Skocz do zawartości
IGNORED

Monitorki a'la Igod - wymniana wysokoton

gumis_ch

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem początkującym na tym forum.

Do rzeczy :

zamierzam zbudować monitorki na ARN150 i ... takie jak w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) przedstawiaonie przez Igoda.

Chodzi o to jaki zastosowac głosnik wysokotonowy (w zamian za GDWK 11/100) do tej konstukcji ?

Narazie zainteresował mnie głośnik Ushera UA025-10.

Więc pytanie czy się nada do tej konstrukcji. Zachowując ten sam podział w zwrotnicy (czyli 2000-2500 Hz).

Oczywiście l-pada będzie ctrzeba zmienić bo efektywność się różni chyba o 1 dB.

Ewętualnie proszę o jakieś propozycje w podobnej cenie.

Za wszelką pomoc z góry dziękuje.

post-7259-100002285 1170291843_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26140-monitorki-ala-igod-wymniana-wysokoton/

pieprzenie ... jak sięuprze to zrobi bez pomiarów. Kolumna ma grać a nie mieć wykresy, tyle że pomiarami zrobisz to pewnie szybciej ...co do dokładności to różnie bywa, zależy od konta ustawienia poduszki przy pomiarze :P

Oczywiscie że przy projektowaniu zwrotnicy będę wykonywał pomiary w studiu nagraniowym. Ale jako pierwsza wersja wyjściowa chcę zastosować tamtą z projektu igoda.

A tak po za tym to mnie chodzi narazie o dobur głośnika w ciemno, trochę nie stać mnie na zakupienie kilku głośników żeby wykonać im pomiary.

Może ktoś miał kontakt z tymi głośnikami, albo z taką konfiguracją i może coś podpowiedzieć.

no wiec wowo zeby nie zostac goloslownym:

Ukryta Zawartość

komentarze:

gipsy2

6 Kwi 2006, 00:30

ten wykres można skomentować : Mój Boże ....

kto to robił ? :)

gipsy2

6 Kwi 2006, 14:20

Artut P -> To jest wykres kolumn Wovo . Uwe podał że to było bodajże 19.03 . Tam Wovo się osobiscie pochwalił co ciekawego zrobił . Wovo narzeka że SW jest do dupy i niemożna zrobić na nim porządnych kolumn - teraz to się nie dziwie skąd taka opinia. Aby dowiedzieć się więcej faktycznie trzeba przyjąć skale 50dB , do tego przydałby się wzór Goala na którym bazował.

Niestety samo posiadanie narzedzia miestrzem nie czyni.

->gumis_ch

Radziłbym tobie jednak pomysleć nad lepszym midwooferem. Nie warto robic co tydzien nowych kolumn, lepiej raz a pozadnie od w okolicach 100-250zł jest sporo ciekawych głosnikow midbasowych, chociazby Vify TC-14, podobno W130S tez fajnie gra a moze cos wiekszego Borys cos pisal o monacorze nie pamietam jakim, albo W170S, te glosniki to okolice 100zł/szt powyzej wybor jeszcze wiekszy a co za tym idzie trudniejszy.

Ukryta Zawartość

Ohhh Uwe ...dałbyś sobie spokój już ... dopiero co wstałem ale tak, napisze Ci to. Więc tak ...Po pierwsze na wykres całego pasna kolumn nałożone są wykresy charakterystyk głośników z pomiarów częstotliwościowych bez filtrów, dlatego nakładają się przy -0dB... gdybyć mądrze pomyślał, to byś zgadł, że gdyby to były wykresy głośników po filtrach, to wykres wypadkowy miałby +9dB górke, bo dokładnie przy -9dB mam nałożenie pasm.

