Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmak so suba na Peerlessie XXLS 12

Absat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie:)

Dopiero co zaczynam przygodę z DIY. W te wakacje chciałem bardzo zrobić kolumny główne do mojego systemu kina domowego. Miały to być budżetowe kolumny, ale z braku wiedzy i doświadczenia koledzy z forum wybili mi to z głowy, dlatego ten plan odkładam przynajmniej na następne wkacje.

Teraz do rzeczy.

Chcę zrobić subwoofery (odrazy chyba dwa, ale to nie ważne). Z przeprowadzonych symulacji w WinISD beta najbardziej mnie zadowala głośnik Peerless XXLS 12” 830847 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Z obliczeń wywnioskowałem, że będzie to obudowa ok. 50l z otworem. Wiem że bas będzie trochę wolny, ale będę miał jeszcze subwoofer, który będzie nadrabiał szybkością. Poza tym wg programu ma lepsze osiągi w takiej obudowie niż Audiom 13WX i każdy inny głośnik.

Teraz mam problem z napędem tego głośnika. Przeglądając forum już dowiedziałem się, że gotowe wzmacniacze do subów z oferty akkusa czy też artona są mało atrakcyjne. Szczerze najchętniej to coś gotowego kupiłbym. Znalazłem w necie pare gotowych zwmaczniaczy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy to mogło być dobre?

Pomóżcie mi w sprawie wzmaka.

Z góry dziękuję bardzo za pomoc i trafne uwagi:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/25902-wzmak-so-suba-na-peerlessie-xxls-12/

Te wzmaki nie są takie, złe, np. ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - 400W, elegancki panel, z XXls-em poradzi sobie bez problemu. Ja bym zaryzykował, choć nie patrzyłem na ceny.

Ukryta Zawartość

No właśnie ich cena jest trochę dziwna-ok ponad 300zł. Ja wznalazłem w wątku 9991 wzmaka zrobionego przez ThoraxLabs który bardzo sobie zachwalał go(bo to z 2004r. wątek) w subie swoim.

Tu jest cytat apropos tego:

"Niewątpliwym atutem tego Subwoofera jest jego "napęd". Powinno cię to zainteresować bo wzmacniacz, użyty w tej konstrukcji ma naprawdę wyśmienite parametry:

moc wyjściowa : 200 W sinus przy 8 Ohm, 400 W sinus przy 4 Ohm

- pasmo przenoszenia : 4Hz do 56kHz (±3dB)

- stosunek sygnał/szum nieważony : -122dB (20Hz - 20KHz)

- stosunek sygnał/szum A-ważony : -126dB (20Hz - 20KHz)

- znamionowe napięcie wejściowe : 1.2V RMS (dla 200W/8ohm

- zniekształcenia harmoniczne :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Absat to wcale nie jest maksymlanie wysoka cena - szczerze mówiąc, myślełem, że więcej. A tutaj masz elegancki wzmak z panelem - nic, tylko kupować :) Później nie będziesz żałował, a jak będziesz chciał zmienić przetwornik (w co wątpię) na jeszcze lepszy to 400W i tak uciągnie. Po prostu - wzmak na wyrost.

>>Absat

jeśli chcesz to mam niedokończony kit AVT5000, właśnie pod Peerlessa. Włożyłem w niego 150 zeta, brakuje tranzystorów mocy no i trafa. Jest to 1 kanał. Nie był jeszcze uruchamiany a dla mnie stał się zbędny. Oddam sporo taniej niż 70% kwoty którą w niego włożyłem. Dane:

moc wyjúciowa dla obciążenia 4W: 450W,

moc wyjúciowa dla obciążenia 8W: 300W,

czułość dla maksymalnej mocy wyjściowej

obciążenia 4W: 1,27V,

czułość dla maksymalnej mocy wyjściowej

obciazenia 8W: 1,5V

pasmo przenoszenia 3dB: 18Hz..72kHz,

pasmo przenoszenia 1dB: 27Hz..53kHz,

dynamika (S/N): 92dB.

