Skocz do zawartości
IGNORED

Drakula kontra GainClone

mae

Rekomendowane odpowiedzi

zalezy jakie kto ma wymagania, dla 99.9% ludzi liczy sie stosunek cena/jakosc, pieszczenie GC mozna uznac za hobby :) jako ekonomista naleze do tych 99.9% hehe a wzmaka moge chetnie przyjac ;)

mialem oba wzmaki

detomowa wersje drakuli na LXY,i gc z fcekami i bg n 100uf pomyslu rekina oba na elpodach.

czesto je porownywalem zaden z nich nie jest jakims mocazem choc drakula mocniejsza ,co do barwy hmm w momencie wlozenia do gc BG N wzmacniacz zagral na tyle dobrze ze go zostawilem.

Na nie duzych kolumnienkach latwych do napedzenia gc sie bardzo spradza jest mily b przestrzenny wysokie bardzo fajne .

Problemy zaczynaja sie gdy podlaczy sie do gc czy drakuli trudne kolmny (np te w moim opisie) przy cichym sluchaniu wydaje sie ze jest jeszce ok ale glosniejsze granie to klapa -poprostu braki pradowe.

mam aktualnie wzmak silvera-sound;a kontrola ,szybkoscia i energia bije oba te wzmaki ale kloc tez ma felery.Zaczyna gra po 2 h od podlaxczenia i pobiera z 300W z sieci.GC i drakula graja praktycznie od podlaczenia.

Jesli ktos mi mowi ze polaczenie klon proc 2,5 i gc to dobre polaczenie to przepraszam albo jest gluchy albo poprostu nie slyszal pozadnego szybkiego basu(bo z tym wlasnie gc i niesety drakula tez ma problem).

Drakula ma to do siebie ze zmiana jednej wartosci elementu toru np. kondziora czy wejsciowego, w NFB czy bocznikujacego elektrolit wyjsciowy ma wplyw na brzmienie.

Chodzi tutaj o ustalenie warunkow pracy. Osobiscie nie wierze w VooDoo typu cudowne elementy audio... a jedynie w resurs i jak najmniejsza podatnosc takiego na zewnetrzne pola zasmiecajace...

Drakula dobrze zagra i na MLT i radosnych kondziach rodem z Junajtry...

Ale plapek ma ... stad co grzebacz to mu inaczej gra.

Drakula z niskimi wartosciami pracy w ukladzie zbalansowanym rozjechal kilka znamienitych klockow, m.inn. McIntoshe... oprocz najwyzszego modelu w monoblokach..ten jest klasa sama dla siebie..aczkolwiek roznica nie jest z rodzaju przepasci. Skad wiem... bo jest gosc co ma te monobloki , ma moj wzmak dzielony [ a jest to jedyny w kraju posiadacz tych kilkudziesiecio kilogramowych bydlakow]. Faktem tez jest ze drakula ma preamp na bazie OPA1632... ale symetryzacja /wejsciowa w Drakuli BAL. jest zrobiona na innych ampach...

Czesto drakula niskoimpedancyjny jest zatrudnym partnerem dla slabych glosnikow i bezlitosnie obnaza ich braki, tu G.C. jest znacznie bardziej tolerancyjny.

Porownanie drakuli z GC ma sie nijak D zawsze gral lepiej... z malymi wyjatkjami zaaplikowania w niedrogich systemach.

Samo okreslanie Gain Clone jest troche debilne... i prosil bym trzezwiejsze podejscie do zacnych LM'ów...

Dobór roznego NFB czy blokowania jak i zasilania moze diametralni9e zmienic forme brzmienia tych kostek juz pomjam fakt ze GC nic nie mówi ..czy jest to wzmak na LM3875..3886 czy np OPA541... czy TDA2050...

Tylko ostatnie nieuki okreslaja scalakowe wzmaki jako GC.

Saida!

P.S.

Zrobcie sobie Drakule na bazie uA741 [tak,tak..] z mosami IRF530/9540... [ niepomylilem n i p ch] z NFB 50k / 1k /50k...

>Darkul

Napisałeś:

"Drakula z niskimi wartosciami pracy w ukladzie zbalansowanym...."

Może coś więcej napiszesz, odpalam właśnie zbalansowanego Drakule, czytam po Twoje wpisy w tej kwestji, niby już wiem co i jak ale jeśli napisałbyś coś jeszcze, byłoby łatwiej :) Niskie wartości pracy ... ?

Pisałeś kiedyś o Twojej ulubionej parze fetów 240/9150 a teraz znowu co innego :/ Ech, chyba nigdy nie skończe w nim dłubać:)

magazynier z niskim wzmocnieniem reszte robi pre. Co do tranzystorów to uważam że warto zainwestować w w coś pod audio. Ja teraz testuje 2SJ201/2SK1530 i jest lepiej głównie na górze i na średnicy.

>DeTom

tam mam teraz, darakula małe wzm, pre duże,

co do tych tranzystorów, cena ich mnie przeraża, poza tym Ty masz już wersję mostkową a ja dopiero nad nią pracuję

a właśnie, ile właściwie u Ciebie pracuje tranzystorów w Drakuli ?