Dwa ... problemy z fazą w punkcie podziału... tylko że zauważ że oba głośniki dokłądnie w tym samym miejscu mają problem z fazą ... dziwno co nie skoro D25 to aluminiak a TC to celuloza. Wniosek ?? poprostu podoszua krzywo leżała albo mucha przeleciała ... możesz mi wierzyć lub nie, z resztą mnie opinie arutrap i gipsyego mało co obchodzą, że scena i stereofonia kreują sięnawet ponadprzecitnie w porównaniu z kolumnami na lepszych głośnikach. Wszystkie instrumenty są tam gdzie mają być. Sw, jeśli jeszcze nie wiesz , trzeba sobie uśredniac , bo wykresy przez niego robione są na podstawie próbek, poza tym nei mamy komór bezechowych i nie można SW wierzyć do końca, jak chociażby mój przykład. Uwe300 - wybacz, ale nie będe specjalnie dla Ciebie robił pomiarów głośników z filtrami, bo szkoda mi czasu. Jedno jest pewno w zwiazku z wątkie... Tego Tonsila na pewno da się na ucho zestroić i to nie źle ... drugig co jest pewne to to że z SW zrobi to moze szybciej (liczą czas jaki będzie załatwiał system pomiarowy i siętego uczył), a trzy to to że jesteś upierdliwy. To są 3 pewne rzeczy, i sa one na pewno bardziej pewne, niz moje rzekome "amatorstwo" przy projektowaniu mojej zwrotnicy.

Gumiś... ARNa sobie daruj, to jest wysokotonowiec jużdość wysokiej klasy, wszystko zależy ile masz kasy, ale może albo warto dać z 250 zł na midiwoofera dla takiego Ushera, albo poprostu sprzedać te monitorki tak jak są, i zrobić cośnowego od podstaw.

>poprostu podoszua krzywo leżała albo mucha przeleciała

no to gratuluje jak na raz powtorzonym pomiarze probowales robic zwrotke.

>albo poprostu sprzedać te monitorki tak jak są, i zrobić cośnowego od podstaw.

Jak je sprzeda jak ich nie ma??

Aurum cantus ma calkiem niezle mid woofery

Po pierwsze:

To mają być małe monitorki do komputera do wstępnych montażów dzwięku. Ostateczny i tak montaż wykonuje w studio na aktywnych Tannoyach Reveal Studio Monitor zapiętych do karty Motu i systemie Cubase.

Po drugie:

Nie stać mnie na coś lepszego(np. SS, Tannoy czy Yamacha) - pracuje w budżetówce.

Monitorki te będą napędzane GC + katra - na razie PCM2702, w przyszłości coś lepszego.

Mają to być małe monitorki. Ale po rozpaczeniu propozycji co do midwoofera i porównaniu z ARN150 okazuje się, że W 130 S ma praktycznie te same parametry więc może się skusze. Więc powinny podejść do tych obudów. No może jak się spręże to może zdecyduje się na AL130, ale to w ostateczności.

AL 130 to bardzo dobry głośnik ... i nie wiem czy jest sporo ciekawszych... jest wykożystywany przez Harpie Acoustic w swoich flagowcach, gra bardzo czysto, strasznie szybko i detalicznie. Podobnie z resztą jak AL170 który tez jest świetnym głośnikiem.

nie pisalem ze jest sporo ciekawszych glosnikow tylko ze ciekawe, to spora roznica.

AL130 nie sluchalem, natomiast sluchalem AC130 jakos mnie nie przekonał ale wiele osob go chwali oraz AC 130MK2 ktorego jstem posiadaczem, o ile srednica jest genialna to bas troche rozlazły i miesisty. AC stosuje go w topowej konstrukcji za 15k dolcow.

ARN to bardzo udany głośnik! Momemtami "muli", ale poza tym to bardzo udany przetwornik. Za swoją cenę deklasuje konkurencję, ja jestem wyznawcą teorii, że w kolumnach DIY zawsze tweeter musi być lepszej jakości.

hahahahaha... momentami muli ...dobre :P Sorry ale Ty Simonello chyba ARN150 nie słuchałes ...to muł, jeden wielki bas (co na 14cm głośnik jest ok) ale kosztem nosowej, niewyraźnej i niedetalicznej średnicy, za to ten Usher to z 3 klasy wyżej ... do ARN150 max co sieda zniesć to GDN11/100 (swoją drogą do dupy). Jeśli autor wątku chce użyć taką wysokotonówke, to polecam jednak lepszy midiwoofer, a jaki to już od preferencji brzmieniowych zależy.

