Skocz do zawartości
IGNORED

bocznikowanie jentzenem

gabler

Rekomendowane odpowiedzi

A czy wcd arcam 7se którego posiadam też powinienem zbocznikować elektrolity i ewentualnie jakimi pojemnościami a są tam cztery rubicony 1000uf 35v

Na wyjściu mam elny cerafine 10uf 50v co byście mi zaproponowali w to miejsce?

A zbocznikowałeś już te diody w mostku ?

Elny cerafine są dość dobrymi kondami, ale nie zawsze. Może najpierw wypróbuj te Jentzeny, albo jeszcze zbocznikuj jakąś małą wimą MKP. Ja zawsze wlutowuje najpierw gniazda do końcówek elementów (sockets) i kombinuje w wszystkimi rodzajami jakie mam. Wówczas dobieram taką konfigurację, która mi aktualnie odpowiada.

Bardzo dobre są jak radził przedmówca stare rosyjskie olejaki. Często sprawdzają się w newralgicznych miejscach i wpływają na płaski przebieg pasma. (Są neutralne)

Trudno jednoznacznie stwierdzić czy jest na to jakaś reguła, ale z moich doświadczeń wynika, że małe pojemności wyostrzają górę( ale to też zależy od typu kondensatora i w ogóle urzadzenia), więc jak napisał Zerkos najlepiej jest dojść do tego na sluch drogą eksperymentów.

Generalnie w Cd nie powinno się na wyjścia dawać małych pojemności. Sam osobiście jeszcze 10uF na wyjściu nie widziałem, z reguły to 47uF, ale tez z nie tej klasy CD miałem do czynienia. Myśle że nie schodź poniżej tych 10uF, ale też powyżej 20uF nie wyskocz, i tak jak przedmówcy ja polecam SCRa, jak z olajakami to nie wiem, nigdy tego nawet w ręku chyba nie trzymałem ;P

wywal Elny, wlutuj w ich miejsce goldpiny z podstawki precyzyjnej i włuż coś innego. Goldpiny po to, żebyć przy każdej zmianie nie musiał lutować, tylko będziesz przekładał, a jak już trafisz to wtedy wlutujesz.

Z Panasonicami FC jest różnie...

Może być poprawa, szczególnie w niskich tonach napewno będzie, ale środek i góra mogą zabrzmieć szczegółowjej, ale też mogą znacznie jeszcze gorzej.

Te kondensatory nie zawsze się sprawdzają.

Już wiele razy u mnie albo poprwiały albo jeszcze pogorszyły dźwięk.

Ja bym spróbowal podmainy na Rubycony ZL- chociaż zminy wprowadzane w każdym CDku są inne i trudne do przewidzenia. Moja rada nie wymieniaj wszystkich na oślep odrazu, bo możesz się przejechać. Moja rada to wymienić kondesatory przy przetworniku na Oscony.

Nie mam schematu ale według mnie przy przetworniku są os-cony, są dwie sztuki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedno

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten jeden przy układzie rzeczywiście wygląda no Oscona. To jest jeden z najlepszych jakie istnieją kondó do cyfrówki.

Czy ty juz go właśnie wymieniłeś ? Bo nie sądze aby siedział tam od nowości Oscon.

Zdjęcie jest niewyraźne.

I jeszcze jedno

Ukryta Zawartość

post-11648-100002562 1170291437_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wracając do jentzenów słucham z nimi drugi dzień wzmaka i faktycznie góra robi się coraz bardziej przejrzysta i czystrza jednak powietrze i bas są jakieś mniej dosłowne .Na moment odlutowałem je aby porównać z tym co było i według mnie bas i przestrzeń tzw.megic są leprze za to góra jest jóż nie do zaakceptowania.

Po świętach kupię inne wartości MKP i poprubuę.

Przydałby się kompromis.

Nie oczekój cudów od tego Arcama.

Aby poprawić takie subtelne aspekty brzmienia, musi sporo się pobawić w odpowiemi dobór kondów i nie wszystko na gwałt. Daj kążdem trochę się uformować.

Dużo zależy też od okablowania i przedewszystkim samych kolumn.

A tego CD'ka to kupiłeś ze sklepu, czy od kogoś ? To też dużo znaczy.

W sklepie o czy jóż pisałem. Czy ty też uwazasz że polipropyleny muszą się uformować ?

Kolumny mam na kicie akustyka PL18Wo08 i SS9300.kagle Fade aerolitz interkonekt a głośnikowe to Qed 300xt.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.