Skocz do zawartości
IGNORED

Alpha processing w CD Denona

matman

Rekomendowane odpowiedzi

Interesuje mnie zakup nowego odtwarzacza Denona. Zobaczyłem na allegro taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chciałbym zapytać czy te wszystkie Denony które mają alpha processing są nowsze od modeli posiadających napis "20BIT 8TIMES OVER SAMPLING..." lub "REAL 20BIT itd."

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/25841-alpha-processing-w-cd-denona/

Witam

ogólnie alpha processing Denona okazało się kilka lat temu raczej niewypałem, co doskonale było widać w różnego rodzaju rankingach. Dźwięk był ponoć "sterylny i bezduszny". Ale może do zbyt ocieplonych systemów mogą być OK.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Denony sa po prostu przymulone poprawic moze to upgrade... Tak to jest jesli wierzy sie rankingom... Mialem 1460, 1520 i 3300. Wszystkie byly przytlumione. Ten ostatni zdecydowanie najlepszy - po upgrade stanowi fantastyczne zrodlo.

Jeśli miałbym robić jakiś tuning to myślę że mój DCD-595 się do tego nadaje?

Tylko, że musiałbym go chyba do kogoś kto się na tym zna wysłać pocztą bo w Koszalinie chyba nikt się tym nie zajmuje. Albo może jest jakiś opis jak to zrobić i wtedy dałbym mój CD jakiemuś elektoronikowi żeby powymieniał co trzeba?

• 2 tygodnie później...

Nie wiem na czym polega ten tuning - ale chyba nie wyłącza oversamplingu. Przeżyłem fascynację Denonem jak go posłuchałem po różnych Soniakach (nawet tych droższych), ale później się okazało, że wszystkie instrumenty strunowe, a więc i wokale, brzmią fajnie i bajerancko, ale za to dęte (zwłaszcza flety) źle. Przez długi czas nie wiedziałem, że aż tak źle:)) Trochę odradzam.

• 9 miesięcy później...

Odświeżam wątek, mam kilka pytań:

Czy ktoś wie co dokładnie daje procesor Alpha w Denonie? W ogólnych materiałach można wyczytać, że na podstawie najmniej znaczącego bitu "dorabia" cztery pozostałe, do wielkości słowa 20 bitów, kierując tak przetworzone cyfrowe słowa do przetwornika 20 bitowego Lambda. Pytanie jak dorabia, po co "processing", czy to jest nazwa marketingowa, czy faktycznie jakieś dodatkowe przetwarzanie wymagające procesora?

Na koniec mam pytanie o praktyczny efekt, jak Alpha wpływa na dźwięk w porównaniu do "zwykłej" 20 bitowej Lambdy, czy różnica w brzmieniu jest znaczna, czy to wszystko to tylko chwyt marketingowy dla wyrwania kasy od kupujących?

Pozdrawiam

Czy w nowych Denonach np.DCD 1500AE (CD/SACD) można wstawić lepszy clock ? Cz w hybrydowych odtwarzaczach tego typu jest to możliwe?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

w nowych denonach mozna wstawic clocka nie jest to wielki problemsprawdzic tylko czestotliwosc tego clocka bywa 16,9344MHz lub 33,868..zalezy od daca jaki jest na pokładzie.

Alpha procesor jest realnym działajacym układem w cd Denona z przed kilku lat obecnie nazwali to AL24 jako ze zasada pozostała podobna lecz upsampling jest z 16 do 24 bitów..pozwala to zwiekszyc odstep sygnał szum do niewyobrazalnych wartości rzedu 117 i wyżej dB(124!)

na podstawie najmniej znaczacego bitu dobudowywana jest próbka 20 lub 24 bitowa zaleznie od zastosowanego Daca.

Układ zwieksza tez postrzegane wartości dynamiczne stąd dzwiek cedeków z alpha jest bardzo zywy i dynamiczny..niestety nie kazdemu sie to podoba..muło-lubni audiofile bardzo to krytykują....mi naprzykład nie podoba się muł..ze słynnego wychwalanego na tym forum TDA1541 philipsa:)

-> xniwax

A co Ci tak nie pasuje w dźwięku tego DCD-1500AE, że albo chcesz go sprzedać (widziałem w ogłoszeniach ;-), albo wstawiać clocka? Pytam zupełnie niezłosliwie - z czystej ciekawości, bo sam rozważałem całkiem niedawno ew. zakup tego odtwarzacza, a tu się okazuje, że posiadacz playera Denona na gwarancji chce już clocka w niego wstawić ;-)

-> Piotrek608

Mi też nie przypadły do gustu te słynne TDA1541 ;-) Za to od czasu do czasu z przyjemnością słucham płyt na moim poczciwym Denonie DCD-810 z PCM56P na pokładzie ;-D

Żeby potem nie było skarg, że nie ostrzegałem...

