Skocz do zawartości
IGNORED

CAR AUDIO - Focal Utopia

Papamek

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Mam propozycję zakupienia systemu wymontowanego ze starszego auta.

Są to:

odtwarzacz Clarion DRX 960Rz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wzmacniacz Audison VRX 4.300 (wersja w chromie)

Ukryta Zawartość

zestaw głośników Focal Utopia 165W (ze zwrotnicą oczywiscie)

Ukryta Zawartość

sub Focal Polykevlar 33K w zamkniętej skrzyni.

Sprzet jest od pierszego właściciela, w super stanie, kupiony jako nowy w 2001 roku.

Mam prosbę o opinię na ten temat. Ile warte sa teraz takie elementy z drugiej ręki? Mysle powaznie nad wzmacniaczem i glosnikami, mniej o CD. Na razie sprzedaje moj samochod, wiec nie bede mial go gdzie zamontowac... Ale moze wkrotce cos bede mial.

Pozdrawiam

Papamek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/25759-car-audio-focal-utopia/

Zapytaj na tym forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o detale ew. popatrz na Allegro, po ile takie sprzety chodza. .Audison z Focalami pewnie bedzie gral zjawiskowo, swiatnie sie dogaduja. Ten Clarion jest rowniez OK, ale bardzo kaprysny jezeli chodzi o nieoryginalne płyty, a i czesto gesto laser lubi w nim poleciec.

Ale generalnie komplet wydaje sie sensowny.

Ukryta Zawartość

Nie słuchałem nic z tego ale to chyba dobrze, że zastanawiasz się tylko nad wzmacniaczem i głośnikami bo o ile te rzeczy uważa się za bardzo zacne o tyle radio trochę odstaje od reszty. Może CASKP ci odpowie, często tu bywa.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Sprzęt znakomity. Wszystko kwestia ceny.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Do CASKP wysłałem dwa maile i na razie czekam na odpowiedź.

Raz słuchałem tego zestawu, gdy był jeszcze zamontowany w Passacie kolegi. Było super.

Ja na dniach sprzedaję stare Modeo (też z Clarionem, ale podstawowym i baardzo fajnym a niedrogim dwudrożnym Etonem Pro165) i jeszcze nie wiem, co dalej. Ale może zamontuję żonie do Agili? ;)

Dzięki za link do forum.

Pozdr.

Papamek

Papamku,

Gdybys sie jednak nie zdecydowal na kupno tych glosnikow, a Twoj kolega nadal by je posiadal prosze o jakis kontakt. W aucie gra genesis dual mono i glosniki z dosc wysokiej polki rainbow profi line 165. Troche brakuje mi nasyconej i "zywej" srednicy. Focale by chyba temu zaradzily. Slyszal ktos polaczenie genesisa z focalami?

= Pampek.

Tak jak napisałem w mailu - sprzet warty uwagi. Głośniki bardzo dobre - i już niestety niedostępne. Gorąco polecam. System przedni 165 W - bardzo dobry - jednak trzeba powalczyć z oryginalną zwrotnicą. W każdym autku praktycznie mamy inne warunki dźwiękowe - więc do każdego autka trzeba zrobić osobną zwrotniczkę. Oryginalną można zostawić w pudełku ;]

Subwoofer - rewelacja. Jest to konstrukcja Bass-Reflex - przez niektórych znienawidzona - jednak w wykonaniu Focala - całkowicie odmienne podejście do tematu. Przy odpowiedniej skrzyni - zagra wdzięcznie. W chwili obecnej posiaam taki sam ( leży spokojnie w szafie i czeka na fajną furkę)

=> Papamek

Wyslalem wczoraj mejla. Nie odzywasz sie. Mam nadzieje, ze sprawa w dalszym ciagu aktualna.

=> CASKP

Zalozmy, ze kupie te glosniki. I zalozmy, ze bede chcial nowa zwrotnice. Potrafisz ja wykonac ? Jesli tak jaki bylby koszt?

