Skocz do zawartości
IGNORED

bocznikowanie jentzenem

gabler

Rekomendowane odpowiedzi

Zbocznikowałem elektrolity 10000mf rubicona w zasilaczu wzmaka arcam 8 polipropylenami 2.7mf Jentzen

wysokie stały się bardzo łagodne ubyło jakłby powietrza , bas stał się trochę zamulony .

Czy jest to normalne po dołożeniu nowych polipropylenów , czy muszą się wygrząć a może są za dużej pojemnosci ,czy po jakimś czasie brzmienie się poprawi?

Proszę o radę.

https://www.audiostereo.pl/topic/26031-bocznikowanie-jentzenem/

Zaluma bas, taka mała pojemność, to chyba tylko subiektywne odczucie? Pozytywny wpływ na wysokie tony jest oczywisty, dobrze zrobiłeś, możesz poeksperymentować z większymi pojemnościami (z mniejszymi też), ale na zasialniu to MKP/MKT tak do 10-15-22uF się daje.

e no panowie ... 5cm przewodu w torze zasilania zmula bas ?? hehehehehe

To moze jeszcze powiecie że czym krótsze nóżki ma kondensator tym lapiej gra co ?? hehehe VooDoo :D

przedewszytkim bateria 2,7mF z Jantzenów kosztowała by Cię chyba jak średniej klasy samochód.... chciałeś chyba napisać 2,7uF, ta pojemność zasilania to chyba też jest w uF a nie mF.... bo chyba by Ci się 10000mF do tego Arcama nie zmieściło ...

Molimbden dobrze prawi... 10 - 20uF na boczniki to ok... ale przy takiej pojemności wpływ bocznikowania jantzenem a np. jakąś WIMA czerwoną MKP będzie żaden, ale nie wiem, nie będe pewnie tego zdania bronił.

Tak czy siak ... ja robie tak, że główna bateria elektrolitów w ogóle nie jest bocznikowana, przy układach zakłądam jeszcze po 1000uF, i je bocznikuje jakimiś 2,2uF MKP/MKC. Wg. mnie to dobre rozwiazanie.

nie "zaglądam" a "zagłądam" czytaj: zakładam :) ... sorry ja jużdzisiaj od liczenia pierdzielca dostaje :)

Poprostu robie tak że po modku daje powiedzmy 10 000uF i tego nie docznikuje, od tego idzie przewodami napięcie na płytki końcówek mocy, i tam jeszcze są założone 1000uF...

trafo ---> prostownik---> 10 000uF -----> 1000uF + bocznik ----> końcówka mocy

Tak wyglada "droga kżyżowa" napięcia od trafa do końcówki mocy wg. mnie ...

hmmm ... to już zalezy od charakteru aplikacji. Jeśli aplikacja jest bardzo szybka , lub ma sama w sobie tendencje do wyostrzania to wsadzanie szybkich kondensatorów zpowoduje wykastrowanie uszu ... W obocnym wzmacniaczu zrobiłem taki myk, że teoretycznie zmuliłem go Rubyconami ZL 1000uF/50V przy końcówkach , ale w źródłach prądowych i sprzężeniu zwrotnym dałem Panasonici FC, zaowocowało to bardzo równym przetwarzaniem całego pasma, i moge powiedzieć że mam neutralną końcówke mocy ... także wiesz ... sztuka kompromisów :)

Musisz sam siebawić, ale jesli dałem 5cm kabla do tych boczników, to albo stary ten kabel był 0,2mm^2 albo Ty wierzysz w krasnolódki ... bo tylko przy tych dwóch przypadkach mogłes zmulić wzmaka. Napisz jakie brzmieniu lubisz, jake masz kolumny, i jakie tranzystory mocy masz ... to już coś da...

Nie wiem jakie są tranzystory bo w tym arcamie są przyciśnięte radiatorami .

Zalerzy mi na szybkim szczegółowym pełnym po wietrza brzmieniu oraz kontrolowanym basie .

Kable dolutowane są 1.5mm2

Do wzmaka mam dołożony trafo 500va na końcówkę mocy i wymienione diody na szybkie.

Dużo śię poprawiło szczególnie po wymianie diod , wzmak nabrał energi poprawil się wykop , bas , jednak wydaje misię że gra za ostro , soprany mogły by być czystrze bardziej naturalne.

Dlatego prubóję z bocznikowaniem.

Raczej nie.

Duży wpływ na dźwięk ma "wygrzewanie" elektrolitów (formowanie). I tu zależnie od kondensatora z biegiem czasu wpływa trochę na dźwięk. Daje się to odczuć szczególnie w czułych na zasilanie układach. Co do kondensatorów foliowych, to raczej już po wymianie wukładzie usłyszysz tą stałą poprawę lub nie.

A przy tych diodach, które wymieniłeś zbocznikój je małymi kondensatorami np. MKT. To też mogło wpłynąć na złagodzenie dźwięku. W przypadku popularnych diod daj 47 nF, przy bardzo szybkich wystarczy 2,2 nF.

Niby w foliowych nie ma się co "układać", ale jednak brzmienie sie zmienia, ale wystarcza w sumie jakieś 24h. A co się zmienia? Wysokie z początku są takie "surowe"(ja to tak odbieram), potem pojawiają się szczegóły i głatkość.

tak, racja, zbocznikowanie diod może troche ustpokoić brzmienie bo przy przełaczeniu złącza występują takie piki, przepięcia które wyostrzają dzwięk. Ale czy MKP czy MTK są dobre na bocznikowanie diod ?? Może lepiej Tantale albo jakies ceramiki ?? co o tym powiecie ??

