Skocz do zawartości
IGNORED

Jak sprawdzic czy to nie cdr lub mp3?

maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pewno jest program tak jak do dvd do tego aby sprawdzić z czym mamy do czynienia... Czy cd czy cdr a na dodatek czy nie zrobione z mp3? Sporo róznego rodzaju piractwa wokół... Moze ktos pomoże i da link do jakiegos programu sprawdajacego (niestety, nie kazda płytke widac od razu "na oko" i ucho). Pozdrawiam. Maciek

https://www.audiostereo.pl/topic/26049-jak-sprawdzic-czy-to-nie-cdr-lub-mp3/

Tau Analyzer version 1.2 - wyeliminujesz mp3.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poczytaj całą stronę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Pawlinda>

Duzo by opowiadac:) Mam ponad tysiąc płytek i co najmnije dwie kupione w sklepie z hologramem itd. i niby nie mp3 ani cdr a pirat:)) i co ty na to? Problem w tym, ze aby miec szerszy dostep do oferty kupuję coraz częściej na giełdach, allegro lub sprowadzam... I tutaj pies pogrzebany. Takie "wynalazki", unkaty np z końca lat 60-tych brzmią róznie... I mam podejrzenia co do produkcji... Tym bardiej kiedy nie można się doszukac ofixjalnego katalogu... Totak dla wyjasnienia. Bo o "zwyczajnych" ogólniedostepnych płytkach to ja nie pisze - prosze wybaczyć że nie zaznaczyłem:)

Dzieki Panowie za namiary na program... Spróbuje ściągnąc raz jeszcze - kiedyś go miałem i nijak nie mogłem odpalic na xp... Tak ma czy jakiś konflikt u mnie? A co z tym cdr? Brak programów - nie wierze skro do dvd jest to i cdr musi byc:) A może nie... POzdrawiam. MAciek

paulinka, 2 Maj 2006, 07:58

>obcietej gory pasma nie maja formaty BEZSTRATNE [...] a mp3 nawet 320 kbps od razu w tau

>widac

Jak zrobisz mp3 w lame w -k -q 0 -b 320 to pasmo się utnie nie na 16 kHz jak zwykle w mp3 tylko na 20 kHz, co będzie trudniej zauwazyć (zależnie od muzyki) a na pewno bardzo trudno usłyszeć. A dobrze zrobiony stratny ogg wyjdzie nawet za 20 kHz.

Pawlinda, 1 Maj 2006, 17:15

>A czy to nie jest tak, że jak kupisz w sklepie z hologramem, zafoliowane to masz gwarancję, że to

>nie cd-r, ani mp3?

Kilka lat temu kupiłem w empiku dwu-płytowe U2 "the best of" i jakis czas temu (dzięki lekturze tego forum) uświadomiłem sobie że to jest pirat pełna gębą !!!!!

paulinka, 2 Maj 2006, 16:07

>w jaki sposob? szczegoly prosze. chociaz, moze lepiej nie wiedziec, po co sie denerwowac skoro bz

>tego dobrze sie slucha ;-)

To do mnie pytanie ? Normalnie, leżało obok inych płyt. Widocznie pracownik empiku chciał miec oryginała i podmienił płyty. Tak to sobie tłumaczę... Tak czy owak wiem jedno. Wydałem prawie 100 zł na ta płytę i już na samym początku sie zastanawiałem czemu nie ma książeczki i wszystko jest tak nie równo obcięte. Ale dopiero kilka lat później uswiadomiłem sobie co jest grane :))

>paulinka>

"Stare" piraty mozna było rozpoznac z daleka:) No moze bez przesady ale po zobaczeniu wkąłdki, druku na krązku wszystko było jasne... teraz technika poszła tak daleko także wśród piratów, ze można kupić ekskluzywne wydania japońskich edycji "vinyl replica" nie do odróżnienia. A kiedy dostałem "rosyjską"edycję dark side of the moon - odjechałem!!! Plakaty, nadruki, naklejki itd - jak w oryginalnym vinylu!!!! tego nie kupisz nigdzie!:)) a jakoś nagrania bez zarzutu! Maciek

paulinka, 2 Maj 2006, 15:47

>a w tau mozesz sobie oprocz automatycznego okreslenia audio/kompresja sam zobaczyc widmo pliku,

>dobrze zrobione kompresje tez widac, nawet ogg. moze nie zawsze slychac, ale widac na pewno :)

wiem, wiem, ja sobie widmo oglądam w czym innym. Tylko chciałem zwrócić uwagę że w wysokim ogg jest bardzo mało podcięte widmo mimo że jest startny.

>Takie

>"wynalazki", unkaty np z końca lat 60-tych brzmią róznie... I mam podejrzenia co do produkcji... Tym

>bardiej kiedy nie można się doszukac ofixjalnego katalogu... Totak dla wyjasnienia. Bo o

>"zwyczajnych" ogólniedostepnych płytkach to ja nie pisze - prosze wybaczyć że nie zaznaczyłem:)

Parę lat temu Sidi Pocket wydało np. "Imagine" Johna Lennona. I w jednym utworze wyraźnie słychać zakłócenia od telefonu komórkowego. No o czym to świadczy panowie?

k.mik, 2 Maj 2006, 23:16

>Parę lat temu Sidi Pocket wydało np. "Imagine" Johna Lennona. I w jednym utworze wyraźnie słychać

>zakłócenia od telefonu komórkowego. No o czym to świadczy panowie?

Które zakłócenia? dzwonek czy burczenie?

pq, 3 Maj 2006, 00:04

>k.mik, 2 Maj 2006, 23:16

>

>>Parę lat temu Sidi Pocket wydało np. "Imagine" Johna Lennona. I w jednym utworze wyraźnie słychać

>>zakłócenia od telefonu komórkowego. No o czym to świadczy panowie?

>

>Które zakłócenia? dzwonek czy burczenie?

Oczywiście że burczenie. Nawet ripować nie potrafili. Po prostu LINE-OUT -> LINE-IN i zgywamy analogowo w czasie rzeczywistym. No bo chyba komórka nie zakłóca w ten sam sposób ripowania ani kopiowania płyty w trybie DAO czy nawet TAO :-)

• 5 miesięcy później...

Odświeżę pytanie... Moze są jakies metody, programy , które jednoznacznie stwierdzą czy mam do czynienia z cdr czy z płytą tłoczoną? I może ktoś podpowie dlaczego w moim komku nie chce sie zainstalować 9to znaczy instaluje sie ale chyba nie do konca - jest nieczynny) program do analizy częstotliwości 9ten do mp3). Pozdrawiam. maciek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.