Skocz do zawartości
IGNORED

Philips CDC 745 Tuning

RGB

Rekomendowane odpowiedzi

Witan Forumowiczów!

Jestem szczęśliwym posiadaczem zmieniarki jak w temacie - bardzo się z nią zżyłem - jest wyjątkowo komfortowa - pięć płyt dostępnych z pilota - rewelacja.

Jako początkujący Audiofil, ale mający skromny budżet na swoje zachcianki postanowiłem nieco ulepszyć mój sprzęcik. Kilka lat temu pomagałem znajomemu w montażu płytek, więc z lutownicą jetsem obyty, wiem jakie elementy montowałem, ale za co one odpowiadały to nie miałem bladego pojęcia.

Mam wiele pytań, w miare możliwości proszę o odpowiedzi doświadczonych Forumowiczów.

Czy warto się bawić w taką operację?

Czy mój plan jest słuszny - 1-zamontować gniazdo zasilające filtrowane IEC, 2-zakupić nowy "luksusowy" kabel zasilający, 3-wymienić kondensatory - nie wiem na jakie (zakładam takie same parametry, jedynie bardziej specjalistyczne) i czy wszystkie.

Czy wymieniac zasilacz na jakis inny? jesli tak to na jaki??

Bardzo proszę o pomoc w powyzszej kwestii, a po realizacji opowiem swoje doświadczenia.

Zapraszam do zapoznania się ze zdjeciami mojego ulubieńca

pozdrawiam

Paweł

RGB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12024-100002145 1170292031_thumb.jpg

post-12024-100002146 1170292030_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26183-philips-cdc-745-tuning/

Jako że jesteś początkującym Audiofilem radze zrezygnować z luksusu... żadnym luksusem jest 5 płyt na pokłądzie przy jednoczesnej bardzo słabej elektronice tej machiny. Radze sprzedac to gdzieś ... a kupić sobie porządny CD który byłby dobrą platformą do Tunningu. Ja sam obecnie szukam takiego ... jakiś stary sony albo marantz ... to są dobre maszynki, z dobymi zasilaczami, dobrymi przetwornikami, w których jest przy czym grzebać, a w takim Twoim Philipsie to nie bardzo, to wygląda jak płyta główna z komputera robiona w xx milionach sztuk ... nie wiele z tym porobisz.

wovo

> to

>wygląda jak płyta główna z komputera robiona w xx milionach sztuk

A w tych starych sony i marantz to jednostkowa reczna robota megalol :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

foxbat... to ty chyba starych sony i marantzów nie widziałeś ... nie skomentuje tego bo poprotu mi sięśmiesznie robi ... ale specjalnie dla Ciebie zamieszcze zdięcie takiego starego SONY. To jest podstawa pod tunning. Philips nią na pewno nie jest .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Molimbden ...wsadzi 100 zł w zegar, a zasilania ma do dupy ... ludzie weźcie siętroche opamiętajcie ...

Jak zrobi zasilania to go będzie snów tor analogowy trzymał, jak zrobi analog to w końcy przetwornik da dupy ... to co robicie to nie są prawdziwe rady. Tunning tego philipsa to rzeźba w gównie, z resztą jak nie wierzycie mi, to zapytajcie się piorra608, McGyvera, tdrozda, powiedzą Wam dokładnie to samo co ja.

Nie wiem wovo o co Ci chodzi z tymi płytami komputerowymi - nie jedna jest lepiej pomyślana i zaprojektowana niż płytki w Hi-Endowych klockach a że powstają zakłucenia jest to niestety nieuniknione gdy ciągnie się 32 czy 64 bitowe równoległe szyny danych pracujące z czestotliwościami kilkaset MHz do tego dochodzi wyrównanie czasowe zbyt szybkich sygnałów w takiej szynie w stosunku do najwolniejszych za pomocą linii opóźniających (zapewne zwróciłeś uwagę że niektóre ścieżki tworzą charakterystyczne cewki na powierzchni płyty) inaczej mogło by dojść do zaburzenia synchronizmu systemu.Najłatwiej jest powiedzieć że to badziew bo ścieżki poprowadził autorouter, tak naprawde nic tam nie jest dzielem przypadku - owszem część połączeń jest prowadzona przez autoroutery ale z bardzo dużą ilością reguł i obostrzeń (czasowe,impedancja charakterystyczna , przesłuchy między liniami) i nie są to autoroutery takie jak np w Protelu ale specjalizowane autoroutery takie jak SPECCTRA .