• 2 tygodnie później...

gumis_ch, 20 Maj 2006, 10:59

>Zacząłem się zastanawiać czym by zastąpić tego ARN150 - propozycje w granicach 250 zł i żeby w

>miarę pasowały w obudowę 8l (jeszcze nie mam).

Za sztuke czy za pare?

Ukryta Zawartość

Sluchalem gra bardzo fajnie :)

Ukryta Zawartość

Jśli załapałbyś się do zamówienia w audiocomponents to mógłbyś nawet cos z seasa albo z peerlessa zanaleźć;)

Np. HDS152 Excl za 42E albo HDS 164Nomex 35,5E

lub Seas P17RCY (H352) 42.15E

co do HDSów to mnie jakoś nie urzekły, słuchałem kolumn RLSa na HDS + Vifa DX i poprostu do dupy... jako porównanie miałem Harpie Acoustic Diany. Ale to, co RLSy zrobiły z muzyki to szkoda gadać, DX tylko swoim "graniem" dopełnił dzieła zniszczenia. Myśle że ten Aurum to najlepsza propozycja. dołuż jeszcze 60 zł i masz 2 przyzwoite basiki.

wovo, 12 Maj 2006, 00:15

>hahahahaha... momentami muli ...dobre :P Sorry ale Ty Simonello chyba ARN150 nie słuchałes ...to muł, jeden wielki bas (co na 14cm głośnik jest ok) ale kosztem nosowej, niewyraźnej i niedetalicznej średnicy,<

Nosowość Tesli - nie tylko ARN150 - wynika z podbarwienia rezonansem membrany. Rezonans Break-Upu lezy w okolicach 4kHz i jast rozciągnięty od ok. 3-5kHz. Wygląda bardzo paskudnie. I gdybys miał wieksze doświadczenie w interpretacji pomiarów to wiedziałbys również jaki będzie on wywierał skutek na zabarwienie dźwięku.

To samo dotyczy twoich odkrywczych spostrzeżeń co do GDWK11/100. To sa akurat bardzo liniowe głosniki - trzeba tylko pamiętać skąd i za ile sie je kupuje (zerknij do wątku o klonach Totem Mite - zobaczysz jak sobie radzą Tonsilowskie kopułki w cenie ok. 50zł.)

Czytam tak twoje wpisy w tym wątku i chyba bezskutecznie czekam az przestaniesz bredzić jak potłuczony.

PS. Od ARN150 lepsze jest... w zasadzie wszysko. Wystarczy do GDWK11/100 dołozyc GDN13/40/2 i mamy coś klasy Totemów z mozliwością uzyskania bardzo liniowej charakterystyki - niezbędnej w monitorach odsłuchowych (ale to trzeba zmierzyć, bo na ucho - wovo - mozesz sobie co najwyżej czapkę naciągnąć).

Dlatego radzę autorowi watku - jesli tylko jest mozliwość kupienia GDN13/40/2 to kupuj i nie słuchaj żadnych porad wychwalających Visatona W130SC bo zagra nie lepiej ale będzie o 20-30% droższy. Kopułek lepszych od GDWK11/100 nalezy szukać albo w najdroższych Monacorach - np. D254 lub Vifach serii PL/D.

Radziłbym wypróbować własnie Monacora D254 ale nie z Teslą lecz z Tonsilem GDN13/40/2.

Qubric... jak chłopak ma 200 zł na głośnik to Ty mu GDN13 radzisz ?? hehe ...

Poza tym sam predzisz głupoty, bo nie napisałem nigdzie że nosowatość wukali z ARN150 wynika z jego basu ... wiadomo ż to wynika z membramy...no chyba że Ty sobie to tak zinterpretowałes że to wynika np. z koloru kosza ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.