Skocz do zawartości
IGNORED

duże kolumny TONSIL 5-cio głośnikowe

Pioro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam duże kolumny bardzo solidnie wykonane oparte na głośnikach TONSILA w jednej kolumnie jest 5 głośników wymiary kolumny to 120cm wysokości, 36cm szerokości i 40cm głębokości. Niestety głośniki basowe zdegradowały się i nie ma ich.

Kolumna zbudowana jest z głosników:

- 2 wysokotonowe na samej górze

- 1 wysoko-średnio tonowy

- 1 średniotonowy (w oddzielnej komorze)

- 1 niskotonowy

- i oczywiście zwrotnice

Chciałbym zmodernizować te kolumny gdyż naprawdę bardzo mi się podobają i chciałbym prosić o pomoc doświadczonych już słuchaczy i ludzi wiedzących o co chodzi w temacie. Najpierw chciałbym wsadzić głośnik niskotonowy chętnie wybrałbym coś z STX-a bo to musi być wymiar większy jak 30cm i mam na myśli 32cm STX-a lecz nie wiem za bardzo który głośnik wybrać: (wolałbym żeby membrana była czarna a nie żółta)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bądź też:

Ukryta Zawartość

pojawił sie też pomysł żeby przerobić kolumny na dwa głośniki 32cm podobno dużo lepiej zagrały by w tych kolumnach bo jeden może niedomagać proszę o pomoc czy ma to sens czy nie tak samo jesli chodzi o wybór głośnika który by był lepszy bo niektórzy mówią że to prawie to samo dlatego proszę o wyjaśnienie wątpliwości. Chciałbym też spytać jaki powinien być bass-reflex do tych głosnikach gdyż teraz w tych kolumnach siedzą 3 otwory po 5cm średnicy i 4cm głębokości to odrazu prosiłbym o napisanie jaki do danego głośnika powinienen wsadzić bass-reflex.

Kolejną sprawą jest zwrotnica czy (ja posiadam taką zwykłą zwrotnice nic rewelacyjnego) czy ktoś miałby jakiś pomysł lub projekt jakie zwrotnice by najlepiej tu się zachowywały wystarczył by sam schemat z wartościami gdyż mam sam możlwość wykonania zwrotnic. Jeśli ktoś ma jeszcze inne jakieś pomysły co do modernizacji przeróbki tych kolumn proszę je tu prezentować, będę wdzięczny za każdą pomoc i pomysł przedstawiony tutaj, poniżej zdjęcia kolumn (proszę rozjaśnić monitory będzie dużo lepiej widoczne)

post-10978-100002704 1170291245_thumb.JPG

post-10978-100002705 1170291243_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No cóż co do wyglądu to zgadzam się z przedmówcami.

Ja bym to przerobił na 3-way.

Jeden STX 32-xx--xx powinien wystarczyć, chyba że planujesz nagłaśniać jakieś imprezki.

Jeśli możesz i Ci się chce, to odkręć wszystkie głośniki i podaj ich typy i oznaczenia. Wedle mnie drugi od góry to Tonsil GDWK 8-11/120, poniżej Tonsil GDMK 11/60. Spróbuj też narysować schemat zwrotnicy. Może coś się wymyśli. Ja kilkanaście lat temu zbudowałem podobnej wielkości kolumny i mam je do tej pory. Mają obudowę zamkniętą o obj. ok. 110 litrów, głośniki średniotonowe w oddzielnych komorach o obj. ok. 2-3 litrów. Oto ich s

schemat.

L1 cewka rdzeniowa 10 mH

L2 3 mH

L3 2,2 mH

L4 1,8 mH

L5 0,8 mH

L6 1,4 mH

C1 100 mkF

C2 82 mkF

C3 15 mkF

C4 15 mkF

C5 5,5 mkF

C6 10 mkF

R1 10 Om

R2 3,9 Om

R3 22 Om

R4 2,2 Om

R5 6,8 Om

Wszystkie głośniki 8 Om.

