Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Lavardin-Francja

qman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wyjadaczy i słuchaczy.

Mam pytanie odnośnie w/w firmy i wzmacniaczy tego producenta.Praktycznie nie ma o wzmacniaczach Lavardin żadnych informacji ani testów.Droższy wzmak Lavardin kosztuje ok 10 kzł,a u nas głucho o tym klocku.

Jest jeden test na stronie Audio i z recenzji wynika,że jest średni.Czy ktoś zna te wzmacniacze i czy ktoś z Szanownych kolegów testował i porównywał ten wzmak z innymi?Dziękuję z góry za wszelkie odpowiedzi.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/25911-wzmacniacz-lavardin-francja/

To wyśmienite wzmacniacze ( no ,może ciut za drogie).

Swego czasu było trochę na forum o tej firmie ( wyszukiwarka ).

Niezbędne skuteczniejsze kolumny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Był dawno temu test w Audio-Video autorstwa bodajże F.Kulpy. Z tego co pamiętam recenzent rozpływał się w zachwytach.

Lavardin zdaje się ma jakiś patent na coś co nazywają efektem pamięciowym półprzewodnika. Że niby oni ten efekt są w stanie eliminować z błogosławionymi konsekwencjami dla dźwięku. Itd. Nie wiem nie słyszałem.

Podobno kiedyś były na Audioshow. Znajomy audiofil się zachwycał...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , na stronie jest kilka recenzji.

Ukryta Zawartość

Miałem kiedys w domu. Niczym nie zachwycił, no ale może potrzebne były bardziej skuteczne kolumny niż ESY, do których go podłączałem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

qman => parę lat temu miałem okazję słuchać wzmaka tej firmy ok.30 wat na kanał za ok.10 000zł

Sorry, ale szczegółów nie pamiętam .Wtedy te 10 000zł to była suma zawrotna - choc i dziś jest to nie mało ;-)

Krótko co zapamiętałem ; wielka klasa i kultura, więcej nie napisze bo było to dawno i nie będę fantazjował ;-)

Pamiętam ,ze chciałem kupować ,ale policjant domowy krzywo patrzył i w końcu jakoś nie kupiłem(może gdybym sie policjanta pozbył - to kto wie .... ;-)

Na pewno firma - marka zasługuje na dużo większe zainteresowanie

Może z czasem coś o nim usłyszymy,ale nawet brytyjczycy nie wiele o Lavardin piszą,trochę to podejżane,może z ceną przegieli w stosunku do jakości brzmienia.Ciekawe jak by wypadł w porównaniu z Exposure ,Caspianem czy Primare z półki 5-6kzł,myślę że to jest konkurencja dla niego,a nie 10 kzł.

Ja odsłuchując ten klocek miałem wtedy bardzo dobry wzmak Primare 30, ale zapewniam ten Lavardin to inna liga

(pamietam ,że rzucil mnie na kolana) i można go porównywac do klocków powyżej 10 000zł ,a i pewnie wiele by zjadł ;-)

Radze po prostu posłuchac, ale ......... to nie jest siłacz i trzeba podłączy - zestawic z odpowiednimi kolumnami

np. WLM Lyra ? Tak ,tak to ta liga ;-)

A Anglcy , ...no cóż to Francuskie wzmaki ;-)

• 1 rok później...

Kultura, kultura, kultura... nie słodycz, bo o to trudno gdy wzmacniacz jest podłączony do najmniejszych Nautilusów 805 B&W kablami Nordosta(!? :))) ) ale totalna szczegółowość, przestrzeń, zrównoważenie i... zero agresji, wykończenie, wycyzelowanie dźwięków takie, że od głośników po prostu nie chciało się odchodzić. Najwyższa klasa.

Sygnał z CD Resolution Audio Opus 21.

Cały system robi wielkie wrażenie. Najlepszy dzwięk jaki dotąd słyszałem z B&W. Nigdy nie byłem ich fanem ale wygląda na to, że małe Nautilusy potrzebują po prostu dobrej reszty toru i... można spokojnie skończyć poszukiwania idealnego zestawu (jeśli ktoś - tak jak ja - lubi podstawkowce).

Do odsłuchania i weryfikacji moich wrażeń w każdej chwili: Cloney Audio: 55 Main Street, Blackrock, Dublin. Przemiła obsługa.

I do tego można zaliczyć piękny spacerek nad morzem oraz zjeść... pyszne ruskie pierogi!!! :) Jest w Blackrock knajpka z polskimi kucharzami i obsługą...

Pozdrawiam wszystkich fanów Lavardin'a, do których i ja od 2 tygodni się zaliczam. Miałem, psiakość, kupić w przyszłym miesiącu większy samochód, ale... :))))))))

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Tutaj link do strony pewnego singapurskiego dealera, którey z powodzeniem sprzedaje wzmacniacze Lasvardin z kolumnami Living Voice, galeria ze zdjęciami i opisami systemów klientów:

Ukryta Zawartość

A tutaj recenzja modelu IT z hifi +:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Pamietam, ze droższa integra na AS bodaj 2000 śmiało konkurowała (z powodzeniem) na mezzo Utopiach z JR Concentra.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

ja słyszałem którąś z tych 2 tańszych integr i nie stwierdziłem aby to był absolut. nie pamiętam głośników niestety. dźwięk był z pewnością detaliczny i bardzo spokojny się wydawał, zero spięcia :)

i ładne te klocki z bliska.