ehhhhhh.... czy Wam wszystko trzeba po 5 razy wyjaśniać ??Głowa boli... To było porównanie do płyty głównej ... w tym CD jest wszystko upchane maxymalnie, wszystko SMD, to nie jest żadna platforma pod tunning bo tam się poprostu nic nie da zrobić, można tylko wyrzucić i kupić inne , jak płyty główne ... Z resztą szkoda gadać. JA swoje powiedziałem, chcecie, to radźcie chłopakowi dalej ... od razu XO3 na zasilaniu ogniwowym, no i niech sobie wymieni wszystko kondzie na FCki ...one są ostatnio bardzo chodliwe na forum, no i co jeszcze może ... o ... pomysł o tym gnieżdzie sieciowym, super sprawa, dzwięk na pewno zmieni się nie do poznania, a na koniec możecie z tych FCków pościagać folie, podobno gdzieś ktoś pisał że się przez to dzwięk rozjaśnia ... będzie hiper super tunning ... wiejski polski tunning ...nalepex & spojlerex... tyle że kase sięwyda, a efekt będzie żaden .

Witam,

widzę, że zdania są mocno podzielone :-))

nie jestem może elektronikiem, ale na moje oko jest tam całe mnóstwo elementów przewlekanych, może powierzchniowe też się gdzieś znajdą ??

w piątek rozbiore sprzęta dokładniej i zdam relacje, czy spotkałem po drodze smd.

zdjątko płytki, do której dotarłem wczoraj.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>vovo

wystarczy prosty zegar na bramkach który tu kiedyś opisałem z myślą o tego typu tanich odtwarzaczach, koszt to jakieś 10-15zł bez kwarca (na początek może być oryginalny wymiontowany z odtwarzacza, tym bardziej ze w Philipsie pewnie będzie ten nietypowy na 11,... MHz).

Tutaj link dla autora wątku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i co Ci ten zegar da ?? i tak to czemu będzie taktował jest du dupy. No weź sięjużtak nie stawiaj i przyznaj mi racje że taki CDP-710 za 70 zł na allegro skasuje takiego philipsa od razu ... nawet po tunningu.

Zegar dużo da. Wierzę Ci, ze Sony będzie lepszy. Ale po co mnożyć byty ponad miarę? Kolega chce tuningu, nie chce nowego odtwarzacza i nie chce za dużo wydać (oczywiście 70-80 zł za odtwarzacz to nie jest wiele, ale przydałby się też do niego pilot). Więc radzę co może zrobić, a jeśli tuning okaże się niesatsfakcjonujący to zawsze zdąży nabyć inny CDPł i Twoją sugestię co do zakupu może też wziąć pod uwagę.

Vovo, czy słuchałeś tej zmieniarki, że ją tak gorąco odradzasz czy kierujesz się ogólnym poglądem, że wszystkie odtwarzacze wielopłytowe są niewarte zaintersowania?

Po Waszych wypowiedziach widze, że nie bedę tuningował mojego zmieniacza. Wobec tego prosze o porade co by tu kupić, jakiegoś fajnego - nie chce technicsa ( nie trawie tej marki) - chętnie bym kupił Onkyo - mam ich amplituner, albo Marantza - (bo ich lubię )- tylko nie wiem jaki model - nie chce starego, bo zazwyczaj są paskudne dizajny :-))

więc jaki model mam kupic? tak co by mozna go potem tuningowac :-) , a żeby i bez tuningu grał ładniej od mojego zmieniacza?

damy rade??

pozdro

Zależy czego słuchasz, na czym, czy masz aspiracje na coś lepszego w przyszłości, bo 500 zł to bardzo dużo jak na CD.... można za to kupić bardzo dobrego SONY ESke , ale jak to masz do altusów podłaczać i słuchać techna na tym to nie warto... także napisz co za sprzęt masz, co planujesz, czego słuchasz, nie trzeba od razu całych 5 stów wydawać, bo tak jak mówiłem jużza 70 - 80 zł kupisz klocek który potunningu będzie kasował takie za 2kzł ze sklepu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.