Skocz do zawartości
IGNORED

Shunt regulator

morris

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem prez chwilę a więc szybko- ten zaproponowany przez dodo to nie jest shunt tylko równoległy. Druga uwaga jest taka: te tranzystory tworzą wzacniacz różnicowy , nie lepiej wykorzystać opamp.

Jung też nie jest tani.

>>saczek_XTRM

Shunt oznacza równoległy stabilizator- taki jak ostatni na rysuku mad_z- element rewykonawczy reulujący napięcie jest równolegle do obciążenia. Używam nazwy shunt bo jest krótsza:)

Ile w przybliżeniu osób reflektowało by na plytkę pod taki Jung regulator, bo sama płytka też będziepewnie nie super tania(raczej musi być dwustronna z tego co wyczytalem na diy audio i dobrze pomyślana) bo może my tu dyskutujemy na darmo , bo przy malej ilości osób będzie raczej produkcja nie oplacalna i każdy powróci do chałupniczej metody lub wybierzemy LCAudio?

>>saczek_XTRM

Z czysto książkowo teoretycznej strony patrząc stabilizator równoległy nie ma zbytniej przewagi nad szeregowym (no jedynie zabezpieczenie przed zwarciem), a wręcz wady( niska sprawność- przez tranzystor musi stale płynąć prąd równy co najmniej prądowi obciążenia), jednak sporo osób twierdzi że to najlepszy stabilizator do celów audio- chociaż są i tacy co tak nie uważają(ALW).

>>DeTom

Musisz zdecydować w takim razie czy chcesz beż sprzężenia zwrotnego czy z?

Bo z tego co pamiętam to w moich symulacjach przy dwukrotnej zmianie prądu obciążenia(25mA na 50mA-tak go hardkrowo testowałem) to były w przebiegu drobne oscylacje ,ale tłumione - a wrzeczywistości opamy grzaly się nie milościernie- więc pewnie oscylowało coś.

morris nie mam aż takiego doświadczenia w tym temacie żeby o czymś decydować ale jeśli zrobiłeś ze sprzężeniem i miałeś kłopoty oraz są opinie że bez może być lepiej to może tak to ugryźć. Rozumie że mówimy o shunt. Czym było podyktowane to że dałeś bipolarny jako regulator ?

Toże wykorzystałem bipolara podyktowane było raczej przypadkiem, jednak dla stabilności satabilizatora nie powinno być różnicy. DeTom masz racje na początku mógłby powstać shunt regulator bez NFB, ze źródłem prądowym. Z opiniami to jest tak ile ludzi tyle opinii- nawet dwaj konstruktorzy stosujący zaawansowane zasilanie CUrl i Carr są podzieloni w tej sprawie- Cur jak widzisz na rysuneczu kilka wpisów wyżej jako finalny regulator woli szeregowy, bez NFB, a Carr shunt tylko używa z sprzężeniem jak i bez

Panowie , po co od razu zapuszczać się na głębokie wody

Może najpierw zrobić poprawioną wersję LC Audio , tak aby działała do 14-15V ( OPA2604 , OP275 )

i zobaczyć jak to się sprawuje , czy lepiej od LT317AT , 1086 series

Schemat jest prosty , układy w miarę tanie ( najdroższy będzie IC ) , płytka mała więc i tania będzie

jak czytałem niektóre wątki na diyaudio , to nie wszyscy byli zachwyceni regulatorem Jounga

np w zasilaniu DAC zupełnie się nie sprawdzał.

Ponadto schematów regulatora wg Jounga jest wiele

rozumiem , że mówimy o tym Jungu;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-136-100008531 1170297106_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bardzo dobry opis wad i zalet różnego rodzaju regulatorów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodo źle mnie zrozumiałeś po mim ostatnim wpisie zasugerowałem abyśmy poszli w stronę shunt regulatora bez nfb ze źródłem prądowym co będzie dość proste.

Poszperałem na diyaudio niby dużo chwali shunt regulatory wątków jest kilka, ale konkretów mało nie licząc TL431 .

Znalzłem taki shunt regulator(ze sprzężeniem)- tylko żeby za dobrze nie było powiem że wykorzystuje on jako tranzystor wykonawczy jak i w źródle prądowym konfiguracje tranzystorów Sziklai, która w stopniach wyjściowych wzmacniaczy jest dość niestabilna-podobno poleca to JC(tylko czy to John Curl czy Johnatan Carr;). Co ciekawe nie ma w niej preregulacji- więc może dobra wiadomość DeTom nie będzie potrzebna preregulacja chociaż parę osób na diy audio pisało że przy dużych tętnieniach CCS może trochę przepuszczać śmieci:

Ukryta Zawartość

Do DACów, oraz do upgradów CD ideałem było by coś na kształt tego(chodzi o wymiary , topologie itp):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oto obiecany schemat, mniej więcej taki uklad miałem z tą różnicą że nie maiałem C2(dzisiejsze symulacje pokazały że 220pF zapobiega oscylacjom przy skokowej zmianie prądu) tylko rezystor 10 Ohm od ad797 do bazy oraz że miałem kondensator równolegle do diód będących źródłem napięcia. Diody LED są zielone o napięciu około 1.8-2V.

