Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner stereo za 800zł

NimnuL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę, powiedzcie mi czy za kwotę około 800zł dostanę nowy, dobry amplituner stereo, taki który:

1. miałby wejscie cyfrowe dla dźwięku

2. miał te 2x50W dla 8ohm

Da sie cos dobrego dostac w tej cenie?

Dzieki

https://www.audiostereo.pl/topic/25979-amplituner-stereo-za-800z%C5%82/

Albo jeśli używane to jaki model sprzetu byscie polecili?

Co powiecie o czyms takim:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?

Ukryta Zawartość

te sony... to będzie mina.

Ostatnio był super NAD na allegro ale pewnie poszedł powyżej tysiąca... ale może warto poczekać. Wszystkie te plastykowe amplitunery pionka czy sony, technicsa i innych raczej słabe będą.

Ewentualnie może coś takiego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kurde, koles opisujacy tego HK powinien isc do szkoly podciagnac gramatyke. Opis niszczy oczy. Ale sprzęt wygląda ciekawie.

Właśnie miałem pytać jak to jest z używanym sprzętem stereo. Czy np. porządny wzmacniacz po np. 10 latach używania zużywa sie? Wysychaja kondziorki etc?

poszukaj moze ktos bedzie wyprzedawał- dwa pierwsze tansze - Koda do wiekszego domu

Koda AV-505

Yamaha RX-V350

Denon AVR-1705

Kenwood KRF-V5080D-S

innne strasze modele szukaj w testach w zaleznosci co cie interesuje

Ukryta Zawartość

inne testy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo chciałbym odtwarzacz DVD wpiąć przez cyfrowe gniazdo, bo jakosc powinna byc lepsza niz po analogu?

Póki co zbieram informacje bo przymierzam sie do zakupu zarówno monitorów jak i czegos co je napędzi.

Nowe amlitunery /w sensie 2-4 letnie/ w takiej cenie są raczej kiepskie,

sam tego doswiadczyłem na Technicsie sa-ex 120 /mam go jeszce jako tuner/ i na Sony str-de ... - jakiś niski model, dźwięk zamulony kompletnie, bas rozlazły, cykające wysokie -porażka w obu przypadkach,

chociaż z nudów pogzrebałem w technicsie bocznikując elektrolity w torze sygnałowym miflexami MKT? i diody w prostowniku - zrobiło się znośniej ,dźwięk bardziej przyjazny /o dziwo szczególnie nagrania akustyczne/,

ale w sumie tani przyzwoity wzmacniacz DIY rozkłada to wszystko na łopatki.

W HI-FI i Muzyka rekomedowali jakiegoś Nakamichi /nie pamiętam modelu/ - parę lat temu kosztował ok. 2000 pln.

technicsa radził bym ci omijać z daleka,sam się kiedyś sparzyłem na tym modelu,gra tragicznie i w koncu wylądował u moich rodziców pod telewizorem.A najlepiej zrobić jakiś wzamcniacz jakie tu są na forum opisywane,do tego kupić nawet na allegro tuner i masz w porównaniu do tych ampitunerów HI-END!!.

jeżeli połączysz to kablem optycznym to wtedy amplituner musi mieć przetwornik C/A i on będzie rozkodowywał wszystko, natomiast DVD posłuży jako transport. Gdy połączysz analogowo to wtedy odpowiedzialny za przetworzenie sygnału cyfrowego będzie DVD. Według mnie kierowanie się tym jest zupełnie drugorzędną i nie wartą uwagi sprawą. Dźwięk w obu przypadkach zapewne nie będzie rewelacyjny - w tym zakresie cenowym (amplitunera i tańszego DVD). Generalnie wszystkie te amplitunery to raczej zabawki. Lepiej kupić za ok 500 - 600 wzmacniacz o przywoitych 80 W na kanał, resztę na jakiś tuner - można pokusić się o komplet - np kupić Denona PMA 560, 860 i do tego radio denona, lub np wzmacniacz z seri reference pioneera i do tego radio. Można poszukać też czegoś np z harmana, ewentualnie nada - ale do tego będzie trudniej radio dobrać. Resztę przeznaczyć na jakieś sensowne kable.

NimnuL:

>Bo chciałbym odtwarzacz DVD wpiąć przez cyfrowe gniazdo

Zapomnij, to nie ma sensu. Tani amplituner stereo z wejściem cyfrowym to dziwna konfiguracja - nie wiem, czy cokolwiek takiego znajdziesz. Kup zwykły amplituner (bądź wzmacniacz i tuner), bez żadnych udziwnień w postaci przetwornika C/A.

> bo jakosc powinna byc lepsza niz po analogu?

Mit, plotka, lub przesąd swiatło ćmiący - na takie jedynie okreslenia zasługuje powyższe ;)

O, to sie czegos nowego dowiedzialem, zawsze karmiono mnie, ze nawet do slabego zestawu grajacego warto wpinac DVD przez cyfrowe gniazdo.