Co do ceramików, to rzeczywiście już wiele razy spodkałem je w fabrycznych aplikacjach jako bocznikujące diody.

Zasugerowałem, typowe foliowce (MKT, MKP, MKSE), ponieważ są szybkimi, stabilnymi kondensatorami i np. u mnie w CD w zasilaczu od OP'ów lepejej się sprawdziły. Ale być może rzeczywiście częściej ceramiki lepjej się spiszą w tym mjejscu.

wovo- była taka dyskusja kiedyś na diyaudio, żeby za stabilizatorami nie dawać niskoimpedancyjnych elektrolitów jak np. FC (Thorsten, Jean-Paul) . Jeśli zaś chodzi o bocznikowanie elektrolitów Thorsten radził jednemu koledze - jeśli lubisz słaby dźwięk to zostaw je (boczniki) ;) Podobnie ktoś kiedyś się pytał Jocko Homo czy w cyfrówce bocznikować elektrolity np. "teflonem" . Odp- jeśli chcesz wydać więcej kasy na dołączenie dodatkowej indukcyjności to twój biznes ;) Wskazanie było też proste - duże bezindukcyjne kondki Muraty 1210 x5r np. 22 uF :) Nie twierdzę przy tym, że łatwo jest dobrać pojemności żeby dograć brzmienie ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo...nie bardzo Cię rozumie, może dlatego że dopiero co wstałem, ale dlaczego za stabami nie dawać niskoimpedancyjnych kondensatorów ?? Przecież tam napięcie jest dużo gładsze niż przed stabami, więc generalnie to pozinno być bez różnicy ... Ale nie zaprzecze, chętnie spróbowałbym na jakiś innych, jednak zauwałyłem że gry dam za stabami Nichicona MUSE, dzwięk robi sięmiękki, jeśli dam Elne Cerafine, dzwięk robi sięmiękki, jak to jeszcze zbocznikuje WIMA MKC to jest w ogóle masakra bo nagle zaczyna brakowac pewnych detali w muzyce, jeśli natomiast dałem jednego FC 47uF za stabem dzwięk był za ostry, gdy dorzucilem drugiego i te tantale wtedy CD nabrał takiego brzmienia jak ja lubie, czyli otwarty, detaliczny, jednocześnie nie mający tendencji do przeostrzenia ... chciałbym do tego dopowiedzieć że różnice te były dla mnie bardzo trudne do wychwycenia, no może poza tymi Nichiconami i Elną bo one poprostu zdegradowały dzwięk (nie mówie że to złe kondensatory, poprostu w tym miejscu nie dały rady) , musiałem siębardzo nasłuchać żeby "zakumać baze" czyli wyczuć co jest ok, a co nie ... bardzo w tym pomogły mi płyty Hevii i Michaela Jacksona. Także moge generalnie napisać że bocznikowanie tak dobrych kondensatorów wg. mnie nie jest dobre, jednak nie bocznikowanie elektrolitów jest wbrew sztuce elektronicznej ... więc trzeba jak to zwykle przy prądzie robić coś tylko i wyłacznie na czuja...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na tych fotkach widać w jaki sposób, czym i jak bocznikowałem filtry w mojej końcówce mocy. Uważam że tak jak jest gra najlepiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może trochę dokładniej napiszę, bo za mocno skróciłem i tego nie można zrozumieć ;) Myślę, że w torze sygnału najlepiej dobrać jeden kondensator zamiast bocznikować jakiegoś elektrolita polipropylenowym - to odnośnie drugiego zdania. Jeśli chodzi o bocznikowanie w zasilaczu, to ma wpływ na dźwięk i należy to dobrać do brzmienia całego systemu. Czy należy wstawiać za stabilizatoranim niskoimpedancyjne. Z przytoczonych wypowiedzi Jeana Paula i Thorstena wynikało, że nie, wystarczy dać np. BC Components 038 i wówczas bardziej zgra się on ze scalonym stabilizatorem. Tego nie próbowałem akurat. Te kondensatory dobieram na słuch i tak samo bocznikuję je (w cedekach).

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

W torze sygnału oczywiste jest że nie daje się elektrolitów :)

Tak troche od tematu bo nie chce nowego zakąłdać ...

Czy ktosz Was wyczuł różnice w brzmieniu sprzętu w Jantzenem na wejściu a SCRem na wejściu ??

Można pod to jeszcze czerwoną WIMA elektroczną podciagnąć oczywiście MKT.

Czyli porównanie: WIMA MKT vs. Jantzen Audio vs. SCR zakładamy takie same pojemności.

Co do kondensatorów za stabilizatorami do tego samrgo wniosku (co prawda drogą symulacji) doszedł autor tego artykulu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) że najniższe ESR nie zawsze jest dobre.

Szczególnie stabilizatory LDO starszych typów nie akceptują kondensatorów o niskim ESR( w danych katalogowych często podawany jest bezpieczny zakres).

Ukryta Zawartość

Matthew ... doszedłem do tego samego wniosku ... co jeszcze ciekawsze ... bocznikowanie WIMA też u mnie przy zasilaniu OPów muliło dzwięk (no i degradowało), Jantzen grał ale jakośnie tak ... sucho, na SCR jest ok, wszystko tak jak ma być.

Morris - co to znaczy LDO ??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.