Do Denona PMA-1500AE zasugerowałbym DALI IKON 6 oraz także KEF iQ7.

Wybór jednak należy do Ciebie i niestety niemozliwe jest zasugewrowanie konkretnej konfiguracji najlepiej Tobie odpowiadającej.

Dziekuje bardzo!!Kazda porada jest dla mnie cenna!!Sluchalem Kefow IQ7 i musze powiedziec ze tak jakos bez emocji, m oze to byla wina wzmaka CA 640v2??Nie wiem ale w bezposrednim porownaniu z Avance Dana 670 Kefy polegly (jak dla mnie za spokojne i za lagodne brzmienie)

BartsS nie powiem "a nie mówiłem" :)

X-718 są super ale potrzebują mocnego i neutralnego wzmacniacza. Dopiero wówczas grają a nie pobrzękują. Moim zdaniem to zdecydowany faworyt w tej klasie cenowej.

Rzeczywiście KEF iQ7 z CA to nie najlepsze połączenie. Spróbuj posłuchać z innym wzmacniaczem. Bardzo dobrą klolumną, jednak nieznacznie droższą jest PHONAR P-5 - najnowsza seria kolumn niemieckiego producenta. Świetnie to brzmi ze wzmacniaczem MUSIC-HALL, ale także niewiele musiałbym przekroczyć budżet. Ale naprawdę proponuję posłuchać

W tygodniu wybieram sie na odsluch wspomnianych AE Aelite 3, ciekawe jak wypadna w porownaniu z Usherami (niestety nie bedzie to porownanie bezposrednie bo to zupelnie inne sklepy..). Wiem, ze bedzie Nad 352 oraz Baltlab. Najbardziej ubolewam nad tym, ze w naszych wspaniale wyposazonych sklepach jest taki maly wybor:( Tu moge posluchac tylko CA 640, gdzie indziej Nada o kolumnach juz nie wspomne...Chcialbym tez uslyszec Rotela 1062 z np. Usherami lub AE Aelite ale to niewykonalne:( Pozostaje mi tylko wybrac na "czuja" albo kupic Ushery w ciemno i jezdzic z nimi na odsluchy...

• Redaktorzy

usherów można spokojnie posłuchac i porównać np z Harpia Acoustic na Boya6 w Audiofilu. A co do elektroniki to polecam zapoznanie się z podstawowymi modelami Opera Consonance - bardzo uczciwie wycenione konstrukcje.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

"polecam zapoznanie się z podstawowymi modelami Opera Consonance - bardzo uczciwie wycenione konstrukcje." - potwierdzam tylko poproś o wygrzany egzemplarz bo A100 surowe brzmi strasznie płasko. Miejsce odsłuchy bardzo fajne choć sala na Ushery przyduża i ginie bas. Poza tym lewy kanał gra u nich zawsze ciszej.

• 2 miesiące później...

bartsS, 14 Maj 2006, 12:09

>W tygodniu wybieram sie na odsluch wspomnianych AE Aelite 3

I co, bartsS, odluchales AELITE 3? Jesli tak to napisz cos. Nie moge jakos znalezc opinii na temat tych kolumn.

Witam. Tak odsluchiwalem AE Aelite 3, z tym ze znacznie krocej niz zaplanowalem...powod byl jeden...mianowicie bas ktorego bylo za duzo a na dodatek nie w moim stylu. Preferuje raczej zwarty, szybki, punktualny bas! Jesli jestes zainteresowany AE Aelite 3 to pozniej napisze cos wiecej tymczasem wybywam bo piwo "stygnie"...Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.