Skocz do zawartości
IGNORED

Shunt regulator

morris

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzieeee!

Nie tłumaczcie rzeczy oczywistych proszę. Pewnie, że można tak i tak,

ale płytkę robimy jedną i układ powinien być zaprojektowany tak, żeby

działało dobrze również w trudniejszym przypadku. Jak nie, to robimy

dwa warianty. Tylko po co, skoro można zrobić raz a dobrze :-).

Jestem Europejczykiem.

Panowie pozwolicie że wtrące swoje trzy grosze. Z tego co widzę to robicie taki lepszy LM337/317 i jak dla mnie cała gra jest chyba nie warta świeczki. Ja jak chciałem mieć dobry stabilizator szeregowy to wziąłem LT1210 żródło referencyjne i jak się to dobrze zrobi to naprawdę można osiągnąć dobre rezultaty dość prosto. Temat wątku nie bez powodu był Shunt regulator bo to jest jakaś szansa na coś ciekawego i odkrywczego w temacie stabilizacji napięcia. A koniec końców całość i tak się rozbija o odpowiednie odsprzęganie napięć w odpowiednich punktach i odpowiednimi kondensatorami. Proponuje popróbować SMD na krótko, tantali czy w końcu BG, można osiągnąć ciekawe efekty zwłaszcza zasilając tak pre.

Gdyby powstała mała płytka z prostym shuntem opartym na lt1021 to zgłaszam zapotrzebowanie na 10 szt :))

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>DeTom, 30 Lis 2006, 20:23

Przyszedł gajowy i ich wszystkich przegonił ;-)

>Z tego co widzę to robicie taki lepszy LM337/317..

No właśnie na to wyszło.

>A koniec końców całość i tak się rozbija o odpowiednie odsprzęganie napięć

>w odpowiednich punktach i odpowiednimi kondensatorami.

Właśnie. Na schemacie to, czy kondensator namalujemy tu czy kawałek dalej

jest bez różnicy. W układzie może to przesądzić o tym, czy całość zadziała czy nie.

Jestem Europejczykiem.

Moge maznąć w weekend taką płytkę pod LT choć wg. mnie to najlepiej jest aby ww. układ stabilizatora był jak najbliżej zasilanego układu (czyt. na jednej płytce z nim) ale to oczywiście nie jest uniwersalnym rozwiązaniem.

masz rację De Tom... taki samodzielny mały shunt regulator co najwyżej będzie świetny dla tuningowców, gdy np ktoś wreszcie wpadnie na pomysł, że takim czymś wypadałoby podać napięcie do dac`a.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Dostałem info od ALW.

Produkcją płytek zajmuje się oddzielna firma. Koszt jednej płytki to 6GBP(~33zl) czyli na +/- wyjdzie jakies 66zl. Sprzedaja także płytki z zamontowanym op-ampem oraz zmontowane układy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mysle, ze cena PCB nie jest powalajaca. W PL prawdopodobnie koszt bylby kolo 20zl za szt.

PCB jest na pewno dobrze zaprojektowana - i chyba warto dolozyc te 10zl.

Ktos chetny na group buy?;)

Ukryta Zawartość

Panowie czy da się jakoś przerobić układ wg ALW albo LC Audio tak by dało się to z powodzeniem podpiąć do trafa z jednym uzwojeniem wtórnym tj 1x12V? Przeszkadza mi ta masa GND :/ Może mógłby ktoś nanieść poprawki jakie trzeba by było zrobić?

Ukryta Zawartość

post-5682-100002079 1170306314_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

no i komplet do DACa ;-), mam nadzieję że poskładam to do kupy przed Nowym Rokiem i podzielę się wrażeniami :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Robił ktoś Junga ALW na 5V? Mam problem z dobraniem rezystorów R8 i R9. ALW podaje zalecane wartości od 8V wychodząc z założenia że (R8xR9)/(R8+R9)=500R (+/-10R) i tak dla 8V otrzymuje odpowiednio 576R i 3810R, ale to nie za bardzo zgadza się z Vout=Vref x (1+(R8/R9)), gdzie Vref=2,5V a Vout=8V. Gdyby chcieć dobrać rezystory z 1 warunku (tak jak ALW) to R9 wyjdzie sporo większy niż 10M (no chyba że ja się gdzieś machnąłem kilka razy). Można zrobić pod 8V i potem w szereg wpiąć LEDy ale to trochę chyba traci sens...POMOCY!

>>mad_z

>udalo ci sie zalatwic trany d44h8/d45h8 ewentualnie [h11]??

udało i D44 i D45, oba H11

>dla 8v i wiecej Vref ma byc inne niz 2.5V:

>For an LM329, the recommended range is 8V upwards

Hmm akurat tak się składa że zastosowałem LM329, a z fragmentu PDFu który zacytowałeś wynika że napięcie Vout ma być min 8V, ale Vref chyba się nie zmienia i pozostaje 2,5V? czy się mylę...

mad_z, 19 Gru 2006, 22:20

>R9=1000R

>R8-1000R

>

>Vout = Vref * (1+R8/R9)

>Vout= 2,5 * (1+1000/1000)= 2,5 * (1+1)= 2,5*2=5V

>dodatkowo rownolegle R8 i R9 daja 500R jak zaleca ALW

no patrz :)) to by pasowało :)

• 1 miesiąc później...

mam drobny problem z series reg by LC Audio. Poskładałem go zgodnie ze schematem jak na zdjęciu. Na początku jako kondy C8 i C9 miałem 2x68uF i napięcia na wyjściu były 1,5V (ale powoli rosło) i w drugiej gałęzi ok12V. Teraz wylutowałem po 1 kondensatorze 68uF/stronę i napięcia na wyjściu mam -12V (szybko się stabilizuje i stoi w miejscu) w gałęzi z IRF9640 a w drugiej z IRF640 +21V. Sprawdziłem wartości wszystkich rezystorów i są OK. Pod C1 i C2 mam 2700uF. Skąd taka różnica napięć na wyjściach? Powinno być symetrycznie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wymien diody bo jedna z nich przebija. A co do reg. napiecia to warto zadbac o prawidlowo zorganizowane nfb reg. na OP. I doprowadzic do redukcji zaklocen az do kilkunastu khz. Czyli najprosciej bedzie ustanowic bipolara na wyjsciu OP i nfb dac z jego emitera jesli satbilizujemy napiecia nizsze od zasilania op. W takim ukladzie po zastosowaniu nawet 5532 szumy na wyjsciu sa mikrovoltowe. Powinno sie dac maly rezystor w szereg z wysjciem z emitera lub mala cewke podobna do tej na wyjsciu wzm dla zapewnienia prawidlowego punktu pracy a moze odpowiedniej kompensacji czestotl.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.