Skocz do zawartości
IGNORED

AKG K701 - wrażenia; porównanie z HD650

inżynier

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiejsza sesja skończyła się godzinę temu. Głowa mi cała pulsuje:(( Wczoraj/dzisiaj słuchałem sam. Dziś w nocy znowu posłucham, a jutro najprawdopodobniej będą następni goście. Nie wiem, jak to wytrzymam...

Czworo nas było, cztery pary słuchawek, trzy źródła, cztery wzmacnaicze słuchawkowe. Kołowrót!

Słuchawki to AKG H701, Sennheiser HD650, Grado RS-1, Bayerdynamic 880 Premium. Bayery niestety już odjechały, więc nie będę ich mógł spokojnie posłuchać i porównać z resztą stawki.

Zdjęcia robiliśmy, ale na chemi, więc chwila zejdzie, zanim zmieszczę na forum.

Więcej napiszę, jak już będzie po wszystkim.

Nie, skądże. Ale to ciężka praca, w warunkach szkodliwych dla zdrowia (hałas, brak snu). Czego się nie robi dla dobra ogółu audiofilskiego. Skoro dane mi było posłuchać tyle dobrego, to trzeba to wykorzystać i dorzucić swoją cegiełkę do stosu (rumowiska, wysypiska...??) wiedzy.

Jutro jeszcze słucham, może więc od poniedziałku coś zacznę pisać, więc najwcześniej we wtorek. Zależy to trochę od tego, ile pracy zawodowej będę miał do zrobienia w domu.

Pozdrawiam (i wyłączam się).

Ja musiałem prawie godzinę słuchać moich Proaców aby jako tako dojść do siebie po tym wszystkim ;-)))

Słuchałem wszystkich słuchawek na dwóch konfiguracjach CEC51 + Twin Head i dzielony DPA + Forum 608

Po wstępnych próbach zmniejszyłem liczbę odsłuchiwanych utworów do dwóch, aby mi się to w ogóle w głowie pomieściło :-))) - "Signify" Porcupine Tree i początek 1-go koncertu fortepianowego Chopina w wykonaniu Zimmermana i Polish Festival Orchestra.

Na Forum 608 i rocku najlepsze były Grado, reszta nie miała wykopu i już. Jednakże klasyka w konfiguracji z Twin Head dała zdecydowaną palmę pierwszeństwa Bayerdynamicom 880 Premium, które w kwestii barwy, separacji instrumentów i ogólnej klarowności brzmienia były nie do pobicia. HD650 były drugie, ale już nie brzmiały tak czysto i spójnie. AKG H701 były wyraźnie przyciemnione, z takim "misiem" w tle a Grado RS-1 owszem dalej miały zabójczą dynamikę ale na tym lista ich przewag się skończyła. Co ciekawsze z Twin Headem przewaga RS-1 na rocku przestała być oczywista. Sam Twin Head wypadł lepiej od Forum 608 pod względem znowu klarowności i czystości brzmienia, generalnie słuchało się go przyjemniej, zapewnia lepszy wgląd w nagrania.

Podziękowania dla gospodarza, który zapewnił ilości sprzętu nie do przesłuchania i jak zwykle znakomitą atmosferę.

Re: americano, 22 Kwi 2006, 17:39

>"However, the high pricetag (grado RS1) seems just a bit steep given the equal or even slightly

>superior performance by the AKG 701, the Sennheiser HD650 and maybe the BeyerDynamic DT880".

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>

>Popatrz sobie na charakterystyke tych gniotow.

hę - czy dobrze rozumiem - "equal performance to the AKG 701, the Sennheiser HD650 and the BeyerDynamic DT880" = "gniot"

bo HeadRoom napisali tylko, że ww. słuchawki są nie gorsze a może ciut lepsze

coś co jest ciut gorsze niż bardzo dobre to gniot?!

ciekawa definicja gniota :-)

>"Muzylalnosc" RS1 bierze sie WLASNIE

>z braku najwyzszej gory :)

zaskakujące stwierdzenie, mógłbyś coś bliżej

a co do zbiory cytatów jakie przytoczyłeś - sa one ZASTANAWIAJĄCO NIESPÓJNE:

>>The Grado's tended to make everything sound good with some form of artifical SWEETENING>the added WARMTH of the Grados>The RS-1 sounds congested and OVERLY BRIGHT>the IN-YOUR-FACE BRIGHTNESS of these headphones makes certain, already bright instruments unbearably PAINFUL>They are a bit ON THE DARK SIDE of neutral and OVER-ROMANTICIZE music