Zanim komuś z Forumowiczów przyjdzie do głowy pomysł, aby udzielać rad koledze denon.dcd.2560 polecam lekturę tego wątku ->

Ukryta Zawartość

Jak na dłoni wypisana jest tam "wdzięczność" za okazaną pomoc oraz "wysoka" kultura osobista kolegi denon.dcd.2560... ;-/

Ukryta Zawartość

panowie nie kłóccie się nie ma to sensu..wystarczy posłuchac radia a głupota zaczyna aż boleć:)

DCD2560 to znakomity cedek jeden z najbardziej udanych w historii Denona korzystając z okazjii pozwolę sobie zamieścić liste tych najbardziej udanych odtwarzaczy które ładnie graja i są znakomitą bazą do tuningu oraz czytaja prawie wszystkie deski:)

DCD3300,DCD3520,DCD3560,DCD2560,DCD2700,DCD3000,DCD1650AR,DCD1550,DCD1015.DCD1290,DCD1460

warunkowo dopuszczam bo cos w nich z zasady "nie gra" lub jest poprostu olane lub przyoszczędzone

DCD-S10-cyfrowy nalot az krew z nosa leci, DCD1560 lipne kondki w serwo,DCD-S1 duzy ciezki drogi a trafol buczy,DCD890,DCD895..tez kondki zaoszczedzone.

na razie koncze ale za klika godzin jak lukar bedzie zył ja wróce do tego watku i dokoncze o alphie:)

PIOTREK608

jezeli miałbys chwilke i jakies konkretne koncepcje dotyczące mojego cdka, to prosiłbym o info, najlepiej na priv, jak widac niektórzy przywłaszczyli sobie wątek i wyganiają interesantów mówiąc do tego językiem samoobrony.

czy tunningowałes juz takie cóś jak moje?

"czy tunningowałes juz takie cóś jak moje"

odpowiem za Piotrka, z pewnością i wie najlepiej jak to zrobić :))

pewną wadą Denonów 3560, 2560 i niższych z tej serii jest laserek, coraz trudniej dostać i drogi

z tego co pamiętam siedzi tam KSS151A, fajny laserek o ile jest w dobrym stanie

od pewnego kawałka czasu gram na 1290 i do dziś jestem pod wrażeniem modyfikacji dokonanych przez Piotrka608 - pod dużym wrażeniem :)) Piotrek do tego potrafi wywarzyć tak dźwięk że nic się nie wypycha, gra niezwykle równo, na odpowiednim (wysokim) poziomie detaliczności bez jakiegokolwiek technicznego nalotu.

Myślę, że nie przegnę pały jak powiem, że gra to jak dzisiejsza dobra średnia klasa ;))

poprzednio grałem na 2560 (również grzebanego przez Piotrka) i muszę stwierdzić, że bardziej pasuje mi 1290,

a i laserek do tego tani :)) czyta wsio i bez żadnych problemów co położe na tackę

pozdrawiam jodel

>> Piotrek608

Co to oznacza "muło-lubni" audiofile? Chodzi zapewne o cechy dźwięku, czy chodzi o brak precyzji, nienaturalną barwę, niewyraźną scenę, dźwięk ciągnący, kluchowaty itp. Czy miałeś okazję porównywać Denon'a z Alphą i bez Alpha'y, co się rzuca na pierwszy rzut ucha? Będę wdzięczny za bliższe wyjaśnienie.

Pozdrawiam

jodel

dzieki za odp.

powiedz mi jeszcze jakie aspekty brzmienia poprawił tunning, no i na wymianie/obejscu jakich częsci polegał?