Tonsil GDN 30/100/7

Visaton W170 S

Westra PM-175-2118

Tonsil GTC 11/100

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolega dobrze radzi, a 3 głosniki odtwarzające wysokie tony to jednak spore przegięcie, obudowę można przerobić na zamkniętą, głośniki STX to raczej porażka, wybierz 3 lub 4 drogi, jednak ze względu na cenę głośników w tym ostatnim przypadku musiałbyś pewnie dać na dół tego STXa 32cm, który będzie robił za subwoofer :)

Jakoś da się wyjść z tej popapranej konstrukcji, ale zamontowana w niej "gotowa" zwrotnica raczej sie nie przyda.

bardzo dziwna konstrukcja

cos nie przypominam sobie aby taka tonsil wypuscil

ja wyznaje zasade im prosciej tym lepiej ,warto by bylo uproscic ta kolumne (zmniejszyc ilosc glosnikow)

Witam!

Zdaję sobie sprawę że kolumny nie są niczym rewelacyjnym i chcę to zmienić stąd mój temat.

Pozatym same skrzynie są naprawdę dobrze wykonane z paździerzu o grubości 4cm (kolumna jest obrzydliwie ciężka). Proszę o pomoc z jakich głośników zrezygnować tzn. odłączyć, jaki układ głośników przyjąc by było jak najlepiej.

Patrząc od góry kolumna jest zaopatrzona w głośniki:

- GDWK 9/120/(nie mogę odczytać) 120W 8ohm

- GDWK 8-11/120 120W 15ohm

- GDWK 11/60 60W 8ohm

- GDN 16/40/4 40W i chyba 15ohm (nie mogę odczytać)

- no i niskotonowy którego brakuje

pozatym średniak GDN 16/40/4 siedzi w oddzielnej komorze zamkniętej

ma ktoś może jakieś pomysły co do wytłumienia kolumny gdyż teraz jej ścianki są pokryte gąbką taką ze 3cm

czy naprawdę spisać je na straty ?

PS no i jeden kolega straciłby rękę bo ten górny głosnik to TONSIL jak każdy w tej kolumnie (tylko ma taką obwódkę na sobie bo normalnie jest kwadratowy) :)

więc tak: objętość obudowy średniaka w skrzyni wynosi 12,6 litra, objętośc całej skrzyni bez komory średniaka 108 litrów, a więc objętośc właściwa skrzyni wynosi 95,4 litra

No widzisz jaj0ne, już byś stracił łeb za tego STXa.

W kwestii głośników proponuje usunąć GDWK 9/120, a w 8-11/120 wymienić membranę z cewką na 8 Om, bo przy 15 Om bedzie on ciszej grał od średniaka GDMK 11/60. Szkoda, że GDN 16/40/4 też jest 15 Om, bo też mogą pojawić się problemy ze współdziałaniem z innymi głośnikami. Poza tym jak jest on zamocowany, do niego jest specjalna plastykowa ramka ozdobna, gdyż sam głośnik ma wąski kosz i cięzko jest przykręcić wkręty. Jako bas zastosowałbym tego STX GDN-32-300-8-SC, bo ma niższy QTS. Narysuj zwrotnicę. Czy słuchałes te kolumny bez głośników basowych, jak grają?