=> kyuss3

Tak - bez problemu.

Aby wykonać zwrotnicę - musisz zamontować głośniki. W zalezności od rodzaju auta - miejsce montażu wysokotonowego głośnika może znajdować się na słupku, w obudowie lusterka bocznego - na desce rozdzielczej. Aby dobrze ustawić wysokotonowy - trzeba troszkę się pomęczyć. Odpowiednie ich ustawienie odwdzięczy się ładną sceną dźwiękową. Do wstępnych poszukiwać miejsca montażu wysokotonówki można użyć oryginalnych zwrotnic. Głośniki niskotonowe muszą być również odpowiednio zainstalowane - w dobrze wytłumionych drzwiach.

Gdy głośniki mamy już zainstalowane - można w tym momencie zacząć mierzyć pasmo przenoszenia poszczególnych przetworników a następnie wykonać odpowiednią zwrotnicę.

=> CASKP

Glosniki i wzmacniacz mam juz zamontowane przez profesjonalna firme. Wyciszenie drzwi, oringi i inne bajery. Pisalem o tym wyzej: glosniki to rainbow cs 265 kick, z linii profi. Dosc drogie ustrojstwo, w detalu ok. 2400. Wzmacniacz to genesis dual-mono. Radio to firmowo przez forda montowane sony (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Wysokotonowiec zamontowany w obudowie lusterka, Wiem, ze optymalnie byloby w przednim slupku, ale chodzilo mi o dyskretna instalacje.

Gra to calkiem niezle, ale zawsze moze byc lepiej. Szczegolnie srodkowi pasma przydaloby sie troche blasku i przejrzystosci. I stad pomysl na zmiane rainbow na focale utopie. Zmiana glosnikow mialaby sens? Pewnie znasz brzmienie i jednych i drugich. Intuicyjnie czuje, ze tak, ale moze wyprowadzisz mnie z bledu.

ps. Nie piszcie, ze najlepiej wymienic radio. To wiem, ale ono musi zostac.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

=> kyuss3

Natomiast jesli chodzi o głośniki to wymiana Rainbow'a na Focala - da ci to czego oczekujesz - blasku i przejrzystości. Można też pomyśleć nad wymianą Dual Mono - jest on trochę jak typowy anglik. Być może wymiana na Brax'a lub Stega z nowej linii K byłaby niezłym rozwiązaniem. Pojawi się szybkość, klarowność. Genesis jest milutki - jednak brakuje mu pazura - o który chyba właśnie ci chodzi.

Szkoda tylko że oryginalne CD musi zostać ;( Jest tyle świetnych jednostek sterujących które brzmieniowo byłyby mile widziane w tym zestawieniu. Pomyśl nad tym .

A jak jest z "kablologią" w car-audio? Ja zamierzam wkrotce kupic sobi zestaw Alpine'a i mysle, jakimi kablami to polaczyc. Czy uzywanie lepszych kabli ma sens w przypadku car-audio, czy tez jest to bez znaczenia i moga byc "dedykowane" druty po 3 zl/mb. Zastanawialem sie nad Resonem. Czy to nie przegiecie?

Kablologia ma sens. Jednak użycie resona w samochodzie jest trudne . Nie ma problemu z wykorzystaniem go do tweeterów. Jednak przeciągniecie go do drzwi spowoduje - że kabel w przelotce pomiędzy karoserią a drzwiami się złamie. Reson to żyła monolityczna.

Można bez problemu wrzucić Coridala - fajny kabelek i osobiście go polecam.

Tak Słuchałem tego głośnika. Jest naprawdę niezły. Gra troche inaczej niż wszystkie poprzednie głośniki Tioxid'owe. Jest spokojniejszy, brzmieniowobardziej przypomina i zbliża się do głośnika TLR. Cenę znajdziesz u mnie na stronie w dziale cennik.

A propo TLR - mała fotka ;] Ostatnio troszkę ich miałem ;]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.