Jeśli dałeś już XXLS to zainwestuj w dobry wzmacniacz. Myślę że wzmacniacz według schematu Holtona, który podałem ( schemat powszechnie znany i ceniony) jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Części nie są drogie a w zamian dostajesz bardzo dobry i sprawdzony wzmacniacz i kupę satysfakcji z pierwszego samodzielnie dobrze zrobionego DIY. Jeśli chcesz to gdzieś mam schemat i PCB w PDF. Radiator kupisz w cenie ok. 50 zł (165x300) wystarczy bez problemu i nie wymaga używania wentylatora – wentylatory nie nadają się do hifi audio czy kina domowego – anodowanie na czarno ok. 30 zł; filtry to ok. 50 zł – zależy jakich opampów użyjesz., trafo 400W w zupełności wystarczy + 40.000uF pojemności np. Samwha.

Absat

U mnie ten wzmacniacz spisuje sie bardzo dobrze (chodzi o ten co przytoczyles wraz z schematem), autorem jest A.Holton

Ukryta Zawartość

Wzmak w stereo spisuje sie wrecz swietnie, potwierdzam to w 100%. Jednak trzeba zaznaczyc ze ten wzmacniacz ma dosyc mala sprawnosc, grzeje sie okropnie przy biasie 0,4A. Jak to ma pracowac tylko w niskich rejestrach to moze lepiej wybrac cos na bipolarnych, nie bede oryginalny: PA300 sobie zrob i powinno byc ok, na dodatek koncowka jest zabezpieczona.

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

>>>PabloSen

Rzeczywiście tunel wg obliczeń ma tyle,ale zawsze można zastosować więcej niż jeden:) A co do membram biernych to z miła chęcią bym je zastosował, bo obudowa jest mniejsza,ale nie wiem kompletnie jak się to wylicza.

>>>ThoraxLabs

No właśnie chciałbym zaiwestować w dobry wzmak tak żeby już nic nie modyfikować:) Te częsci to gdzie mógłbym dostać? Szczerze mówiąc to wolałbym komuś to zlecić, choć chciałbym sam bardzo to złożyć, to nie wiem czy dam sobie rade-laikiem jestem w elektronice:(

>>>borysgo2

Co to jest PA300 ?

>>>saczek_XTRM

wolałbym coś już gotowego,ale możesz mi podać strone o AVT5000

Proponuje wzmacniacz PA300 Lub Holton 400W. Wzmacniacze z matronixa omijajcie one bardzo sie palą.

A co do schematy tu masz do Holtona 400W jest on swietny:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Absat:

"...Rzeczywiście tunel wg obliczeń ma tyle,ale zawsze można zastosować więcej niż jeden:) ..."

Coś ci się pomieszało, chyba chciałeś napisać o mniejszej średnicy (wtedy będzie krótszy).

Gdzie można zakupić elementy do budowy wzmaka? Czy taki gotowy moduł nadaje sie do tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Czy przy takim module poziom głośności będzie mogł być wyznaczać przez ampla?

Ukryta Zawartość

To wystarzczy kupić gotowy moduł-zestwa AL13 ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? I co do tego jeszcze?

Znalazłem jeszcze moduł wzmacniacza mocy MOS400 na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Czy przypadkiem nie będzie on lepszy od projektu Holtona?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Absat

Tylko ze tam ktos napisal ze imp wyjsciowa jest 0,1R czyli tragedia, albo sie ktos pomylil albo po prostu sciemnil parametry.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Ja mam tego matronixa 400W a mówili na forum mi chłopaki ze on ma 300W sin bo sprawdzali po kondesatorach itp. Ja juz mam z 3-4 miesiące tego matronixa używam go codziennie i jestem bardoz zadowolony, nic się nie grzeje choc często odkręcam na full obesny głosnik podpięty to BSW 124II a i na www.diyaudio.pl jest dyskusja o nim, a terez jak bym miał kupować to bym go nie kupił bo z www.diyaudio.pl irek ma 300W wzmaka na panelu ładniejszego i bajery np. wej wysokomoziomowe, płynna rególacja fazy filt o większym nachyleniu itp za tą samą kase a lepszy. I wygodniejszy w montażu. A codo matronixa godny polecenia choć problem z jego zamieszczeniem w subie, ale wysterowuje głosnik znakomicie, mocy nie brakuje napewno.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Chłopaki co porponujecie jako najlepsza opcje:

Porjekt Holtena(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) czy ten moduł wzmacniacza mocy MOS400 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )?

