Skocz do zawartości
IGNORED

Shunt regulator

morris

Rekomendowane odpowiedzi

Wartości elementów podane są w tabelce w zamieszczonym przez Rambo linku.

Jest to ten sam układ wykonany na podstawie płytki podanej przez bodo_z w

lekkiej modyfikacji i wg.shematu ze strony autora. Różnica w elementach to:

tran 5200/1943 Toshiba ( jak w wersji GOLD ) i źródła z LM 336 podanych przez

autora na LT 1009 i LT 1029, które sa bardziej stabilne.W prototypie z LM 336

były duże rozbieżności miedzy + a -.

Pzd.

Zastanawia mnie jedno , jeżeli brać pod uwagę zalecane części z wskazanej strony www

dla napięć wyjściowych rzędu 24V zaleca się transformator 30V , co daje za mostkiem 42V

spadek napięcia o 18V przy skromnym poborze prądu 200mA daje 3,6W emisji ciepła na tranzystor , razem 7,5W

Czy ta blaszka robiąca za radiator na zdjęciach wytrzyma taką emisję ciepła ?

Swoją drogą nie bardzo rozumiem dlaczego w pierwowzorze tego regulatora podaje się tak duże napięcie wtórne transformatora w stosunku do napięcia regulowanego ????

Jak zapewne zauważyłeś na stronie autora jako radiator służy obudowa urządzenia, więc raczej nie

będzie problemu z odprowadzeniem ciepłaj jeśli zastosujesz taką sama płytkę.

Co do mojego wykonania to ja prawie zawsza robię płytki do konkretnego urządzenia.Po prostu w każdym urządzeniu jest inne powietrze do zagospodarowania,a ja w tym przypadku potrzebowałem o wymiarach 9x10mm,która będzie umieszczona po środku wzmacniacza, dlatego rozwiązanie uniwersalne nie zawsze jest łatwiejsze w użyciu, choć na pewno łatwiejsze do wykonania.

Wg. danych kat. pobór z schunta u mnie będzie na poziomie max.11mA przy 15V.Większość scalaczków w CD też ma bardzo niski pobór prądu,więc taki radiatorek w zupełności powinien wystarczyć, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić dłuższą blaszkę odpowiednio wygiętą lub przylutować trany od spodu i po lekkiej modernizacji płytki można przykręcić je do jakiejś obudowy lub większego radiatora.

Ogólnie to chciałem pokazać kolegom, że schunt działa i w jakiś sposób uhonorować pracę naszego kolegi Bogusława, a implementacja i rodzaj wykonanej płytki (autora lub bodo_z)leży w waszej gestji.

Pzd.

• 6 miesięcy później...

Coś dla Rambo;)...i nie tylko

W temacie shunt regulatorów jestem na etapie używania czegoś takiego:)

Punkt a albo tak jak na schemacie zasilamy z wyjscia albo dajemy dodatkowy stabilizator LM317 do zasilania tego (każde z rozwiązań ma plusy i minusy). Kondensator z * zależnie od typu opampa.

D2 u mnie to 2 diody LED( tylko w edytorze nie miałem symbolu- czywiście odwrotnie podłączone niż na schemacie. Rezytory R17,R23 jak najbliżej wejść opampa.Oczywiście kondensator na wyjsciu potrzebny. Regulator działa najlepiej gdy jest maksymalnie blisko zasilanego układu- wtedy wykorzystywane są wszystkie zalety tej topologii regulatorów.

Jak ktoś ma jakieś uwagi to proszę siało:)

Jak i też jak jakieś pomysły linki fo patentów artykułów jak polepszyć odpowiedź impulsową regulatora w przypadku niskoimpedancyjnych kondensatorów na wyjsciu to poproszę(

tylko nie takie jak w wiekszosci LDO że kosztem szybkości/impedancji).

Ps. Zna ktoś w miarę dostępny tranzystor żeby przy prądzie ok 50m-120mA miał duże Hfe,małe Cob, i spore Ft?:)

schemat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ładny projekt. W zasadzie wszystko to co lubię i pierwszy shunt w tym wątku! Do czego go stosowałeś i z jakimi wynikami? Jak się reguluje napięcie (czy nie sprawia niespodzianek) ... bo w moim miałem pewne kłopoty dopóki nie pozmieniałem elementów ale to pisałem na PW.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Napiecie wyjściowe Uwyj=(R21/R22+1)Uref w tym wypadku napięcie na D2. Stabilność mój uzyskał po odizolowaniu wejścia "+" opampa rezystorkiem C7 rezystorkiemi i tak samo wejscie "-" opampa, także właściwed odsprzęganie opampa ma pozytywny efekt

Tak sobie pomyślałem by zapewnić większa stabilność ogólnie to należałoby stosować pojedyńczą diodę LED jako źródła napięcia refrencyjnego wtedy opamp bedzie pracował z "dużym" wzmocnieniem w zamkniętej pętli co zawsze poprawia stabilność kosztem szumów i impedancji wyjściowej regulatora(np. nie mówię tu akurat regulatorze ale zmoich prób np AD797 we wszelkich stopniach wzmacniajacych gra najlepiej ze wzmocnieniem >10- a poniżej to jakby nie był kompensowany to czasami są problemy- gra dziwnie poprostu czasami....od razu odrzuce argument że" stosowałem go w lampucerze i był ok" bo był ok i był stabilny ponieważ w filtrze jest zostosowana silna kompensacja;])

Stosowany by do zasilania opampa w filtrze dla lampucerki oraz do zasilania AD797 w stopniu wzmocnienia napięciowego dla słuchawek- napięcia +-12V i +15V:efekt taki...porównianie do LM317 nie ma sensu;)....z takich lepszych regulatorów próbowałem na wzór płytki ALW Jung i POOGE....od tego drugiego zdecydowanie lepszy...od Junga na moje ucho lepszy jeżeli zastosowany bezpośrednio przy zasilanym układzie.

• 8 miesięcy później...

witam,

odświerzam wąek gdyż dostałem od znajomego płytkę regulatora LC audio by msfalcon, niestety po obsadzeniu jej elementami okazało się że gałęzie nie dają takiego samego napięcia, ujemna daje około 1v większe od dodatniej, czy ma ktoś pomysł gdzie szukać przyczyny ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.