Skocz do zawartości
IGNORED

Jan Garbarek na koncertach w Polsce

Seband

Rekomendowane odpowiedzi

W czerwcu będzie można usłyszeć i zobaczyć w Polsce Garbarka z zespołem:

3.06.2006 - Gdańsk

4.06.2006 - Koszalin

5.06.2006 - Poznań

6.06.2006 - Bydgoszcz

7.06.2006 - Szczecin

8.06.2006 - Wrocław

Szczegóły na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bilety trochę drogie więc na razie się zastanawiam...

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26025-jan-garbarek-na-koncertach-w-polsce/
  • 4 tygodnie później...

Znany norweski saksofonista Jan Garbarek przyjedzie do Polski z kilkudniową trasą koncertową na początku czerwca. Uznawany za jednego z czołowych muzyków nurtu europejskiego jazzu i world music, wystąpi w sześciu dużych miastach.

Trasę koncertową Garbarek rozpocznie w Gdańsku 3 czerwca, potem zagra jeszcze w Koszalinie, Poznaniu, Bydgoszczy i Szczecinie. Swoje tournee po Polsce zakończy koncertem we Wrocławiu 8 czerwca.

Muzykowi towarzyszyć będą na trasie Rainer Bruninghaus - fortepian i instrumenty klawiszowe, basista Eberhard Weber oraz Trilok Gurtu, grający na perkusji i instrumentach perkusyjnych.

Urodzony w Mysen w Norwegii 59-letni Jan Garbarek uważany jest za jednego z ważniejszych współczesnych muzyków jazzowych, a także za ojca skandynawskiej sceny jazzowej. Jego ojciec był z pochodzenia Polakiem - rodzina artysty pochodzi z Wielkopolski.

Ten norweski jazzman grę na saksofonie rozpoczął w wieku czternastu lat zainspirowany usłyszaną w radiu muzyką Johna Coltrane'a. Zaczął się uczyć gry na saksofonie tenorowym, później do swojego instrumentarium włączył też sopran i saksofon basowy. W 1962 r. zwyciężył w konkursie dla muzyków amatorów, a niedługo potem założył własny czteroosobowy zespół muzyczny. W 1968 r. reprezentował Norwegię na festiwalu European Broadcasting Union, a swoim występem i muzyką zwrócił na siebie uwagę całej ówczesnej muzycznej Europy.

W twórczości Garbarka przewijają się elementy muzyki etnicznej, a także religijnej. W jego kompozycjach i grze zwraca uwagę koncentracja na barwie i fakturze. Mimo, że z czasem styl jego muzyki stał się bardziej ascetyczny, to jednak w jego brzmieniu zawsze słychać nutę liryzmu i ciepła. Od dłuższego czasu w muzyce saksofonisty wyraźnie pobrzmiewają elementy twórczości ludowej i etnicznej. Często w nagraniach towarzyszą mu artyści pochodzący z różnych kultur i reprezentujący różną stylistykę, m.in. poprzez włączenie do instrumentarium oryginalnych instrumentów ludowych danego kraju.

Z Garbarkiem współpracowali m.in. tacy muzycy jak Keith Jarrett, Ralph Towner, Charlie Haden, Eberhard Weber, Don Cherry czy Chick Corea. Jego dyskografia to zarówno utwory jazzowe, jak i albumy z elementami muzyki ludowej i klasycznej. Wydał blisko 40 płyt - ostatnia zatytułowana "In Praise Of Dreamsń ukazała się w 2004 roku.

Norweski saksofonista już kilkakrotnie występował w Polsce. Ostatni raz zagrał w październiku ubiegłego roku na koncercie w Warszawie.