Rozumiem, no więc tak co do średniaka GDN16/40/4 to zamierzam go wymienić na:

16cm:

Ukryta Zawartość

bądź też na 17cm:

Ukryta Zawartość

proszę o doradzenie który będzie lepszy skłaniam sie do tej 17stki bo wtedy niskotonowca 32cm bym wsadził z zółtą membraną i średniaka z żółtą membraną ładnie by wyglądało Smile (moim skromnym zdaniem).

dobrze przód możemy zmienić jaki układ proponujecie Smile (najlpiej jak można to proszę o rysunki i odrazu dołączać Smile)

następna sprawa to racja GDWK 9/120/xxx to GDWK 9/120/12F, a nie słuchałem jak grają kolumny bez niskotonowca

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK w takim razie pewnym jest to, że trzeba zrezygnować z wysokotonowców jest ich 3, a 1 powinien wystarczyć, a może zostawić 2 wysokotonowce i usunąć jeden ? ale skoro wyrzucimy wysokotonowce to zrobi nam się trochę miejsca więc może dołożyć jakiegoś średniaka chodzi mi oto by możliwie najlepiej i najbardziej rozbudowanie zagospodarować miejsce na przedniej ścianie... chodzi mi po głowie żeby do jednej kolumny wstawić dwa niskotonowce 32cm czy jest to dobry pomysł ? sposób w jaki chciałbym to zrobić jest na rysunku... (czerwona obwódka drugi niskotonowiec) a miejsce pomiędzy nimi wykorzystać na średniaka i wyskotonowca, zastnawiam sie jeszcze tylko nad typem obudowy czy zrobić zamkniętą czy bass-reflex pomocy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem powinno sięto wsystko wywalić na śmietnik ... i zrobićpod podstaw jakąś kolumn ala Alfa na mojej stronce czyli bas 20, średniach 14stka i wysokotonowiec... zrobić to od podstaw i będzie lepiej niż jakiekolwiek dłubanie z tym czymś czego ja bym nawet kolumną nie nazywał ...

OK w takim razie przerobie kolumny na dwa basowce i wsadze GDN-y 32-150-8, zostawie średniotonowca GDN 16/40/4, a co z wysokotonowcami ? domyślam się że redukujemy ich ilość do jednego ja zostawiłbym GDMK 11/60 60W 8ohm czy może lepszy będzie któryś z tych pozostałych ? no i rozpoczynam zamykanie wszystkich otworów i BR, a więc postać końcowa jednej kolumny:

- 2 razy GDN 32-150-8

- raz GDN 16/40/4

- raz wysokotonowiec (moim zdaniem GDMK 11/60 60W 8ohm)

- wszystko upchnięte do zamkniętej skrzyni

proszę o zaakceptowanie takiej postaci kolumny bądż zgłaszać sprzeciwy :) dziękuję za wszystkie opinie

Pioro, 4 Maj 2006, 01:37

Wysokotonowce sa w tej kolumnie dwa - a nie trzy. Ten na samej górze to STX - nie wiadomo po co. Ponizej jest GDWK 8-11/120, następny to GDMK 11/60/coś tam (i to jest średniotonowiec), potem GDN 16/40/4 (i to nie jest średniotonowiec).

Robisz tak...

Zostawiasz sobie GDWK 8-11/120 i GDMK 11/60. Zaleznie od wersji - GDMK 11/60/3 lub /4 z puszką rezonansową może pracować od 1,5khz.

Resztę złomu wywalasz jako kompletny smieć... Ewentualnie możesz te obudowę pociąc na mniejsze płyty w celu wykonania innej mniejszej obudowy (jeśli to sklejka to warto - jesli cos innego to szkoda zachodu). Robisz obudowę np. stojącą lub duzy monitor o objętości 26-33 litrów. Zakładasz do niej te głośniki i niskotonowy np. GDN 20/80/2. Zwrotnice wzorujesz na zwrotnicach Tonsil Perfect 150 (oczywiście i tak potrzebne będzie ich strojenie, ale wiesz dzięki niej po czym się poruszasz...)