Ukryta Zawartość

Może słuchali na marantzach tych RS1, bo jak dla mnie Senki 600 biją po uszach górą, a grado dają klimat picia szklaneczki whisky naprzeciwko kominka w jakimś starym zamczysku : )

Panowie

Sprawa jest mimo wszystko poważna i wymaga ponownego przejrzenia oraz wyważonej dyskusji. Mam na myśli porównanie brzmienia Grado RS-1 ze słuchawkami z ich bezpośredniego otoczenia konkurencyjnego, za które uważam AKG K701 i K1000, Bayerdynamic DT880 i 990, Audio-Technica W5000, Somy MDR5000 oraz Sennheiser HD 600 i 650. Zwróćcie uwagę, że Zbig ocenił Grado jako najlepsze tylko ze wzmacniaczem Forum, a z moim T-H uznał je za wręcz najgorsze. Już samo to ukazuje złożoność problematyki. Wiem też od Inżyniera, że Arek także miał różnorakie odczucia i bynajmniej nie skłaniał się ku wyborowi Grado, a właśnie jest, jak to mówią, na kupnie słuchawek, których wybór wczorajszy odsłuch miał mu ułatwić. Mam nadzieję, że coś napisze, bo podobno miał zamiar i że moja brutalna opinia o Senkach nie powstrzyma go od wyrażenia własnego zdania, do którego każdy ma przecież takie samo prawo. Pisz Arku śmiało i mną się nie przejmuj. Ja wszak tam wczoraj z wami nie byłem więc nie mogę polemizować z waszymi doznaniami. Mogę je tylko przyjąć do wiadomości i co najwyżej dziwić się, że były takie a nie inne. Źródła Inżyniera nie znam, a wiem, że Grado pod względem źródłowości są bardzo kapryśne i zachowują się dziwacznie. Potrafią pięknie zagrać z odtwarzaczem przenośnym i pokaleczyć uszy z kosztownym CDkiem. Sam byłem z ich brzmienia niezadowolony, dopóki nie zainstalowałem w Cairnie kondów Black Gate. Niemniej ich szczegółowość, dynamika i polot dawały mi poczucie wewnętrznej pewności, że po odpowiednim doborze reszty systemu okażą się fantastyczne. W tym względzie sądzę, że się nie pomyliłem. Będę prosił kolegę Inżyniera o pożyczenie AKG, a Holdegron ma najnowsze Bayery i pała żądzą odsłuchu. Może Gelo pożyczy swoje Sony i wtedy tylko K1000 i A-T byłyby poza zasięgiem porównania. Audio-Techniki planuję tak nawiasem nabyć, ale raczej dopiero w przyszłym roku. Bayery też chętnie bym kupił, lecz żona raczej nie zaakceptuje słuchawkowego bzika o takich rozmiarach. Gdy już A-T będę miał zaprosimy Petera Daniela i osiągniemy całościowe słuchawkowe spektrum. A póki co po powrocie T-H obiecuję jeszcze raz dokładnie porównać Grado z Senkami, a mam na oku niezłe źródła do takich porównań. Miejmy nadzieję, że coś interesującego z tego wyniknie.

Tymczasem kablarze nie zasypiają gruszek w słuchawkach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie mam żadnych wieści, może z przemęczenia stracili przytomność? A kabelki mogą jeszcze być i takie - dla symetrii

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciekawe jak wygłądały by takie symetryki z bardzo audiofilską wersją tri-ampingu. 6 symetrcznych dwucentymetrowych wtyczek. Znajomi popukali by się w głowę, bo to by krowę przypominało : )

Oto kilka moich uwag po teście u Inżyniera:

1) Senki 650 są zypełnie inne niż Seni 600. 600 to kupa tak jak już wspominałem wiele razy. 650 są szlachetne i pięknie grają. Mają tylko jedną wadę ale niestety mocno je dyskwalifikującą. Grają w środku głowy. Ale absolutnie polecam je do systemów słuchawkowych ze średniej i średnio wyższej półki. Będzie ekstra, szczególnie w przypadku krótkiego basu na CD. Senki go uzupełnią:) W przypadku Hi-End-owych Cd bas będzie za duży. Dobre i do tranzystora i do lampy. Fajnie grały na Marantzie 6000 ose (upgrade LC Audio) i Q-Audio Kuleszy (ale to inny wzmacniacz, niestandartowy)

2) AKG 701 są trochę za ciemne. Skrzypce są matowe, trąbce brak blasku poza tym wszystko jest ok. chociaż bas nie schodzi naprawdę nisko.