Kurde, sadzilem, ze amplituner stereo za blisko 1000zl nie bedzie tragedia, skoro markowe amplitunery 7.1 z udziwnieniami mozna dostac niewiele drozej ...

NimnuL:

>O, to sie czegos nowego dowiedzialem, zawsze karmiono mnie, ze nawet do slabego zestawu grajacego

>warto wpinac DVD przez cyfrowe gniazdo.

Niesłuszną karmą cię więc karmiono ;) W typowym sprzęcie kinodomowym zarówno w odtwarzaczu, jak i w amplitunerze siedzą przetworniki C/A. Z różnych względów (jakość dźwięku, oferowane funkcje, wygoda) możesz chcieć skorzystać z przetworników w jednym lub w drugim urządzeniu. Jeśli konwersja C/A zachodzić ma w aplitunerze, sprzęt łączysz kablem cyfrowym, jeśli w DVD - drutami analogowymi (których może zrobić się sporo). Ot, tyle. Spokojnie może zdarzyć się sytuacja, w której lepsze przetworniki są w DVD, i połączenie cyfrowe owocuje gorszą jakością dźwięku.

Ty szukasz sprzętu stereo - zapomnij więc o kablach cyfrowych. W budżetowym sprzęcie stereofonicznym cyfrowe wejścia są rzadko spotykane, i nie ma sensu traktować ich jako koniecznego elementu wyposażenia.

>Kurde, sadzilem, ze amplituner stereo za blisko 1000zl nie bedzie tragedia, skoro markowe

>amplitunery 7.1 z udziwnieniami mozna dostac niewiele drozej ...

"Markowe" na pewno nie musi znaczyć "dobrze grające", szczególnie w niskich przedziałach cenowych.

A tak przy okazji, dlaczego koniecznie amplituner? Za 1000 zł spokojnie można kupić wzmacniacz i tuner, oba conajmniej przyzwoite. Bba, można już pobawić się w "audiofilskość", kupując np. "kultowego" Creeka czy CA ;)))

Teo, dzięki za wyjaśnienie.

Dlaczego amplituner? Wcale nie musi to być ampli. Tylko wymyśliłem sobie, że urządzenie zintegrowane w cenie np. 1000zł bedzie lepsze niz dwa urządzenia za sumaryczną kwotę 1000zł. To jak z piwem - sześciopak jest tańszy niż sześć piw luzem :)

Zatem tak na prawdę może być to po prostu tuner + wzmacniacz.

Co to jest ""kultowy" Creek czy CA"?

Ja wcale nie musze mieć kultowego sprzętu :) Cały zestaw wpięty będzie do monitorków za około 1000zł (moze Usher s520, może Dali concept 2, moze JBL E30, może Diamondy 8.2 ... coś koło tego). Zatem chciałbym by był to sprzet solidny i dobry jakościowo, ale zeby znowu nie był przerostem formy nad treścią kiedy to nagle okaze sie, ze kupie jakis wzmacniacz i do niego warto bedzie kupic glosniki za 2500zl i nic ponizej. Mam nadzieje, ze mnie rozumiesz.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Co powiecie o takim wzmacniaczu:

Ukryta Zawartość

czy cena 430zł jest ceną adekwatną dla takiego używanego urządzenia będącego na półrocznej gwarancji?

A może lepiej

Ukryta Zawartość

to chyba starszy, ale wyzszy model?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Jeżeli Amplituner Stereo to tylko HARMAN KARDON HK 3480

Według mnie najlepszy amplituner stereo ale niestety cieżko go dostac poniżej 1000zł za używany.

Nowe chodzą na Allegro po około 1400zł

Pozdrawiam.

No to teraz juz sprawa jest bardziej szczegółowa....

Wszystko zależy od tego ile chcesz wydac, jakiej słuchasz muzyki, jakie masz kolumny no i oczywiście od tego jak lubisz słuchac tej muzyki....czy raczej cicho relaksacyjnie czy głosno.

Mam pokoj ~14m^2.

Muzyka?

Rózna, ale glownie klasyczna, jazz, czasem rock.

Kolumny na razie mam slabe, wymienie je niebawem na jakies podstawkowce w cenie okolo 1000zł - cos tej klasy (Usher s520, Dali Concept 2, JBL E30 lub Diamond 8.2 ... )

Muzyka na srednim poziomie glosnosci, choc czesciej cicho.

Wydac chce tyle ile bedzie potrzeba, ale bez przesadzania i niepotrzebnego pakowania kasy w sprzet ktorego nie docenie.

