Skocz do zawartości
IGNORED

Kupiłem Sony CDP-X505 ES POMOCY!!!!!!!!!

adamiak

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę kupilem Sony CDP-X505ES i mam problem. Nie chce czytac zadnej plyty nagranej z komputera lub nagrywarki audio. Czemu, skoro koledzy pisza ze ma czytac nawet plyty chodnikowe. Czy laser jest juz zuzyty ?? Doskonale i szybko czyta orginalne plyty.Czy ktos moglby mi pomoc i powiedziec czy ten model jest taki wrazliwy czy co??Mam model nizszy CDP 303ES i czyta elegancko kazda plyte piracką. Dzwonilem do serwisu i powiedziano mi ze to chyba laser (KSS 272A) ale taki jest juz nie do zdobycia. Czy ktos moglby mi powiedziec gdzie zdobyc taki laser. A moze jest w moim CDP-X303ES tez laser taki sam jak w 505 -tce. To wtedy bym sobie moze przelozyl z 303 do 505 ale czy tak mozna i czy w 303 jest ten sam??Bardzo prosze o pomoc i dorade jezeli mozna to tez prosze Piotrka608 bo slyszalem ze zajmuje sie sprzetem SONY

https://www.audiostereo.pl/topic/26006-kupi%C5%82em-sony-cdp-x505-es-pomocy/

KSS-272A / KSS272A

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5723-100002720 1170291225_thumb.jpg

post-5723-100002721 1170291223_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moj X505ES czyta dosłownie wszystko. Mysle, ze to kwestia lasera ( moj działa od 1993 roku bezawaryjnie, oby jak najdłużej ). Laser jest do zdobycia, ale jego cena jest uzalezniona od zrodła i waha sie od 400-600zł....niestety. Radze jednak skontaktowac sie z osoba znającą sie na rzeczy w celu dokładnego stwierdzenia przyczyny niedomagan...to wcale nie musi byc laser. pozdr

Super ale gdzie go zdobyc poniewaz bylem juz w paru serwisach Sonego i sprawdzili na magazynach w Brukseli i nie jest juz on do zdobycia w serwisach SONY w calej Europie.Natomiast przestrzegano mnie od laserow znajdujacych sie na rynku typu made in china jak to jest gdzie moge zdobyc ten laser??

adamiak wspolczuje Ci sytuacji w jakiej sie znalazles. Twoja sytuacja powinna byc przestroga dla reszty forumowiczow planujacych zakup staroci pod wplywem hymnow pochwalnych wyrazan na tym forum dla antycznych odtwarzaczy CD. Wiem, ze czesto sytuacja finansowa zmusza do tego by kupowac uzywany sprzet. Nie ma wym nic zlego. Jednak ciagle wychwalanie na forum starych odtwarzaczy CD powoduje wiecj szkod niz pozytku. Nie sa to tylko szkody czysto finansowe, lecz takze ograniczajace horyzonty tych dla ktorych audio ma byc rozszerzajacym horyzonty "sluchowe" przezyciem. Swiat odtwarzaczy CD nie jet ograniczony do kilkunastu starych modeli Sony, Pioneer czy innych ktore nawet gdy nowe nie byly zbyt dobre. Zbyt czesto "wspanialosc" tych starych odtwarzaczy mierzy sie na tym w forum ich waga i wygladem a nie dzwiekiem w porownaniu do tego co jest dostepne obecnie lub bylo kilka lat temu, a nie kilkanascie.

Parsec, 29 Kwi 2006, 17:23

>adamiak wspolczuje Ci sytuacji w jakiej sie znalazles. Twoja sytuacja powinna byc przestroga

Przestrogą? Bez przesady. Skoro ktoś kupuje stary odtwarzacz nie interesując się wcześniej, jaki w środku siedzi laser (i czy jest on wciąż dostępny), to pretensje może mieć później wyłącznie do siebie.

Teo masz racje, ale mam dobre serce i szkoda mi adamiak :o) W obecnych czasach dostep do informacji jest wprost nieograniczony i kupowanie w slepo nie ma usprawiedliwienia. Nie mozna ograniczac sie jednak tylko do tego forum. Wyrtarczy zebrac troche informacji i uzbroic sie w cierpliwosc obserwujac chocby eBay a mozna za rozsadne pieniadze dostac dobrze brzmiacy sprzet.

