Skocz do zawartości
IGNORED

ROCKFORD FOSGATE PUNCH RFP-1415 pomoc

Pioro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem posiadaczem ów głośniczka jak w temacie i ostatnio została dorobiona do niego skrzynia oczywiście z MDF-u i oczywiście według zaleceń producenta 70 litrów (skrzynia zamknięta) (na marginesie bas-reflex 120 litrów ) skrzynia została wykonana profesjonalnie (bardzo ładnie) lecz mam pewne wątpliwości co do jej ewentualnego wytłumienia czy to prawda że powinna być wypełniona w 60% ze względu na to że jest obudową zamkniętą ? czy w ogóle jej nie wytłumiać ? jeśli wytłumiać to czym i jak bedę bardzo wdzieczny za wszelkie sugestie i każdą okazaną pomoc, dziekuje i pozdrawiam serdecznie

ps ostatnio pouczono mnie że skrzynia ta powinna być wzmocniona belkami drewnianymi tak ok 3cm na 3cm, a dokładniej przeciwległe ściany obudowy powinny być połączone takimi belkami (stworzy się wtedy taki krzyżak drewniany) by uniknąć drgań czy rezonansów przenoszonych przez obudowę (po prostu wzmocnić ją)czy może mnie ktoś utwierdzić w tym przekonaniu i ewentualnie wyjaśnić o co chodzi

a może powinienem poczynić jeszcze jakieś kroki by stworzyć głośniczkowi maksymalnie najlepsze warunki do pracy może ktoś ma jakis pomysł lub zna ten głośniczek i może mi pomóc będę ogromnie wdzieczny i rockford też dziękuję pozdrawiam

PS posiadam gąbkę wyjętą z mojego łóżka :) to jest gąbka o grubości ok 12-15cm (posiadam jej bardzo dużo - całe łóżko :) gąbka ta jest dość sztywna nie miekka jak "szmata" tylko dośc twarda (bez przesady oczywiście) czy taka gąbka nadała by się to wytłumienia rockforda jeśli tak to proszę też pomóc jak wytłumić tą skrzynie tzn. ile tej gąbki tam wrzucić :) dziękuję za każdą pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/25832-rockford-fosgate-punch-rfp-1415-pomoc/

Obudowa zamknięta powinna być wypełniona prawie całkowicie.

Wzmocnienie ścianek też jest dobrym pomysłem, choć nie musi być to akurat krzyżak, czasem wystarcza jedno wzmocnienie.

Co do materiału wypełniającego, to myślę ,że jakś luźna wełna lub w ostateczności drobno rozdrobniona gąbka.

Same ścianki możesz wyłożyć czymś cięższym (mogą być nawet maty bitumiczne).

Mam suba zbudowanego na 30cm Rockford F. Punch.

Wewnątrz obudowę wykleiłem matą bitumiczną, a następnie wytłumiłem całkowicie obudowę filcem wełnianym o grubości 12mm. By zminimalizować poddudnianie odcięcie częstotliwości musi być ustawione nisko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.