A z GDN 16/40/40 możesz zrobić jeszcze jakiś fajny monitorek;)

Pioro, 4 Maj 2006, 01:37

Aha - jeszcze jedno. Ponieważ jesteś fanem Firmy Blaupunkt - o ile sobie przypominam jeden z modeli podobnych ideą i wielkością do Perfect 150 (był to chyba Disco 80) był sprzedawany pod marką Blaupunkt ;)

dziekuje za pomoc faktycznie zostawienie GDWK i GDMK jest mi bardzo na rękę ułatwia mi to całą konstrukcję z tymże dowiedziałem się że zostawiając GDWK i GDMK będę mógł przepuścić mniej mocy przez kolumne... co o tym sądzisz myślałem również o konstrukcji GDMK i GDWK + GDN 16/40/4 ale nie wiem czy wyrobie się z miejscem na przedniej ścianie bo może być problem... dlatego jakie ostateczne rzowiązanie byłoby najlpesze gdyż pojawił sie nowy fakt:

jak odkręcałem te GDN 16/40/4 to zauważyłem że mają popękane-naderwane górne zawieszenie a to chyba na dłuższą metę je wyklucza nie widziałem tego bo było to zakryte pierścieniem ozdobnym powstało to zapewne w wyniku wkręcania tych głośników a sprawcą tego wszystkiego był łepek śrubki dlatego też wydaje mi się że niedługo te głośniki też trzeba będzie wymienić... i dlatego też zastnawiałem sie nad koncepcją wysokotonowca i średniotonowca kopułkowego... (na obrazku miejsca zaznaczone na czerwono to miejsca w których naderwana jest guma) jak myślisz jak to załatwić ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pioro, 5 Maj 2006, 12:43

GDMK11/60+GDWK8-12/120 mają wystarczającą wytrzymałość. Jest ona tym większa im wyżej zostaną odcięte. Podział pasma w Perfect 150 wypadał przy 2,5 i 6,5 kHz. Dlatego niewielka kolumna bez problemu wytrzymywała te 150W mimo że niskotonowy głosnik miał nominalnie tylko 60W wytrzymałości.

Jeśli zastosujesz jako niskotonowy tego GDN16/40/4 to oczywiście moc bedzie miał mniejszą - ale ten głośnik swobodnie pracuje do 4-5 kHz więc daje się połączyć z kopułką wysokotonową bez potrzeby stosowania głosnika sredniotonowego.

Jesli to ma naprawde porządnie grać to niskotonowy powinien mieć średnicę 20cm i byc ciety przy około 1,5-2 kHz. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest GDN20/80/2. Oczywiście obudowa musi być inna i zwrotnica minimalnie też w porównaniu z Perfect 150. Oczywiście mozesz kupic słabszy GDN jakis 20/60/x i spróbować sklonować Perfect 150 - choć dotąd o takim zabiegu nie słyszałem, chyba nikt się o klonowanie tak tanich zestawów głosnikowych jeszcze nie pokusił.

Ogólnie - jak patrze na to co jest teraz to widze tam jakąś poronioną koncepcję (raczej antykoncepcję - żeby nie powiedzieć, bezmyślność) w rozwiązaniu tej kolumny. Nadaje się tylko do gruntownego pocięcia.

Żadne wstawianie 30cm głosników. Jesli już to tylko gdybyś miał duży głośnik średnio-niskotonowy i podział przy 200 hz. przy podziale wyższym niż 500-600 hz duży niskotonowiec sprawia problemy - a sadzę że STX bedzie sprawiał jeszcze większe.

Gdybym ja miał te kolumny, to przerobiłbym je na układ przedstawiony poniżej. Podział zwrotnicy zrobiłbym na 150-250 Hz dla STXa, 1200 Hz dla GDN 16/40/4 (napisałeś,że ma oddzielną komorę ok. 12 litrów, więc może pracować bez filtracji od dołu przetwarzając cały zakres basowy). Taka zwrotnica będzie niestety dość kosztowna,gdyż cewki do basów muszą mieć dużą indukcyjność, wartości trzeba by dobrać na podstawie pomiarów. Z Twoich wypowiedzi wynika, że niewielkie masz pojęcie o robieniu kolumn, więc nie wiem czy dałbyś sobie z tym radę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.