NimnuL ----->

JBL E30 sobie odpusc bo to supermarketowe hałasówki :)

JEżeli lubisz słuchac cicho to nie kupuj wielkiego 20kilowego pieca tylko poszukaj czegos z dobrą wydajnościa prodową bo do tak dużego pokoju nie potrzeba ci dużych kolumn tylko dynamicze i muzykalne monitorki wiec moc wzmacniacza koło 100W nie będzie tu miała sensu wystarczy 50W w jakims NAD'zie , Rotelu , Arcam'ie czy Cambridge Audio .... teraz tylko kwestia dobrania kolumn i wzmacniacza tak zeby sie zgrały bo jeżeli lubisz słuchac cicho (tak jak ja) to sprawa nie jest juz taka prosta bo malo który wzmacniacz radzi sobie z dobrymi monitorami tak żeby zagrac całą szerokościa pasma przy cichym słuchaniu.

Ja mam Rotela i monitory JMlab ---- i kazdemu ze spokojem słumienia moge polecic taki zestaw bo jest niedrogi a gra naprawde świetnie.

Noru --->wybacz ale piszesz jak potłuczony albo nie wiesz o czym piszesz :)

Nawet do małyvh kolumn warto mieć 20 kg piec bo najczęsciej ma on kilka par tranzystorów na kanał, duży współczynnik tłumienia, potężną rezerwę prądową (a tak 40 000 uF i więcej). I to naprawdę gra nawet cicho. A jak kupisz sobie anemika to będzie to anemik - pobrzękiwać będzie ale nie będzie grał całym pasmem i z odpowiednią masą na dole.

NimnuL ---> nie wierz w cuda połączenia cyfrowego - przeciętne CD mają lepsze przetworniki D/A jak byle jakie amplitunery KD. Dodatkowo są to przetworniki nie przystosowane do wileokanałowych formatów więc lepiej specjalizowane do "zwykłej" muzyki. Nie mówię oczywiście o dobrym SACD albo DVDA. Troszkę starsze DVD mają też niezłe przetworniki D/A i potrafią świetnie zagrać, ale uważałbym na lasery (np Pioneer DV 717)

Co do ampli to sobie odpuść. Kup sobie np nowego Conrada KD261(ok 350-400 zł). W oryginale gra nie gorzej jak Sony amplituner KD 930 QS. Wiem bo słuchaliśmy u kolegi. Jak coś to sobie dasz go do tuningu i zagra jeszcze lepiej. Do tego za 150-200 zł tuner i całość zagra o niebo lepiej od amplitunera.

jaro4444 ---->

Czepiasz się mnie a sam polecasz wzmacniacz KODY :)

Aha i co do twojego stwierdzenia o anemikach to polecam osłuch paru Roteli, NADów itp.

One nie przekraczają czesto 10kg a pokonaja nawet 30kg wzmacniacz....waga i garsc kondensatorów czy tuzin tranzystorów to nie wszystko...podobnie jak dwa trafia wielkosci torebek cukru nie są wcale wyznacznikiem jakosci dźwieku czy jego dynamiki.

A wzmacniacze KODY bez przeróbek według mnie nadaja sie do piwnicy i Altusów albo do techno :)

Pozdrawiam.

Noru ---->

"Aha i co do twojego stwierdzenia o anemikach to polecam osłuch paru Roteli, NADów itp."

Uwierz, że trochę ich posłuchałem i innych "audiofilskich" firm także ;) A co do KD261 to surowy, w oryginale jest lepszy od NAD-a 320BEE ;)

przepraszam, ale nie rozumiem o co chodzi z tym nadem. Staje się synonimem audoflskiego grania bo wygląda jak wyglada i niższe modele są anemiczne? w takim razie trzeba im przypiąc metkę zrównoważonego i pięknego dźwieku? bez przesady... jak już szukamy zrównoważonego i świetnego i dokładnego wzmacniacza o audiofilskich zapędach to nie wymieniajmy chociaz nada czy cambrigea - bo to jest przesadą i dorabianiem ideologi. Ostatnio miałem okazję słuchać integry Linna - anemika o pieknym zrównoważonym przynajmniej dla mnie i szczególowym dźwięku przy którym nad jest efekciarskim tłustym kolcem. więc nie twórzmy tu kolejnych legend. Kolega pyta się o dobry wzmacniacz - se swojej strony podpowiedziałem to co aktualnie mam czyli świetnie brzmiący, niezbyt mocny - bo nie ma takich wymagań PMA 860 - napewno lepszy od wskazanych przez zainteresowanego modelu z seri x80. Jak macie jakieś inne propozycje w granicach budżetu to podajcie a nie robicie mentlik:) swojej propozycji jestem pewien - gra sprzęt z rozmachem, szczegółowo, z dużym zapasem mocy i jak ktoś lubi tonów niskich. Nad oczywiście może być - ale jakiś wyższy model - w tej cenie będzie spłeniał swoje zadanie.

Chodziło tylko o to, że moim zdaniem Noru napiasał trochę nieprawdy. O nic więcej.

Zaproponowałem KD261 jako jakąś alternatywę i polecam rozważyć coś nie modnego u nas Grundiga A-905 (ewentualnie A-903). Fajnie gra, ale daleko od neutralności i jest dość słaby, za to bardzo muzykalny i ciepły A-301.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.