PS u mnie laserek ma sie dobrze, leci w fabrycznych nastawach, czasami tylko ma fochy gdy płytka jest porysowana. nowy 190zł:/

juz pisze najpierw jeszcze troche o lambdzie i alfie.

nie są to marketingowe chwyty jakie znamy np z technicsa (słyna klasa AA) sa to realne układy działajace i to słychać..

niestety albo stety denon od lat do niedwawna opierał sie o realne wielobitowe przetworniki ca głownie firmy burr brown seri PCm.najpopularniejsze i sprawdzone to PCM61,58,56,1702, i 1701 specjalnie dla denona opracowany 1701(do DCD1560)

Wada tych układów jest nieliniowosc przejscia przez tzw zero oraz nieliniowosc w dolnych zakresach napiecia..czyli dzwieki z głebi sa nieco gorzej słyszalne....oczywiscie w denonach ten problem i tak jest marginalny dzieki dość dobrz dopracowanej konstrukcjii sposobie prowadzenia masy etc Denon opracował sobie procesorek który jakby nadzoruje strumienie cyfrowe wchodzące na PCMa i w momencie kiedy wykryje sygnały niskonapieciowe to steruje odpowiednio aby sygnał był czysty i to robi układ lambda.Przejscie przez zero jest śliczne witadc to nawet na najbardziej tandetnym oscyloskopie.

Alpha procesor to układ bardziej złozony bo oprócz układu lambda ma dobudowany niezwykle ciekawy układ który jakby z wyprzedzeniem kontroluje strumien danych...gdy w strumieniu pojawi sie naprzykład gwałtowne wejscie gitary,perkusjii to procesor sterując kombinacja bitów powoduje wzmocnienie tego sygnału co dla naszego ucha czyni odbior muzyki jakby nieco zywszyy realniejszy..jest ciche pobrzekiwanie i nagle wpada niemalze realna perkusja..oczywiście nie sa to wejscia efekciarskie czy sztucznie podkręcone całosc jest bardzo wywazona...nie chodzi tu od cos co znamy z tzw ekspanderów..gdzie dynamika sprawia wrażenie szalonej.

No to może przy okazji wątku i jako przerywnik wrzucę fotkę, bardzo pięknego (chociaż może nie na foto) i ślicznie grającego DCD2700 na 4xPCM1702J i oczywiście mod. Piotrka + późniejsze inwestycje :-) Kto nie usłyszał to nie uwierzy jak to może...

Ukryta Zawartość

post-1122-100008260 1171557510_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

"Kto nie usłyszał to nie uwierzy jak to może..."

>opteron

choć go nie słyszałem, to wierzę!

>denon.dcd.2560

poprawiło się wszystko, ale powiem co najbardziej odczułem:

czystość dźwięku (najbardziej), wokale które pamiętam z przed modyfikacji były zachrypnięte, Piotrek przewietrzył z kurzu gardełka wokalistom ;))

wzrosła czytelność i gradacja poszczególnych dźwięków i pokazało się coś jeszcze między dźwiękami, nie wiem jak to określić, może międzydźwięki, na pewno coś co przedtem nie słyszałem

no i średnica (ale na Harbethach ten zakres jest priorytetowy), jeszcze bardziej namacalna i rzeczywista, dźwięk stał się obecny w pomieszczeniu

w poszczególnych zakresach dźwięku również odczułem poprawę, bas stał sprężysty i mnie kluchowaty, góra dużo czyściejsza i delikatnie wyostrzona, ale co muszę podkreślić nic świszcącego nie pokazuje się, Piotruś wie jak nie przeginać ;))

najmniej odczułem na przestrzeni, ale i tu jest poprawa choć delikatna

pozdrówka jodel

jodel, 13 Lut 2007, 21:18

>1290 wziąłem od Piotrka od razu z modyfikacjami, także nie wiem jak gra bez grzebania

>ale z tego co mówił Piotruś, "dziewiczy" 1290 to cienki bolek

Czy tuning ma jakis wpływ na 1290 jeśli jest wykorzystywany tylko jako transport ?

JF DCD1290 mozna poprawic i sekcje cyyfrową oraz serwo aby ładniej szczytywał bity i podawał je na coax tam sekcja wyjscia cyfrowego jest nawet ładnie rozbudowana.

DCD2560( tu zwracam sie do kolegi o tum nicku) to kawał solidnego byczka rzekłbym nawet "żubr w trawie puszczy"

Trzeba tam równiez troszke poprawic pewne aspekty.Przedewszystkim na pierwszy strzał to wymienic kondzie i mostek prostowniczy sekcji serwo sa to elementy połozone po lewej stronie transformatorka sieciowego..niestety ich jakosc pozostaje wieeeeele do zyczenia.Wstawić conajmiej 4700/16V i mostek zwykły na 4 ampery.Poprawa bedzie natychmiastowa.

nietstety jestem troche zawalony robota i ostatnio nie berdzo mam czas na siedzenie przed kompem..teraz jest 4.50 zbieram sie do pracy:( wroce a potem mam denonka do roboty w miare moznosci bede sie udzielał, przepraszam za lekka chaotyczność moich wpisów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.