3) 880 nowe. Górka i środek najlepsze w w/w stawce. Muzyka akustyczna brzmi bardzo szlachetnie. Przestrzeń, powietrze, barwa ok. Niestety najkrótszy bas w stawce. Ogólnie charakterystyka zbyt przesunięta w kierunku góry.

4) Grado sr-1. Niestety to nie jest to. Grają tak samo jak Senki, małą przestrzenią. W większych składach absolutnie nie dają sobie rady ze sceną. Pojawia się chaos. Bardzo mocno podbarwiają. Wokale są piękne ale skrzypce oszukane:) Bas przesadzony. Na tanim lub średnim CD będzie fajnie. Dynamika i wykop. Na CECu i DPA było overpowered. Ale co ciekawe, ten bas nie jest zróżnicowany. Niestety dla minie duże rozczarowanie.

Podsumowanie:

Masz tani lub średni zestaw (szczególnie jeśli chodzi o CD) kup sobie Senki 650.

Masz bardzo dobry zestaw (cd pow. 8000 pln) i chcesz aby grała muzyka, kup sobie stare 880 , a jeśli chcesz usłyszeć jeszcze więcej kup sobie nowe 990. Oba te modele są bardziej muzykalne, słodkie, mają lepszy bas i więcej detalu niż każde ze słuchawek z w/w testu:)

Uuuu to ci dopiero : )

Grado rs1 słuszałem, 600 i były gorsze, 701 nie słyszałem (to chyba naturalne) ale te bayery 880 to jakiś czarny koń tych wyścigów. ciekawe. A jak grały 880 z forumem608 ?

Ale ta mała przestrzeń w RS1 mi nie pasuje. jak dla mnie to Rs1 mają scenę głęboką jak rosyjskie odwierty w kopalni diamentów. zupełnie inaczej niż senki 600

Przestrzeń to mają AKG, a nie Grado. Sorry :)

W wątku o wzmacniaczach opisuję moje wrażenia n.t. TwinHead'a. O słuchawkach juz nie dam rady dziś nic napisać.

Ale Grado RS-1 na pewno sobie nie kupię! Więcej szczegółów wkrótce.

chyba pobiegne do frippa w poznaniu na szewskiej. powinni mieć Rs2 i bayery 880. ostatnio mieli. A pytanie mam takie jakie gusta mieli odsłuchujący. analityczność górą czy muzykalność magic.

A może ten C.E.C patrzy wilkiem na te RS 1. Piotr Ryka pisał że nielubią niektórych źródeł

Stare 880 grają z 608 bardzo dobrze, wręcz aksamitnie. Ale ich w tym teście nie było. Miałem je, sprzedałem, ale chyba jeszcze raz kupię nowe lub 990. Ale trzeba mieć CD co najmniej klasy CEC-a 51 czyli z referencyjnym basem i do tego bardzo dobre okablowanie. Inaczej zagrają "misiem". 880 to żaden czarny koń, one zawsze były najlepsze w tym przedziale cenowym:)

Z tego wynika, że Grado nie lubią dobrych źródeł bo z DPA też najgorzej zagrały:) Udowodniłem Inżynierowi jak one "kaleczą" muzykę na przykładzie ostatniej płyty Gabriela. AKG 701 przy nich to poezja:)

Zastrzegam, że moje opinie są tylko luźnymi obserwacjami - za dużo tego było i za krótko aby zwrócić uwagę na wszystkie szczegóły, poza tym wszystko inne cd, wzmacniacze, słuchawki, o kablach już nie wspomnę.

Ciekawe co by wyszło np. z jakimś znacznie droższym CD, np. Meridian 508 albo G8. Do tego jakiś IC Fadela albo Cardasa.

Wiele droższych lampowych wzmacniaczy słuchawkowych ma przełączniki dopasowujące do impedancji słuchawek - Twin Head chyba nie? Może to jest przyczyna dla której RS1 z nim zagrały tak sobie - są 32-ohmowe.

CEC 51 to poziom tych Meridianów, a moim zdaniem na pewno od G8 jest lepszy. A moje DPA jest lepsze od nich wszystkich:) W detalu w 98 roku kosztowało 13.000 pln. i wyjątkowo nadaje się do systemów słuchawkowych ze względu na to jak buduje scenę dźwiękową i referencyjny bas. IC w CEC-u był bardzo dobry. To moje amerykańskie DIY podobne właśnie do najwyższych Fadeli i Cardasów:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.