Bylem w sobote na plenerowym (wiadomo - astma Artysty) koncercie na gdanskiej wyspie Olowianka. Bilety byly nienajtansze jak na oferowane warunki 75 i 150,- Zaczelo sie fatalnie - niski pulap chmur musial zwiastowac rychly deszcz i tak sie zaczelo. Jak by tego bylo malo wyszedl jakis smutny pan z zapowiedzia. Poczatkowo sadzilem, ze w mily sposob powita muzykow i przyblizy zgromadzonej licznie gawiedzi repertuar koncertu. Nic bardziej mylnego - pan wital po kolei z imienia i nazwiska wszystkich oficjeli zasiadajacych na miejscach dla VIP-ow, poczynajac od prezydenta Gdanska, przez przedstawicieli partii politycznych i urzedow a konczac na wszystkich sponsorach. Gdy wymienil firme Toi-Toi publicznosc sie ozywila... Mnie zaczelo rosnac cisnienie bo nie sadzilem, ze ktos sie dolozyl do mojego biletu. Na koniec powiedzial, ze "teraz wystapi Jan Garbarek ze swoim zespolem oraz Trikol Gurtu". Myslalem, ze sie chlop przejezyczyl ale gdy blednie wymowil imie muzyka po raz drugi mialem pewnosc, ze nigdy wczesniej o nim nie slyszal. Slowem nie wspomnial, ze grac beda rowniez inne gwiazdy swiatowego formatu majace na swym koncie rowniez solowe dokonania - Eberhard Weber i Rainer Brüninghaus. Moja zlosc narastala... Artysci bez slowa, bardzo skromnie rozpoczeli koncert. Wtedy zaczela trzeszczec prawa kolumna (na skutek padajacego deszczu). Po rusztowaniu wspial sie natychmiast mlody czlowiek z ekipy i okryl ja nieco plandeka. Gdy juz chcialem zaczac sie rozkoszowac dzwiekiem - deszcz zaczal sie nasilac i wiekszosc przybylych zaczela rozkladac wielgachne parasole, ktore wygladaly jak gigantyczne grzyby. Zaslonily oczywiscie cala scene. Pozostal mi tylko dzwiek mieszajacy sie z monotonnie spadajacymi kroplami deszczu. Iscie norweska atmosfera - moze to byl fragment scenografii? Po kilku utworach zaczalem sie rozkoszowac muzyka i zapomnialem o padajacym deszczu. Koncert trwal 1,5 godziny - artysci zagrali repertuar z przed okolo 10 lat - glownie Twelve Moons i Visible World oraz utwory solowe wszystkich czlonkow. Po koncercie mialy byc w sprzedazy plyty ale... skonczyly sie. Wg. zapowiedzi smutnego pana bylo to koncertowe wydarzenie roku - pozdrawiam organizatorow. Jutro (sroda) w TVP Kultura ma byc transmisja koncertu ze Szczecina. Mam nadzieje, ze nadrobie zaleglosci wzrokowe... W lipcu na Wybrzeze ma zawitac Paco de Lucia ale chyba trzy razy sie wczesniej zastanowie w obawie by nie bylo to kolejne "wydarzenie roku" :-)

Ja bylem na miejscu. Koncert cudny - nagłośnienie rewelacyjne (o dziwo), sceneria Zamku Książat Pomorskich w Szczecinie również. Pogoda dopisała. Trochę się bałem że bedą smędzić za bardzo - koncert miał trwać ponad 2 godziny - ale niepotrzebnie. Łoili aż miło cały czas, typową balladę zagrali jedną - na ostatni bis. A to co wyrabiał Trilok Gurtu to po prostu szczęka na ziemi. Ten facet to prawdziwa lokomotywa za perkusją. Momentami się łapałem na tym że nie słucham całości tylko się na perkusji skupiam. Na płytach studyjnych Garbarek go chyba krócej trzyma, ale w warunkach koncertowych daje mu się wyszaleć i dzięki temu muzyka dawałą porządnego kopa. A jak już miał swoje 5 minut solo i grał śpiewajac jednocześnie skatem, to naprawdę tylko czapki z głów.

Od kiedy CD stało się standardem Garbarek się moim zdaniem trochę zagubił, jego płyty w latach 90tych są piękne ale niestety w większości przydługawe. Ale na koncercie tego się nie czuło,2 godziny przeleciały migiem, a ja teraz siedze i słucham , juz z płyt, w domu. :)

pozazdrościć, koncert chyba był b. fajny

klimat i pogoda dopisały, publika też

fajnie jest w szczecinie i na zamku ks. też bardzo ładnie

oczywiście nagrałem i oglądałem wczoraj w tvp qóltura

triloka nawet podziwiło moje dziecko w tv, jak ten facet to robi?

garbarek grał b.dobrze

żałuję, że nie bliżej stolycy ten zamek, a może to i lepiej że takie koncerty odbywają się gdzie indziej i mogą je obejrzeć tez inni fani

pzdr

• 1 rok później...

Kilka fotek z koncertu na Zamku Książąt Pomorskich. Szczecin, 07.06.2006.

Ukryta Zawartość

post-51-100008566 1204370222_thumb.jpg

post-51-100008567 1204370221_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejne ...

Ukryta Zawartość

post-51-100008563 1204370296_thumb.jpg

post-51-100008564 1204370294_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jeszcze Eberhard Weber podczas solówki na swym wspaniałym instrumencie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 7 miesięcy później...

Tak sobie wznowię wątek. Wiem, że Garbarek nie jest ulubieńcem forumowiczów, lecz czekam z utęsknieniem na powtórkę w TVP Kultura koncertu ze Szczecina. Byliśmy z żoną na kocercie w filharmonii w Bydgoszczy i oceniłbym ten występ jako poprawny,bez wystrzałów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.