Zibi - ja mam podobno kultowy EE6/97 - wysoce zaawansowany elektrycznie - 24 tranzystory w kanale, kosmiczne parametry. Chcesz - dam ci go w prezencie Nierozumiem twojego stwierdzenia :D

>Czesto drakula niskoimpedancyjny jest zatrudnym partnerem dla slabych glosnikow i bezlitosnie obnaza ich braki, tu G.C. jest znacznie bardziej tolerancyjny.

I to jest kwintesencja wyzszości nad niższoscią ;-)

wystaczy zamiast tych OP z karguli dac LM jako driver napieciowy i juz. Kopulacja Kargula z Lm nastapi i nic jej nie zastapi. Pisze powaznie. Dajcie zamiast OPA LM i uslyszycie ogromnba roznice na lepsze. Bo wkoncu jeden i drugi scalak to operacyjne mocy no nie? no i pomierzcie wreszcie te wzmacniacze.

byc moze? thd mial mniejsze bez obciazenia. Chyba gdzies podawalem pomiary? W kolumnie na IC? nie ma to znaczenia jaki op bedzie. Ten Kargula nie jest optymalizowany dla audio. No i jesli sie zdecydujecie to wywalcie te fety. Dobre bipolare daja mniejsze thd i mozna je latwo kompensowac termicznie. Wszystkie te uklady maja wade w postaci duzych thd dla malych syganlow. Z obciazeniem i bez. Niestety z posluchaniem dobrego sprzetu to znaczy takiego co mnie zadowala musiscie poczekac na AS2006. Oczywiscie nie przynoscie swoich wzm bo i tak nie bedzie jak ich podlaczyc. Zestaw ktory ja pokaze to bedzie dvd/sacd z wyjsciem regulowanym i para kolumn z mfb. Male tanie i lekkie.

jesli uklad sie wzbudza wewnetrznie to znaczy gdy jest wzbud na jednym tranzystorze wcz to pomiary moga byc ok ale brzminei kiepskie. Ostatecznie warto jednak posluchac. Fachowiec wychwyci uchem thd na poziomie 0.02% i 0.002% ja nie bo ja nie jestem fachowcem. Co do wzbudow. To niektore scalaki op maja taki z definicji i dlatego tak kiepsko brzmia. Zwykle uklady na tranzystorach pozwalaja wykryc cos takiego przy pomocy sondy 0.1pF i odnalezsc tego drania wzbudnika.

a kto na to pozwoli? firmy nie pozwola bo te obdrapance samodzialy lepeij zagraja niz hi-end za dulary. Czasmi dzwonia abym wpadl popatrzyl posluchal jakiegos hienda za kupe szmalu ale mi sie nie chce. Taki chlam ogladac? z kolumn moim marantzom to nic narazie nie podskoczy mowie o pasywach a wzmacniacze? pozal sie Boze ........

mae, było tego trochę w innych wątkach.

Tak na moje ucho porównując GC(Premium Kit) i Drakulę(bayschlang, kendeil, wima) w singlu, najpierw technicznie:

wysokie tony: GC-jaśniejszy, czystszy

średnica: Drakula lepiej wypełniony, ogólnie GC na tle innych wzmaków, które do tej pory słuchałem ma środek lekko cofnięty. Zwłaszcza na dolnej średnicy to słychać. Ma to plus w postaci lekkości, minus w postaci zmniejszonego wigoru(nie jest źle, spokojnie)i i do pewnego stopnia płaskości.

bassss: W żadnym wypadku nie jest referencyjny, podobna kontrola, z Drakuli trochę większy(i jednak zaryzykuję-ogólnie lepszy).

Balans tonalny: GC dźwiek lżejszy, Drakula masywniejszy.

Przestrzeń: stawiam na GC, chociaż jest to okupione pewną wiotkością(vs. Drakula)brzmienia.

Nie słyszałem, żeby GC zagrał bez preampa(polecam tpa6120-dynamika- dźwięk jeszcze jaśniejszy, lub WK-WA(barszczykowy) na e88cc)

GC przy Drakuli nie ma sensu stawiać, jeżeli chodzi o pędzenie trudniejszych(nie słyszałem wystarczająco łatwych do wysterowania) zestawów. Zakładam, że opinie o GC nie biorą sie z nikąd i w określonym towarzystwie pokazuje dynamikę i werwę. Do cięższych obciążeń(np klony R2.5) moim zdaniem nawet z preampem nie ma sensu GC podłączac. Drakula jest pod tym względem dużo uniwersalniejszy.

GC, przy odpowiednim dopieszczeniu toru może zagrac bardzo ładnie. Sam teraz słucham na GC i po kilku zmianach wewnątrz gra relaksującym, cieplym, takim trochę"lampowym"dźwiekiem. Zresztą dziś może uda sie porównać do Premim Kit, pod warunkiem, że nie zacznie mnie bardziej łupać w krzyżu:))) Wczoraj narozrabiałem na sali. Tydzień L-4;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.