????

nie wiem czy ktos tu juz napisal

lavardin synergiczne pogrywa z harbethem

niestety nie slyszalem ale duzo czytalem

chetnie bym sprawdzil , moze teraz jak jest dystrybutor w POlsce

to sie uda ,

jezeli mnie dystrybutor slyszy , to chetnie zapisze sie na odsluch

system cdx2 , h7mk3 :)

z kolumnami podłogowymi xaviana groło spokojnie ale to trzab sie wiecej dowiedzieć u dystrybutora. ja mam ten wzmacniacz gra z cabasse farella 401 (93 dB) i nie ma zadnych problemów.

z xavianami

• 2 miesiące później...

Mam w domu na krótki odsłuch najprostszy model IS (ale to i tak prawie 10k :-( ) i w zestawie z SHL5 gra to bardzo fajnie, muzykalnie i spójnie. Brak nieco mocy i większego rozmachu w graniu, ale jak na najprostszy model w ofercie to jest to bardzo ciekawa sprawa, skądinąd ceny produktów L są jeszcze bardziej zapierające dech od wrażeń audio...

Polecam wszystkim te niebanalne, choć cholernie drogie, ustrojstwa....

Aż się nie chce wracać do innego wzmaka..

pzdr

Mialem na odsluchu u siebie przez tydzien najtansza integra Lavardin'a i przyznam ze nie da sie go porownac do zadnego innego wzmaka tranzystorowego jakiego dane mi bylo sluchac.

Trzeba zapewnic mu reszte toru by pokazal wszystko na co go stac bo konfiguracja w tym przypadku ma kluczowe znaczenie ale jesli sie spelni te warunki to dzwiek plynacy z glosnikow potrafi oczarowac a najwieksza zaleta w moim porzekonaniu jest niesamowita przezroczystosc polaczona z gladkoscia co zdaza sie nie czesto a jesli juz to w urzadzeniach na najwyzszym poziomie.

Ja gralem na moich kolumnach ale nie mialem wystarczajaco dobrego okablowania by dac mu szanse na 100% jego mozliwosci wiec wszystkim testujacym radze zaopatrzyc sie w kilka wariantow ww.

robix

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Ja "spotkalem " IS Reference i powiem krotko ...jesli wam sie podoba a niestety finanse nie pozwalaja spedzac zycia w towarzystwie Lavardine ..to mozna wybrac firme z dokladnie taka sama filozofia dzwieku czyli ...NVA

robix

dokładnie tak, jak piszesz, do tego co imho najważniejsze: bardzo przejrzysta szybka i niemęcząca średnica - dość powiedzieć, że przesiadka na takie maszyny, jak baltlab v3 czy simaudio i-3 to raczej krew pot i łzy, a poza tym z tego małego ...(no po prostu wstyd powiedzieć czego) płynie m u zy k a , a nie dźwięk i to jest różnica. Minusem jest słaba moc i pewna powolność, ale zrzuciłbym to na karb moich głośników. Cena urządzenia jest jednak zatrważająca nawet dla wersji entry level, potem już jest to raczej ciekawostka...

pzdr

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

co ja mam z wami zrobic jak przemowic...NVA bije szybkoscia i dynamika Lavardina i nie doprawadza do ruiny portfela...

http://cgi.ebay.co.uk/NVA-AP80-Integrated-amplifier-/270589484469?cmd=ViewItem&pt=UK_AudioTVElectronics_HomeAudioHiFi_Amplifiers&hash=item3

• Redaktorzy

mam u siebie na gościnnych występach Model IS - pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, ale im dalej w las tym więcej drzew. Bez łatwych do napędzenia kolumn maluszek po prostu nie zagra jak podobno potrafi.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>broy

>Minusem jest słaba moc i pewna powolność, ale zrzuciłbym to

>na karb moich głośników.

Z Twoich wcześniejszych wpisów domyślam się, że jesteś posiadaczem Harbeth SHL5.

W odpowiedniej konfiguracji tzn. pracujące z energicznie brzmiącym odtwarzaczem CD, silnym, wydajnym wzmacniaczem, niemulącymi, przejrzystymi kablami nie są głośnikami o których można powiedzieć, że dostrzega się powolność w codziennym ich użytkowaniu.

Nie ma się co oszukiwać, znakomita większość wzmaków tranzystorowych do 50W a do tego nie zaprojektowanych w taki sposób żeby dały radę napędzić "trudniejsze zestawy" o niskiej sprawności przyniesie mierny efekt soniczny. Objawia się to na wiele sposobów np. brakiem wypełnienia (zarówno przy niskich jak i wysokich poziomach głośności), anemicznością, subiektywnie postrzeganym spowolnieniem na zasadzie "ja mu w gaz a on zgasł", tzw. mgiełką(!) o której niektórzy nie wiadomo dlaczego piszą pochlebnie w kontekście brzmienia Harbeth.

Niskośredniotonowy głośnik w SHL5 potrzebuje naprawdę sporej dawki prądu żeby wszedł na "odpowiednie obroty" pokazując swoje możliwości.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

skyrobin

dziękuję za wykład, dobrze że nie dodałeś wykresów :-) oczywiście żartuję - masz rację we wszystkim, ale co z tego, skoro z 38W lavardina mam obecnie więcej radochy, niż ze 100 watów baltlaba? ot zagadka...

a do tego potrafi grać jeszcze cicho i jest git. tylko ta chora cena, a IS ref to już...

>broy

:) Domyślałem się, że wiesz. Napisałem tylko dla przypomnienia.

Wszystko OK, czytałem w internecie, bodajże na forum Harbeth, że z 8W lampką i Harbeth też można uzyskać radość z obcowania z takim dźwiękiem. Jak zwykle kwestia gustu. Jednak moim zdaniem można dobrać do Lavardina bardziej odpowiednie dla niego głośniki, które w pełni wykorzystają i zgrają się (elektrycznie) z tym to co ten wzmacniacz daje od siebie.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.