Skocz do zawartości
IGNORED

Nikon 5700 Nikon 7600 czy Canon G 5?

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Moim drugim konikiem poza audio jest fotografia. Raczkuje niestety jeszcze ale choroba postepuje. Mam do was pytanie: stoje przed wyborem cyfrowki (na razie ojciec jest ciezko chory ale zblizaja sie wakacje) - podpowiedzcie co wybrac z w/w aparatow? Kazdy ma swoje zalety: 5700 wydaje sie byc najbardziej zaawansowany i najblizszy artystycznym zapedom lecz matryca to tylko 5.0 MP. 7600 ma za to az 7.1 MP ale jest zwyklym kompaktem. Z drugiej strony Nikon nawet do kompaktow laduje swietna optyke. Canon G 5 to legenda wsrod aparatow kompaktowych... I badz tu madry... Na codzien robie analogowymi: Canonem T 50 i Canonem FTb. Oba sa swietne. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/26110-nikon-5700-nikon-7600-czy-canon-g-5/

Hej!

Tydzień temu stałem również przed podobnym wyborem....aparat za ok. 1000 zł. Miałem też na oku Nikona 5700, ale co się okazało...jest to model sprzed 2 lat - do tego bardzo powolny. Na temat pozostałych się nie wypowiadam, bo nie znam. Kupiłem za to Fuji S5600 -- polecało mi go na tle całej konkurencji paru sprzedawców pomimo tego, że mogłem kupić droższy. Ponoć to jedna z najciekawszych propozycji do 1500 zł. Ja za swojego dałem 960 zł (z allegro -> odbiór osobisty) + 220 zł 1GB X DISC. Aparacik ma matryce 5 mpix, zoom optyczny 10x i do tego mnóstwo funkcji dla "bardziej wtajemniczonych"....a ja się dopiero uczę. Jest do tego bardzo szybki i zaskakuję jakością nawet w wyższych ISO (ilość szumów). Myślę, że warto żebyś wziął ten model pod uwagę:)

Pozdrawiam

Witam.

Discomianiac71 jeśli mogęcoś doradzić (również zaczyna mnie wciągać fotografia): jeśli chodzi o Nikony to generalnie poniżej lustrzanek raczej nie pakowałbym się... jeśli Nikon to tylko w "lustrze". Canon G5 - faktycznie legenda, ale trochę przebrzmiała... Ten model nie jest produkowany od kiku ładnych lat a te, które są dostępne na allegro to używane o różnym stopniu zużycia (pamietaj, że w mocno eksloatowanych mogą się pojawiać wypalone piksele). Co do ilości pixeli: nie daj się zwieść ilością upchanych pixeli... wszystko zależy i tak od matrycy. I tak: przy matrycy 1/2,5 więcej niż 4 mpx to spore szumy, przy matrycy 1/1,8 max. 5mpx. Powiem tak: próbowalem ostatnio wykonac odbitkę formatu A4 z 3,2 mpx (Canon A510) i nie ma rzucającej się w oczy utraty jakości. Weź pod uwagę, że odbitek wielkoformatowych nie ogląda się "na wyciągnięcie ręki", a odbitkę 10x15 zrobisz idealną z rozdzielczości 2 mpx (np. Canon A60). A więc na co warto (moim skromnym zdaniem) zwrócić uwagę:

Fuji S5600 (5mpx) zdecydowanie na tak:

+ spory zoom,

+ dobre makro,

+ przywoicie niskie szumy,

+ bardzo dobra jakość zdjęć,

+ pełny manual,

- spore rozmiary (z racji zooma)

Canon 2 IS raczej na tak:

+ dobry obiektyw,

+ dobry zoom (x12)

+ stabilizacja,

+ obrotowy LCD

- zaporowa cena,

- spore gabaryty,

Canon A 610 (5mpx) zdecydowanie na tak:

+ małe gabaryty,

+ obracany wyświetlacz LCD,

+ pełny manual,

+ dobre makro,

- czasami niewystarczajcy zoom optyczny (x4),

Fuji F11 (chyba 7,1 mpx) zdecydowanie na tak:

+ rewelacyjne ISO (1600),

+ kompaktowe wymiary,

- mały zoom optyczny (x3),

- dość wysoka cena

Sony H1 - hmm...:

+ rewelacyjny zoom (x12),

+ stabilizacja obrazu,

- nieco większe szymy matrycy,

- niestety lampa często przepala,

- spore gabaryty

Namieszałem w głowie?? Najlepiej będzie jeśli zajdzies do MM i przymierzysz się do każdego z nich. Ten który będzie najlepiej leżał w ręce będzie dobrym wyborem. Warte zainteresowanie sa również Panasoniki ultrazoomowe. Firma może i bez tradycji fotograficznych, ale z obiektywami Leicy a to juz dużo. Raczej omijaj KM (Konica-Minolta). Firma zostaje przejęta przez SONY a serwis ma być zapewniony tylko do czasu.

powodzenia... i daj znać na co się zdecydowałeś.