Możecie mi podać link jaki powinien być zasilacz symetryczny, transformator sieciowy i jakieś ewentualne dotaki. Co do modułu filtrów to czy te są dobre 1)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ; 2)

Ukryta Zawartość

A taki bajer jak "wskaźnik wysterowana" -może ktoś ma jak zrobić z jakiegoś miernika(chyba voltomierza)?

Powinienem zastosować układ miękkiego startu transformatora i gdzie to się podłącza?

Co to jest "stabilizator regulowany 1,5A i 3,5A" stabilizator impulsowy 1,5A i 3A "stabilizator symetryczny"?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ty ale po co się bawic w składanie robienie itp. Jak ktoś sprzedaje czy matronix czy irek 300W żywej mocy za około 420zł z miękim startem , filtrem dolnoprzepustowym, rególacją fazy i innymi bajerami np. irek limiter. Szkoda czasu i zabawy. Panel kup i będziesz zadowolony, nie to ze namawaiam tylko sam matronixa mam i wiem ze teraz mam problem z zamontowaniem go. Ale 300W jest i spokojnie wystarcza :)

Ja już wcześniej pisałem że mam zamiar zrobić dwa suby takie same,więc potrzebuje dwa takie same wzmaki,a poza tym możnaby się trochę pobawić ze skaładaniem,tylko musze wiedzieć jake dokładnie elementy musze zakupić, więc proszę was abyście mi w tym pomogli:)

Ja tam się juz nauczyłem a i widąć że ty chesz popełnić błedy. Człowiek uczy się na błędach. Ja juz mam nauczkę co do kolumn, subwooferó robię sam, a co do płytek i elektroniki to tylko kity z gotową instrukcją, bo juz nie mam ochoty kupowowąc cieszyć się jak gra 3 min i kupowąć drugie, teraz mam nauczkę kupuję gotowe. Ale jak chcesz. Zeby potem nie było - ała nie tak połaczyłem i mi sie zadymiło. Bo uwięż mi forum wiedzy nie daje konkretnej, bo ludzie naprawdę dużo wiedzą ale nikomu się nie chce jej przekazać co odczuł mój portwel kilka razy. Teraz jak mam wybrać zrobić wzmaka czy kupić wybieram to drugie, albo kupuje od kogośkto to zrobił i mu działa. Ja już spaliłem kilka końcówek, kilka układów porobiłem, jedne działały chwile i inne dłużej ale nie zawsze tak jak powinno być. Jak mam zrobić sam wydać 50zł na coś i ma pograć jak mój TDA 15 z końcówką Q zapomiałem i pograć 1 min i się spalić bo kondensatro pieprzniety był i jeszcze odwrotnie wlutowany bo ktoś zle schemat na necie zamieścił. To wole dać komuś 80zł ale wiem że to będzie działało. Ale jak chcesz baw się ja już nauczke mam, nie tykam czegoś na co mam kase wyliczoną co do złotówki. Bo mogę ją szybko stracić z niewiedzy. Nie odstraszam cię ale takie moje odczucia. Np. teraz zrobiłem płytkę i polutowąłęm wszystko pod preamp Wallina, wszytko okej , właczam i nie działa i co nie wim dlaczego sąsiad elektryk też a 40zł się poszło ... .

A tak na marginesie to czy do takich XXLSów to DT 300(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) lub HYPEX HS200(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) mają wystarczającą moc??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A w ostateczności to możnabyłoby napędzić te suby estradową końcówka np ADS 800 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i do tego jakiś moduł filtra do suba?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.