Skocz do zawartości
IGNORED

TONSIL SW 2251 - 25cm subwoofer, pomoc

Pioro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam głośnik firmy tonsil model SW 2251 czy ktoś posiada może do niego opis jego parametrów lub może wie skąd je wziąść proszę o ich udostępnienie bądź pokazanie gdzie mogę je odnaleźć za co z góry bardzo dziękuję, ewentualnie może wie ktoś w jakiej skrzyni ten głośnik najlepiej pracuje chodzi mi o podanie litrażu dla zamkniętej lub też o podanie litrażu i wymiarów tunelu bas-reflex dla skrzyni otwartej, będę bardzo wdzieczny za wszystkie informację dziękuję i WESOŁYCH ŚWIĄT

Szukałem na stronach tonsila "tonsil.com.pl" i "protonsil.pl" ale na żadnej z tych stron nie ma informacji na temat tego głośnika, także nadal proszę o pomoc...

Przed chwilą przejrzałem stronę tonsila w angielskiej wersji językowej i znalazłem głośnik o symbolu SW 2251S podejrzewam że to "S" nie ma wpływu na nic i jest tym samym głośnikiem który ja posiadam... kierując sie tym wynika z tego że parametry tego głośnika to:

Parametry: (więcej ich nie ma to tyle)

Fs [Hz]=37

Vas [dm3]=98

Re [Ohm]=3.4

Qts [-]=0.42

Bl [Tm]=7.3

Znalazłem też następującą informacje o tymże głośniku:

Parametry ma niestety tonsilowskie czyli wysokie Fs duze Vas i Qts. Plaska audiofilska charakterysyke da sie osiagnac tylko w duzej obudowie zamknietej. Jednak nie o to chodzi w samochodzie. Glosnik jednak wymaga sporej obudowy i praktycznie ograniczeniem jest tu miejsce zajmowane w bagazniku. Proponuje eksperymenty bo teoretyczne rozwazania czy symulacje programami w samochodzie maja sie nijak do rzeczywistosci. W praktyce obudowa nie wieksza niz 40-50litrow zamknieta bedzie miala lepsza jakosc basu ale mniejsza efektywnosc w porównaniu z b-r. bas-reflex najlepiej dostroic na ucho srednica 70mm powinna wystarczyc i pokombinowac z dlugosciami 5-20cm. Mozna podejzec jeszcze do jakiej obudowy tonsil te cudo pakuje ale moze byc to jakis band-pass a trudno taki w warunkach amatorskich nastroic. Jedyna zaleta głośnika to jego duza efektywnosc 92dB.

dlatego konstrukcja z tym głośnikiem może okazać się dla mnie zatrudna i bardzo proszę o pomoc kolegów którzy być może mieli już styczność z tym głośnikiem i będę potrafili mi pomóć będę wdzięczny za wszystkie sugestie...

https://www.audiostereo.pl/topic/25831-tonsil-sw-2251-25cm-subwoofer-pomoc/

Czesc

Nie slyszalem tego modelu glosnika. Ale ze wzg. na dobroc Qts=0,42 mozna stosowac obudowe bass reflex jak i zamknieta.

Obudowa b-r:

pojemnosc 52L, strojenie 48Hz czyli srednica 10,5cm, dlugosc 13-14cm. Otrzymujemy w miare dobry impuls, f3 = ok 45-48Hz. Wiec do samochodu uwazam, ze to wystarczajaco nisko.

Obudowa zamknieta:

Pojemnosc w granicach 35-38L. Jak to obudowa zamknieta bedziesz mial swietny impuls ale kosztem braku niskiego basu.

Wzmacniacz do tego glosnika cos w okolicach 80-100W mocy znamionowej.

Pięknie dziękuje za te informacje :)

z tymże spotkałem sie z opinią że TONSIL lubi zawyżać parametry jak na przykład Qts=0,42 czy można temu ufać ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

proszę spojrzeć na te linki już sam nie wiem jaki wniosek wysnuć :) proszę o pomoc i końcowe podsumowanie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czesc

Tonsil to nie jakas chinszcyzna. Jestem pewien , ze parametry podane przez nich sa wiarygodne. Jak widac z parametrow Tonsil zrezygnowal z niskiego zejscia kosztem efektywnosci, ktora wynosi 92db. Wiekszosc niskobudzetowych glosnikow samochodowych oczywiscie niskotonowych ma efektywnosc w okolicy 85-87db. Moga zejsc nizej ale kosztem dlugiego impulsu i graja cicho chyba ze masz potezny wzmacniacz.

Druga sprawa, zawyzony qts? - na podstawie tego parametru dobieramy typ obudowy. Czyli w tym wypadku qts=0,42 - jak napisalem w poscie wczesniejszym mozemy wybrac pomiedzy zamknieta, a bass-reflex.

Boze ale wy nazekacie na te pozawyzane parametry, zeby to sie w 20% kupy trzymalo to by bylo swietnie. Na okrase kuknijcie jak to wyglada u konkurencji :

Ukryta Zawartość

post-8025-100003258 1170290485_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

saczek

Jak widac na obrazku wyzej. Mierzylem juz sporo tych x 18-nastek vify i przyznam szczerze ze stx ktorych kilka posiadalem lepiej trzymaly parametry.

• 1 miesiąc później...

witam ponownie po długiej nie obecności :)

mianowicie sytuacja trochę się zmieniła obecnie posiadam 2 takie głośniki i chciałbym prosić o pomoc w zapakowaniu dwóch głośników do skrzyni bardzo proszę o konkrety to znaczy ilu litrowa ma być skrzynka i jaki (bądź jakie) bass-reflexy zastosować będę bardzo wdzieczny za pomoc i przepraszam za marudzenie ale to wynika z mojej niewiedzy pozdrawiam serdecznie

saczek_XTRM, 19 Kwi 2006, 15:47

>nie wątpię, ale parametry to jeszcze nie wszystko, a o dziwo pierwsze na co się patrzy to ..

>parametry

No pierwsze sie patrzy na parametry, pozniej wojna na forum audiostereo p.t "Jaka buda" a co z tego wychodzi to widac. Ludzie masowo pchaja glosniki o "pseudo" znanych parametrach w obudowy i sa z tego zadowoleni.

Vifa z qts 0,6 nadaje sie do br a tonsil badz heco z takim samym qts juz nie - gdzie tu logika ?

Wiem ze troche uogolniam sprawe no ale takie sa fakty.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.