Oj Panowie co za zyczliwosc.Fakt ze jest tu na forum duzo takich co maja Radmora polaczonego kablami z zelazka do Altusow ale liczylem ze ktos madry odpowie mi na moje pytania. Tych co chca filozofowac prosze o to by poszli sobie lepiej konia szczelic do lazienki zanim cos glupiegi powiedza. A nadal mysle ze sa tu ludzie troszke poukladani i prosze ludzi dobrej woli by pomogli mi w problemie jaki mam. Kupilem CD na ebayu i nie moge nigdzie dostac lasera.czy ktos odpowie czy w 303 jest ten sam??

• Redaktorzy

adamiak - rozumiem Twoje rozgoryczenie, ale nie usprawiedliewia to braku kultury w wypowiedziach w stosunku do forumowiczów o zdecydowanie większym stażu (oraz wiedzy). Proponuję zachować zimną krew i skupić się na wpisach, które cię interesują.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Niech nie chrzania głupot lasery made in china sa ok ale JESZCZE nie podrabiaja lasera KSS272A ..ale to tylko kwestia czasu....LASER KSS272A nie powinien czytac płyt CDR wiele razy o tym pisałem na forum.... płyty CDR w zastraszającym stopniu niszcza i uszkadzaja lasery wiec ci którzy uzywaja tych płyt moga miec zal tylko do siebie.

Proponuje kupic dobrego daca i podłaczyc do niego stacje CD-ROM która to moze czytac takie płyty a nie kupowac cd za 1500zł..

Parsec -Palisz głupoty chłopie i tyle..wiekszosc nowych cd nawet cdr-ów nie czyta wiec te stare nie sa takie złe..pomijam fakt ze nowe maja gówniane lasery które z trudem dwa lata chodza..

Mam liste około 3500 modeli z adnotacja jaki laser znajduje się. W tym coś ponad 700 Sony . W liście nie ma pozycji 303es pech brak danych . Taki laser znajduje sie w CDPX 779es ,559es,339es .Tak bynajmniej wychodzi z moich danych . Jeżeli posiadasz model 303 es powinna być rozpiska jaki to model . Spojrzawszy na inne modele serii czyli 777 ,77,lub 7, itd jest pewna logiga we wszystkich tych seriach model 5 i 3 maja ten sam laser , natomiast w 7 czasem jest dawany inny a czasem taki sam jak w niższych seriach . Moze cos pomogłem tą informacją . pozdrawiam

Aha - i jeszcze jedno. Z informacji poniższego linku wynika że w X303ES też jest KSS-272A ale głowy bym nie dał.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotrek608 -> Przykre, ze czlowiek jak Ty, ktory ma troche pozytywnego wkladu w to forum rozpowszechnia bzdurne i nieprawdziwe informacje typu:

- "wiekszosc nowych cd nawet cdr-ów nie czyta"

- "płyty CDR w zastraszającym stopniu niszcza i uszkadzaja lasery"

Wlasnie dzieki rozpowszechnianiu takich bzdur, mniej doswiadczeni uczestnicy forum moga zie znalezc w sytuacj podobnej jak adamiak.

W serwisie powiedziano mi ze laser ktory czesciej czyta CD-R faktycznie szybciej sie zuzywa. Ja natomiast sam nie wiem czemu mialby sie szybciej zuzywac. Czy to jest zwiazane ze natezenie (skupienie)lasera sie zmienia do CDR-OW?

Ukryta Zawartość

???

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

I po problemie heh :) niech ktos inny sie męczy . Pod warunkiem że ktos kupi dla przestrogi zawsze trzeba pytac czy czyta cdr. Przeważnie jest przemilczane w opisach jak nie czyta. Prawie to reguła .

lenam:

>

Ukryta Zawartość

A w opisie taki kfiatek: "Zastrzegam sobie prawo do zakonczenia aukcji przed czasem z racji ogloszen w innym mediach"... Żałosne. Długo ta aukcja nie pociągnie, zostanie usunięta przez administratorów Allegro. No chyba, że cała załoga serwisu wypoczywa w długi weekend ;)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.