Luxmany i winyle 

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dzieki serdeczne Panowie. Na razie fotgrafuje poczciwym Sony DSC P1 i ta jakosc mi nie wystarcza. Zreszta to moja pierwsza cyfrowka. Po kolejnym aparacie ma byc juz lustrzanka. Co sadzicie o tym Nikonie 7600? Jest nowy.

Jak już ktoś słusznie zauważył - nie sugeruj się ilością pikseli, bo nie sztuka upchnąć ich dużo.

Nikon 7600 to typowa małpa z wyśrubowanymi parametrami matrycy i słabym obiektywem; jeśli masz ambicje w stronę fotografii artystycznej to steer clear.

5700 znam bardzo dobrze. Jego dwie największe zalety to fenomenalny obiektyw i świetna matryca, czego efektem była - i jest - rzucająca na kolana jakość fotografii. W bezpośrednich porównaniach kładł canona 300D na łopatki, i ustępował pola dopiero nikonowi D50 - choć i tu zafundował nam zaskoczenie, bo lepiej wypadł przy trudnym świetle (szarym, zimnym i słabym). Lubię go też za bardzo dobry jakościowo LCD, który jest dobrą referencją przy ocenie kolorystyki i ostrości zdjęć, a patent z jego odchylaniem na różne strony też się nieraz przydał. Dodaj do tego lepszą niż w D50 jakość wykonania, zwłaszcza użytych materiałów dla obudowy; ten aparat był pomyślany swego czasu jako najambitniejszy nikon klasy prosumer, i miał MSRP prawie 1000$ - to się czuje.

Wady - mała szybkość, to prawda; przed zrobieniem zdjęcia zastanawia się ułamek sekundy, który czasem wystarczy żeby położyć ujęcie. Niezależnie od wyglądu, lustrzanką nie jest i okienko nad LCD to drugi wyświetlacz powielający obraz z głównego LCD, który nadaje się tylko do trybów semi-auto z uwagi na przeciętną rozdzielczość (nie wystarczy np. do ręcznego ustawiania ostrości). Dalej - pełne zmechanizowanie obiektywu powoduje, że kontrola nad zoomem i focusem jest w postaci przycisków, jak w małpach. Niezbyt to precyzyjne rozwiązanie i żre baterie na potęgę. W ogóle duży minus za battery life, 300 klatek i po akumulatorze. Wkurza też ograniczenie rejestrowania wideo do 60 sekundowych klipów, i długie zapisywanie ich na karcie pamięci. A można to zrobić lepiej, bo już nawet mój telefon zapisuje je bezpośrednio.

Podsumowując - fenomenalna jakość zdjęć, niezła wbudowana lampa (choć mało używana, bo w praktyce dopóki ja coś widzę to on też sobie radzi), oddanie kolorów jak w National Geographic. Wady - opóźnienia, okienko z drugim LCD ślepnie w słabym świetle, ręczne ustawianie ostrości to żart. A, autofocus też się długo zastanawia przy silnym przybliżeniu w marnym świetle. Ostatecznie- do dziś nie mogę zdecydować się na przesiadkę na D50, bo parametr dla mnie najważniejszy, czyli jakość zdjęć - poprawiłbym nieznacznie, a wydał sporo pieniędzy za aparat i dodatkowy obiektyw, żeby mieć ten sam zakres zooma. No i dostałbym obudowę z badziewnego plastiku.

Jeśli chcesz próbki zdjęć, zapraszam na priv, szkoda zapychać forum.

Co do zoomu optycznego, pamietajcie ze sa telekonwertery ktore sporo moga poprawic w tej materii. Ostatnio do Fuji 5500 zakupilem taki 1.9x olympusa za 200zl i jest niezle (teraz jest 19x zoom optyczny). Wiec moze lepiej zainwestowac w aparat z lepszymi parametrami a mniejszym zoomem a jak bedzie trzeba to sie dokupi telekonwerter.

Test i sample tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

znasz tą stronę?

Ukryta Zawartość

Kapelli -> jak S5600 jest wolny to ja nie wiem co to znaczy szybki...:-)

Discomaniac -> looknij tu:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Witam.

Bawiłem się Nikonem 5000 chwilke i... jak dla mnie był za trudny w obsłudze... posiada pełnego manuala.. ale jest dość skomplikowany... gdyby miał więcej "skrótów" do podstawowych parametrów byłoby zdecydowanie lepiej... Poza tym zoom optyczny x3, ale za to ma "gorąca stopkę" (z tym, że chyba w grę wchodzi lampa dedykowana)... Reasumując jak napisałem powyżej... jeśli Nikon to raczej lustro.

