Skocz do zawartości
IGNORED

samba,rumba,bossa nova,jongo,jive itp.

liamk

Rekomendowane odpowiedzi

mysle, ze zblizajace sie lato bedzie niezylm okresem do zapoznania sie z goracymi rytmami :D

Na chwile obecna odroznil bym tango od flamenco ale rumby od jive juz nie. Dlatego mala prosba do bardziej osluchanych o podanie jakis flagowych przedstawicieli w.w. rytmow/tancow.

https://www.audiostereo.pl/topic/25888-sambarumbabossa-novajongojive-itp/

Piotrze co do twojej propozycji w opise widnieje "If there is any album that can be thought of as a 'genre defining', this one is." Swietny tip, wlasnie o takie chodzi.

mamy juz bossanova, zostaly jeszcze:

rumba, samba, jongo, jive, paso doble, cha-cha, salsa i pewnie inne o istnieniu ktorych nie wiem nawet ;)

Brazil La Grand Amor... Kto jeszcze?

Tam znajdziesz kopalnię wiedzy o bossa novie i sambie...

Tanga szukaj najlepiej poprzez Astora Piazzollę...

Cha-cha, salsa i trochę rumba to muzyka kubańska...

Pasodoble i flamenco to Hiszpania...

Same wielokropki, bo pewnie o każdym rodzaju muzyki można założyć osobne wątki. Pisanie o latin music to pójście na łatwiznę, bo dotyczy muzyki całej Południowej Ameryki i Środkowej też i jeszcze o hiszpańskim praźródle nie zapominajmy.

pozdrowienia

muzyka łagodzi obyczaje

Witam

Odnośnie informacji na temat Bossa Nova i Samby to tak, jak pisze Jotesz, wątek "Brazil La Grand Amor... Kto jeszcze?" to taka "mała" encyklopedia.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem intencje założyciela wątku ale wspomina tam o tańcach. Ja właśnie chętnie poznałbym właśnie klasykę w. w. gatunków ale w wydaniu nie wykluczającym tańca.

Pozdrawiam

Polecam jako leci: Ana Caram, Ellis Regina, Eliane Elias, Ivan Lins, Milton Nascimento, Djavan, Jorge Ben(Jor), a jest Ci to ino tych kilka pozycyj co to na końcu języka tkwią. Zgodnie z powyższymi kolegów sugestiami, zajrzyjcie do wspomnianego wątku.

>gatunków ale w wydaniu nie wykluczającym tańca.

Hermesie czy masz na mysli cos takiego jak te 4 przykladowe piosenki ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jak dla mnie propozycje z bitem i na parkiet sa rowniez mile widziane.

Przy okazji spytam czy zaliczajac pierwsze 3 fragmenty utworow z linku powzyej do bossy nowej a ostatni do rumby nie popelniam bledu ?

Spiewa tam calkiem sliczna aiko ^^

post-4432-100003137 1170290633_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

liamik, dziękuję bardzo za przygotowanie tych fragmentów. Mówiąc szczerze miałem na myśli coś bardziej tradycyjnego. Na przykład gdy myślę tangu jako tańcu, to prawie zawsze przypomina mi się melodia, przy której tańczył Al Pacino w "Zapachu kobiety".

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.