Oczywiście +-36V nie nada w tym układzie - jednak trwają symulacje ukladu bez nfb:)

Oto ten schemat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DeTom, zrobiłem symulację takiego shunt regulatora jak u mad_z na rysunku, poprzedzonego taki źródłem prądowym jak u mnie, napięcie stabilizowane ok. +36V, odpowiedź układu na zmninę prądu niestety jest z małymi niestabilnościami, jednak przsterowania podczas takiej zmiany są male, oczywiście płacimy za brak sprzężenia wysoką impedancją wyjściową = 3Ohmy,PSSR w symulacjach ( z tym prostym żródlem) na poziomie 80dB , czyli jak na regulator bez nfb nienajgorzej.

Ukryta Zawartość

post-10744-100008504 1170297149_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

morris dobra robota, rzeczywiście wygląda to nieźle i jest bardzo proste. Niestabilności z tego co widzę są na poziomie setnych volta a więc przy tak protym układzie to i tak nieźle. Czy masz możliwość zrobienia wykresu PSSR dla całego interesującego nas przedziału częstotliwości ? Z ciekawości można by spróbować wrzucić tam kawałek wzmacniacza różnicowego i zobaczyć jak to się zachowuje ze sprzężeniem.

Wydaje mi się że taki układ bez operacyjnego ma co najmniej trzy zalety: mniej szumi, nie ogranicza nas maksymalne dopuszczalne napięcie zasilania wzmacniacza i jest prosty. To dobry kierunek i myślę że będzie można od niego zacząć i poskładać jakiś prototyp.

OK zamieszcze tylko może ktoś mi powiedzieć jak w LTCSpice zrobić wykres dal trzech różnych wartość pojemnści kond za stabilizatorem, bo PSSR jest silnie zdeterminowany od niego co jest naturalne, bo impedancja kondensatora jest równoległa do rezystancji wewnętrznej elementu regulującego(tranzystora).

Acha DeTom- tem mini oscylacje są spowodowne ESL kondensatora- w modelu mam Oscona SA(chociaż oscon dla takich napięć to nie ma))33u 0.07mOhma,ESL 3nH, im mniej tym lepiej, więc raczej żadnych foliowców na wyjście.

oczywiście wszystko zależy od potrzeb , dla preampów, bufforów i innych tworów o niskim poborze prądu , (35mA )można by zrobić coś takiego , zwłaszcza , że znane są wartości wszystkich elementów i ich rozmieszczenie.

noise jest podobno na poziomie 0,3uV/Vout

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodo oczywiście można- przynajmniej dobrze że temat ruszył.

Mnie najbardziej zastanawia zasilanie wykonane przez Curla- glównie wybór kondensatora za regulatorem 100nF, foliowego, który minimalnie ma z 6-8nH ESL, a przy tej pojemności symulacja wychodzi dość "brzydka"- nie wiem czy nie porzucić podejścia naukowego;)

Prosty schemat niskoszumnego regulatora.

Schemat pochodzi z noty aplikacyjnej Linear Technology: "AN82: Understanding and Applying Voltage References"

Polecam równiez notę "AN83 Performance Verification of Low Noise,Low Dropout Regulators"

LT1021 do kupienia w TME

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JarekC ->

wiesz nie wiem jak inni , ale mnie 5V regulator niskoszumny nie interesuje , bo na co mi on

Mi chodzi o regulator ( najlepiej dyskretny ) dla Vwyj. minimum 15V dla stosunkowo niewielkich poborów prądu.

Wymienie kilka zastosowań dla regulatora 5V o niskich szumach:

- na pewno zasilanie dla pętli PLL w CS8412

- analogowe napięcia zasilające dla samego układu D/A często traktowane po macoszemu- a przecież to napięcie jest początkiem sygnału audio, no i zależy jaki kto ma typ rzetwornika bo czasami potrzeba -15V

>>dodo

Widzę że masz chęć na regulator Borebly.

przykład "podobno" dobrego regulatora w układzie kaskadowym 5V dla DAC , Kwak zachwalał jego właściwości soniczne ;)

->morris

Tak podoba mi się ten regulator bo jest prosty , daje możliwośc wysokiego Vwyj, a jedyną wadą akurat tego przykładu jest mały A ( to raczej kwestia wyjsciowych Fet) ; ale co z tego jeżeli prawie wszystkie części do niego są w Polsce niedostępne i trzeba by kupować bezpośrednio u Borebly :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podobno dobry dla clocka i TDA1543- Elso Kwak twierdzi , że lepszy do tego zastosowania niż Jung, jednak pisał że Jungi zasilają resztę preamp, tuner itp.

Ten co ja zamieściłem opracowany na pomyśle Curla- jest prosty, powinien być bardzo stabilny,jednak płacimy za tą wysoką impedancją samego regulatora 2-3Ohmy, oraz tym że będzie marnotrawił sporo prądu dla wysokich napięć , bo żeby rezystor referencyjny nie był za duży(ten dla 36V- przez J112 plynie 20mA).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.