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

Discomaniac... a tak poza tym, jeśli na codzień focisz Canonami to może pozostań przy Canonie... to bardzo dobra firma i nie będziesz miał kłopotów z obsługą... mają bardzo podobne menu...

Luxmany i winyle 

A tu taki moje próbne "fotko" z Fuji S5600 w wersji mega zmniejszonej i skompresowanej:)....pozuje moja Pani....705:D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mogę się pochwalić fotkami mojej żony z Nikona 8800?

jeżeli mogę to proszę ... >>>

Ukryta Zawartość

a może to komuś pomoże podjąć decyzję?

Ukryta Zawartość

>matryca to tylko 5.0 MP

co do rozdzielczosci - zobacz jakie zdjecia robi Nikon d2h z 4MP!!!

kazdy w miare powaznie traktujacy fotografie cyfrowa wybierze aparat zapisujacy w formacie RAW - np. G5

xajas

www.jaschiks.com

co do RAWów - wbrew pozorom nie ma wielkiej przepaści pomiędzy RAW i JPEG w max jakości (mówie o G5 właśnie) - dla zwykłego pstrykacza średnio przydatne szczególnie, że zjada dwa razy więcej miejsca i przy podglądzie na wbudowanym ekranie nie ma możliwości wyświetlenia szczegółów!!!

Witam

Zgadzam się z Josefem. Aby naprawdę skorzystać z RAW trzeba mieć chęci i czas na to aby zrobienie zdjęcia nie kończyło się po naciśnięciu spustu migawki.

Od jakiegoś czasu jestem użytkownikiem Olympusa C-725. Aparat nie był strzałem w dziesiątkę i dziś znacznie lepiej wiedziałbym jaki dla siebie wybrać.

Największe jego wady i zarazem cechy, którymi kierowałbym się przy zakupie:

- szybkość

- pomiar ekspozycji w sytuacji gdzie w kadrze znajdują się bardzo ciemne lub czarne elementy, aparat po prostu stara się je za wszelką cenę doświetlić. Dotyczy to tylko zdjęć z lampą, które często wychodzą przepalone. Przynajmniej pierwsze ujęcie zanim odpowiednio nie zareaguję

- szumy, ISO 400 praktycznie nie do użycia, natomiast ISO 200 przy dobrym naswietleniu jest znośne.

- nieco mały wyświetlacz LCD, (inna sprawa, że rozmiar to nie wszystko, bardzo ważny prarametr to rozdzielczość)

- tryb makro od 10 cm, po prostu brak trybu super-makro

- brak ręcznego ustawiania ostrości, co prawda uważam, że ustawianie ostrości na podstawie wyświetlacza LCD to sprawa delikatnie mówiąc trudna, jednak miałem kilka przypadków, gdzie ta funkcja (w innych aparatach) się przydała. Można jakoś tą ostrość ustawić "czuja", o ile aparat ma jakąś orientacyjną skalę.

- brak lampki wspomagającej nastawianie ostrości.

Z tych wszystkich minusów najbardziej dokucza mi szybkość, czyli czas na nastawienie ostrości, dużo ujęć zostało przez to straconych.

Większość tych wad została wyeliminowana w praktycznie każdym aparacie kompaktowym z okolic 1000 zł. i to bez względu na producenta

Polecano tutaj Fuji, moim zdaniem zarówno model 5500 jak i 9600 (nieco ciemniejszy obiektyw) są szybkie.

Brak RAW'u i "tylko" 4x zoom optyczny w Canonie A610 i A620 (większa matryca dla mnie nie byłaby znaczącą zaletą) nie muszą być wadami, chyba, że użytkownik jest pasjonatem.

A może by tak jakiś Panasonic?

Pozdrawiam

Witam ponownie

"Widzialem zdjecia z Nikona 5700... Szczeka mi opadla..."

Sam aparat zdjęć nie zrobi. Oczywiście sprzęt jest ważny ale przyznam się, że będąc nieco załamanym po zobaczeniu pierwszych zdjęć z mojego nowiutkiego wtedy "C-725", zobaczyłem jakie zdjęcia można nim robić jeśli robi się to świadomie, znając wady i zalety apratu. Teraz już nie myślę: "gdybym miał taki... aparat to dopiero bym robił zdjęcia".

>wbrew pozorom nie ma wielkiej przepaści pomiędzy RAW i JPEG w max jakości (mówie o G5 właśnie)

ta przepasc zaczyna sie tam gdzie zaczniesz stososwac programy typu RawShooter, DxO Opics, adobe Raw itd.

Ale jaak juz pisalem to cos dla tych ktorzy oczekuja wiecej niz urlopowe odbitki 10x15cm

> dla zwykłego pstrykacza średnio przydatne szczególnie, że zjada dwa razy więcej miejsca

to prawda

xajas

www.jaschiks.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.